Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtató probléma
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Ápr 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   108 / 108
(#) imichip hozzászólása Csü, 17:44 /
 
Sziasztok,
van egy Brother DCP-330c nyomtatóm, hosszú évekig kiszolgálta a család nyomtatási igényeit. Szerettem, mert nem chipes, és gazdaságos volt a tinta utántöltése.
Egyik napról a másikra beadta a kulcsot, indítás után, pár másodperc múlva kiírta a kijelzőjén, hogy "Nem lehet inic. 4F" hibakódot, és csak szkennelni hajlandó. Szétkaptam, és az itatósokból kimostam a felesleges tintákat, megszárítottam, a fejet is megtisztítottam és összeszereltem. Utána működött pár nyomtatás erejéig, de most már úgy tűnik, hogy végleg beállt.
Kicsit utánajártam a dolognak, de csak addig jutottam, hogy a szervizmenüben meg kellene próbálni lenullázni. Na ez nem jött össze, mert a menübe nem tudtam belépni a hibakód miatt.
Ki-be kapcsolgatással próbáltam jobb belátásra bírni (mert érdekes módon párszor elindult így), de már az sem segít. A kísérletek közben észrevettem, hogy bekapcsolás után, mikor pozicionálná a fejet, két halk pattanást (kisülés jellegűt) hallottam a fej felől, és ezt követően írja ki a hibakódot. Érdekes módon szinte semmit sem találtam erről a hibáról, talán azért, mert ezek a nyomtatók már kihaltak, vagy nem volt népszerű.
Ha valaki találkozott ilyen nyomtatóval, ilyen hibával, és sikerült visszahozni a nyomtatók világába, szívesen várom, és köszönöm a megoldást.
Ha viszont fejhibás, érdemes-e belefeccölni egy kínai, ebay-es "felújított" nyomtatófejbe 7.000ft-ot, vagy ezek működésképtelen vackok. Mert itthon 20.000.-ft egy gyári fej, annyit meg nem ér az egész...
Köszönöm a segítségeket.
(#) ocsibacsi63 hozzászólása Pé, 1:10 /
 
Legelőször- bekapcs.-öteszt( motor nehézkesen,de megy)-kék,sárga toner- led villog,majd a motor leáll- ST-led pros. Képalkotó kihúzva-tisztítás-a két toner-led kivéve, megrázva, visszatéve-az egység visszadugva. Tesztoldal nyomtatása gépről. Eredmény:tesztoldal-közepén a kb. 2-3 milliméteres a 3 szín keverékéből álló vízszintes csík. Míg a rendelt tonerek megjöttek addig megtisztítottam a toner foglalatokat, a kihúzott képalkotót, és a gép belsejét (semmi szétszedés! ).Saját tonerekkel próba(önteszt)-végén motor leáll, kék,sárga toner -led piros, ST-led piros,papíron látszik a felvevő(gumi) nyoma,de papírt nem vesz fel. A már új tonerekkel próbáltam teszt oldalt nyomtatni, de amikor a motor leállt ST led piros lett és papírt sem vett fel, a toner ledek nem világítottak. Arra már nem emlékszem, hogy előbb lett az ST led piros és utána állt le a motor, de azt hiszem ennek nincs jelentősége. Az oldal lapok le, majd visszaszerelése,a fixáló ellenőrzése csak ez után történt, de a gép "viselkedése" ezután sem változott. Ezért a szerelési hiba szerintem kizárható.
(#) eyess válasza ocsibacsi63 hozzászólására (») Pé, 7:39 /
 
Értem . Kéne egy próbát tenni a régi tonerrekkel . Kíváncsi lennék, hogy azokkal menne még a nyomtató. Mert ha igen , akkor az új tionerrekkel lesz valami.,
(#) eyess válasza imichip hozzászólására (») Pé, 7:43 /
 
A 4F hibakód fejhibára utal.Irtad, hogy megtisztítottad a fejet ez hogyan történt ?
(#) imichip válasza eyess hozzászólására (») Pé, 8:41 /
 
Nem fecskendős módszerrel mostam át, hanem csak denaturált szeszes papírtörlőben áztattam, töröltem át a fejet, és utána működött pár oldal erejéig, amíg végleg le nem ált. Csak két halk pattanás, nem pozicionál, a piros felkiáltójel a szöveggel megjelenik, és annyi.....
(#) ocsibacsi63 válasza eyess hozzászólására (») Pé, 16:51 /
 
A 2 szín toner -ledje (a régieknek) pirosan világít, ergó tiltás, tehát nem megy. Van egy"sanda" gyanúm miért nem megy: tudod-e konkrétan azt hogy a lapfelszedőt mi indítja el?Ugyanis önteszt közben(gépről) ha az elején az ST gombot megnyomom pl. 2-3 másodpercre a zöld st-led villog egy párat(attól függően hogy 2 vagy 5 sec.-ig nyomom lassabban, ill. gyorsabban),tehát úgy néz ki a vezérlésre reagál. Csak hát ezután el kellene indulni a papír felszedőnek is hogy a papír betöltődjön, de ezt nem teszi. Lehet ezért áll meg, s jelez pl. papír problémát.A papír hiány funkció jól működik. Megjegyzésül a toner ledek nem jeleznek. Ha ez a verzió igaz, már csak az a kérdés miért nem indul el a papír felszedő?Azaz hogyan,s mi működteti fizikálisan?
(#) eyess válasza imichip hozzászólására (») Szo, 9:23 /
 
Hát lehet, hogy nem vártál elég időt arra , hogy a denaturált szesz kiszáradjon, és így baja lett a fejnek.De nem biztos.Jó lenne egy másik fej próbára, hogy meglehessen tudni, hogy tönkre ment e , vagy csak valamiért letilt.
(#) eyess válasza ocsibacsi63 hozzászólására (») Szo, 9:29 /
 
A lapfelszedő egység úgy működik, hogy ha van megfelelő papír mennyiség a tálcában, akkor egy kar egy opto kaput vezérelve tudatja a géppel, hogy van e papír a gépben, vagy nincs.És ez a kar vezérli , ezt a részt.De ha toner csere előtt jó volt, akkor nem hinném, hogy ez meghibásodott volna .Lehet ugyan , de ha nem volt hozzá nyúlva, akkor más lesz ott a hiba.
(#) imichip válasza eyess hozzászólására (») Szo, 10:58 /
 
De utána még pár lap erejéig nyomtatott, azután állt le. Igazán a fej felől hallható két pattanó hang zavar, hogy mi okozhatja. Illetve érdemes-e kínából felújított fejet venni 7000ft-ért?
(#) eyess válasza imichip hozzászólására (») Szo, 11:02 /
 
Igazából nem biztos, hogy megéri.Meg kell gondolni mennyit lenne használva a nyomtató ahhoz képest, hogy a fej megint beszáradjon.Mert ezeknek a nyomtatóknak ez az átkuk.Inkább el kellene gondolkodni egy lézer nyomtató beszerzésén.Ma már lehet venni baráti áron is. Én azt a 7000ft ot megpótolnám annyival, hogy tudjak venni a lézert.
(#) ocsibacsi63 válasza eyess hozzászólására (») Szo, 11:46 /
 
Az opto kaput vezérlő jól működik(ezt én a papírhiány funkció működésénél írtam), legalábbis olyan szinten hogy ha ez a kar lent van piros led-ergó papírhiány-, ha egy kicsit feljebb emelem a led nem világít(papír van). A kérdésem arra irányult, hogy a papír felszedő tengelyén lévő mechanizmus hogyan működik, mert ezt még az mft-s változat szerviz utasításában lévő rajzokból sem tudtam tisztán láthatóan kivenni, de lehet ez az én hibám. (Az mft-s alapjában a 6110-esre épül, csupán ki van egészítve faxolóval és szkennelővel, na meg a kezelőlapja is más, meg a fő panel is természetesen). Ez az utasítás terjedelmesebb, az alap gépről is több infó van. Azt nem értem(nem tudom),miért nem indul(fordul) el a felszedő tengelye, mert ennek két oldalán van egy excenter(az egyszerűség kedvéért nevezzük így) szerű "lapka", ami csak ha elfordul engedi fel a papírtálca lapemelő görgőit, így juttatva a papírt a felszedő görgőhöz. Ez akkor csak minden egyes papír betöltésénél indul,s működik. Na ez a baj, hogy most nem működik! A kérdés az, miért? Lehet "rászánom" magam, és "mélyebben" belenézek a gépbe . De mi van akkor ha a vezérléssel van a hiba (szétszedem és nem látok fizikai hibát)? Te mit tennél először?
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu