Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fej (fül) hallgató javítása
 
Témaindító: tunap, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) sanykaraj válasza came hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
HA tudc küldeni egy képet meg rajzolom mit hova kell kötni . DE persze nem biztos hogy úgy is van de ha megfogod a füles zöld vezetékét és ráforrasztod a jack dugó lapos hosszú felére, és a kis szálakat a jack dugó valamelyik kis pöckére ráforrasztod s kipróbálod akkor biztosan fog működni valamelyik fele a fülesnek. Persze ez nem biztos próbálkozni kell.Ami nem megy elsőre az sikerül másodikra
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Rajzoltam is egyet remélem érthető. De persze a színek eltérhetnek remélem segítettem
Idézet:
„Az egyik részben van egy zöld szál és több vékony rézszál.
A másikban van egy piros szál és több vékony rézsz”
ez alapján valószínű hogy a zöld megy a laposra meg a piros, és kis szálak a két kis pöckökre a jacken ha nem szol valamelyik fel akkor fordíts meg pl pirost a kis fülre és sok szálat a nagy laposra. Nincs túl sok lehetőség.hajrá
(#) forma3 hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
megforrasztottam, és a jobb oldala halkabb, de szerintem csak a mély hangoknál. Ezt okozhatja a forrasztás? 30hz alatti hangok teljesen eltűntek, pedig sokat dolgoztam vele. Vagy inkább azért lehet mert maga a füles is széthullatt párszor és nem teljesen tömíthet (pedig jól összevanrakva, és a másik fele is szétesett. In air fülesről van szó. (Sony MDR-EX76)
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Ha mégsem csak az egyik oldalon tűnt el a mély, akkor esetleg az egyik hangszórót fordított polaritással sikerült megforrasztani. Ha nem, akkor a membrán le van fogva az egyik oldalon.

Üdv
Inhouse
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nem csak az egyik oldalon tűnt el, pont az az idegesítő hogy balra húz, leginkább a mélyekben. A polaritás biztos jó, fogyeltem a szinekre. Mit jelent az hogy le van fogva a membrán? Ha rosszul vezetne a forrasztás akkor nem ez lenne a hiba, ugye? Akkor a legmagasabb hangokat se könnyen vinné át? Mit jelent az hogy le van fogva a membrán?
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Ha mindkét oldalból eltűnt, akkor mégis ellenőrizni kellene egy ellenállásméréssel, még az is lehet, hogy a test meg van szakadva.
A lefogott membrán azt jelenti, hogy mechanikailag beleér valami, nem tud rendesen mozogni, ha nem zörög, akkor ez inkább szivacs jellegű dolog...

Üdv
Inhouse
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nem mindkét oldalon, hanem csak az egyiken, ezért is nagyon zavaró, teljesen balra "húz" a hangzás, de leginkább csak a mélyebb hangoknál.
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Esetleg, ha megnéznéd, hogy:
- rámérsz egy multiméterrel 200ohm állásban a jack dugóra, a töve (test) és a közepe, valamint a töve és a hegye között 32ohm körüli értéknek kell lennie
- csak próbaképpen az egyik oldal 2 vezetékét megfordíthatnád
- hallgasd külön-külön a 2 oldalt, az egyiken van mély, vagy külön-külön mindkettőn, esetleg egyiken sem?

Üdv
Inhouse
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
17-18ohm-ot mérek mindkét oldalon. (jón 17, halkabbon 18)
Ahogy már mondtam egyken van mély másikon sokkal halkabb, akkorhogy is hallgatom így van, az hogy külön külön együtt, nem számít.
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Lehet jó a 16ohm körüli érték is, a 32ohm elterjedtebb.

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha 17 - 18 ohmot mér egyenfesszel, az 32 ohmos impedanciájú lehet, vagy olyasmi.
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Biztos jó ez az érték, mert gyárilag 16ohmos az impedanciája. Már csak azt kéne kitalálni hogy mi lehet a baja? Ha ennyi jön ki ellenállásra akkor a vezeték nem okozhatja, ugye? A membránnal van a baj, 99,99%????
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
A vezetéked nem tud frekvenciafüggő változást előidézni, főleg, hogy mérve nem olyan nagy a difi a kettő között. Hogy néz ki ez a füles? Milyen fajta, milyen gyártmány? Mi is történt vele pontosan?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Szia Pucuka!

Én a névlegesen 32ohmosnak kikiáltott füleseken eddig sima multiméterrel való ellenállásméréssel is nagyjából ezt az értéket kaptam. Mint ahogy a 8ohm-os hangszórók sem térnek el egyenáramú szempontból 50%-al a névlegestől. Persze a frekvencia függvényében ennél nagyobb eltérés is lehet...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Az rendben is lenne, de ha 18 ohmot mér, abból semilyen frekvencián nem lesz 16 ohm impedancia. Ezért írtam, hogy vagy olyasmi. De igazából nem is lényeges. (azért off)
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Azért mér 18ohmot, mert a műszer és a fülhallgató zsinórja együtt pár ohm, ami hozzáadódik...meg mert valami névlegesen annyi, a gyártás meg sikerül, ahogy, főleg kínában... De gondolom ezt tudod te is...

Üdv
Inhouse
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Sony MDR-EX76-ról van szó (agybadugós), ami azért nem alsó kategóriás, nagyon tetszik(ett) a hangja. Több baleset is történt vele:
Az egyik az hogy széthullott maga a füles amit a fülembe teszek(idővel mindkét oldalon) és miután megragasztottam már nem szólt olyan jól, ezért szétszedtem, újra összeraktam és úgy emlékszek hogy azután már jól szólt (pontosabban illeszkedett)
Ezért arra is gondolok hogy a ragasztó ment akkor a membránba, de azért nem vagyok benne biztos mert akkor nem tűnt fel a hiba, jónak tűnt.
2. hioba meg a vezeték megszakadt ahol kettéosztja, ezért egy darabig másik fülest hallgattam, és lehet hogy előtte azért nem hallattom hogy rossza membrán mert megszoktam. Viszont mér előtte is megforrasztottam ideiglenesen (de nem volt zsugorcsövem otthon ezért nem soká tartott) de akkor nem vettem észre hogy rosszul szólna tetszett a hangja. Úgyhogy teljesen bizonytalan vagyok.
Szétszedni nem akarom megint a forrasztást, mert 1 órás sz*pás (lakk, fonás stb.) a forrasztása.
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Idézet:
„Ezért arra is gondolok hogy a ragasztó ment akkor a membránba,”

Könnyen lehet, akkor az nagy baj.
Idézet:
„Úgyhogy teljesen bizonytalan vagyok.”

Hát még én. Nincs több tippem.

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish válasza came hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Látom, hogy régi a topik, de gondoltam belinkelek egy oldalt hasonló témában. Fülhallgatók és fejhallgatók javítása során készítettem pár ábrát a különféle típusok bekötéséről a vezetékek színe alapján:
DavidProg Szerviz Blog - Hasznos ábrák
(#) Alfold hozzászólása Aug 10, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!
Szeretnék rájönni arra,hogy miért megy tönkre vagy lesz halkabb minden egyes fül-vagy fejhallgatónak a bal oldala?
Ezt gyárilag csinálják így,hogy vegyünk másikat nekik meg menjen a pénz?
Ezeket meg lehet javítani otthon?
(#) zotya1983 válasza Alfold hozzászólására (») Aug 10, 2014 /
 
Helló!Ennek nem kellett volna ugyan új topik, de általában a kábelezés megy tönkre, javítása pedíg akár a dómsugárzó cseréjével is lehetséges
(#) sastas01 hozzászólása Jan 20, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott egy Creative Fatal1ty Gamer típusú fejhallgató ( Bővebben: Link ). A potmétere kikopott, lötyög, recseg. A kábelezése is kezd tönkremenni, mintha kontaktos lenne. Ezt ki szeretném cserélni. Igazából a potira nincs szükség, szoftveresen tudok hangerőt szabályozni.

A kérdésem az lenne, hogy milyen kábellel tudnám helyettesíteni a gyárit. Ami rajta van az valami spéci kábel, kb 2 mm-es átmérője van és 5 szál megy benne.
Nagyon bizonytalan vagyok a kábel típusát illetően. Milyen típusú kábel lenne jó erre a célra? Valahol árnyékoltat mondanak, valaki szerint az felesleges...

Remélem érthető, hogy mit szeretnék kérdezni.
(#) hackerfish válasza Alfold hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
A fülesek kábelében általában zománcozott rézszálas vezetékek vannak. Ezek elég vékonyak és kellően hajlékonyak, cserébe viszont nem túl tartósak. Valamit valamiért. Valószínűleg a gyártóknak sem érdeke, hogy jobb minőségű és tartósabb kábeleket fejlesszenek ki. A régebbi AKG fülesekben még volt normális kábel, de ezek sem tartanak örökké. Illetve vannak szövet borítású kábelek, amiket valamennyire véd a külső réteg a sérülésektől. A lapos kábelek pedig arra jók, hogy ne gubancolódjon össze a füles. A kábel legtöbbször a jack dugó tövében törik meg, ez dugócserével javítható.

Hogyha az egyik hangszóró halkabban szól a másiknál, az magának a hangszórónak a sérülésére utal. Valószínűleg kosz ment bele, vagy levált a réztekercs a membránról. Ezek gyárilag össze vannak ragasztva. Nem jó neki ha beázik, vagy ha leejtjük, plusz a túlvezérlés is tönkre teheti. Ilyenkor azonos típusból kiszedett hangszóróval lehet pótolni az eredetit, vagyis két hibás fülesből összerakható egy működő.

Az alábbi oldalon többféle hibáról és azok javításáról olvashattok:
Fejhallgató Szerviz és Blog
(#) hackerfish válasza sastas01 hozzászólására (») Ápr 5, 2015 /
 
Szia!
A potmétert általában kifejezetten potihoz való kontaktspray-vel lehet javítani, hogy ne recsegjen. Sajnos 5 eres kábelt szerintem nem fogsz kapni. Ilyen speciális kábelt csak külföldön lehetne gyártatni, minimum több ezer métert. Viszont van egy elérhetőbb megoldás: egy másik mikrofonos fülesről bontott kábellel tudod helyettesíteni az eredetit. A javításnak akkor van értelme, ha ez egy drágább füles, vagy ha ragaszkodsz hozzá. Sztereó, vagyis 3 eres kábelt már tudnál vásárolni, a Tasker kábelben például 2 belső kábel van plusz árnyékolás, csak ez egy kicsit merev. A Kácsa Audió árul rézszálas kábelt, amiben 4 különálló ér van. Ezzel már lehet készíteni egy headsetes-iphone-os bekötést, amihez egy 4 pólusú jack dugó való.
(#) htsnorman hozzászólása Jún 6, 2015 /
 
Sziasztok!

A segítséget szeretném kérni, mert nagyon amatőr szinten értek csak az elektronikához, édesapám picit jártasabb de őt is megakasztotta a következő "feladvány" szóval:

Adott egy Hama USB-s fejhallgató. A potija elkopott és bármilyen kis mozgatásra sistereg vagy elmegy véletlenszerűen a bal vagy a jobb oldalából a hang, ha beállítom a megfelelő helyre akkor működik de annyira elvan kopva hogy fejmozdításra is elmozdul és akkor már szopacs. Ki szeretnénk iktatni ezt a potit szétszedtük az eszközt de annyira kínai ami ott belül van, hogy nem mertünk még mit hova kötögetni fura mód 5 "pin" es a poti amiről én még személy szerint nem hallotam 3 és 6ossal találkoztam de 5 ?!

http://kepfeltoltes.hu/150606/11148378_1575966069334681_25448925741...u_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150606/11406953_1575966202668001_60581283354...u_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150606/11425762_1575966009334687_86341030679...u_.jpg

A képek alapján miket kéne mivel összeforrasztani, hogy a poti nélkül működjön a fejhallgató ? Előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
(#) sonajkniz válasza htsnorman hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
Szia! A képen látható potit én egy mono potinak nézem, ami kapcsoló is egyben, csak a billenő érintkező nincs rajta. Ha a gyanúm helytálló, akkor ez nem audiojelet szabályoz, hanem erősítést. Ebben az esetben két ellenállással fix értékre állítható. A kapcsolórész két lába valószínűleg csak rögzítést szolgál.
(#) htsnorman válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
Szia, Köszönöm a választ.

Ellenállás nélkül nem lehet megoldani, hogy fix legyen a hang és igen valószínűleg csak erősít ezt ln is így vélem. Valami egyszerűbb fapados "a kéket a pirossal összeforrasztom" megoldás nem létezik ?
(#) sonajkniz válasza htsnorman hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
A poti alsó három egymás mellet lévő lábából a poti kiszerelése után a középsőt az egyik szélsővel összekötve elhalgat, a másik szélsővel összekötve pedig max hangerőt ad. Mindkettővel összekötve valószínűleg zárlatos lessz. Legalábbis ha jól tippeltem a működését illetően. Ezért is írtam ellenállásokat az előzőben, mert úgy nagyot nem hibázhatsz.
(#) VoltsAnimations hozzászólása Júl 22, 2015 /
 
Van egy elég jó gamer fejhallgatóm trust gxt 26 és az lenne vele a baj hogy a mikrofonja recseg, illetve 5.1-es és a bal hátsó nem szól a hogy a jobb első sem. A headset nem a ratyi gépileg belekevert 5.1-et használja hanem ebbe rendesen benne van a 4 hangszóró és mivel 2 oldalon szól 8 hangszóró van benne.
Nem tudom úgy megoldani a gondot, hogy továbbra is 5.1 legyen ami nem baj, mert úgysem használtam ki, szóval a kérdésem az lenne, hogy meglehet-e úgy oldani a dolgot hogy a 4 hangszórót összekötöm sorosan (ugyan így a másik oldalnál) és összerakom sztereóra és az egész kábelt kicserélem( így a mikrofon gondja is meg lenne oldva)?
(#) steelbird válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Júl 23, 2015 /
 
Szia.
Először a kábelt mérd ki, hogy az redben van-e? Valószínűleg az szakadt/szakadozik. Ha valahol tőben van a probléma (dugó/fejhallgató közvetlen közelében), akkor rövidítéssel javítható. Más helyeken pedig javítással.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem