Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az 500 mA os áramfelvételről: A Configuration Descriptors utolsó byte ja (Maximum Power Consumption in 2mA units) fogja mutatni az áram igényt:
bMaxPower defines the maximum power the device will drain from the bus. This is in 2mA units, thus a maximum of approximately 500mA can be specified. The specification allows a high powered bus powered device to drain no more than 500mA from Vbus. If a device loses external power, then it must not drain more than indicated in bMaxPower. It should fail any operation it cannot perform without external power. De szerintem ez eléggé tudományos válasz volt, szerintem ne szaladjun ennyire előre.
Köszi az ötletet!
De most megint lenne egy kérdésem! Felraktam az MPLAB 7.51-est és az mcc18 demóját (18demo.exe), de sajnos valamiért nem tudok fordítani. A Project wizardban megadtam az mcc könyvtárban levő eléréseket, de nem akar működni. Fordításkor ezt írja ki: Error - could not find file 'c018i.o'. A .lkr fájlban van rá hivatkozás, de nem értem miért nem találja meg. Vagy más lehet a baj? Mit nem állítottam be? Előre is köszi! Üdv.
Kedves Lagyna és BBatka!
Olvassátok el ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_amplifier Kedvetekért rázoomolok a lényegre: " D does not stand for "digital" " Innét kezdve olvassátok végig. Definiáljuk a digitális erősítőt úgy, hogy digitális a bemeneti illetve kimeneti jel. Ha már van digitális modulátorod a fokozatok között, ok, az más. Pl. egy szigma-delat konverter. De itt nem erről van szó! A kapcsolóüzemű tápegység is D-oszályú erősítő, ha belegondosz. Csupán az átviteli tarománya 0 Hz, azaz DC. Ott sincs szó digitális működésről. Lehet, hogy van benne PIC, ami a PC-vel kommunikál, stb. De annak megint nincs köze a D -osztályú működéshez. Köszi a tanácsot: "nézd meg a képleteket" Ez igazi megmondó duma! Meggyőztél, megmagyaráztad észérvekkel a mondandód! Igaz rá a mintavételezési tétel. És? Rengeteg mindenben felfedezheted még ezt a törvényszerűséget (A/D átalakítótól kezdve FM csatorna kiosztás, QPSK sávszélessége, stb.) Ettől még nem lesz digitális! Üdv!
A rajzod nagyon jó, így működik, egyidőben csak egy sor van bekapcsolva.
A karaktergenerátorról: választhatsz, hogy a karaktermintákat tároló programrészben 1 byte a karakter 1 sorát v. oszlopát jelenti. A fenti mátrix szerint kényelmesebbnek tűnik, ha minden sor 1 byte. A folyamatos úsztatás viszont oszloponkénti byte tárolással kényelmesebb. Azt is te döntöd el, hogy fix szélességű (oszlopszámú) v. arányos (proporcionális) karaktereket használsz, lásd "i" <> "m" szélesség különbség. Amikor én arányost használok, minden karakternek 1 byte-on tárolom az oszlopszámát is. PIC: a képet a folyamatos multiplexelés miatt valami ramban fel kell építeni és tárolni. Az adott példában ha egy oszlop 1 byte, akkor min. 90 byte ram kell. Ez elfér egy PIC-ben, legfeljebb több bank-ben. Igazi, nagyméretű, sok effektet tudó mátrixhoz külső RAM kell, gyors hozzáféréssel (pl 70 nsec 128K statikus RAM), adat és címbusszal, de ez is hozzáerőszakolható egy PIC-hez, nekem működik egy 16F877+SRAM konfiguráció 4096, 2 színű pixellel.
Szerintem is teljesen felesleges túl sok energiát fektetned a hardver részbe. Egy valamire való cracker amúgyis egy jó nagyot nevet,
majd azonnal a szoft részének áll neki. Amit te akarsz az tényleg csak arra jó, hogy a lámákat egy mellbevágó meglepetés érje, húúú de profi. Abban az esetben jó volna, ha senki sem férhetne hozzá sem a hardhoz (ez modjuk nyílván való egy védett mikrovezérlőnél, smart kártyánál...), sem a szofthoz, mint pl egy bank autómata...
Végigolvastam mindent, amit csak felleltem a PIC-ről. Egyszerűen fantasztikus dolgokra képes!
Egész belelkesültem azoktól a lehetőségektől, amire a PIC-cel képes lehetek... Amennyire lehet, az SMD tokot hanyagolnám, azt nem egyszerű se beültetni, se programozni (tok)(mármint, ha jóra gondolok) De azért szerintem ha valaki megnézi a és rájön, hogy PIC, úgy sincs 1xű dolga a visszafejtéssel. Ahogy azt dpeti megmondta Tényleg egy keresztkérdés. Ha minden PIC-t fel kell programozni előre, akkor hogy oldják ezt meg a pók (nem DIP tok) chipeknél??? Természetesen elismerem, hogy igazad van, más képességek kellenek feltörni egy programot és mások megírni. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a nemzeti bank adatbázisát védeném... (Persze, ha nagyon jól sikerül akkor közössen eladjuk nekik is a licenc jogokat jó pénzért, nem? )
Modom egy normálisat:
Móriczka koncert előtt elő veszi a hegedűtokját. Kinyitja és meglátja benne az apja gépfegyverét. El kezd röhögni. A többiek kérdik: - Mit keres ez itt Móriczka? - Hát apámé. De megnézném a fejét a bank előtt a hegedűmmel. - Hogy hívják a hajlékony kisbabát? - Flexi Bilis
nekem siman lefordult...
inditsd el az MPLAB-ot (ne az assemblert) Kattints a Project->Project Wizard-ra.. valaszd ki a PIC16F628A-t utanna a microchip MPASM toolsuitet irj be egy project nevet, meg csinalj neki egy konyvtarat (megfelelo hosszal) utanna meg keresd ki az a.asm-et, katt az Add gombra, jelold be mellette a negyzetet (ez odamasolja), majd megint next, es keszen vagy. Utanna Project->Build All és ennyi... Warningokat kiir (register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct.), de ez nem baj, inkabb csak emlekeztetes, hogy nezd at a kodot, hogyha mas bank-ban van a regiszter, akkor valts oda (de meg annyira nem intelligens, hogy megnezze, hogy odavaltottal-e)
Algoritmusokban gazdag szép napot mindenkinek!
íme a tamagochi algoritmusa pascalban: Program tamagochi; uses kutya,macska; var i,élet:byte; kaki,pelus_kicserél,szorakozás,szorakoznak:boolean; const jóllakottság=255; temetö=kerepesi; sír=28/22; Begin élet:=20; Repeat felkelni; nyávogni for kaja; for i:=1 to jóllakottság do enni; if kaki=true then sírni until pelus_kicserél; if pelus_kicserél=true then kaki:=false else begin sírni_tovább; élet:=élet-1; end; szorakozás:=true; if not(szorakoznak) then begin sírni; élet:=élet-3; end else inc(élet); until élet=0; gotoxy(temető,sír) writetext('Asztalaviszta Tamagochi'); End. Idézet: „Lehet, hogy bebillen az FERR bit.” Na, ezt viszont nem értem, amit erre ír az adatlap: An adjustment may be indicated when the USART begins to generate framing errors or receives data with errors while in Asynchronous mode. Framing errors indicate that the system clock frequency is too high – try decrementing the value in the OSCTUNE register to reduce the system clock frequency. Magyarul akkor lehet framing error (FERR bit), ha az órajel túl gyors. Hogy a fenébe lehet túl gyors??? Szerintetek ennek van értelme? Vagy ez csak a belső oszcillátorra vonatkozik?
I called TechSupport (they are right here in Dublin where I live) and they don't have any info on that pin-layout. They suggested try it out using an Ohm-meter, bud did/could not say how.
I have the same speakers, but they are still (brandnew) in the box until after I redecorate my office at home. Opened up the remote (was in a box underneath the woofer) and could establish that the metal hull of the din-plug is not connected to anywhere in the remote. Looking at the plug from above, you see a plastic square and 6 pins in a circle. Starting from the right of that square I arbitrarily number the pins 1 thru 6. Pin 1 Power in. Pin 4 Power out (has power when on/off switch is ON) Pins 2 and 3 are "Volume" control Pins 5 and 6 are marked "Balance" between "R" (left on the remote) and "F" (right on the remote (I would assume this is a Fader rather than a balance) I could not figure out how the pairs 2/3 and 5/6 should be exactly, but all you need to do is connect them to a potentiometer and you will know immediately. Inside there are a number of resistors, but I can't see how they connect nor what values they are. Hope this helps. Valteri ezt én is megtaláltam
Van egy jó kis univerzális DC/DC konverter IC, a 78S40: http://lc.fie.umich.mx/~ifranco/DATASHEET/control_fuentes_conmutada...40.pdf
Na jó, talán nem a legkorszerűbb fajtából való, mivel legalább 20 éves A datasheet-ben van app. note Step-Upra is, csak a feszosztót kell megméretezned 19V- ra. A referencia 1,25V-os tehát, ugy kell csinálni, hogy 19V-on pont 1,25-re osszon. A többi az adatlapon.
Eszembe jutott, az így megírt programokra szokták azt mondani, hogy C nyelven írt pascal programok. Bár én Delphiben sem írok a logikai változónál ilyet, hogy
if a=true then..., hanem if a then..., vagy if (not a) then Viszont gondolkodtam, és lehet, hogy a felkiáltójeles módszer fordítótól függően kisebb és gyorsabb kódot eredményez, hiszen ha egyenlőségjel van, akkor össze kell hasonlítani az egyenlőségjel két oldalán levő értéket, aminek hatására a W tartalma biztosan felül lesz írva, valamint egy plusz XORLW vagy XORWF utasítás is kerül a kódba. A felkiáltójeles módszernél viszont csak egy "MOVF reg, F" kell, ami nem írja felül a W tartalalmát, és még gyorsabb is.
Hali!
Most kaptam le az uj 7.51-es mplabot, mert lattam, hogy tamogatja a pickit2-vel a debuggolast. Gondoltam ki is probalom a hozzaadott demoboarddal (16f690), de nem akar mukodni, egy minta projectet egettem bele a debuggerrel, de ilyeneket irkal ki, hogy PK2Error0028: Unable to enter debug mode Target power not detected - Powering from PICkit 2 (ennek ellenére nem csinal semmit, a target lampa vilagit, de a demo meg nem mukodik)... Sztetek hol lehet a gond? Esetleg kuzdott mas is hasonloval?
Ma csinaltam egy egyszeru JTAG letoltokabelt IC nelkul,azt sem latja
![]() Az LPT -tol a CPLD-ig mindent leellenoriztem,hogy megvane a JTAG kapcsolat,ugytunik az aramkor ok. Ahogy csinaltam eddig: New project ...bla bla.. SOurces/Implement Design:Rerun All -->itt mindent megcsinal,hiba nincs. User Constraints/Assign Package Pins : PACE: itt a Loc -hoz irtam a labakat igy: P43,P44,P5,stb..: Save : Synplify VHDL / Exemplar default ): OKTovabba: Generate Programing file/Configure Device(iMPACT):Run : Boundary-Scan(JTAG)--> CAn not find cable,... Namost itt probaltam hozzaadni az eszkozt: Add Xilinx Device(jed file kivalasztas) --> EXCEPTION:iMPACT:AddrReader.c:96:1.14 - File does not exist. : OK ERROR:iMPACT:530 - Unknown JEDEC file! OK FATAL_ERROR:...OK ,es kilepik. ???
Szia Dudus
Esetleg ebben a PCMCIA-RS232 átalakítóban tudnál segíteni???Vettem én is egyet, de a laptopom nemigazán akarja felismerni, hiába felteszem a drivert.Telepítés után az írja ki hogy: "The device was installed correctly but could not be started"(Error:0x0000045E)
Ez nem konkrét kapcsolás, hanem egy app. note a power integrations DPA-Switch nevű DC-DC konverter IC-ihez. Az az ötletem, hogy valahogy úgy oldol meg az egyenirányítást, hogy a feszkó ne menjen 60Vdc fölé, és akkor ezzel az IC vel készíthetsz egy fix tápot valamekkora feszre, és arról már mehet egy hagyományos labortáp kapcsolás, ami 35-40V bemenő feszt igényel. Elvileg meg lehetne csinálni a DPA-t szabályozhatóra is valamilyen tartományon belül, de én ilyen módon még nem használtam.
Vagy használhatsz TOPSWITCH-GX-et is, bár ez hálózati kapcstápokban használatos. Remélem tudtam valamennyit segíteni.
Nemigazán PIC-es de ahhoz közelálló kérdésem lenne, mégpedig:Sajan a gépemről lespórolták a soros portot.PIC égetésre próbálkoztam USB -RS232 átalakítóval!Hát nemigazán jött össze.A hex első fele jól volt beégetve a második fele hibás.Valódi soros porton persze minden klappol.Most szereztem 1 PCMCIA-RS232 átalakítót csakhogy a driver telepítés után a következőt írja ki:
"The device was installed correctly but could not be started"(Error:0x0000045E) Akinek esetleg van ilyen tapasztalata kérem segítsen:help: És az eszközkezelőben is ott a sárga kérdőjel..:nemtudom:
Szerintem DC-DC konverterekkel állítsd elő a PC-d számára szükséges tápfeszeket. Találtam egy app. not.-ot a powerint honlapján: AN-31
A negatív tápfeszültségek előállítása viszonylag egyszerű, mert kisebb a terhelőáramuk, mint a pozitív tápfeszültségeké, ott egyszerű 555 vagy TL494 alapú áramkört is használhatsz. Még nem tudom, hogy a DPA Switch család megfelelő darabjait melyik forgalmazónál lehet beszerezni, de utánanézek.
Köszi az application note-ot. Én a 4. oldalon lévő jobb fölsőhöz hasonlót eszeltem ki
Hello!
Találtam egy jó application note-ot. Ebben látok olyat, hogy nem invertáló erősítő offset állítás. Meg van olyan is hogy követő erősítő offset állítása. Szerintetek ezek jók lennének. Mert akkor egy első fokozat lehetne a buffer meg az erősítés állítás egyben, egy nem invertáló. A következő meg lehetne a követő fokozat offsettel. Mit gondoltok? És akkor nem is kell az offsetet mindig állítgatni.
Csináltam egy rajzot a helyettesítésről, egyébként rémlik mintha lenne egy hasonló app. note az UC3842 adatlapján.
Szerintem inkább vegyél egy tirisztort, mert úgy mégisem lógna le a NYÁK-ról a két tranyó
Igen, az áramkört már úgy ismerem..........., annyiszor átnéztem már, és mindig jónak talátam. most már úgy csináltam, hogy az lpt dugót közvetlen a panel peremére forrasztottam, és így jól át lehet látni, de az eredményen nem változtat semmit. Szerintem valami a csip körül van biztos, mer mindig Could not Identify Chip üzenetet kapok. ma rendeltem mégegy mega 32 -est, ami hétvégére remélhetőleg itt lesz. Akkor eljő majd az igaság ideje...
Hali!
Már leirtam ezt a másik témában is de ugy látom h ez látogatottabb, (elnézést az ismétlésért) Nekem olyan kérdésem lenne hogy: A Board editorban mikor lerakok egy alkatrészt hogy lehet neki a forrszem méreteit változtatni. (A drc nél globálisan valamit lehet alkotni, de külön külön nem jövök rá). Szoval az a lényeg hogy pl az Lpt csatlakozón tul vékonyak a forszemek, dip tokon meg tul nagyok, és nem tok rajt változtatni. (Sorry ha már volt ien kérdés). Előre köszi a választ ha lesz. THX register
Power Reduction register - nek a 7. bitje a PRTWI.
Ilyen nincs az ATmega8-on, szerintem ne törődj vele. TWI órajel= CPU Clock/16+2(TWBR)x4^TWPS
Hali!
Nekem lenne egy elég lámer kérdésem: A Board editorban mikor lerakok egy alkatrészt hogy lehet neki a forrszem méreteit változtatni. (A drc nél globálisan valamit lehet alkotni, de külön külön nem jövök rá). (Sorry ha már volt ien kérdés). Előre köszi a választ ha lesz. THX register
nem hinném, hogy flash...
A teljes áramtalanítás után kb. 1-2 percig tárol, utána már csak adatfoszlányok vannak (ami persze kint virít az LCD-n). Egyszerűen nem értem, hogy miért nem törli a ramot hardveres rezetnél... a szoftveres rezet csak a kezdő sor, oszlop és bank pozíciót törli (illetve állítja nullába), az adathoz nem igazán nyúl. Lehet hibás az LCD... és nincs kapcsolatban a modul RESB bemenete a chippel. Pedig zsír új. ![]() Majd rámérek...
Ez egy 64×128-as felbontású grafikus LCD. Még a kontrasztot is szoftveresen kell kezelni
Az KS0713-nak kétféle üzemmódja van soros (D6, D7) lábakon, illetve paralel (mind a 8 bit használt) én paralel használom, így gyorsabb. A modul mind a 18 kivezetése fix potenciálon van (másképp nem is működne), tehát ez biztos nem lehet gond. Egyébként mint írtam az előzőleg megcímzett bank tartalma kikapcsolás után, majd többszörös rezetelés után is megmarad... ez minden csak nem zaj...
Sziasztok!
Gondoltam nem nyitok új témát a kérdésemnek Jelenleg egy KS0713-es vezérlővel szerelt LCD élesztésén fáradozok... nem egyszerű Tulajdonképpen már működőképes, de van egy problémám. Hiába rezetelem harveresen is és szoftveresen is az LCD-t, mindég marad némi szemét a RAM-ban. Ez a bank0 esetén nem okoz különösebb gondot, de ha mondjuk bekapcsolás után rögtön bank1-et címzem, a bank0-ban lévő szemét egyből kikerül az LCD-re. Azt is észrevettem, hogy ha pl. előzőleg bank1-be írtam adatot, majd kikapcsoltam 1-2 percre, és a programban pl. bank3-ba teszem át az adatot, bekapcsolás után bank1-ben továbbra is ott vannak a kikapcsolás előtti adatok foszlányai. Próbáltam többszörös rezetelést csinálni (mindkét rezet 250ms-ig tart, 250ms szünettel), majd utána betenni még egy szoftveres rezetet is, de nincs változás... nem törli a RAM-ot. Végső megoldás lehetne, hogy bekapcsoláskor, illetve a rezet helyett, feltöltöm a RAM-ot nullákkal, de ez nem valami esztétikus, és az initalizációt is hosszabbá teszi. Remélem érthető volt a problémám. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv Slope!
A következő lámpám van:
BLACK LIGHT Fluorescent 24inch 20watt General Electric BLB fluorescent lamps employ a special phosphor and filter glass so that nearly all of the radiant energy is in the near-utraviolet or blacklight spectral range. These radiations, which are abundant in sunlight and skylight, are not considered hamful to normal skin and eyes. However, persons who must take precautions against ordinary exposure to sunlight should be similarly cautions in using this blacklight source. Ez van a dobozára írva! A kérdésem az lenne, hogy ezzel lehet-e levilágítani, és ha igen, akkor milyen távolságból, és mennyi időre próbáljam ki kb.? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

majd azonnal a szoft részének áll neki.