Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   90 / 90
(#) zoszka válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 3, 2019 / 1
 
A csökkentett is 23-on van. Nem tudod a konfortot alá állítani.
(#) increduluszoltan válasza zoszka hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Sikerült! de azt ne kérdezd,hogyan?
(#) zoszka válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Nyilván úgy, hogy lejjebb vetted a csökkentettet is..
(#) increduluszoltan válasza zoszka hozzászólására (») Szo, 13:40 /
 
Amikor jeleztem,hogy nem tudom állítani,nem adta be lehetőségnek a szervízállást...tehát a kulcs nem jelent meg...
(#) hmarci hozzászólása Vas, 12:05 /
 
Sziasztok, tegnap este elég sok bejegyzést visszaolvastam, youtube videókat néztem, de nem jutok előre, így a segítségeteket kérném.

Vettem egy Siemens RDS 110-es okos szobatermosztátot, ami sajnos az új kazánunk érkezésekor még nem volt meg (WESTEN Pulsar Condens+ 24), így gondoltam, majd én bekötöm, amikor megérkezik. Sajnos 0 ilyen tudásom van, de a leírás alapján úgy tűnt, hogy nem olyan bonyolult.
Feltöltöttem a régi termosztát bekötéséről képet, illetve az újról is.

Simán bekötöttem a L1 és N2-t az új termosztátba, viszont meg sem mukkan. Ha jól sejtem ez azért van, mert a régi termosztát nem kapott áramot, mivel az elemmel működött, ennek pedig kell a tápfeszültség? Tehát egy új vezetéket is be kell húznunk?

Az új vezeték behúzása után viszont hova kell bekötni a vezérlőjelet? Elnézést kérek, ha ez ennyire egyértelmű, de nem boldogulok vele a leírás alapján!

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza hmarci hozzászólására (») Vas, 13:15 /
 
Hello! Nem ismerem a készülékedet és az installációs leírás is nem nagyon tér ki a műszaki dolgokra. (Vagy én nem találom a hálón..)
De jól látod, a régi termosztát az elemről működött és a két vezetékkel kapcsolta ki-be a kazánt. Talán a legcélszerűbb, ha odahúzod a termosztátnak a 230V feszültséget és rákötöd az L és N pontokra. Így a termosztát már kap villanyt. A piros átkötő vezetéket kiveszed és a régi termosztát két vezetékét bekötöd a Q11 és Q12 pontokra. Ezek független kontaktusok, így nem okozhatnak gondot a kazánnál. Így minden úgy fog működni, mint azelőtt. Feltéve hogy helyesen programozod be a szabályzót, mert ott van mit "aprítani". De feltételezhető, hogy a gyári beállítás elsőre "egyszerű termosztátot" fog szimulálni.
(#) hmarci válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 13:41 /
 
Szia, nagyon köszönöm a válaszod, sokat segítettél
(#) increduluszoltan válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 14:32 /
 
(#) increduluszoltan válasza hmarci hozzászólására (») Vas, 14:33 /
 
(#) proli007 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Vas, 18:09 /
 
Hello! Köszi! De ezeket én is megtaláltam, meg a ködös kifejezéseket, hogy 0..10V vezérlés is ráköthető, de hogyan. Még az sem, hogy a relé kontaktusok hogy vannak kivezetve stb.
Szóval ilyen slampos műszaki dokumentáció ritka. Bár a "Siemens gondolkodás", sosem volt számomra egyszerű.. Valószínűleg nem sokat tudok ebben a témában, de pld. azt sem, hogy ezt hogyan kell érteni. "NC kontaktus (NO szelepekhez)" Akkor ez mi is?
(#) petya84b hozzászólása Sze, 9:56 /
 
Sziasztok!

Szülőknél adott egy ilyen régi fajta termosztát. E helyett egyéb vezetékezés nélkül felrakható egy Computherm Q7 vagy éppen abból az RF vezeték nélküli változat? Kb mennyi a hatótávolsága, többszintű háznál szintek között működik? A kazán a pincében van, a mostani termosztát a földszinten de lehet hogy vezeték nélkülivel jó lenne ha feltudnák vinni az emeletre a szobába hogy onnét tudják állítani.

regi.jpg
    
(#) petya84b válasza petya84b hozzászólására (») Sze, 11:08 /
 
Esetleg még a Computherm helyett ebben gondolkodom:
RCOOL Vision 7
(#) proli007 válasza petya84b hozzászólására (») Sze, 12:07 / 1
 
Hello! Ha eredetileg "szabályosan" van bekötve a régi termosztát, vagy is három vezetékkel, akkor vezeték behúzása nélkül is beköthető a Q7 vagy az RF. Mert akkor ott van a fázis és a nulla is, feltéve hogy nem csak a vezeték van ott, hanem be is van kötve.. (Mondjuk nem írtad a kazán típusát, de gondolom régi egyszerű.)
A hatótávolságról nehéz nyilatkozni, mert a rádiófrekis leárnyékolást igazából csak próbával lehet megállapítani. De a termosztátot olyan helyre célszerű tenni, ahol nincs vizes szabályozás. A többi helységben, pedig termosztatikus szeleppel célszerű az egyensúlyt beállítani. De apránként, nem kapkodva. De ha van jelenleg termosztát, akkor a vevő nyilván nem a pincében lesz, hanem a régi helyén. Tehát innen már csak egy emelet van.. (Amúgy is jobb, ha a vevő "látható helyen" van.)
(#) petya84b válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 19:33 /
 
Úgy tudom a kazán egy ZC18-as. Amúgy ehhez akkor jó lehet igaz? Szerinted a Computherm q7 vagy az Rcool vision 7? Utóbbinál ami tetszene hogy ha megnyomom a gombot egyből világít a kijelző míg a computhermnel bonyolultabb mert kell hajtani megnyomni stb
(#) proli007 válasza petya84b hozzászólására (») Sze, 22:01 /
 
Hello! Jó lesz hozzá. Én az Rcool-t nem ismerem, csak a Q7 RF-et. Ott is van világítás, de nem szoktam nyomkodni, mert első az elem élete, aminek kb. 2 évig jónak kell lenni.
Megnéztem a kazán rajzot (szerintem hibás is..) A Q7-et így lehetne rákötni.
Kazán Q7 RF
4. pont = L
5. pont = N
3. pont = No (1-es)
Az L és a Com (2-es) pont közé a vevőnél egy átkötés kell.
(#) petya84b válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 23:04 /
 
Jelenleg nekem is Q7 van a sima vezetékes ezért gondoltam nekik is ilyent csak találtam az RCOOL-t és mondom hátha az ilyen téren jobb lenne a világítás miatt mert nem kell plusz gombot nyomkodni hozzá.
Következő: »»   90 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu