Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő
 
Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   67 / 67
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Visszaolvastam, nem stabil. STK pótlás a cél. Közismert, hogy az Onkio, Sony, stb nagy belső ellenállású tápokat alkalmazott akkoriban ezekhez a hibridekhez. Ott azért a 70V az 50V alá is csökkenhetett. Ez a VF6 pedig tipikusan érzékeny a táp csökkenésére. Így nem csak a hangminőség, hanem a működőképesség sem biztosítható.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Nem tartom magamat e dologban mesternek, de szerintem, ha a tápban megvan a szükséges áram, hogy eshet ekkorát a feszültség?
Ami azonban nem új felfedezés, hogy a gyári készülékek konstrukcióinak része jellemzően, a tápok, a hűtés alulméretezése önköltségi megfontolás alapján.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Konkrét példa, épp most vitte el a gazdája. Egy Onkio erősítős rádió STK459 véggel. Persze meghalt az IC. Volt itthon egy Sanken SI-1125HD, azt drótoztam bele. Terhelés nélkül +-31,5V a tápfesz, a pufferek 4700µF-osak, de szigorúan zenével terhelve klippelési határ alatt nem ritka hogy a brummvölgyet is beleértve 23Valá is esett a táp. Nagy vonalakban így viselkednek a nagyobb teljesítményűek is. Tehát közel 30% az esés. Egy DIY belepakol (saját példám) 4darab 10000µF kondért, és +-42V-os táphoz 300VA-es toroidot használ. Mondjuk ez nem sokat esik terhelve, de nem a spórolás vezérelt. Hosszútávon így is többet költök sörre mint alkatrészre. Tehát gyári hifi tápja 70V esetében leeshet 50V-ra is, és akkor a VF6 esetében már semennyi tápfesz nem jut az opára. De ha csak 60V-ra esik, akkor sem marad már csak 3-4V az opának. Az meg édeskevés.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Bélám, vagyunk mi olyan jó emberek, hogy tiszteljük egymást, meg a sőrt, és így, nem megyünk el egymás mellett. Az, hogy milyenek a gyári készülékek, az itt mindegy. Az hogy milyen egy jó táp, az a készítőjének függvénye. Az én tápjaim nem szoktak így rogyogatni, de Tibor sem rak ki olyan kapcsolást, ami működés képtelen. Amit idáig megcsináltam a rajzaiból, az kifogástalanul működik.
Amit változtattam rajtuk, az a jobb hangzás miatt tettem, nem azért mert nem működött volna.
A többire hasonlatként, ha gyenge lenne a hálózati automatánk, és azt mondanám az asszonynak, hogy ne vasaljon amikor megy a mosógép, úgy begerjedne, hogy további károsodás nélkül nem lehetne lehidegíteni.
Hát ennyi.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Távol áll tőlem, hogy Tibor munkásságát kifogásoljam. Nem is volt célom. Végül is misi93 problémájához kellene segítség.
soundwave
Itt ír a problémáról. Úgy érzem, ennek az erősítőnek a tápja nem kompatibilis a VF6-al.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Köszönöm az infót Béla.
Hát igen.
Anélkül, hogy bárkit véleményeznék, nekem ez sok.
Nekem már nincs időm vagabund kísérletekre. A lényegre szorítkozom, a jó hangra.
Ezért áldozok is, ha kell, a sörözés rovására is olykor. A VF4-em például 5db trafóval megy, és a most építés alatt álló második VF3 is így készül. Nekem ezért semmilyen gondom ezekkel. Az elsőbe csak három trafó volt, mivel nem volt védelem benne. Mai napig gond nélkül csicsereg a fiamnál. A diódákkal sem értem a cicázást, mert a normál szigetelős rögzítéssel a diódát ráhajlítva a csavar melletti zászló részre, megáll a lábán, és egy borsónyi Keratherm KP 12 gélt rákenve, az a nóta véget ér. Ennél dinamikusabb, és egyszerűbb hőkapcsolatot nehéz lenne csinálni. 1500HUF-ot megér az a kis tubus.
Ennyi volt,
Elek
(#) patkany válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 17:32 /
 
Na jó Elek, de Te már már kézműves szinten építed ezen remek műveket! Azért ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy Tibor is, jelentős puritánsággal építette ezen készülékeket, abszolut közönséges alkatrészekből, hogy a nem audiofil célközönség is bátran neki ugorhassan. Természetesen mindíg lehet javítani mindenen, és részemről hajlok is a jobbra, már csak a kíváncsiság miatt is, hogy mennyivel nyút többet? A legutóbbi kategória váltásom, katartikus volt.
Persze az alpvető feltételeknek meg kell lenni, mint pl. a stabil táp. És ha valamin nem érdemes spórolni, az a pufferek!!! És ha valahol, hát itt érvényesül a sok kicsi sokra megy! (Ezt csak úgy költőileg megjegyezve.)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:33
(#) mek-elek válasza patkany hozzászólására (») Kedd, 18:40 /
 
Tudod, nem szoktam magammal foglalkozni, néha még az egészségemmel sem eleget.
Amit végre dobozba zártam, azt Tibor oldala miatt, meg hát itt sem illene túlzottan puritánkodni, mert megijeszti az ember azokat, akiknek a tapasztalatairól mesél.
Persze nyitott dobozokat sem kellene, majd örökül hagyni.
Szóval se külsőleg, sem belsőleg nem vagyok elégedett a látvánnyal, de a hangjuk, az elképzeléseimet közelítik, olykor meghaladják.
Itt, én csak dimenziónak ajánlom, mint egyfajta lehetőséget, az audiofil toronyba zárkózás nélkül.
Azt igyekeztem elmondani, hogy jelentősen lehet javítani a minőségen, csupán a helyes konstrukcióval, stb...
Ez még pénzbe sem kerül, csak odafigyelésbe. Sokaknak a paneltervezés, annak külleme az erősítő készítés lényege.
Ahogy írtad, Tibor az egyszerű, de nagyszerű, és olcsó is elvekkel segítette jó hangú erősítőhöz a kezdőket, és a szerényebb anyagiakkal rendelkezőket.
Nálam minden "király" stabil nélkül üzemel, minden zaj nélkül. Egyik sem ment tönkre több évi
használat után sem. A védelem, még nem működött a VF4-ben sem, pedig ő a napi hangtróger, a tévé, stb....
Közelebb állna vágyaimhoz a "kézműves" látvány, ha lett volna több műhely lehetőségem, nem az asztal sarka, meg ha fiatalabb lennék 5-10 évvel. A zenehallgatás azonban még megoldás, mint fájdalomcsillapító.
A megfelelő trafók, pufferek, és azok megfelelően átgondolt, rövid kábelezése, a kívánatos föld-csillagponttal.
Én is így gondolom a jó tápot.
(#) patkany válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 19:31 /
 
Régen itt a HE-en volt egy hasonló felépítésű kis erősítő. Ott a műv erősítő külön állt, és a "végfokozat" mint egy buffer, külön állt. Bár az tranyós volt, és két ellenállásból és két kisjelű diódából állt. Az ellenállás vakami 400Ohm körüli volt talán, a bázis nyitására táp ág és bázis közé, a bázisok közé sorosan a két dióda, szint eltolásnak. A jel megtáplálás két "sorosan" kötött kondi a bázisok között, és a közös ponton betáplálva.
Az oly annyira puritán volt, hogy a buffer légszerelt volt!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:32
(#) reloop válasza patkany hozzászólására (») Kedd, 19:57 /
 
(#) patkany válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 21:31 /
 
Igen, azt hiszem ez volt az!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:32
Következő: »»   67 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu