Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC LP oszcillátorral nem mindig indul el
Témaindító: robotech, idő: Jan 30, 2008
Témakörök:
Helló T. Kollégák!
Ahogy a címben is írtam, az a problémám, hogy van 5db teljesen egyforma panelem,amelybe 32.768Khz kristállyal menő PIC12f629-em van, ezeket egyszerre forrasztottam, és programoztam, majd az 5db panelből 2db volt hajlandó elindulni. Azt már régebben is észrevettem, ha LP oszcillátorral dolgozom , nem mindíg indul el a PIC, igen fontos a jó hidegítő (hidegítő?) kondenzátor megválasztása, és néha csavarhúzóval is kell bazirgálni hogy elinduljon. Viszont biztos vagyok benne, hogy valami ismeretem hiányos, mert olyan áramkörök nem léteznek, hogy csakis kizárólag bazirgálással indulnak el. Jelenleg a 32.768Khz-s kristály mindkét lábára 100pF kondenzátort tettem, és a földre ültettem a kondit másik végét.(a PIc adatlap szerint LPnél ez a legpontosabb). tudtok valami jó ötlettel szolgálni, hogy mi a fenét csináljak, hogy 100%-osan elinduljanak az áramkörök? Előre is köszi,
Tudnál mutatni egy képet a nyákról? Ekkora frekin nem kéne, hogy bármi gondot okozzon, de ki tudja. A konfig biteket gondolom ellenőrizted már, hogy LP módban legyen az oszcillátor.
Persze a configword biztos hogy rendben van, mert mindd az 5 PIC be ugyanazt a programot égettem, az 5 panelből 2 elindult.
Az is biztos,hogy a panelen minden egyéb rendben van, mivel ha a configot átállítom INTRC OSC -ra, akkor elindult, csak kb 100X gyorsabban, mint kellene, tehát minden egyéb tuti OK.
Bocs, nem a másik oldal van fényképezve, ott van egy SMD-s 10µF-es kondi,
illetve, ugye az látható,hogy ez csak egy modul, amire csatlakozik panel, azon természetesen a 7805 után van egy 100nF,és egy 470µF kondi is...
Az a 10µF az gondolom elkó. Kellene egy kerámiakondenzátor is párhuzamosan vele, úgy 100nF kapacitással. Nem mondom, hogy biztosan ez a gond, de a táp elégtelen szűrése csúnya rendellenességeket tud produkálni.
Ok,
tettem rá 1db 100nF-os kerámia kondit, mármint tárcsakondenzátort, gondolom ilyenre gondoltál, de sajnos továbbra sem indul el. Sőt, egyik panelen a kvarckristály tokját megpróbáltam testre forrasztani, egyik kollégám még régebben ezt tanácsolta, de azóta nem próbáltam ki. hát most megtettem, de így sem indul el....
a 100pF-os kondik értékének változtatásával nyugodtan játszhatsz, szerintem kevesebbel próbálkozz.
másik lehetőség egy pár (1-10) MOhm-os ellenállás a kristály és a OSC2 láb közé. regards,
No, én is pont ezt akartam volna írni
![]() Megelőztél. Szóval az egyik kerámia-kondi szerintem is maradjon 100 pF, a másik meg legyen mondjuk 82 pF első körben, vagy éppen 68 pF. Ha már ketten is említettük ugyanezt a dolgot, az már egészen jóra vezethet...
Köszönöm a jó tanácsokat,ma este munka után kipróbálom ezeket a dolgokat.
Elnézést,hogy a hétvégén nem írtam, de nem volt időm ezzel foglalkozni.
Potyo igen sokat segített,és jókat írt, de aztán az derült ki,hogy a forrasztás során ottmaradt forrasztó lakk minimális vezetőképessége okozta a galibát. Csavarhúzó kaparaszással,és féktisztító használatával eltünt a gondd,a PIC megfelelően indul. Köszönöm mindenki segítségét!
Már többször találkoztam, hogy valakinek nem indult ilyesmi miatt az áramköre. Csak nekem mániám az, hogy forrasztás után forró vízzel, mosóporral és körömkefével megpucolom az egész áramkört? Egy ilyen tisztítás után nekem még minden áramköröm elsőre indult...
Hmm, érdekes. Én denaturált szeszben oldott gyantával szoktam lekenni a paneleket, hogy ne oxidáljon. Akkor ez rossz gyakorlat ?
Hali, Ó nem, hasznos "sterilizálni az áramkört, és nem csak esztétikai okokból. Ha lelakkozom is, az alatta maradt esetleges savmaradványok dolgoznak és idővel fekete nyomot hagynak. Más kérdés, hogy az sem helyes, ha egy áramkör ennyire érzékeny vagy instabil, hogy ilyen kis piszok igy odavág neki...
A gyantát nem próbáltam, nem szokott arra tapadni a por??
Az elején még picit ragad, de ha teljesen megszárad akkor már nem.
Forrasztás után elég sok szennyeződés ott szokott maradni, azokat illik eltávolítani először. Amikor tiszta, akkor jöhet a gyantázás.
Lehet, kipróbálom, de milyen lesz az asszony szőrös lábbal?
![]()
Érdeklődéssel és kis csodálkozással olvastam ezt a történetet. Velem még soha nem fordult elő, hogy valamilyen átvezetés miatt gond volt az áramkörömmel, persze rendes, szemmel is látható zárlat az volt többször is az évek során.
Én anno úgy tanultam a papámtól (aki híradástechnikai műszerészként, majd technikusként dolgozott), hogy nem használunk semmiféle ilyen-olyan adalékot, forrasztást segítő kencét-lötyit, csak a gyantát is tartalmazó forrasztóónt. Ha nagyon szükséges, akkor tiszta gyantát pluszban. Esetleg, ha nagyon retkes az érintkező, akkor reszelő, polírpapír, ilyesmi, de nem vegyszer. Lehet, hogy emiatt nem volt még ilyen jellegű gondom? Megmondom őszintén én az elkészült NYÁK-okat sem nagyon szoktam tisztogatni, egy viszonylag kemény sörtéjű fogkefe van befogva ilyen célra, de semmiféle vegyszerrel, lakkal ilyesmivel nem szoktam kezelni őket.
A fogkefe az jó ötlet, fogom én is ezután használni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |