Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1231 / 1272
(#) Tylla1 válasza kowi hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Sajnos laikus vagyok, így csak a tapasztalatok alapján hozzáértőkre tudok támaszkodni. Ha a képcső halálozott el/kezd elhalálozni, attól még van értékelhető kép összevissza színekkel?
(#) kowi válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Ki lehetne zárni. De laikusként szerintem ne nyúlj bele mert nagyot harap...
(#) Tylla1 válasza kowi hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Természetesen nem nyúlok bele, csak arra gondoltam, hogy a mellékelt infók alapján a gyakorló szerelők tanácsot tudnak adni a hogyan továbbra, pontosabban a hiba lehetséges okára (ha ez így megoldható), illetve ennek függvényében a javítási költségekre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
(#) kadarist válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Szia! A lemágnesező ellenállást (PTC) cseréld ki.
(#) Gafly válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Akkor a fokozatosság elve alapján:
Fény van, kép van, szine viszont foltos.
Tényleg ne szedd szét.
Első javaslat laikusnak: Húzd ki a konnektorból éjszakára. Holnap reggeli dugd vissza, kapcsold be.
Ha van egy kis szerencséd, akkot ezután azt mondja "bing" és "tadam" megjavult. (Ezt komolyan mondom, és teljesen ingyen van.)
Ha mégsem ez van, akkor szivás, mert szét kell szerelni, vasárnap nincs alkatrész, mostani időben nincsenek is igazán nyitva a boltok, stb...

Kadarist-nek igaza van, a következő lépés lenne a PTC, ami "filléres" két/három lábú alkatrész, de az már csak a jövő héten, legközelebb...
(#) Tylla1 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Köszönöm szépen a választ, rákeresek a témára (PTC)
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
(#) Tylla1 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Értem, akkor elsőnek áramtalanítom éjszakára. Maga a készülék egyébként 13 éves és soha nem hagyom este készenléti módban. Lefekvés előtt mindig kikapcsolom a főkapcsolóval. Jó lenne, ha ez megoldaná a problémát (vajon meddig :crazy de ha nem, akkor hétfőn viszem szerelőhöz. Igaz, ez rendesen kihívás, mert vagy 50 kiló, de a terjedelme miatt még átfoghatatlan is
Köszönöm szépen a tanácsokat!
(#) vargaf válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Ha valóban soha nem hagyod készenléti módban, akkor már most keresheted a PTC-t. A csatlakozó mellett a fekete alkatrész az. Mivel az már hibás ne várj javulást, cserélni kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020

DSC00064.JPG
    
(#) fecameca válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Üdvözletem, én csak most kapcsolódom bele a témába. Mivel elég sok hasonló készüléket javítottam, a következőek a megállapításaim: A foltokban jelentkező elszíneződést valóban az előttem szólók által is említett alkatrész hibája (is) okozza. A zárójelben levő is arra utal, hogy valami valamikor felmágnesezte a benne levő vas alkatrészeket, megjegyzem a képcsőben levő árnyékmaszk, ami a színeket külön választja egymástól, teljes egészében vas, azért van a színes katódsugárcsövekben a lemágnesező tekercs, a hozzá tartozó áramkörökkel (PTC). Meg lehet próbálkozni lemágnesezni, alkatrész híján egy állandó mágnes gyors körkörös mozgatásával a kép előtt, kizárólag diagnosztikai céllal.
Elnézést, a képeket közelebbről megnézve, látom benne a kéket is, így csak a fenti képen említett kis fekete kocka alakú dolog (PTC) cseréje szükséges.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
(#) Gafly válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Holnapig el vagy vele ingyen...
Nem undok vagyok...
(#) Tylla1 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Nem gondoltam, hogy undok vagy
(#) Tylla1 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Szép estét!
Köszönöm a válaszát. A kék színt illetően valóban van, csak nem ott, ahol lennie kellene. Megpróbáltam a mágnessel kapcsolatban tanácsoltakat és azt tapasztaltam, hogy a személyek shrek zöld arcszíne a mágnes képernyőhöz való közelítésére átváltott a természetes rózsaszínes árnyalatra. A tv 5 éve egy helyen áll, nincs semmilyen mágneses a közelébe, ezek szerint nagy valószínűséggel a PTC halt meg. Ennek a cseréjét rábízom egy szakemberre Remélem tényleg "csak" ennyi a bibi.
(#) fecameca válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Gondoltam, hogy "állt valahol kikapcsolva". Ilyenkor elég a föld mágneses tere, vagy akár egy hangszóró a közelében, évek alatt minden felmágneseződik. Kérdés az, hogy a kék mennyire gyenge akkor, ha mindene jó. Meg lehetne próbálni regenerálgatni a képcsövet, de ahhoz kell egy kis hozzáértés és bátorság, akkor is két esélyes. Kérdés, hogy mit érdemes vele még csinálni? Mi is már teljesen működőképes fadobozos Videotont raktunk ki, amikor meghirdették nálunk az elektronikai hulladék begyűjtését.
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Nem kell regeneráltatni semmit sem. Egy ilyen lemágnesező ellenállás a bekapcsolási áramlökéstől képes elpukkanni és ilyenkor csinál egy kis felmágnesezést, ami belefagy a képcsőbe. A tönkrement PTC csak a legritkább esetben gyógyul meg, de volt már rá példa.
(#) Cinema válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Biztosan nincs a TV mellett-alatt-fölött hangszóró, vagy hangprojektor, egyéb hangsugárzó?
Az is csinálhat ilyen hasonlóan hullafoltos és torz képet, bár a PTC hiba, vagy a lemágnesező tekercs szakadása az első, amire egy szakember is gondol.
Ki kell cserélni a PTC-ellenállást, ahogy javasolják többen is, aztán majd kiderül.
Sok sikert!

Üdv!
(#) Tylla1 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Üdv!

A készülék napi használatban volt az elmúlt 5 évben a korábban leírt módon. Sajnos az éjszakai teljes áramtalanítás nem hozta meg a javulást, viszont egy érdekes dologra lettem figyelmes. Többszöri főkapcsolós kikapcsolás, majd újbóli bekapcsolás során a korábban közölt "tükörtojás" kép az AV csatornán átalakult és a piros terület teljesen kék lett, mint ahogy lennie is kéne. Elképzelhető ezek alapján, hogy az a bizonyos PTC gyengült el (nem teljesen halott)? Ettől függetlenül a holnapi napon a csere megtörténik.
(#) Tylla1 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Üdv!

A TV milyen közelségében okozhat gondot hangszóró? Az igaz, hogy a TV két oldalán a szélektől számítva 70-70 cm-re van két álló hangfal, de ezek már 5 éve így vannak. A hangfalak mágneseitől nem volt beszűrődés a képben. A házimozi rendszereknél (nálam ilyen nincs) hogyan nem okoz gondot az abban található hangsugárzók? Ezt nem pontosan értem.
(#) Gafly válasza Tylla1 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ha már úgyis jön a szerelő holnap, akkor szerintem többet ne b@szkolódjál a mágnessel.
Ne is dicsekedj neki ezzel.

Ha idáig neked jó volt, és elfért, akkor ne hagyd magad rábeszélni a szokott "dobja ki, és vegyen újat" szövegnek. PTC nem akkora veszedelmes összeg. A kiszállási dijat meg úgyis ki kell fizetned (hacsak nem haveri alapon megy)...
(#) Tylla1 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
A mágnest csak egy pillanatra, kíváncsiságból közelítettem a képernyőhöz egyébként nem használtam
A TV-t viszem, ezért morgolódok a súlya és terjedelme miatt.
Nem szeretném kidobni, annak a híve vagyok, hogy ami javítható azt javíttatom. Kidobni csak akkor, ha teljesen javíthatatlan

A korábban leírt távolságra elhelyezett álló hangfalak idővel okozhatnak átmágneseződést?
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) chipi hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Sziasztok,

Találkoztatok olyan problémával hogy a tv ki be kapcsol magától?
Egy Samsung WS-32Z308P típusú tv vel ez a gondom és nem jövők rá mi a gond. A digit panelon cserélne Cxa2165q chippet, egy a neten talált probléma szerint ez megoldja ezt a ki be kapcsolást, de sajnos nem. Sérült alkatrészt nem látok a tápon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) Tylla1 hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Tegnap elvittem a színproblémás Oriont a szerelőhöz, ma pedig el is hoztam. Szépen működik ismét. A lemágnesező ellenállás cseréje történt meg, illetve a tápban történt valami javítás a jövőbeni hibák elkerülése érekében. Remélem most egy ideig nem kell ismét cipelnem Egyébként azt mondta a szerelő, hogy jó állapotban van, így kár lenne "kidobni", viszonylag olcsón és könnyen szervizelhető

Köszönöm a tanácsokat!
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020
(#) chipi hozzászólása Ápr 10, 2020 /
 
Sziasztok,

Olyan problémával találkozott e már valaki, hogy a tv ki be kapcsol?
32z308p típusú Tv hez, a táp áramkörét átnézve, nem találtam hibás alkatrészt. Viszont a 7.5V leesik és olyan 3.2 körül mérem.
A digitális áramkörön lesz valami probléma, valami zárlatos eszköz, szabad szemmel nem látható semmilyen alkatrész probléma.
A neten böngészve rátaláltam az ElektroTanya egyik témájára, melyben ilyen problémát taglalnak. Ennek örömére, Én is lecserlétem a panelon a CXA2165Q alkatrészt, de a problémám továbbra is fennáll. Továbbá láttam, hogy írták is a végfok IC vel is járt már így valaki, azt is lecseréltem, mértem az körülötte levő áramkört, és a feszültség megvan.

Valaki találkozott már ilyen jelenséggel, és ha igen mi az ami megoltotta a problémát (videó)?

Kapcsolási rajz

Köszönöm!
(#) pedro7 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Most volt időm csak újra foglalkozni a tv-vel.Végig mértem a kimenő feszültségeket.A 15V helyett csak 13.8V és a 10.5V helyett 12.5V van. Nem tudom ez probléma-e vagy belefér a tűrésbe ?
Annyiban változott a hiba, hogy a tv már bekapcsol, nincs semmi a kijelzőn, és 12-13mp-ként felvillan a képernyő és a jobb oldalán 5-6 függőleges vékony piros csík.Majd ugyanez ritmikusan ismétlődik.Talán ez mond valakinek valamit.
Gyanakodhatok továbbra is táphibára vagy ez valamelyik másik egység hibája lesz ?
A tápot átnéztem,kondikat méregettem,de más hibát nem találtam.
(#) kadarist válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Mi történt, hogy megváltozott az indulása? A tápfeszültségek így nem jók. Valamilyen kondenzátorhiba lesz a kisebb feszültséget adó oldalon. Amikor a kijelző életjelet produkál, akkor változnak a feszültségek?
(#) pedro7 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2020 /
 
Egy 22mikro/50V-os kondit cseréltem ki,mert duplája volt a megadott értéke az ESR mérővel.
Lehet,hogy ez egy kicsit lendített a tápon.
A 15V helyetti 13.8V feszültség az alaplapra ment,azt lehúztam de akkor is csak 13.9V maradt a tápon.A 10.5V-ot még nem követtem le,hogy hova megy és a felvillanáskor sem néztem a feszültségeket, hogyan változnak.
Van még egy 33V a tápon ami 36.8V.
Idáig bekapcsolás után pirosan égett a led és kattogott a tápon egy relé.
Most 220V-ra kötés után egyből zöld lesz a led és kikapcsolásra pedig elsötétül.Most valahogy kimarad a led piros állapota.
De akkor meg kellene még mérnem, hogy a felvillanáskor melyik fesz.változik...
De most már csak kellene valamilyen rajz,hogy miért nincsenek rendben a feszültségek ?
(#) pedro7 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Amikor a kijelző felvillan, akkor a 13,8V felugrik 14,5V-ra, a 12,5V felurik 13,4V-ra majd visszaesik 10V alá és a 36,8V is felmegy 37,5V-ra. A többi feszültség nem változik.
(#) Kispotter hozzászólása Ápr 21, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy hétvégi házam és ott egy Videoton ts 4329 SP tv-m. Szeretnék egy apróságot vele. Ki hogy oldaná meg a tv időzített kikapcsolását? Mert ezen alszom el ha ott vagyok és reggelig megy az pedig nem olyan jó.. Van obiba időzítős távirányítós konnektor 4 ezer forintért esetleg ez lenne a legegyszerűbb? Vagy esetleg van ezekbe a tvk-be valami tuningolt vezérlő? Ha nem stanby-ba ha nem villanytelvéve kapcsolna ki sokszor az nem gond neki ügye?
Köszönöm előre is!
(#) FAZ1 válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /
 
Nem követtem le, s visszafelé nem néztem az eseményeket, így megkérdezem:
- ez egy régebbi, még tranzisztoros, IC-s, a klasszikusan képcsöves TV lenne?
Mert az olyanoknál a tápban a 33V feszültség általában a varicap diódákhoz szükséges, az lenne ugyanis a hangolófeszültség - a tunerhez.
(#) pedro7 válasza FAZ1 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Nem képcsöves TV.Ez egy Sony KDL-32S3020-as LCD TV lenne.
De nem indul el, az a hiba.
(#) Rafael hozzászólása Ápr 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Vettem egy Grundig 32 glx 4000 típusú TV-t.
Olyan hiba látható, hogy vízszintesen kissé sötétebb csíkok vannak benne a bal oldalról erősebbek és nagyjából majdnem a tetejéig mennek halványan.
Egy időben megjelent a felső rész lejjebb szellemkép alakban, néha vibrálva aztán eltűnt.
- Mivel lehetne segíteni ezeken a csíkokon?
Nincs hozzá távirányító, egy "home by somogyi urc 2" univerzálissal próbáltam néhány félig működő kódot talált, de az OK gomb nem működik, amivel tudnám a bemeneti forrást kiválasztani, így nem tudok visszalépni a hdmi-re, automatikusan sem ismeri fel bekapcsolás után a hdmi-ről érkező jelet.
Következő: »»   1231 / 1272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem