Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása
 
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 27
(#) TRACONIC hozzászólása Aug 7, 2012 /
 
Tisztelt,Lencse1!

Az én SCH250 gépem a 25A kismegszakítót is levágta időnként a bekapcsoláskor.
Kicseréltettem Ctipusúra és most már nem oldja le.
(#) mpisti válasza lencse1 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Az SCH 250 egy igen primitív szerkezet, abban nincs olyan alkatrész, ami komoly mennyiségű felharmonikust termelne. Inkább az istállóban beleivódott pára által okozott zárlat miatt lehet baj vele. Ha a primer fokozatkapcsolót a legkisebb fokozatba teszed, és úgy kapcsolod be, akkor elvileg elég kicsi áramot vesz fel a hálózatból Co üzemmódban. Miféle váltó 12-24V jön ki a gépből? Ilyen feszültséget nem ad ki, mivel a toló tápfeszültségét is külön trafóval kell előállítani mert nincs a gépben erre a célra segédtrafó.
(#) TRACONIC válasza mpisti hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
TISZTELT,LENCSE1!

Az SCH 250-nek van olyan kapcsolhatósága ahol CO2 hegesztésre alkalmas a gép.
Ekkor nem eső a jelleggörbe,mint elektróda hegesztésekor.
Az üresjárati feszültség is kevesebb.kb:24V?
Én nem nevezném primitív szerkezetnek,a kora technikáját magába foglalja.
Tranzduktoros szabályzása fokozatmentes szabályozást tesz lehetővé.
Manapság már a félvezető elektronika kiszorítja,de
lehet vele hegeszteni professzionálisan.
Hasonló a hegesztődinamókhoz,mely szintén korának
a legjobb találmánya volt.
Stabil egyenáram,stb.
(#) TRACONIC válasza lencse1 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Még annyit,hogy a SCH250 3/2fázisú Scott kapcsolású gép,vagyis két egyfázisú gépból all.
A gépet mágneskapcsolo kapcsoja a hálózatra,mely ha nem működik megfelelően a hálózat kismegszakítóját leoldja.Ha ez a fázis nem az ami a mágneskapcsoló tekercsét táplálja a gép bekapcsolva marad.A trafon keresztűl a hiányzó fázisban megjelenik feszűltség.
Ha van olyan készülék ami éppen ekkor működött a kissebb feszűltség miatt nem megfelelően működik.
Ez is oka lehet a rendellenességnek.
(#) TRACONIC hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Tisztelt,fórumozók!

Inverteres hegesztőt szeretnék vásárolni.
OBI és más barkácsáruházak többféle árú és tudású gépet kínál.
Érdeklődöm ,milyen szempontot kell figyelembe venni
ezeknél a gépvásárlásakor?
Alkatrészutánpótlás,tartósság,stb.
Van-e ezek között Co2 hegesztésre alkalmas?
Az AVI is kellene alura,meg rézre is.
Köszönöm a válaszokat!
(#) mpisti válasza TRACONIC hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Már megbocsáss, de nem 1962-t írunk, hanem 2012-t. Abban igazad van, hogy a kora technikai színvonalán nem volt primitív, de azóta eltelt 50 év. Jól ismerem az SCH gépcsaládot, a hegesztőgép javító pályafutásomat ilyen gépeken kezdtem. A transzduktoros szabályozás valóban fokozatmentes, de sem nem lineáris, sem pedig hiszterézismentes,mint pl. egy tirisztoros szabályozás
-de a korának megfelelő színvonalon jónak volt mondható. A gép megbízhatósága viszont igen jó volt, kellően túlméretezett és igényesen elkészített gép volt a maga korában. Egyedül a szekunder fokozatkapcsoló szokott meghibásodni, de mivel javítható volt helyileg, így ez sem róható fel komoly problémaként. Hegeszteni lehetett vele jól, de mivel a varratvizsgálati módszerek akkor még nem voltak ennyire kifinomultak mint ma, az akkori technológiai elvárásoknak megfelelt. Szerkezeti munkákhoz pedig több mint jó volt. Nekem is volt belőle 3 db, de elbontottam őket a trafólemez miatt. A tekintélyes súlya miatt amúgy is nehezen volt mozgatható.
(#) mpisti válasza TRACONIC hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Van multifunkciós gép, de ne az OBI vagy a Tesco legyen a hely ahol meg akarod venni,hanem valamelyik szakkereskedés. Ott megkapsz minden infót a gépekkel kapcsolatosan.
(#) TRACONIC hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Köszönöm!

Hegesztőgép gyártóhelyen nem igazán ismerik a gépeket.Több százezerért ajánlanak gépet,mely már ipari.
Sajnos számomra ezek megfizethetetlenek,mert nemtudom árukat kitermelni.
Főleg,hogy házi használatra kellene.
Elsősorban mobilitásuk miatt érdekelne a könnyű gép,mert pl.-ul a SCH250 mozgatásához majdnem,hogy daru kell.
(#) Pety_ válasza TRACONIC hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Helló!
Idézet:
„Alkatrészutánpótlás,tartósság,stb.
Van-e ezek között Co2 hegesztésre alkalmas?
Az AVI is kellene alura,meg rézre is.”

Namost, ami ezeket tudja az valószínű egy kicsit ipari jelleget ölt, és az nem occsó! Ha csak olcsó kell akkor maradj a CO+MMA+AWI(egyen) kombónál, valaki linkelt valameik hegeszősfórumba egy iljen gépet, eléggé megfizethető volt az ára. De ez sem 1-Kilós volt.
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Próbálkozz MERKLE gép márkával ez elég sok mindent tudó
gép tipus,elérhető áraival.Ezt a gépet Karcagon szerelik össze német alkatrészekből.
(#) Pety_ válasza Szentgyörgyi Lajos hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Nem nekem kell ! De azért egy link jöhetne...
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
weldimpex.hu
(#) hunhorvath válasza TRACONIC hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Na igen ahogy írták már olyan hogy co is meg alura... Ilyen csak tényleg nagyon drága ipari gépben van, de olyan van megfizethető áron ami tud co-t és tud nagyfesz gyújtással avi-t.
A co-része argonnal hegeszt aluminiumot is. Ennek itt? Bővebben: Link
164 000 +áfa volt az ára legutóbb.

Ja itt találtam a német oldalt is, itt van több adat meg kép: Bővebben: Link az ár itt is ugyan az, kivéve a szállítási költséget
(#) hunhorvath hozzászólása Aug 10, 2012 /
 
Van egy problémás francia GYS TIG 180 AC/DC gépem. Pálcával meg DC-ben hegeszt amikor jól érzi magát, de a DC pulzus nem nagyon pulzál csak amikor 1másodpercre van feltekerve, és nem indul be AC-ben sem semmilyen frekvencián. Nagyfesz van, szikrázik mint barom de nem gyújt be. Utána egy darabig a DC mód sem akar működni. Volt valakinek ilyen gondja már? Állítólag egy éve szervizelték valami hasonlóval ezt tanusítja rajt a hódweldes szervíz cimke. Akkor panelt cseréltek sok pénzért, ha megint ez akkor kezd drága lenni kicsit a gép. Valaki valami infót? Köszi előre is!
(#) bcbeci1 hozzászólása Aug 10, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni Elektrosta Elektrotig 160 gép javításához. A hibajelenség: elszálltak az irfp450 fet-ek és velük együtt a hfa15tb60 diódák. A hibás alkatrészek cseréje után a hegesztő kb 5 percig működött, majd egy pukkanás után visszaestünk a kiinduló állapotba. Kicseréltem az összes irfp450-et és a 2db diódát ismét. Hol keressem a hibát, mi lehet a probléma? Bekapcsolás után nagyon melegszenek a diódák. Gondolom, ha bekapcsolva hagynám, megint elszállna az összes alkatrész. Kapcsolási rajzom az nincs hozzá. Leválasztó trafó hiányában csak a kimeneti jelalakot néztük meg.

DSC_0084.JPG
    
(#) mpisti válasza bcbeci1 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Ez nem jelalak, vagyis inkább zajjal terhelt valami. A kimeneti jelalakot teljesen felesleges vizsgálni, semmiféle információt nem ad arról,hogy a primer oldalon mi zajlik. Én snubber kör hibára gyanakszom, mivel (ha jól értettem) a HFA diódák erősen melegszenek. A másik lehetőség, a túl nagy kitöltési tényező,emiatt ugyanis a vasnak nincs ideje lemágneseződni. Emiatt a kapcsolófokozat előmágnesezett ferritre kapcsol rá, azaz a rákapcsolás pillanatában a ferritnek először le kell mágneseződni,hogy energiaátviteli céllal felmágneseződjék. Ez durva megközelítéssel olyan, mintha mindig zárlati állapotban levő trafóra kapcsolódna a kapcsolófokozat. A másik dolog a frekvencia. Ha a kapcsolási frekvencia alacsonyabb,mint amire a trafó méretezve van, akkor az olyan hatással van a kapcsolófokozatra, mintha nagyobb tápfeszültségről járatnánk a gépet mint amire tervezték. Tehát először a gyári paramétereket kellene megszerezni, ellenőrizni a gépen ezeket a beállításokat,majd azután keresni a hibát, ha továbbra is fennáll a tünet.
(#) Phile80 válasza hunhorvath hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szép és jó ez a gép és a társai, de ember legyen aki ezeket a mikrokontrolleres gépeket meg tudja majd javítani ha elromlik... márpedig előbb-utóbb de elromlik. Ezeknek nincs is hivatalos szervize, csak eladják őket, aztán viszontlátásra. Ha tönkremegy, akkor kuka.
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza hunhorvath hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia!
Nézd át a mágneskapcsolókat mert előfordulhat hogy nem mindig van rendes érintkezés.Ezt a típust nem ismerem,de
volt hasonló problémás eset akkor ez bejött. üdv
(#) bcbeci1 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Köszönöm válaszodat! Közben mértünk leválasztó trafóval is. Odáig jutottunk, hogy valamiért az egyik oldalon a fetek nem kapnak normális vezérlő jelet. 2V és hatalmas tüskék (30-40v) tarkítják. a másik oldalon relatíve normál 10V-os négyszögjelet mértünk a Gate-n.
(#) major696 válasza bcbeci1 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Ha a két oldal nem szimmetrikus, az két okból lehet:vagy hibás a meghajtótrafó, vagy a meghajtó után levő jelkondicionáló rész.Ennek vizsgálatához célszerű kétsugaras szkóp mindkét csatornáját használni.A mérés előtt a meghajtótrafót ki kellene forrasztani a helyéről, és két rövid huzaldarabbal ideiglenesen visszaforrasztani a primer oldalt, de csak a primert! Majd a szekunder tekercsek 1-1 lábát közösíted, ez lesz a szkópon a test. A fennmaradó 2 kivezetés pedig az A és B csatorna jele. mindkét csatorna azonos paraméterekre állítandó.a mérés során mindkét jelnek azonos alakúnak kell lennie.
(#) Frommer hozzászólása Szept 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Van egy KND-201K típ. AWI hegesztőgépem. A gép legalább 15 éve nem volt bekapcsolva. Tudomásom szerint a gépet nagyon keveset, de lehet, hogy soha nem használták. Ami gond volt vele, hogy ráömlött egy üveg folyasztószer az előlapjára. Az előlapját szétszedtem és a tönkrement be-ki kapcsoló nyomógombokat kicseréltem. És még egy elkó kondi ment tönkre a vezérlőpanelon, de más hibát nem láttam szabad szemmel. Jelenleg ott tartok, hogy amikor a gépet bekapcsolom, az üzemmódot kiválasztom, a ventilátor bekapcsol, és a fő relé meghúz.
Hiába érintem össze a bevonatos üzemmódnál a kábeleket, csak alig észrevehető pici szikrát látok. Hiába tekerem a szabályzó potmétereket semmi nem történik. Awi módnál a munkakábelen a nyomógomb megnyomásakor a vezérlő relék kapcsolnak, kikapcsoláskor a gáz után áramlás késleltetése működik. Eddig ennyi..... Ezek alapján hol kezdjem el a hibát keresni? Valaki esetleg találkozott már ilyen géppel, ismeri a típushibáit? Esetleg rendelkezik kapcsolási rajzzal? Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2012
(#) domsodizoltan hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérlek Benneteket,ha tud valaki tanácsot adni,hogy a tönkrement Tip Tronik 140-es CO hegesztőgépem vezérlőpaneljét,hol tudnám megjavíttatni ? Ha ívet akarok fogni,leveri az automatát ! A trafót már kimérettem,az jó,a szakember szerint !
Ha tudtok segíteni,azt megköszönném !
D.Zoli.
(#) istvan36 hozzászólása Szept 30, 2012 /
 
sziasztok!
Kérlek segítsetek,nekem is TIP Tronik 140-es co gépem van hibája hogy az előtolást nem lehet szabályozni VAR-03P jelű panel van benne.az ic és a tranzisztor típusa érdekelne mert nincs rajta jelölés,a trazisztor előtt két dióda van az egyik elszált azt cseréltem a helyzet változatlan de a tranzisztoron a típus le van csiszolva vagy ha valakinek van kapcsolási rajza,az ic 8lábú valoszínűleg 555-ös
(#) Bakman válasza istvan36 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
A fórumon van egy csomó kapcsolás 555-ös IC-vel, nézd át őket. A lecsiszolt IC-hez kapcsolódó alkatrészekből lehet következtetni arra, hogy az 555-ös vagy nem.

Nem ismerem ezeket a hegesztőgépeket. A tranzisztor az előtoló motorra van kötve? Lehet, hogy az a zárlatos, már ha állandóan tolja ki az elektródát (?).
(#) Phile80 válasza istvan36 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
ebben a topikban azt hiszem többször le van írva a problémád megoldása:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_8048_0_DESC.html
(#) mpisti válasza istvan36 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Nem mernék rá megesküdni, de azt hiszem LM348 az az IC. Ha nem felejtem el, holnap reggel megnézem,aztán megírom a típust.
(#) istvan36 hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
közben kicseréltem a tranzisztort is a helyzet változatlan de mint utólag kiderült nem is lehetett volna jó mert nem jó tranzisztot raktam bele.amit találtam kapcsolási rajzot azo BDW93c voltirva ezzel nem ment tovább kutatva találtam panelképet ésazon jól látható a tranzisztor típus az BDX 34c ha jól néztem az egyik npn a másik pnp hát ez nem mindegy most próbálok beszerezni ilyen típust és meglátjuk működik_e az ic típusa azon a képen sem látszott
(#) mpisti válasza istvan36 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Találtam egy VAR03 rajzot, de elképzelhető,hogy ez nem a tiednek megfelelő. Mellékelem.

Var3.jpg
    
(#) mpisti válasza istvan36 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Találtam egy másik VAR 03 rajzot illetve képet is. Talán ez lesz a neked megfelelő.

alk.oldal.jpg
    
(#) mpisti válasza istvan36 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
A rajz valamiért nem megy át. Megpróbálom átrajzolni, talán a ceruzarajz nem tetszik a gépnek.
Következő: »»   7 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem