Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Szulfátoldó-töltő automatikával
Szulfátoldó-töltő automatikával
Szerző: (Felhasználó 13571), proli007, idő: Jan 27, 2014, Olvasva: 48962, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
A cikkek közt megtalálható, szulfátoldó-akkutöltő, automatikussá fejlesztett változata.

Üdvözlöm az olvasóimat Gábor barátom és a magam nevében is!

Ez a cikk azért jött létre, mert az előző cikk ami itt olvasható, kiegészítésre került, mivel az utánépítők és jómagam is, szívesebben használ(nám)nánk úgy, ha nem kellene felügyelni. 

Némi fejtörés után, kialakult a mostani áramkör, ami  itt látható:

 reg-chgb-sch.png

 

Nagyméretű kép letöltése: katt

Amíg nézitek a rajzot, addig Gábor nekilát a rajz elemzéséhez, mivel az ötlet az enyém, az áramkört az Ő tervei szerint építettem meg!

  • Tekintve, hogy a regeneráló impulzustöltés hosszú időt vesz igénybe, jelen kapcsolás, két funkció szerint hajtja végre a figyelést.
  • A töltő a töltési feszültség elérése, vagy az akkumulátor hőmérsékletének növekedése esetén megszakítja a töltést. Ezzel kívánja megakadályozni a túltöltést.
  • A védelmeket (lehet, kissé meglepő módon felhasznált) NE556 áramkörrel valósítottuk meg, mely alapvetően két NE555-ös időzítő áramkört tartalmaz. Itt kihasználásra került az áramkörben lévő RS tároló, és a precíziós komparátor áramkör is.


Tápfeszültség ellátás

  •  A hosszú és biztonságos üzemhez, 230/24 V és 5A (min 120V/A) -es trafóra van szükségünk, az átlagos autóakkumlátorok kezeléséhez.
  •  A transzformátor 24V váltófeszültségét D1 hídegyenirányító egyenirányítja és C1 pufferkondenzátor tárolja a töltéshez, az egyenirányított feszültség értéke C1-en megközelítően 32V lesz.
  •  Ezt az egyenirányított és a pufferben tárolt energiát fogja a Q1 FET az akkumulátorra kapcsolni, impulzusszerűen.
  • A Q2 tranzisztor fogja az áramkörök tápfeszültségét bekapcsolni, amennyiben a készülékre csatlakoztatott aksi polaritása megfelelő. Ha helytelenül csatlakoztatjuk az akkumulátort, akkor Q2 tranyó lezár (nem lesz a töltő áramkörnek tápfeszültsége) és ezt a hibás állapotot az LD2 sárga LED világítása fogja jelezni.
  • A 32V tápfeszültségből az áramkörök részére, a 7812-es stabilizátor fog 12V tápfeszültséget előállítani.

Lapozunk;


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem