Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó építése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Topi válasza PCB hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Én azért egy bakelit vaságyat, és egy bakelit gumikereket megnéznék.
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Veszel bele egy _ujat_. Ebbol nem erdemes hasznaltat venni, ki tudja hogy tartottak karban, milyen allapotban van stb. Az ara par ezer Ft-tol a csillagos egig terjed Ja es ne hagyd, hogy radsozzanak barmilyet, leginkabb mozgo magneseset (MM) vegyel. Szoktak ajanlani mozgo tekercses (MC) hangszedoket, mert allitolag (elvileg) jobb a hangjuk, de amator szinten teljesen felesleges ilyesmi, csak a bajod lesz vele, azaz az erositessel mert marha kicsi jelet adnak ki magukbol. Persze vannak mar nagyobb jelu MCk is, de ... Te tudod. Egyebkent milyen lenne az a tokjo mechanika?
(#) Vales hozzászólása Júl 30, 2007 /
 
Üdv!

Amiről írok, az megállná helyét a "Nosztalgia, elektroncsöves..." topicban is, de ide is passzol. :yes:
A műsorszóró rádiózás beindulása után pár évvel, nagyjából az 1930-as évek elejétől a rádió és hangamatőrök (de pl. még a honvéd hiradósok is) használt röntgenfilmre rögzítettek hangot, mivel a mágneses hangrögzítés még nem jutott el hazánkba, csak maximum kisérleti szinten (a Magyar Rádió is viaszlemezekre és ún. Philips-Miller hangrögzítővel, feketére fényképezett filmszalagra rögzített hangot).
Ehhez természetesen házilag kellett barkácsolni lemezvágó berendezést, ami az akkor elterjedt 78/perc fordulatú, normál (gramofon) lemezkkel volt kompatibilis (mikrobarázdás LP lemez még nem lévén, csak az 50-es évektől).
Néhány rádiókereskedés felismerte az ebben rejlő lehetőséget és készen lehetett vásárolni már akkor is a hozzávaló főbb alkatrészeket (elektromágneses vágófejet, komplett mechanikát) persze meglehetősen drágán, az akkori jövedelmekhez képest.
A feladat már akkor sem volt egyszerű finommechanikailag, mert ugyebár a vágófejet pontosan elő kellett tolni felvétel közben, hogy a barázda megfelelően vésődjön a lágy röntgenfilmbe, nyilván a gramofon szabványnak megfelelő előtolást használtak, továbbá a tűnyomás sem volt mindegy.
A vágófejet a rádiókészülék kimenőtranszformátoráról látták el jellel, általában a külső hangszóró csatlakozóról. A mikorbarázdás lemezeknél használt RIAA korrekcióhoz hasonlót még akkoriban nem használtak.
Mindenestre viszonylag sok archív hanganyag a Rádióban így maradt fent az utókor számára.
A témáról bővebben a Rádiótechnika Évkönyve 1980-ban olvashattok.
(#) Sebi hozzászólása Júl 31, 2007 / 4
 
Ha sikerül hozzájutnod egy jó mechanikához, akkor a nagyobbik feladatot megoldottad. Annak idején én is sokat foglalkoztam a témával, készítettem pár mechanikát (mert mint mechanikai műszerész dolgoztam...). Kritikus a tányér csapágyazása, tömege: eleinte azon a véleményen voltam, hogy nagy tömegű (1-2kg) tányért kell használni, mert ez a kulcsa a stabil fordulattartásnak. Ehhez készítettem egy csapágyházat talpcsapággyal, két golyóscsapággyal, egykilós szíjtárcsával (gumiszíjjal hajtottam, mert ez nem viszi át a motorzajt). Viszont az első próbánál kiderült, hogy a csapágyak zaja sokkal nagyobb, tehát kizárólag siklócsapágyas megoldás jöhet szóba, a tengelyt alulról egy golyóra támasztva (a legtöbb lemezjátszó ilyen és ezt akkor értettem meg miért). A gumiszíj-hajtás továbbra is a legelőnyösebbnek tűnt, a nagytömegű tányér (nem visszacsatolt szabályzás volt) úgyszintén. A hajtást egy külső forgórészes motor adta, amit csöves hanggenerátorral hajtottam meg, így lehetett fordulatot szabályozni.Az eredményt igen jónak mondanám.
Ezután eljutottam odáig, hogy visszacsatolt fordulatszabályzást kell csinálni a még stabilabb működés érdekében, ez viszont minél kisebb tömegű lemeztányért igényelt.
Nem nyújtom tovább a beszámolót, ugyanis ekkor megjelent a Tesla NC440 típusú készülék, amiben szinte minden ugyanúgy (sokkal jobban) volt megoldva mint ahogy elképzeltem. És még nem is szóltam a lejátszókar készítéséről....
(#) Müszi hozzászólása Aug 3, 2007 /
 
:integet2: Sziasztok!

3 lehetőség áll a szemem előtt:

-Hétvégére kapok egy lemezjátszót a barátomtól, teljesen működni fog, végerősítős.

-Thomas10100-tól kapok egy jó mechanikát jó tűvel csak előfokot kell építeni hozzá.

-Veszek egy használt lemezjátszót a helyi bizományiba.
Egy teljesen jó állapotba lévő TESLÁT, nem végfokos, deck rendszerű
(#) Vales válasza Müszi hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Üdv! :integet2:

Ha vásárolnál használtan, akkor érdemes volna olyat keresni/választani, amiben legalább mágneses hangszedő van a kristály/kerámia (piezo) helyett.
Az olcsó Tesla lemezjátszók annó nagyon szerették a VK-4302 hangszedőt, ami bizony kristályhangszedő és ez a hangminőségén is meghallatszik. :szomoru2:
Egyik előnyük az ilyen hangszedőknek az olcsóságuk, illetve relative nagy jelet szolgáltatnak (100mV vagy afölött), ezért vonalbemenetre közvetlenül köthetőek és RIAA korrektor sem kell hozzájuk, mivel a korrekció a piezokristály karakterisztikáján keresztül valósul meg.
Én mégis azt mondanám, hogy a legolcsóbb mágneses hangszedő, egyszerű műveleti erősítős RIAA korrektorral szebben szól mint a fentiek. Például a TL071(072,074) kiváló erre a célra!
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Aug 6, 2007 / 4
 
Nagyon keves infot irtal a 3 lehetosegrol igy nem lehet egyertelmu valaszt adni melyiket valaszd. Sokmindenre kell figyelni lemezjatszo vasarlaskor, foleg ha hasznaltat vesz az ember fia Azon tul, hogy bakelit lemezeket szeretnel hallgatni el kellene dontened, hogy tul.kepp mit is akarsz magad csinalni az egesz "projektben"? Arra gondolok, hogy eredetileg lemezjatszot akartal epiteni most meg mar van egy olyan lehetoseged, hogy egy komplett gepet kapsz vegfokkal Na most akkor hogy is van ez?

- En mindenesetre a "combo" megoldasoktol (amit elsonek emlitettel) óvnálak, mert ezekben altalaban sem a lemezjatszo sem a vegfok nem tul jo minosegu. Persze ki tudja mirol van szo. Semmit nem lehet tudni rola igy tanacsot is nehez adni. Egy hetvegi kiprobalasra mindenesetre jo lehet, de ne engedd magad rabeszelni a vasarlasra ha nem vagy 1000% biztos magadban.

- Meg lehet kerdezni milyen az a jo mechanika jo tuvel amit Thomasxxx-tol kapsz? Tipusok erdekelnek

- Milyen tipusu az a Tesla ami a helyi bizomanyiban van?

Ja es fogadd meg Vales tanacsat is, hogy kristaly/keramia hangszedoju lemezjatszot nem veszel!!! Lenyegesen rosszabb a hangja mint a legocskabb MM hangszedoknek! Emellett meg 1x szeretnem hangsulyozni, hogy hasznalt hangszedot/tut se vegyel ha nem muszaj, inkabb ujat. Nem tudhatod, hogy mit elt at szerencsetlen tu a multban. Na, sok sikert ja es ha vmiben nem vagy biztos, csak nyugodtan kerdezz!
(#) Vales válasza Müszi hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Üdv!

Lamalasnak igaza van, a használt hangszedő és főképpen a tű az akár a lemezeket is károsíthatja, ha sérült. Nyilván, ez nem lenne kellemes az értékes lemezgyűjteményre nézve.

Továbbá a RIAA korrektort is érdemes árnyékolt, kis dobozkába tenni érzékenysége miatt, akár beépíted egy komplett erősítőbe, akár külön kis dobozkában van.
Ez a MM hangszedőknél is lényeges, de MC-előerősítőnél meg pláne , mert ott már 1mV alatti jelek jönnek és az olyan, mint egy rádióvevő!
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Hellóka!

Bocs h nem válaszoltam, mert a bátyámnál voltunk egy hétig Bp.-n és nem volt net.

Kiderült, hogy megkaptam a végfokos lemezjáccót, ma megyek el érte 3-kor.
A barátom szerint végfokos.

Idézet:
„En mindenesetre a "combo" megoldasoktol (amit elsonek emlitettel) óvnálak, mert ezekben altalaban sem a lemezjatszo sem a vegfok nem tul jo minosegu”

Ezt azért nem mondanám, mert a barátom Tesla végfokos lejátszója a maga 15 W-jával is gyönyörűen szól, torzítás és minden egyéb nyavaja nélkül.

A pontot LAMALAS kapja a sok segítő hozzászólásért
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Koszi!

Azert erdekelne majd (ha nem titok) hogy milyen az a lemezjatszo, milyen hangszedoje van, milyen korrektor es vegfok van benne. Elkepzelhetonek tartom, hogy lehet javitani rajta hazilag is, de tenykent kijelenteni nem akarom, mert nem tudom milyen cuccrol van szo.
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Elhoztam a lemezjátszót, típusa:
ARTUR - STEREO
UNITRA WG - 900

A hangszedője szerintem mágneses, mert a mély és a magashangok nagyon szépen kijönnek rajta.
Ez egy tranzistoros készülék, szíjhajtásos.

Az elektronikai részét holnap kiderítem.
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
4 javítást csináltam rajta:

- A 2200µF kondikat kicseréltem újakra. (szűrő és kicsatolók.)

- A jobb csat nem szólt rendesen, alig lehetett hallani vmit a hangfalba, gondolom fejhiba, egyszerűen belőttem a balanszot, hogy meglegyen a sztereó hanghatás.

- A tűt tartó gumi mindig kicsúszott a fejből, és ezért torzított rendesen, kicsit lepucoltam azt a gumit és most jó.

Eddig 3 lemezt halgattam végig vele, és csak POZITÍV tapasztalatom van "Artúrral".

Kaptam még ajándékba hozzá vagy 30 bakelitlemezt, úgyhogy van mit lejátszani.

Vadi új gyémánttű van benne, a barátom kicserélte.

Köszönöm szépen a sok segítő hozzászólást: Müszi
(#) Müszi hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Teszek föl képet a lemezjátszóról, most gyönyörűen működik , hála a javításoknak
(#) Topi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Én a téma elején. "Felejtsd el, inkább vegyél egyet"
Közben: "Nem akarok venni, inkább építeni"
Utánna: "Simán lehet építeni"
Végén: "Vettem egy lemezjátszót köszi mindenkinek"
(#) Müszi válasza Topi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
NEM VETTEM, HANEM AJÁNDÉKBA kaptam
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Idézet:
„A jobb csat nem szólt rendesen, alig lehetett hallani vmit a hangfalba, gondolom fejhiba, egyszerűen belőttem a balanszot, hogy meglegyen a sztereó hanghatás.”

Ez azert igy nem normalis jelenseg es sztem a hibat sem igy kellene megszuntetni. Ideiglenesen jo, de ha tenyleg a hangszedovel van baj, akkor azt bizony cserelni kene. Elobb azonban biztosan ki kell deriteni, hogy hol a problema.
(#) Vales válasza Vales hozzászólására (») Aug 22, 2007 /
 
Üdv!

Csak, mint érdekesség a hozzászólásomhoz kapcsolódóan, egy korabeli plakát Herczegh István rádiógyűjteményéből:
Mi szükséges a jó házi gramofon-felvevőhöz?

V.
(#) Müszi válasza Vales hozzászólására (») Aug 22, 2007 /
 
Köszönjünk!
Kinyomtatom és felrakom a szoba falára
(#) tatabike válasza Müszi hozzászólására (») Aug 22, 2007 /
 
Szia Müszi,

nagyon szép ez a lemezjátszó, nagyon rendes ember, akitől kaptad. Remélem sok örömöt okoz majd. Nekem is van egy Teslám, ilyen nagyon kompakt, végfokos, rádiós, meg minden, csak kazetta meg cd hiányzik belőle... Majd ha lesz időm (30-35 év múlva), megjavítom, és hallgatom...

TaTa
(#) Müszi válasza tatabike hozzászólására (») Aug 22, 2007 /
 
Ki kell hangsúlyoznom, hogy akitől kaptam a bakelit-sercegtetőt , ő segített a hangfalépítésbe is...
Akkorát szól, hogy kiszakad az ember gatyája ha eléáll... VF3-ról hajtom.
Bocs az OFF-ért, de MARCIBÁCSI ennyit megérdemel!

DSC00014.JPG
    
(#) gtk válasza KTobi hozzászólására (») Aug 22, 2007 /
 
Ez a hsz a Viccek topicban is elmegy, jot nevettem
(#) barany165 hozzászólása Aug 23, 2007 /
 
Sziasztok!A lemezjátszó építésben és használatban tapasztaltam,hogy nem kell sercegni a jolápolt és nemjárólapnak használt lemeznek.A DJ-k félgömb hegyű gyémánttűsek, A hifizők bielliptikus tüthasználnak.hangszedő vásárlásnál érdemes erős nagyítás alatt megvizsgálni ép-e.Hát-,hogy építeni érdemes-e amikor néhol olvasni,hogy THORENS TD125-ős 12 000HUFért eladó!?! Én annak idején 1cN tűerővel és függősúlyos antiscatingos lemetjátszót hallgattam.Megépíteni pl: tengelynek régi dizeladagolóelem dugattyújából és a hengerét csapágynak,alá egy csapágygolyót,tányérnak legalább 4-5Kg-os cinköntvény és szijhajtás. A drekthajtásnál a szab.elektronika müködése miatt remeg a tányér ,mert itt csak könnyü tányért használhatunk.Annó mágneses hangszedővel ilyen szerkezettel mérőlemezről 45Khz.-t mértünk!SHURE M95ED-volt a pckup.Mennyi is a CD mintavételezési frekije? Tehát ez is egy ok,hogy még a jó lemezjátszók verik a CD-t.Üdv az építőknek!
(#) Müszi hozzászólása Szept 6, 2007 /
 
Új fejlemények a lemezjátszóról.
A Zeneres stabilizálást kicseréltem 7806-os ra.
A zeneres rohadtul fűtött.
A végálláskapcsoló lámpáját kicseréltem 1db ledre.
A hangszedő pattintós rendszerű, VK4302-es, sajnos kerámia.
Ma jön elvileg egy komoly MM hszedő és RIAA korrektor.
A motort 1db UL1901-es IC vezérli
Sajnos a shellt beragasztották a karnál, ráadásul ferdén.
A hszedő is ragasztva volt. A hszedő már annyira nemjó, hogy a jobb csatorna már alig szól.
Egyenlőre ennyi.
(#) fureszk válasza Müszi hozzászólására (») Szept 6, 2007 /
 
Ne haragudj, de én nem félnék ezek elé a hangfalak elé állni. A 40cm-es, többszázwattal meghajtott, pontosan méretezett hangfal biztos nagyobbat szól.
(#) scooby_ hozzászólása Dec 31, 2007 /
 
Hello!

Nekem volt régen egy táskalemezjátszóm amiben nem volt tű azt csináltam hogy egy varrótű végét letörtem és a végét elferdítettem azt beraktam a helyére egész jól szólt de sokan mondták hogy a lemeznek nem tesz jót, mért az eredeti jót tesz?

Kérdésem nekem is lenne: nekem egy régi lenco lemezjátszóm van elég egyszerű kis gép mert nincs benne erősítő de nem is túl jó mert a karrol csak egy vezeték jön le amit be kell dugni az erősítőbe és az én erősítőm nem szűri meg olyan jol a jelet no nem lehetne a lejátszóba valamit szerelni hogy ne lehessen jobban hallani a pattogást mint a zenét?
(#) amperjozsi válasza lamalas hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
hangmérnöki kamara mai napig a vinyl-t tartya a legjobb hangminöségnek.patogások meg vele járnak.
(#) scooby_ válasza amperjozsi hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Ez így van,én is egyet értek vele
Kár hogy bakelitre nem lehet zenét felvenni,bár mi értelme a kinyilvánított rossz MP3-at vinyl-re írni...ugyan olyan rossz marad
A bakelit az egyetlen lemez ami 30-40 évig képes az adatot megőrizni,amíg egy CD 2-3 év múlva ha beteszed a lejátszóba azt mondja a hifid vidd a pibe,mert már egyszerűen nem tudja beolvasni!
Itt tárolok 1-13 ig felszámozott CD sort csak MP3 van rajta,valamikor 95-ös évektől kezdtem írkálni,fogadni mernék,a fele nemjó
(#) tube_dani hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Sziasztok!
A hozzászólásom talán illene inkább valamilyen optoelektronikás topicba, de azok között nem találtam pontos témát, így most ide kerül.
Egy projekten agyalok pár napja: lemezjátszó automatizálása. Egyenlőre csak elméleti szinten érdekel a dolog, főként az optikai része, mert ahhoz nem igazán értek. Ha tudásom és energiám engedi, a dolog megépítésre is kerül.
A lényeg a következő: az audio CD-lejátszók működéséhez hasonlóan a lemezjátszóra felhelyezett mikrobarázdás LP-t elemzi és lejátssza az automatizált lemezjátszó. Azaz megszámolja a lemezen (lejátszandó oldalán) lévő zeneszámokat, kijelzi, majd a felhasználó által kiválasztott zeneszámhoz állítja a kart és a lemezre helyezi.
A kérdésem a lemezen található zeneszámok megszámolásához kapcsolódik: létre lehet-e hozni egy olyan optikát, amely a lemez barázdasűrűsége alapján érzékeli/látja, hogy hány zeneszám van az adott oldalon? Tudni illik, a mikrobarázdás hanglemezen a zeneszámok között, a lemez elején és a lemez végén a barázdák ritkábbak. Tegyük fel, hogy ez az optika a lemez fölött mozog, és a mozgás időtartama alatt figyeli a barázdákat. Ahol adott időtartam alatt kevesebb barázdát ,,lát", az azt jelentené, hogy ott zeneszámok közti szünet van.
További szép napot!
(#) Massawa válasza tube_dani hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
El kell oszlatnom némi alapvetö tévedést. A mikrobarázdákon a szünetekben a barázdák nem ritkábbak, hanem pontosan forditva sürübbek, hiszen nincs a modulácio adta elötolás.
De ez még nem lenne baj, sokkal inkább az, hogy mig a CD-n a felvett számok (a lemez tartalma) elöre rögzitve van egy ilyen könyvtárban, igy a CD lejátszonak csak a tartalmat kell kiolvasnia (minden a számra vonatkozo informácioval együtt), az analog lemezen semmi ilyesmi nincs, igy a lemezjátszonak elöre gyorsan le kellene játszani a lemezt (valamikor a kazettás meg a videomagnokon volt ilyen funkcio), azaz meg kellene keresnie a szüneteket (mindezt automatikusan), megszámolni, söt megjegyezni a koordinátákat is (pl. hány ezred milliméterre van a lemez szélétöl a keresett barázda), hiszen ha kiválasztod pl. az 5. számot akkor a kart pontosan erre a barázdára kellene mozgatni.
A lemezjátszo karokon ilyen lehetöség nincs, a lineáris karok amellett, hogy csödbe ment az egész terv, sem alkalmasak erre, mert azokon a a végleges korrekciot (a tü helyét) a majd a fejtarto bonyolult mechanizmusa végzi a türe ható erök alapján. Ilyenek meg addig nincsenek, amig a tü nem ér a lemez barázdájába.
Szoval nagyon megvalosithatatlan az ötleted.
(Sokkel egyszerübb a lemezt digitalizálni, ahol mindezek a funkciok alapból adva lesznek.....
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
(#) KTobi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Idézet:
„A mikrobarázdákon a szünetekben a barázdák nem ritkábbak, hanem pontosan forditva sürübbek, hiszen nincs a modulácio adta elötolás.”


Ez igaz, viszont nem a lemezt lejátszani gondolta, hanem csak a lemez szélétől a közepe felé haladva, számolni a barázdákat. Szünetekkor igenis ritkábbak a barázdák. Nem a mikrobarázdák, hanem csak a sávok.
Nem lehetetlen a dolog, kicsit körülményes, az értelmét se látom elsőre, de biztos van oka miért szán erre időt, pénzt.
Detektálás/ számolás, sima optikai adó vevővel próbálnám. Valami LED és fototranzisztor; milyen színben jó kérdés. Optikai szállal a lemez felett 1mmre el lehetne vinni a jelet, ha van elég külső fény, akkor elég csak olvasni, a reflexió változik biztos a barázdáknál.
Olyan lemezlejátszó kell, ahol van automata emelés, valamilyen beépített emelőmechanizmus. Ezt átalakítani elektromosra, majd enkóderrel olvasni a kar pozícióját. A mozgatása akár lehetne mágneses alapon (lineáris motor) mint a HDDk fejpozicionálása. (ezt csak felemelt kar mellett működtetni, különben hagyja szabadon mozogni)
A pozicionálás szünetekre kell 1mmes pontosságot nem lesz nehéz elérni. Tizedmilliméter alapfelbontású pozícióérzékelés ma már nem gond. (HDDk fejében is van mérés, szögre, ott um-re pozicionálnak)
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem