Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
 
Témaindító: szamóca, idő: Jún 12, 2014
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   108 / 108
(#) freddyke válasza bakos13gab hozzászólására (») Szo, 19:03 /
 
Külföldön lakom, de megnézem, hasznos tipp. Talán küldenek is.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 19:15 /
 
Nem tudtam. Elvileg nem lehet feszültség a hegyen. Akkor lehet gond, ha azon tesztelem a panelt.

Jön egy ilyen tartó is, ezzel kapcsolatosan nagyobb reményeim vannak, mint az alátéttel. Problémát okozott az IC lábak közül a folyatószer maradványok eltávolítása. Selejt (gyakorló) panelnál fogkefével működött, éles IC-n nem próbálnám meg. Sokat kerestem, végül egy ilyen ESD kefekészlet lett belőle. Valószínűleg elég lett volna csak a "fogkefe" is (külön drága, a többi majdcsak jó lesz valamire). Ha valakit érdekel, beszámolok róla, amikor megjött.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:15
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Szo, 19:27 /
 
Engem majd érdekel mire jutottál a kefékkel. De ahogy elnézem a képeket ezek is pont olyanok, mint amihez nekem volt szerencsém. Túl vastag és kemény a szőrük, egy TQFP lábait kimosni lehetetlen ezekkel. Én inkább egy ultrahangos mosóban gondolkodok izopropil alkohollal.
(#) freddyke válasza 06smici hozzászólására (») Szo, 19:33 /
 
Van kimondottan finom szőrű fogkefe (ilyet használok), biztosan menne vele a TQFP, csak nem antisztatikus. SOIC-ra és TQFP-re kellene. Finom szőrű állatszőr ecsettel (fa nyéllel biztosan nem töltődik fel) nem érdemes próbálkozni?

Ha nincs értelme ezeknek a keféknek, inkább lemondom a rendelést most, még nem adták fel.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:34
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Szo, 20:57 /
 
Nem ismerem ezeket a típusokat, úgyhogy biztosat nem tudok mondani. A képen sem látszik rendesen, de a méretekből ítélve olyan szőre lehet mint az enyémnek. Az ugyan antisztatikus de meg sem közelíti egy fogkefe szálvastagságát.

Használok még direkt nyák lemosó spray-ket is, aminek kefés a vége. Nem hinném hogy antisztatikus de az legalább vékony szőrű. Viszont ezzel is csak elkenni lehet a folyasztó szert, úgy igazán lemosni nem.
(#) gordonfreemN válasza 06smici hozzászólására (») Szo, 23:59 /
 
Rég feltenném ezt a kérdést. Hogyan lehet gyári minőségűre alkotni egy panelt? Pont az ónban lévő folyasztószer ami miatt taknyos lesz a panel mindig. Ha lemosom akkir meg ilyen fehér maradékanyag lesz rajta. Denszesz nekem jobban beválltint az izopropil.
(#) c27 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Vas, 10:08 /
 
Én is tapasztaltam hasonlót a denszesszel is, fehér maradvány marad utána, én azt szoktam, hogy ilyenkor többször átmosom denszesszel pl. egy fogkefével és úgy hogy mindig a tisztába mártom a fogkefét és a panelról lecsorgó egy másik edényben landol. Igaz én nem szoktam gyári kinézetű nyákokat készíteni, de ha lehetőség van rá, akkor a denszeszes mosás előtt egy picit átmosom benzinben (lakkbenzint nem próbáltam még, lehet az is jó) az leviszi a folyasztószer döntő többségét és a denszeszes öblítés után már teljesen tiszta lesz. Igaz én nem szoktam feliratokat tenni a panelra, így nem tudom a benzin mit visz le belőle.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:09
(#) gordonfreemN válasza c27 hozzászólására (») Vas, 10:30 /
 
Na igen. A denszesz az kímeletes minden mással csak az a bajom hogy nagyon sürün belakott panelnél nehéz mindenhez hozzáférni pláne fogkefével illetve ha le is mostam akkor is foltos marad a panel illetve ragad is. Akár hányszor mostam. Amivel sikerült foltmentessé tennem az egy kompresszor. Eláztattam denszesszel a panelt és lefújtam róla hirtelen. Így a foltok javarészt eltűntek de a eagacsosság megmaradt
(#) freddyke válasza gordonfreemN hozzászólására (») Vas, 10:38 /
 
Az alkohol magában nálam sem viszi le. Próbáld meg alkohollal átitatott papírzsebkendővel dörzsölni. Amikor már csak maszatol, akkor érdemes egy tiszta zsebkendőrésszel folytatni.
(#) 06smici válasza gordonfreemN hozzászólására (») Vas, 11:42 /
 
Én az ultrahangos mosóban látom a megoldást. Anno találtam is ebayen akciósan valami 2000Ft-ért a kis ékszerész, 160x80-as mosót. A legtöbb nyákomhoz elegendő is lenne ez a méret, csak épp kiszállítás közben elkeverték valahol az enyémet... Úgyhogy konkrét tapasztalatokat nem tudok róla írni, továbbra is csak elmélet marad a használhatósága.

Jelenleg nekem is a letörölgetős vált be a legjobban. Átkefélem majd valami törlővel felitatom róla az alkoholt. De egy sűrű smd nyákon pilanatok alatt szétszakad a papírtörlő, inkább csak a szabad felületekre jó.
(#) c27 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Vas, 13:20 /
 
Nyilván a denszesz kíméletes, de épp ezért nem képes tökéletesen leoldani mindent, vagy legalább is hosszas áztatás dörzsölgetés szükséges. Ezért írtam, hogy ha lehetséges akkor egy kicsit agresszívabb oldószerre lenne szükség. Nekem a benzin mindent maradványt levisz, persze ha van erre érzékeny felirat akkor kiesett.
Ha csak denszesz jöhet szóba 3-4 áztatást mosogatás szoktam csinálni, úgy hogy fogkefével megdörzsölgetem kicsit áztatom, majd kompresszorral lefújom, aztán friss denszesz ismét mosogatás aztán újra lefújom. Ha a denszesz felold valamennyi folyasztószert és a panelon szárad meg akkor ilyen porszerű fehér lerakódás marad azért érdemes többször mosogatni és cserélni a használt oldószert, de ez sem tökéletes módszer. Ha pedig valamilyen alkatrész alatt van ilyen folt azt kész rémálom eltávolítani.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:21
(#) CHZ válasza c27 hozzászólására (») Vas, 13:40 /
 
Denszesz nem igazán jó, víztartalma van, alkonek jobb, nincs víz benne, nem hagy foltot.
(#) Bagodi hozzászólása Vas, 17:09 / 1
 
Én ilyen paneltartót nyomtattam magamnak.
(#) rascal válasza Bagodi hozzászólására (») 0:52 /
 
Ügyes vagy, használd egészséggel! Bevált, használtad már élesben?
(#) Bagodi válasza rascal hozzászólására (») 7:41 /
 
Köszönöm! Már fél éve használom.Minden rendben vele.
(#) Alkotó válasza Bagodi hozzászólására (») 9:54 /
 
Mivel már használod és bevált, megkérlek mond el nekem milyen előnye van egy ilyen eszköznek, miért jobb így beültetni a panelokat.
A legkevésbé sem akarom a konstrukciót vagy a kivitelezést leszólni, mert láttam már ilyet másnál is, és az is hasonló elvek szerint készült.
A kérdésem mégsem oktalan, mert mikor én próbáltam ki egy hasonlót, akkor képtelen voltam használni. A huzallábas alkatrészek kiesnek belőle ha megfordítom forrasztáshoz, az SMD-nél meg olyan magas a panel, amihez a nagyítómat már annyira fel kell emelni, hogy nem tudok belenézni, mert az ajkam magasságában van a lencse.
Ha a huzallábas alkatrészeket magasság szerint beteszem, mondjuk az összes ellenállást, akkor azt egy közönséges farostlemezt használva letakarom és megfordítom, így az bent tartja az alkatrészek mindegyikét. Mostanában már olyat is szoktam csinálni, hogy a panel sarkai alá beteszek, 5-ös vagy 6-os anyákat, és így azok megemelik a panelt, amivel elérem, hogy az ellenállások ne érjenek hozzá az esetleg lakkozott panelfelülethez, hanem 1mm -el felette legyenek, méghozzá mindegyik pontosan egyformán.
SMD-nél pedig szintén indokolatlan a panel emelése és forgatás mert csak lepotyog róla az alkatrész.
(#) Bagodi válasza Alkotó hozzászólására (») 12:13 /
 
Tudni kell, hogy erősen remeg a kezem. Csak úgy tudok forrasztani, ha kitámasztom a kezemet. Könyököm felfele van a páka lefele úgy forrasztok. A szerkezet ehhez a pozícióhoz ideális magasságban van. Általában ezt a szerkezetet kiforrasztásra használom.
Próbálok vele beforrasztani „lábas” alkatrészeket is, de csak az a módszer jó, amit te is leírtál. Bár én egy szilikon lemezt csíptetek mögé és úgy fogatom be, de az elv ugyanaz.
SMD-vel nem próbálkozok az teljesen esélytelen nálam.
(#) Alkotó válasza Bagodi hozzászólására (») 13:39 /
 
Másnak van véleménye, gondolata, esetleg tanácsa az ilyen és hasonló eszközök praktikussága kontra céltalansága kapcsán.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») 14:28 /
 
Ahogy Bagodi kolléga leírta (a használatát), nagyon gyakorlatias, hasznos. Én gyakran alkalmaztam hasonló eszközt. Aktív koromban, de mióta "ráérős" lettem, azt sem tudom hol van. Mindig van más dolog..
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») 14:34 /
 
Én sem használok ilyet pontosan azért amiket leírtál, de szerintem hibakereséshez hasznos lehet, amikor a kész panelt kell folyton forgatni itt mérni, másik oldalon mérni.
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu