Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   41 / 41
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 3, 2021 /
 
Még mindig nem tudom mit is készítesz, meg minek a kettős táp. Azt sem tudom, mire tetted rá a multimétert. Ha a motorra, kikapcsoláskor lehet lökés. De ha nincs más a körben, csak a táp meg a motor, akkor maximum egy MOV (varisztor) kell a motor kapcsaira. De ha a kondira tetted a műszert, félő hogy csak vaklárma a feszültségugrás, mert a kondit a motor nem fogja felrántani erre a feszültségre. Lehet hogy csak a kapcsolás zavarja meg a multiméteredet.
Tekercs csak akkor kellene hozzá, ha a be-kikapcsolási tranziens rádiózavart okozna és azt szeretnéd csillapítani.
Azt sem tudom milyen motor ez, kell-e egyáltalán kondi a működtetéséhez. Ha egy BLDC akkor igen, de ha egy kommutátoros, akkor nem biztos hogy kellene. Mert üresjáratban a kondi 1,42-szeresére növeli a feszültséget, csak kérdés szükség van-e erre. Egyáltalán hány voltos a motor és mekkora az áramfelvétele? Mi kapcsolja? Ha nem titok akkor elárulhatnád. Mert minél kevesebbet tudok, annál nehezebb segíteni valakinek.
Nem tudom miért gond a kondiban tárolt töltés a kikapcsolásnál. És mi köze a ventilátornak ehhez, ha csak nem a ventilátor fogyasztása által kisütött kondira gondolsz. De a venti elbírja az általad mért kettős kondi 36V feszültségét? És a motor a 36V-ot kapja meg, vagy +- 18V-ot a forgásirány váltás miatt? Mert a MOV vagy transil diódát (ami levágja az indukált feszültséget) ez szerint kellene megválasztani.
Szóval számomra elég homályos amiket írsz, és a szándékaid. Így nehéz leszűrni mi a lényeg számodra és mi nem az.
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2021 /
 
Idézet:
„Még mindig nem tudom mit is készítesz, meg minek a kettős táp. Azt sem tudom, mire tetted rá a multimétert.”


Vettem villanymotort enkóderrel, amit majd Arduino-ra fogok kötni. Fordulatszám mérés, fordulatszám szabályozás PWM-el, kódok hozzá. Játék a számokkal. Ehhez kell egy táp, amit magam szeretnék összerakni. (A kicsi megy is, de az nem simított kimenetű, sima hullámos egyenfeszültségű és csak 8VA-es a trafója, nem elég) A dobozom kivezetéseire (GND /+ ág) DC-DC konvertert teszek, feszültség kijelzővel (állítható feszültséggel) és beállítható áramkorláttal. Külön dobozokban vannak megfelelő banán csatlakozókkal, így simán összekötögethetem őket ezzel az nagy dobozzal, amiben a trafó és az egyenirányítás van. Ezek készen is vannak. Így tudom külön meghajtani az Arduino-t + ESP-t és majd a motorvezérlőt is ami meg a motort hajtja majd. Ezek még nem lettek rákötve, mert 2 órája még forrasztottam, minden csak teszt egyelőre.

Azaz a nagy doboznak annyit kell tudnia, hogy a 230-at letranszformálja 2x12-re, egyenirányítja és a puffer kondik segítenek a hullámzást simítani terheléskor. Ennyi kell szerintem egyelőre. Ok 12x1.42 a kimenet, ezt tudom és jó is.

Ezt tudja is, csak megijedtem mikor terheletlenül a GND és a + között a multiméter 86V körüli értéket mutatott kikapcsoláskor, mert az kinyírja a DC-DC konvertereket. (nem kötöttem rá még egyet sem, mert hűtés kell még és a LED-ek is be lesznek szerelve stb.) A kis 18V motort rá mertem kötni, mert az bontott, nem akkora baj ha kimegy. Csak teszt volt. Bár már nem emlékszem, hogy mit mutatott a műszer ilyenkor, de kipróbálom holnap is a hűtés megoldása után.

Amikor az anomáliát mértem, akkor a GND és a + ágra kötöttem terhelés nélkül a multimétert a kivezetésekre. (képen banándugók, amik végül is a kondikon vannak) Ezek szerint lehet, hogy a multiméter okozza ezt, ami nekem jó lenne!

Idézet:
„Nem tudom miért gond a kondiban tárolt töltés a kikapcsolásnál. És mi köze a ventilátornak ehhez, ha csak nem a ventilátor fogyasztása által kisütött kondira gondolsz. De a venti elbírja az általad mért kettős kondi 36V feszültségét?”


A ventilátor csak mint ötlet jött a képbe. Gondoltam kell aktív hűtés is, és ha a kikapcsolási jelenséget megoldotta volna (de mint mondtad nem az a baj) akkor két legyet üthettem volna egy csapásra. Nem néztem még hozzá ventilátort. Vagy egy direktben a +/- -ra ami 36V, ha elbírta volna a venti, vagy kettő 18V-os (vagy 24, mert nem kell csúcson pörögnie). De még semmit sem néztem ide, csak ötlet volt. (Ezek kikapcsolás után ki is sütnék a kondikat, hűtenének is üzem közben és a hibás elméletemet is megoldhatta volna. De még nincs semmi belőle.)

A motorok csak teszt jelleggel lettek rákötve rövid ideig. Azokat meg egy régi EPSON-ból szedtem ki, Jhonson típusúak adatlap szerint DC 18V-os mindegyik. De ez csak rá lett kötve, hogy megy-e egyáltalán. (Mennek, minden hiba nélkül) Ez csak teszt volt semmi más.

A kondik kisütése szerintem kellene mert feltöltődnek és a kikapcsolás után nagyon sokáig megtartják a feszültséget. Gondolom nem jó, ha a úgy kötöget kikapcsolás után az ember, hogy közben fel vannak töltve. (DC-DC konverter banándugói ki/be, esetleg rövidzár) Kellene, hogy leadják a felgyűlt energiát a kikapcsolás után.

Ezért még nem kellene szimmetrikus, de később ki szeretném próbálni a műveleti erősítős gyakorló áramköreimet ezzel. Nem kell komoly dologra gondolni, tök alap kapcsolások. Ehhez sem kell szimmetrikus, de gondoltam ha már van közép kivezetéses trafóm akkor miért ne?

Igazából több mindent ki szeretnék próbálni amihez nem feltétlen kell kakaó, sem pedig szimmetrikus táp, de ha akad egy olyan gondolatom amihez jól jöhet, pl. hangfrekvenciás erősítő áramkör próbálgatása, ahhoz már jól jönne.

Tanuláshoz, próbálgatáshoz lesz, nem beépített, általános célú elektronikai hulladék lesz...
(#) proli007 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 4, 2021 / 1
 
Oké, akkor ezért nem mutattak egy irányba a vektorok..
Ekkora kondiban hatalmas energiák tárolódnak, ami könnyedén legyilkolja a félvezetőket. Ezért óvatosan kell ide-oda dugdosni a kimenetet. Ha kikapcsoláskor ki szeretnéd sütni a kondikat, arra a ventilátor nem túl életszerű dolog, mert aztán ha szükség van rá, ha nincs hallgatni fogod?
A kisütést többféleképen megoldhatod. Egyszerű ellenállás párhuzamosan kötésével. Ennek hátránya az állandó fogyasztás, melegedés. Egy 220Ohm 2..3W-os ellenállással kb. 10-20sec alatt sül ki a kondi. Meg lehet egy DPDT relével is oldani, ha a nyugvó érintkezőket használod az ellenállás rákapcsolására (pld. 2*100Ohm/5W), a 12V-os relé táplálását két diódával oldod meg a GND ponthoz képest. Ekkor az kikapcsoláskor azonnal elejt.
De akár kapcsolhatnád a relével a kimeneti feszültséget. Ekkor nem kell kisütni a kondit. Viszont hátránya, hogy ha a kapcsolt egység bemenetén is van kondi, akkor bekapcsoláskor a két kondi között hatalmas áram folyik, ami a kontaktust leamortizálja.
Tehát lehetőség számtalan van, annak előnyével és hátrányával együtt..
(#) KoblogPerGyok válasza proli007 hozzászólására (») Feb 4, 2021 /
 
Köszönöm!

A relés megoldáson gondolkodom, egyelőre kell még hely és egyéb gondom is van még vele, de ez látszik megoldhatónak a kábelrengeteg miatt.

Teljesítmény ellenállásom van itthon kettő is, azok jók lesznek. Most keresek megfelelő relét.
(#) 85Gabi hozzászólása Feb 15, 2021 /
 
Sziasztok, egy két szekunderes transzformátor bekötésében szeretnék kérni a segítségeteket.
A tápegység egy erősítőhöz kellene, ami 5 A-t venne fel. A rendelkezésre álló transzformátor viszont tekercsenként 2,5 A-t tud. A két szekunder tekercset szeretném párhuzamosan használni.
A szakirodalomban az a) verziót találtam, de úgy vélem ennél a kapcsolásnál a két tekercs felváltva működik a két félperiódusnak megfelelően, így a terhelésen csak az egyes tekercsek csúcsárama tud folyni, 5 A nem.
Olvastam a transzformátorok párhuzamos működtetéséről is, de kitétel volt a teljes azonosság. Jelen esetben a két szekunder tekercs egymás után van tekercselve így az ellenállásuk nem egyforma a vezeték hossza miatt. Ez esetleg jelenthet problémát?
Vagy esetleg milyen más megoldás lehetséges még?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) reloop válasza 85Gabi hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Szia! Választhatod az a) verziót, a tekercs terhelésének az átlaga számít.
(#) holex hozzászólása Aug 12, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy 12V-os tápom és szükségem lenne szimmetrikus +/-5V-ra. Kézenfekvő lenne egy LM7805 és LM7905 párt használni, de azoknál a dropout túl nagy, így a 12V-os táp nem lenne elég. Tudnátok ezek helyett egy másik LDO párt (vagy bármilyen más megoldást) ajánlani? Lehetőleg olyat, amit kapni is lehet.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Hello! Független a droptól, számomra nem kézenfekvő a két stabilizátor használata..
Mert nem tudni, hogy a 12V galvanikusan független-e, valamint így nem terhelhető egyik 5V ága sem. Mert a stabi GND, az csak egy vonatkoztatási szint, amihez képest a kimeneti fesz beáll.
De nem írtad meg, mekkora lesz a terhelés. Mert egy fizikai megoldásnál az is számít.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
(#) pont válasza holex hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Lehet inkább csak kérdem, mert nem szimmetrikus, de egy 7810 és egy 7805 nem lenne jó? A 7805 kimenete lenne a gnd a 7810 kimenete az 5v a 7805 gnd a -5v....
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Egy ilyesmi megoldásra gondoltam, akkor ez nem működhet? Bővebben: Link

Nekem nem Graetz hídtól jönne a bejövőő feszültség, hanem egy 12V-os kapcsolóüzemű laptop táptól.
A terhelés néhány tíz mA lenne csak.
(#) holex válasza pont hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Ha ez működőképes, akkor nekem tetszik. Köszönöm!
(#) Lacika válasza pont hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
A 7810-nek kevés a 12V.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
- Itt a trafó és egyenirányító +- feszültséget állít elő a GND-hez képest.
- A +5V és +10V stabinál, nem terhelhető a kettő közötti feszültség.
- Néhány mA áram esetén, egyszerűbb két soros 5,1V-os zéner. Vagy két TL431, ha pontos kell.
De a +-5V "GND pontja" nem lesz közös a 12V-os táp negatív pontjával..
(#) holex válasza holex hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Öszeraktam, de ahogy proli007 is mondta, elmásznak a feszültsége terhelésre...
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2022
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Köszönöm, akkor azt hiszem maradok az 5,1V-os zénernél.
(#) Warloxk hozzászólása Ápr 10, 2023 /
 
Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni egy jó minőségű szimmetrikus 17.5VDC 2A tápegység elkészítéshez amit egy erősítőhöz szeretnék használni. Van egy régi xbox 12VDC adapterem ami 12VDC 16.5A paraméterekkel rendelkezik, ennek a kimenetét esetleg át lehet alakítani szimmetrikus 17.5 volt feszültségre 2 amperes terhelhetőséggel, lehetőleg zaj mentesen?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) Lacika válasza Warloxk hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Így elsőre a válasz nem.

Viszont, ha leírtad volna a táp pontos típusát és hogy milyen erősítőt akarsz róla meghajtani, akkor lehet, hogy kaptál volna valamilyen ötleteket ...
(#) Warloxk válasza Lacika hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
A táp pontos típusa: DPSN-186CB-1A, Microsoft Xbox 360 AC Adapter, DC out: 203W, 12V, 16.5A.

Az erősítő panel pedig: audioengine a2+ wireless, csak az erősítő elektronika van meg, nincs be építve az aktív hangfal dobozába.
(#) Lacika válasza Warloxk hozzászólására (») Ápr 22, 2023 /
 
Jó lenne, ha visszarajzolnád a táp szekunder körét.
Ha osztott szekunderű trafó van benne, nagy valószínűséggel az, akkor kis átalakítással megoldható a +/- feszültség.


A feszültség növelése, az elektroda.pl szerint:

Idézet:
„DPSN-186CB-1A verzióval nincs probléma, mert ebben a verzióban két további vezeték van a kimeneti kábel, vékony sárga és vékony fekete, amik a kimeneti feszültséget vezérlik, amire elég egy 100 ohmos 2w-os ellenállást csatlakoztatni és a kimeneti feszültség 13,5 V

A DPSN-186EB-1A verzióban nincsenek mérővezetékek, A tápegység szétszerelése után a +12 V-os tápkábelek mögött a PCB-n egy "GND_RS" jelzésű lyuk található.
Elegendő erre a helyre forrasztani egy 100 ohmos ellenállást és rákötni + 12V-ra és a kimeneten készen van a 13,5V.
A teszthez 47 ohmos ellenállást használtam és 15V-os kimeneti feszültséget kaptam.”
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2023
(#) zenebolond hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Sziasztok!

Hogyan tudok 2x50V-ból 2x15V-ot csinálni? Step-down is szóba jöhet, csak k.b. 2-3A kell.
Következő: »»   41 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem