Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   138 / 138
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Egy újabb kérdés.
Sürgősen szükségem lett egy RIAA korrektorra, hát gyorsan építettem egyet LME49720-al, 4 db lithium cella eteti. A korrekciós tagokat a sok helyen kapható alkatrész teszterrel mértem, a kondenzátorok 3-3 darabból vannak összerakva. A kérdés valójában az alkatrész teszterre vonatkoznak, használt-e valaki más is ilyen célra, és vajon mennyire pontosak a mérései? 1 %-os ellenállással jónak mondható, bár ha többször is megmérem ugyan azt az ellenállást, valamit mindig változik, de a változás néhány ezred nagyságrendű. Van néhány pontosan bemért - talán műszerhez - való kondim még az ősidőkből, de sajnos jelenleg hozzáférhetetlenül elásva. A kondiknál vajon mennyire lehet pontos?
(#) Ódenka hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Szerintem ott is pontos! Vagy kicsit többet mér. Esetleg kicsit kevesebbet. Vagy sokkal eltér valamerre...

Szerintem ezek között lehet a válasz.

Egyébként pontosan milyen műszered van?
(#) scooby_ válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Az egyszerű műszerek nem valami pontosak. Ellenállás értéket még csak-csak megmérik, mást nem bíznék rájuk. Mikor a PH3-as korrektort építettem, akkor vettem egy asztali RLC mérőt ami <1% tűréssel mér. Sajnos én is szomorúan tapasztaltam azt, hogy ezek a párezer forintos műszerek csak játszani jók. Az enyém valami kincstári összeg volt, nem is sokat használom/tam, de nem bántam meg a vételét.
(#) soskajoska válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Én inkább csak "indikátor"-nak használnám! A "mérő" ellenállásairól nem lehet tudni hány %-osak (jó esetben 1%-os), az alkalmazott referencia általában 2% pontosságú. Ez mondjuk 3÷10% pontatlanságot eredményez.
Én építettem egyet. Ott a kit-ben kicseréltem az ellenállásokat 0,1% tűrésűre és precíziós sönt referenciát választottam 0,1÷0,2% pontossággal és 15-20ppm stabilitással. Így már merem mérőműszernek nevezni.
Mérésre egyébként az LC200 műszert, vagy a LC-mérő fórum-ban található LCM3 megépített változatát ajánlom!
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
A neten kapható "tucatárú" "Transistor Inductor Capacitor ESR Meter"-t csak a kondenzátorok összeválogatására használnám. Egyforma értékű kondenzátorokkal legalább a csatornák együtt futása biztosított. Azonban arra is figyelj, hogy csak a közel egy időben mért kondik értékét vedd számításba, mert egy óra (vagy nap) múlva már valószínűleg más értéket fog mutatni.
(#) Ge Lee válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
A kisebb értékű kondikat biztos hogy nem méri pontosan, arra jobban megfelel egy LCM2 vagy LCM3 műszer. A következő lépcső meg mondjuk egy DE-5000 ha még pontosabban és még több mindent szeretnél mérni (jóság, veszteség egyebek) na meg esetleg többféle meghatározott frekin, nem ott ahol a mikrovezérlős csodákban az oszcival éppen berezeg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) sandor1632 hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Az oldalon közölt LCM3-at használom én is, megbízható, pontos eszköz.

A Marantz 7C korrektoromhoz ezzel válogattam a kondenzátorokat a korrekciós hálózatba.
Vagyis alapból emiatt is épült meg a mérőműszer részemről
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Addig eljutottam, cső már van baráti segítséggel, magyar is, kinti is. A passzív változatot művelem meg, majd összeszedem a korrekciós tagokat és terveket készítek. A táp a bevált ARC lebegős, még a fűtések DC-sítése és mindkét (P)E fűtésű csövekhez átkapcsolhatóan, mindegyik fajta van, majd válogatok.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2022
(#) CHZ válasza tomi52 hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Passzív változat az eredeti korrekciós tagokkal, szimulálva nem igazán teljesít jól.

W PASSZIV.jpg
    
Következő: »»   138 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem