Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
A 'hurkában' bazaltgyapot (kőzetgyapot) van. Régen dolgoztam a cégnél, ahol gyártották. ( a dobozban mellette az üveggyapot) Nincs benne azbeszt.
Most nézek egy számlát, amin ezt olvasom: "LED izzó ...".
Szöget ütött a fejembe az elnevezés. Olyan ez is mint a "betontalpfa" és a "műanyag kilométerkő"?
Nem, hanem hasonló mint a tűzcsap. Annál sem azt a kifejezést használják hogy a tűz oltására szolgáló csap, hanem egy rövidebbet, ennek ellenére mindenki tudja róla, hogy nem tűz jön belőle. A led esetében is elég hosszadalmas lenne azt leírni, hogy régi hagyományos izzó formájú led, tehát valahogy el kellett nevezni. Akinek nem tetszik az kitalálhat helyette jobbat, rövidebbet. Csak ugye a LED az eleve nem lesz jó, mert az önmagában kismillió féle terméket takarhat.
Igazad van, de miért izzó? A régi izzószálas lámpákat hívták izzónak, utalva a működési elvre. Itt a led (vagy ledes) lámpa lenne a megfelelő elnevezés.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
"LED-es villanykörte" nekem találó lenne, amit lehetne finomítani "E27" + "10W" + "4000K" feliratokkal, ami már meg is határozta a terméket.
Glühbirne németül, a következő két szó frigyéből:
glühen -> Izzik, ige die Birne -> Körte, főnév De meg tudják kulturáltan fogalmazni: LED-Leuchtmittel E27 Glühlampenform -> LED világítótest E27 Izzólámpa alakú
Csak hogy még nagyobb vita legyen belőle, a hivatalos megnevezése a hagyományos izzókra és más fényforrásokra hasonlító LED-es fényforrásokra a retrofit LED. Ezen belül meg lehet különböztetni a foglalatuk, burájuk és technológiájuk szerint, illetve a spektrumuk alapján is meg még egy rakás más módon is.
Gondolom azért, mert az az a szó ami a köznépnek leginkább kifejezi a terméket, sokkal inkább mint a körte szó ami inkább utal gyümölcsre. A gyümölcs nem világít, de az izzó igen, ahogy a led is.
Attól eltekintve hogy nyilván nem helyes, nagyon kevesen akadnak fent ezen, sokkal több olyan kifejezés van a magyar nyelvben ami még ettől is helytelenebb, mégsem ágállnak miatta, simán elfogadják, lásd pl. a tűzcsap. Külföldi, magyar nyelvet tanuló ember biztos furán néz, hogy na az meg mi, és miért az a neve. De lehetne ezt a végtelenségig ragozni, pl. miért nincs a magyar nyelvben (ha már egyébként kellően el lett bonyolítva) a napnak két elnevezése? Napnak hívjuk a csillagot is meg a 24 órát is. Miért? Valaki meg tudja indokolni? Miközben ott a sok értelmetlen leírt de közben ki nem ejtett, meg máshogy ejtett betű a nevekben stb... A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
Villanykörte pálinka. Ja! Nem. Vilmos körte.
Végül is a formája hasonlít a gyümölcsre. De emiatt nem téveszhető össze a gyümölcssel. Vagy mégis, ahogy mondókában is van.
Idézet: „Képzeljétek, tegnap este, hogy mi történt!? Tévedésből lenyeltem egy villanykörtét. Az anyósom vett észre, hogy én hátul világítok a sötétben. ”
szia
Villanyautóban van gázpedál?Gyújtáskulcs? Gyújtsd fel/oltsd el a lámpát? Ég?Ég a ledlámpa? Néha látványosan. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
Nekem van működőképes LED izzóm.
EZ40 a típusa. Fényt kibocsát, egyenirányít és üzemszerűen izz(ik). Pici a hatásfoka és alacsony a színhőmérséklete, de LED izzó. Idézet: A gázpedál már a belsőégésűben is hamis. Vagy ha gázzal megy. „gázpedál”
Sziasztok!
Korábbi munkámnál használtam egy kábel jelölő nyomtatót, ami kb3-4 mm-es átmérőjű csőre készített egyedi feliratot, ha jól emlékszem valamilyen thermo eljárással... Szeretnék ilyent vásárolni, de azt sem tudom hogy keressem.... Ha valaki használ ilyesmit légyszi ossza meg a típusát....
Canon Mk2600 vagy Mk2500?
cable id marker
Azt tudja valaki, hogy miért húzza alá a fórummotor néha folyamatos vonallal, néha pedig szaggatottal a linkeket?
![]() Akár egy hozzászóláson belül is előfordul mindkettő.
sziasztok
Akarok csinálni kavicsos tisztítót és ehhez kerestem videokat. Találtam ezt (tudom, ez nem az) Bővebben: Link Szerintetek milyen anyag lehet az 1,2,3. fázis? Illetve kb mennyi ideig tarthat egy ilyen polírozás? Ha abból indulok ki, hogy a betonkeverőmbe öntött zúzottkő 1 óra járatás után is elkeserítően kevés anyagot pucolt le, akkor hetekig
Szerettem volna meghirdetni egy Yaesu FTL-7002 rádiót, de ezt sem Windows xp, sem Ubuntu 16.04 LTS alatt nem tudom megtenni, (holott pár hónapja ez még működött). Gratulálok.
Ezek kimondottan koptatásra szánt anyagok. Ha jól értettem, ő kerámiát használt de koptatóanyagból létezik sok típus és azon belül méret is. Minden attól függ, mi a cél. A cégnél, ahol dolgozom, van ilyen koptatógép de abba igen nagy "kavicsok" vannak mert a cél pusztán a lézervágási felület revétlenítése, nem is forgatják az alkatrészeket a gépben talán csak 10 - 12 percig.
Egyszer beküldtem a masinába egy 3 mm vastag alu lapot. A felület szép, egyenletes lett de semmiképpen sem tükrös, viszont homokszórásnál finomabb. Az időt az is meghatározza, milyen erővel mozgatod a koptatóanyagot. Nálunk akkora körvibrátor van (négyszer - ötször akkora, mint a videóban látható), aminek a fedelét már kézzel fel sem lehet emelni, cserébe igen méretes motor van rajta ami rezegteti az anyagot. Ehhez képest egy betonkeverő (ami forgat, nem rezegtet) piskóta, nem kell csodálkozni a kísélet "eredményén".
Ha valamit rezegtetek, akkor az hatékonyabban csiszol, mintha forgatom?
Valami ilyesmit akarok összehozni: Bővebben: Link
Ha ilyen típusú koptatásról (csiszolásról) van szó, akkor igen. Ha lassan forgatod, kis energiával ütődik a kotatóanyag a munkadarabhoz. Ha gyorsan, az egész felkenődik a hordó oldalfalára. Rezegtetésnél van amplitúdó és frekvencia, csak a befeketetett energia szab határokat. Cégnél a koptató gép mellett ordítva sem lehet beszélgetni, nem is megy senki a közelébe az egyébként kötelező fülvédő nélkül.
Nincs a forgatással gond, elvégzi az is a munkát csak viszonylag lassan, türelem (és koptatóanyag) kérdése a dolog. Ha olyan helyen van a hordó, hogy nem zavar senkit, napokra magára hagyhatod.
Nem polírozás lenne a cél, hanem sok esetbe régi, öntött alumínium gépalkatrészek szemcseszórás szintű lekezelése.
Bonyolult formák miatt nem jó a drótkorong.
Sziasztok!
Most hogy szakad az eső mindenfelé, akadt egy kis problémám. Beázik a pincém, és néha több cm víz is összegyűlik az egyik legmélyebben fekvő sarokban. Ti milyen szivattyús megoldást használnátok hasonló problémára? Búvárszivattyú nem az igazi, mert annyi víz nincs, hogy búvárkodni tudjon. Hosszú távon nyilván a beázási lehetőséget kel majd megszüntetni, de tűzoltásnak a szivattyúzásra gondoltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |