Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 48
(#) kistee válasza Szalay66 hozzászólására (») Jan 10, 2020 / 1
 
Ha nem törekszel korhűségre, akkor betehetsz oda "sima" potmétert is, de akkor a C118, C105 és az R104 felesleges. Ezek (és a leágazásos poti) csak a fiziológiai hangerőszabályzás miatt kellenek.
(#) Szalay66 válasza kistee hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget!
Végül az eredeti potinak a grafit pályáját megtisztítottam... majd visszatettem. hát...
Sajnos valamire nem figyeltem...vagy az EABC80 vagy az EL84-es cső tönkrement.... csak tipp... folyamatos zúgás van.... egyelőre pihenek... csőcsere, nem tudom...
még a varázsszem sem világít... Pedig jó lenne megmenteni a rádiót!
Akkor ezek szerint, ha egyszerű mono potenciométert használok nem kell bekötni a többi szálat?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
(#) lemax hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Sziasztok.

Segítségeteket szeretném kérni.

Sikerült szert tennem egy Videoton RM 5632S rádiós magnóra. kivülről patika állapotú. magno elindul, kazettát nem tettem bele, csak a rádió érdekelne. két hiba fedezhető fel benne. az egyik, hogy fél hangerő állásban nagyon üvölt és torzít, a poti kis elmozditására. Úgy negyen állásig szépen szól, de nagyon hangosan. A másik, hogy csak a petőfi jön be az FM-en és különböző helyeken, vagy a skála elején vagy a vége felé. Szét szedve, azt tapasztalom, hogy a skálamutató teljesen végig tekerhető, de a forgokondezátor alig mozdul valamennyit. Kézzel viszonylag könnyen kimozdítható a kondenzátor a teljen mozgási tartományában. a kondenzátor tengelyt forgató fogaskerék elforog a tengelyen, valami oknál fogva néha megmozdítja a kondenzátort, de ali-alig. Azt látom, hogy valaki megprobálta a tengelyre forrasztani a kis fogaskereket, de nem túl hatékony ez a rögzítés, hisz elforog a tengelyen. Mit tanácsolnátok, hogy tudnám a tengelyhez rögzíteni a kis fogaskereket, hogy a kondi újra a teljes tertományt kiforogja?

Előre is köszi a válaszaitokat.
(#) kistee válasza Szalay66 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Akkor nem kell bekötni. De az említett alkatrészeket iktasd ki: a C118 és a C105 potméter felőli lábát kösd le és szigeteld le. Így ha esetleg mégis tudsz szerezni leágazásos potit, akkor könnyen helyre tudod állítani az eredeti állapotot. Csak vissza kell kötni őket.

De ha nem, akkor egyszerűen szedd ki őket és az R104-et is.

A folyamatos zúgást okozhatja földhurok is. Ellenőrizd, hogy a testelések, szűrőkondik mindenhol a helyükön vannak-e, nincs-e leszakadva valamelyik, vagy elfelejtve visszakötve...
Következő: »»   48 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu