Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   86 / 86
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Kedd, 10:17 /
 
Alapvetően én ott látom a "problémát" - és javíts ki, ha tévedek -, hogy a szobatermosztátos vezérlésnél, hogy egyszerre induljon a szikráztatás-gázszelep és szivattyú, a kazán panelén a 4-es bekötési pontot kell használni. Ha a szobatermosztát megszakítja a kapcsolatot a 3-as bekötési ponttal - ahol a fázis van -, mert elérte a beállított hőmérsékletet a helyiség, akkor leáll a láng és a szivattyú is, de így a szivattyúnak "külön" nem lehet további feszültséget adni a késleltetett leállításhoz, mert ha kap, akkor a láng sem áll le. Helyes így a logika vagy helytelen?
(#) 18david18 válasza Tylla1 hozzászólására (») Kedd, 15:00 /
 
Szia! Igen ez így van. Ezért kell egy külön 230V-ról üzemeltetni az időrelét és a szivattyút. Vagy megoldható a kazán bemeneti 230V-járól, ami ugye mindig fix. A többi már csak a bekötésen múlik.
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Kedd, 16:34 /
 
Igen, indíthatnám független 230V-ról is az időrelét és a szivattyút, de akkor mi hozza szinkronba az indulását a gázzal, szobatermosztát használata mellett? Mert most a 4-es ponton ez történik.
(#) 18david18 válasza Tylla1 hozzászólására (») Kedd, 20:51 /
 
Szia! Jogos a kérdés. A Finder 80.01 időrelén van egy B1 nevezetü bemenet. Amire a kazánból kijövő, szivattyúra kapcsolt fázist kell kötnöd. Ez fogja adni az időrelének az indítást. Majd ha ez megszünik (leáll a kazán), akkor a beálított ideig bekapcsolva marad az időrelé, azaz a beálított ideig keringetni fog a szivattyú. Ehez úgy kell bekötni a kazánt, hogy ha leáll a főégő akkor áljon le a szivattyú is. Ha ez megvan utána kell az időrelét beépíteni. Készítettem egy kapcsolási rajzot, igaz kézzel rajzolt de szerintem megteszi. Amire oda kell figyelni, hogy az időrelé B1 bemenetére minden féle képpen a szivattyú fázisa kerüljön. Ezt fázisceruzával lehet a legegyszerűbben kideríteni. Természetesen az áramütés veszélyére fel kell hívjam a figyelmed. Úgyhogy csak óvatosan!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:52
(#) Tylla1 válasza 18david18 hozzászólására (») Kedd, 21:22 /
 
Köszönöm szépen a kapcsolási rajzot! Emésztgetem a látottakat, de nem tűnik nagyon bonyolultnak a kialakítása.
A fázisceruza már hozzánőtt a kezemhez és becsukott szemmel tudom a fázisokat a különböző működési folyamatok során
(#) VIM válasza 18david18 hozzászólására (») Sze, 11:13 /
 
Szia! Ez szerintem úgy lenne jó, hogy a Finder B1-et a kazán 4. pontjára kell kötni, a termosztátot a 3. és 4. pontokra (a termosztát ad indító impulzust a Findernek a fázis odakapcsolásával) és a Finder 15. és 18. pontjait sorba kötni a szivattyú P pontjával. A fehér vezetéknek a 8. ponton kell maradnia. Ugyanis a termosztát csak a főégőt kapcsolja le ha a 8. ponton van bekötve a fehér vezeték, a szivattyú az működik tovább. Ekkor lehet egy késleltetve kikapcsolást adni a szivattyúnak a Finderrel. Ha visszakapcsol a termosztát indul a főégő, mert a III. szivattyú üzem a főkapcsolótól függően működik ami be van kapcsolva de indul a szivattyú is, mert a Finder táplálást kap a termosztát "rövidzárján" keresztül ami odakapcsolja a fázist a B1.-re. A Finder majd akkor "bontja" a 15-18 pontokat ha ismét kikapcsol a termosztát és letelik az időzítés. Ha több időm lenne bele rajzolnám a meglévő rajzba de .... csak holnap lesz rá lehetőségem.
(#) 18david18 válasza VIM hozzászólására (») Sze, 20:16 /
 
Szia! Az általam közölt verzió ugyan úgy működne, csak egyszerűbb a bekötése.
(#) potkem13 hozzászólása Csü, 16:46 /
 
Üdv mindenkinek.
Egy kis segítségre lenne szükségem, egy siemens vezeték nélküli termosztát bekötésében.
Most a napokban vettem, és puffertartály szivattyúját vezérelné.
Beállítás megvolt, a pincében a vevő reléje szépen kattog utasításra.
A vevőnek adtam egy L+N
Viszont a szivattyút hogyan kössem rá?
Válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
(#) elektroton válasza potkem13 hozzászólására (») Csü, 16:59 /
 
Az Y1 helyére. A Q11-re szintén a fázit(L), a Q14ről a szivattyú L pontjára.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Csü, 17:08 /
 
Erre nem lehet biztosan jót válaszolni. Ismerni kellene a fűtési rendszert és azt, hogy melyik szivattyút akarod vele vezérelni, milyen módon.
(#) potkem13 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 17:21 /
 
Ez egy zárt rendszerű központi fűtés. Már a szerelőmet várom, hogy berakjuk az 1000l-es puffert. Minden megvan hozzá, keverőszelep stb....
A kazán és a puffer között egy szivattyú szívja a vizet melyet egy csőtermosztát vezérel hogy hány fokon kapcsolja be a szivattyút. Ezzel nincs is gond, ez marad ahogy volt. A másik szivattyú (willo yanos 25/1-6) tolná a vizet a pufferből a radiátorok felé, amikor a nappaliban lévő egység jelet ad a pincében lévő vevőnek, hogy indítsa a szivattyút.

A termosztát és a vevő Siemens RDE100.1 RFS
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:24
(#) potkem13 válasza elektroton hozzászólására (») Csü, 17:22 /
 
A vevőben is hidalhatok egy kábellel?
A képen rajzoltam.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Csü, 17:43 /
 
Igen, ott is lehet átkötés, nem kell túlvariálni.

A leírtak alapján jónak tűnik, egy-két dolgot kivéve. A csőtermosztátot inkább cseréld le egy digitális temrosztátra, jóval megbízhatóbb. Valamint a puffertartály alsó harmadára, negyedére is kellene egy termosztát. Ha már ott is túl meleg a víz, bírálja felül a szobatermosztátot hogy legyen hőelvétel a rendszerből.
(#) potkem13 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 17:52 /
 
Sajnos az idén csak ennyire telt a kasszából......
Csak felügyelettel, fogunk fűteni az idén. Nincs mit tenni, minden megtakarításunk belement.
(#) Bakman válasza potkem13 hozzászólására (») Csü, 18:50 /
 
Idézet:
„Csak felügyelettel, fogunk fűteni az idén”
Következő: »»   86 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu