Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   138 / 138
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Egy újabb kérdés.
Sürgősen szükségem lett egy RIAA korrektorra, hát gyorsan építettem egyet LME49720-al, 4 db lithium cella eteti. A korrekciós tagokat a sok helyen kapható alkatrész teszterrel mértem, a kondenzátorok 3-3 darabból vannak összerakva. A kérdés valójában az alkatrész teszterre vonatkoznak, használt-e valaki más is ilyen célra, és vajon mennyire pontosak a mérései? 1 %-os ellenállással jónak mondható, bár ha többször is megmérem ugyan azt az ellenállást, valamit mindig változik, de a változás néhány ezred nagyságrendű. Van néhány pontosan bemért - talán műszerhez - való kondim még az ősidőkből, de sajnos jelenleg hozzáférhetetlenül elásva. A kondiknál vajon mennyire lehet pontos?
(#) Ódenka hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Szerintem ott is pontos! Vagy kicsit többet mér. Esetleg kicsit kevesebbet. Vagy sokkal eltér valamerre...

Szerintem ezek között lehet a válasz.

Egyébként pontosan milyen műszered van?
(#) scooby_ válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Az egyszerű műszerek nem valami pontosak. Ellenállás értéket még csak-csak megmérik, mást nem bíznék rájuk. Mikor a PH3-as korrektort építettem, akkor vettem egy asztali RLC mérőt ami <1% tűréssel mér. Sajnos én is szomorúan tapasztaltam azt, hogy ezek a párezer forintos műszerek csak játszani jók. Az enyém valami kincstári összeg volt, nem is sokat használom/tam, de nem bántam meg a vételét.
(#) soskajoska válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Én inkább csak "indikátor"-nak használnám! A "mérő" ellenállásairól nem lehet tudni hány %-osak (jó esetben 1%-os), az alkalmazott referencia általában 2% pontosságú. Ez mondjuk 3÷10% pontatlanságot eredményez.
Én építettem egyet. Ott a kit-ben kicseréltem az ellenállásokat 0,1% tűrésűre és precíziós sönt referenciát választottam 0,1÷0,2% pontossággal és 15-20ppm stabilitással. Így már merem mérőműszernek nevezni.
Mérésre egyébként az LC200 műszert, vagy a LC-mérő fórum-ban található LCM3 megépített változatát ajánlom!
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
A neten kapható "tucatárú" "Transistor Inductor Capacitor ESR Meter"-t csak a kondenzátorok összeválogatására használnám. Egyforma értékű kondenzátorokkal legalább a csatornák együtt futása biztosított. Azonban arra is figyelj, hogy csak a közel egy időben mért kondik értékét vedd számításba, mert egy óra (vagy nap) múlva már valószínűleg más értéket fog mutatni.
(#) Ge Lee válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
A kisebb értékű kondikat biztos hogy nem méri pontosan, arra jobban megfelel egy LCM2 vagy LCM3 műszer. A következő lépcső meg mondjuk egy DE-5000 ha még pontosabban és még több mindent szeretnél mérni (jóság, veszteség egyebek) na meg esetleg többféle meghatározott frekin, nem ott ahol a mikrovezérlős csodákban az oszcival éppen berezeg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) sandor1632 hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Az oldalon közölt LCM3-at használom én is, megbízható, pontos eszköz.

A Marantz 7C korrektoromhoz ezzel válogattam a kondenzátorokat a korrekciós hálózatba.
Vagyis alapból emiatt is épült meg a mérőműszer részemről
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Addig eljutottam, cső már van baráti segítséggel, magyar is, kinti is. A passzív változatot művelem meg, majd összeszedem a korrekciós tagokat és terveket készítek. A táp a bevált ARC lebegős, még a fűtések DC-sítése és mindkét (P)E fűtésű csövekhez átkapcsolhatóan, mindegyik fajta van, majd válogatok.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2022
(#) CHZ válasza tomi52 hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Passzív változat az eredeti korrekciós tagokkal, szimulálva nem igazán teljesít jól.

W PASSZIV.jpg
    
(#) CHZ hozzászólása Júl 21, 2022 / 6
 
Megépítettem a passzív változatát is. Eredeti korrekciós tagokkal mély magas kiemelése van, gyengébb hangszedőkkel még jó is lehet. Módosítottam, kiemelés nincs, meghallgatva ez is jól teljesít.
Kimeneti szint 1V effektív.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) tomi52 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
Megadod a korrigált értékeket?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) CHZ válasza tomi52 hozzászólására (») Júl 21, 2022 / 2
 
Ez a módosított,
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022

W22.jpg
    
(#) btamas81 hozzászólása Aug 9, 2022 /
 
Üdv!
Kedvet kaptam kipróbalni milyen hangzása is van az LP-nek. Lemezjátszót sikerült vennem (akai ap q310, ortofon om 5e MM hangszedővel).
Viszont kellene ugye valami előerősítő hozzá.
A JLH erősítőre lenne kötve, az nekem 24V-ról megy, stabilizált táppal. Mit kellenne változtatni ezen a kapcsoláson, hogy nekem jó legyen?

p06-f1.gif
    
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Ragaszkodsz ehhez a rajzhoz?
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Nem igazán, csak van 2068-as opám, azért gondoltam erre.
Vagy van egy Videoton 6380am, abból kivenném a phonot átalakítanám a hifi magazinos mod szerint. Csak annak meg 30volt a tápja. Nem tudom mit szólna a 24v-hoz
(#) kistee válasza btamas81 hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Ha már rendelkezésre áll a 24V-os táp, akkor olyan kapcsolást érdemes választani, aminek szintén ez az igénye. Itt a topikban is rákereshetsz, de pl. a HFM1, vagy a Revox A78 phono fokozata kezdésnek tökéletes lenne.

De a Hifi-News-ban megjelent egy RIAA korrektor, amit maga John Linsley Hood tervezett és közölt le ott, paneltervvel együtt. Mondjuk az kicsit bonyolultabb és oldalanként 2 db FET is kell bele, de szerintem neked tökéletes lenne. Önmagában még egy 600 Ohm-os fejhallgatót is meg tud hajtani, nem kellene fűteni a szobát az A-osztályú végfokkal, ha csak fülest használsz.

Előkeresem a cikket (megvan PDF-ben), ha meglesz felrakom.
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Megtaláltam, mellékeltem.
(#) btamas81 válasza kistee hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Köszönöm! Bár ezzel sem vagyok előrébb a 15v miatt.
Nem fér már az erősítőbe szinte semmi(kevés a hely a dobozban) ezért akartam 24voltost, de úgy látom nem úszom meg, hogy külön dobozba csináljak valamit.
(#) btamas81 hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Hülye kérdés, de mi a különbség a fejhallgató erősítő és a riaa között? A visszacsatolásnál?
(#) Aladdin25 válasza kistee hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Szia.
Én is most szemezek a jlh riaa kapcsolással meg egy masikkal amit találtam hifi erősítő építése című könyvben majd hallgatózni kell egy már van készen a hfm1. Nem tudom melyik milyen lesz majd kiderül.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) scooby_ válasza btamas81 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Szia!
Videoton RIAA korrektora is eredetileg 28V-ról megy (előtte van még 2db R-C szűrő azthiszem egy 100R és egy 330R. Nem fog megsértődni a 24V-tól, működni fog. A HFM-es átalakítást mindenképpen javaslom, sokkal szebb hangja lesz.
(#) mek-elek válasza Aladdin25 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Nálam az első rajz 78 óta üzemelt. Vagy négy éve nem tetszett a hangja. Az elkók cseréje után minden rendbe jött.
(#) kistee válasza btamas81 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Általánosságban válaszolva: a fejhallgató erősítő egy "sima" kisteljesítményű végfok, amire hangdobozok helyett fejhallgatót csatlakoztatnak. Átvitelük lineáris, nincs semmilyen frekvenciamenet korrekció bennük.

A RIAA (korrektor) egy olyan előerősítő, ami frekvenciamenet korrekciót tartalmaz, ami a lemezvágáskor alkalmazott korrekció ellentéte. A kimenetére további erősítő fokozatokat lehet kötni, fejhallgatót, hangszórót nem.

Viszont (amiért gondolom, megkérdezted) az általam ajánlott Linsley Hood RIAA korrektor úgy van megtervezve, hogy egyesíti a kettőt, közvetlenül alkalmas fejhallgató meghajtására is.

Magyarul: egy lemezjátszóval, egy fülessel és csak ezzel a (JLH) korrektorral már tudsz zenét hallgatni.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) btamas81 válasza kistee hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Így már világos, köszi!
(#) Aladdin25 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Szia.
Ennek most örülök nagyon igy már nyugodtabban fogom megcsinálni azt hfm1 már volt készen azért a jlh-oz is rendeltem alkatrészeket de azt csinálom meg előbb amit te is használtál már.
(#) mek-elek válasza Aladdin25 hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Ha túl leszek a nyavalyámon, és befejezem a félbemaradt projektjeimet szeretném a mai elveim alapján újra építeni e kapcsolást. Sajnos az látszik, hogy a mai árakon kisebb aksikra számíthat majd,de az alkatrészek mássága, és a panelterv sokat ígér, szerintem...
Következő: »»   138 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem