KIT vásárlási lehetőség és ingyenes szoftver Új fejlesztés, InCircuit ESR mérés!"/> KIT vásárlási lehetőség és ingyenes szoftver Új fejlesztés, InCircuit ESR mérés!"/> KIT vásárlási lehetőség és ingyenes szoftver Új fejlesztés, InCircuit ESR mérés!"/>
Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
LCM3 alkatrész mérő műszer - KIT lehetőség
Szerző: deguss, idő: Szept 8, 2009, Olvasva: 238693, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 10

Nincsen hatás, mellékhatások nélkül.

Szóval egy újonnan vásárolt kondenzátornak is van egy pici induktivitása, és egy pici ellenállása. Ugyan így, egy tekercsnek is van egy kis ellenállása és egy kis kapacitása. Ez azt jelenti, hogy nem létezik ideális kondenzátor, és nincs ideális tekercs, minden valós alkatrész több R, L és C soros és párhuzamos kapcsolások együttese.

A legjobban a tekercsek ohmikus ellenállásán lehet szemléltetni, hiszen a feltekert drótnak ellenállása van. Hasonlóan elképzelhető, hogy a felcsavart alufólia fegyverzete az elektrolit kondenzátorokban induktivitásként működik. "A hab a tortán" az az, hogy pl. a kondenzátorok parazita induktivitása frekvenciafüggő. Ugyanígy, a nem légmagos tekercsek induktivitása is. 

Ezek a nem kívánt "parazita dolgok" nehezítik meg a pontos mérést. Egyes komponenseket egy függvény alapján matematikailag lehet kompenzálni, de nem mindet!

A képen a tekercs induktivitása, és parazita kapacitásának mérése látható.

 

Az ESR-ről írott cikk átolvasása után világossá válik, hogy itt miliohmokról van szó. Tehát 1Ohm ezred és század részéről. Mindennek ellenállása van. A NYÁK vezetősávjainak, a kapcsoló érintkezőinek, a csatlakozóknak és a csipeszeknek is. Tehát már itt is látszik, hogy a helyzet nem egyszerű, mindent figyelembe kell venni, a hozzávetőlegesen használható eredmény érdekében! Tehát a készüléket a megépítése után kalibrálni kell, sőt az idő múlásával, az évszakok változásával és sok más egyéb külső tényező befolyásolására újra és újra kalibrálni kell. Ennek folyamatáról később még szót ejtünk.

 

A műszer méri a szivárgó elektrolit kondenzátorokat is (a fényképen látható a csel), és ezekre figyelmeztet is! Szivárgó kondenzátornak az minősül, melynek feszültsége másodpercenként 15%-kal esik. Ennek több oka is lehet, de az ilyen kondenzátort célszerű cserélni, mert valószínű hamar tönkre fog menni, mivel belülről melegszik.

 

 

Kisebb ellenállásokat is pontosan mérhetünk a műszerrel, a felismerés automatikus! Zárlatos elkónál is utalhat ez a kijelzés, csak ellenállást lehet mérni. Az ellenállás (ESR is) 50-10 ohmig tekinthető értékelhetőnek. Felbontása ugyan 2 mohm körüli is lehet, de a mért érték linearitása már 5-10%-os eltérésű is lehet. De ellentétben az egyszerűbb multiméterekkel, 10 mohm - 1 ohm között is mérhető ellenállás, ha a pontosság nem kritikus!

 

  

Most lássuk, mit tud ez a műszer még.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem