Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
 
Témaindító: Anubis126, idő: Feb 28, 2006
Lapozás: OK   132 / 132
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 2
 
A levezető tápvonalnak az egy szál vezeték is megfelel, ha nem szeretnél adni is vele. Egyébként, ha nincs fizikailag ott a tápvonal második vezetéke, elektromosan akkor is ott van. (a tápvonalak már csak ilyenek)
(#) fgyj hozzászólása Máj 22, 2019 / 2
 
Azoknak a figyelmét hívom fel, akik szeretnének detektoros megoldásokat próbálgatni, de még nincsenek hozzá eszközeik. Az eddig használt, barkácsolt szerelőlapomat működő alkatrészekkel, valamint a régi szovjet katonai fejhallgatómat ma, illetve tegnap meghirdettem a fórum apróhirdetései között.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2019
(#) fgyj hozzászólása Júl 30, 2019 / 2
 
Két hónapja semmi élet! Csak én nézek be ide időnként - vagy mások is, akik aztán csalódottan távoznak? Ha járnak ide mások is, akkor a nyári pihenés közben próbáljunk megfejteni egy könnyed, de ugyanakkor nagyon-nagyon tudományos kérdést!

Mi a véleményed a következő állításról?
"Minél hegyesebb a kristálydetektor tűje, annál magasabb hangon szól a rádió." Természetesen adhatsz különleges, meglepő, tréfás választ is.
(A fotón szemléltetésül egy "basszusdetektor" látható. A drótot csúsztatva a tűn hangolni is lehet.)
A legötletesebb hozzászólók között dicséreteket fogok kisorsolni.

Detektor.jpg
    
(#) Kera_Will válasza fgyj hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 3
 
Az annó (de manapság is) elérhető félvezető kristályok keménysége különböző. Ezért a leszedő tűnek is igazodni kell a kristály keménységéhez. Aztán a különböző fémek (és azok oxidjai) különböző elektromos potenciált is hoznak létre a kristályokkal érintkezve. Ezzel a detektor érzékenységét (nyitó/küszöb feszültségét) is befolyásolják.
Nem egy korabeli (1920-30) detektoros rádió irodalomban külön táblázatok voltak a sokféle félvezetésre alkalmas kristályok és az alkalmazott fémek összeállításakor tapasztalható jel detektálási állapotokról, minőségről.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
(#) Gyantáscin válasza fgyj hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 2
 
Ez egy hangszínszabályzós detektor, a gömb alakú ellensúly tologatásával változtatható a hangszín. A tű végére húzott csövecske színe sem közömbös, a képen látható vöröses lágy, bársonyos hangzást eredményez, a kék esetében, élesebb, karcosabb a hang.

detektor.jpg
    
(#) Gyantáscin hozzászólása Júl 30, 2019 / 2
 
Komolyra fordítva a szót. Élt egyszer egy Ben H. Tongue nevű mérnökember az USA-ban, aki egy híradástechnikai céget alapított 1950 környékén. Bővebben: Link Saját honlapján tudományos igényű cikkeket publikált a detektoros rádió témakörben. Sajnos már meghalt, a honlapja is megszűnt, csak a nekrológja van fönt az előbbi linken. Annak idején letöltögettem a cikkeit, most pedig EPUB formátumú E-book-ot kreáltam belőle, amit most megosztok Veletek. Total Commanderrel lehet összerakni a darabjait. A szépséghiba csak annyi, hogy Sekszpír Vilmos nyelvén íródott.
(#) fgyj válasza Gyantáscin hozzászólására (») Júl 31, 2019 / 2
 
Nagyon komoly anyag. Ez lehetne a Budapesten létesítendő "Ben H. Tongue Detector University" tananyaga. Az oktatás nyelve természetesen az angol lenne.
(#) fgyj válasza Gyantáscin hozzászólására (») Júl 31, 2019 / 2
 
Remek gyártmány! Azt láttam egy kb. katalógusban, hogy az olcsóbb típusok gömböcskéje műanyagból, az igényesebbeké féldrágakőből készült.
Következő: »»   132 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu