Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
 
Témaindító: szamóca, idő: Jún 12, 2014
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   118 / 118
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 20:16 /
 
Erről egy régi történet jut eszembe. Még a nyolcvanas években vittem egy már akkor öreg esztergályoshoz szabályozni egy pár tárcsát. (Isten nyugossza.) Mondom neki Feri bácsi sürgősen kéne. Mondja tegyem le az ajtó mellé és jöjjek érte ebéd után, úgy egy óra körül. A jelzett időben érkeztem is, látom a tárcsák ott vannak ahova tettem őket. Amikor meglát az öreg mondja, hogy épp most akart hozzáfogni. Rendben, megvárom feleltem neki. egy kicsit láttam ez felhúzta. Berakta az egyik tárcsát az esztergába, már látna neki, de megint beszóltam. Nem kéne kiindikálni? Mondja minek lája ő ha nem fut. Mondom neki azért csak tegye fel az órát. Kissé duzzogva feltette, persze kalimpált össze-vissza. Ettől még idegesebb lett, nekiállt kiegyenesíteni, de egy alkalommal benne felejtette a tokmányban a kulcsot és amikor bekapcsolta a gépet az kirepült. rutinos mozdulattal húzta el a fejét az útból. A kulcs a mögötte lévő polcra repült és ott borogatta fel a dolgokat. Csak annyit fűzött hozzá, hogy a k..va a..ja p...ája, majd mintha mi sem történt volna szépen folytatta a munkát.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:17
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Szo, 21:11 /
 
Azt hiszi ha eddig megúszta, ezután is mindig szerencséje lesz. Tipikus hibából nem tanuló embertípus.
(#) freddyke válasza gumibaba hozzászólására (») Szo, 22:28 /
 
Idézet:
„Az obiban Sopronban kapsz gérvágót ami a 10*10 es gerendát átvágja igaz nem olcsó!
A másik dolog csatlakozom az előttem szólókhoz, bármivel ha megközelítően megfelelő méretet vágsz, és összesen 2 mm hiba lesz észre se veszed!
Asztalosként tudom, hogy átlóban a 2 mm semmi !!!!!
Ugyanakkor a fa ha felület kezeled akkor vetemedni fog, hacsaknem tömbösíted és hossztoldod ami egy vagyon. A gerenda általában közel van a bélhez, ami csavarodást okoz. Ezt sehogy se lehet kiküszöbölni, gyalult felület esetén is fennmarad a fa eredeti húzott-nyomott íránya. Ez az amerre a fa természetes formában "görbül" tehát ha annyira precíz akarsz lenni, akkor az alapanyagot így válaszd meg 5ször drágább mint a sima anyag minimum.
A felületkezelésről meg annyit egy sima fedő pác lakk kevés merítéses itatásos eljárás nélkül, vagy gőzölés nélkül sose lesz felületkezelt anyagod!
Fogadd meg azt, hogy nagyjából és a kész méretben a kész felület legyen megfelelő.”
Ausztriában is kapok bőven, de nem éri meg gérvágót vennem emiatt az egy dolog miatt. 2mm hiba elmegy, ebben egyetértünk. A kiszemelt alapanyag 320x200mm-es minőségi fenyő lécekből gyárilag ragasztott tömörfa, amit pl. híd vagy csarnoképítéshez használnak. A mester szerint (aki elvállalta) enyvvel ragasztják és kemencében préselés közben "sütik össze". Tökéletes minőségű a végeredmény, kétszer erősebb a tömör fánál. Nem ötszörös, de borsos áron van. Erre a célra nem kellene ilyen minőségű anyag. Más célra (amelyet meg sem említettem és továbbra sem szeretném) viszont kell vennem 4m-t, amiből fél méter megmarad, abból lesz ez. Felületkezelést nem terveztem. Talán egy lemezt megérné rácsavarozni, ahol a kerék érintkezik vele, hogy esetleges nedves keréknél ne szívja a nedvességet. Vagy talán az alját bitumenes(?) festékkel lekenni (a földbe szúrt karókat, kerítésoszlopokat is hasonóan kezelik), hogy folyó hólé esetén ne szívja fel a nedvességet. Érdemes ennél jobban felületkezelni?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:30
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Szo, 22:34 /
 
Idézet:
„Vagy talán az alját bitumenes(?) festékkel lekenni (a földbe szúrt karókat, kerítésoszlopokat is hasonlóan kezelik)”
Azokat szurokban kifőzik. Házilag nem nagyon lehet kivitelezni.

Mást téma. Ha jól emlékszem te kerestél "automotive" minőségű drótcsupaszító szerszámot ami nem sérti fel a szigetelést és teljesen körben derékszögben csupaszít. Most dolgoztam ilyen fogóval bent a cégnél, természetesen KNIPEX és 12 12 14 azonosító számmal találod. Árát nem tudom, de pont azt teszi amit szerettél volna. A szigetelésen nyoma sem marad (lévén hozzá sem ér) és tökéletesen derékszögű a csupaszítás.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 23:42 /
 
Kiviteleztem házilag. Lehetséges, hogy nem olyan jó a hatásfoka, mint annak, amit írsz. Télen a betonon folyó hólé miatt kellene, de erre tudok más megoldást is a festésen kívül.

Jól emlékszel, én kerestem. Erre a fogóra gondolsz? A 121202 vékonyabb vezetékeket is fogad és könyebben beszerezhető (amazon.de-n van), de nem olcsó. Nem tetszik ebben a fogóban, hogy fix méretű lyukak közül kell választani. Szemmértékre nem tudom megállapítani a keresztmetszetet. Túl nagy lyuknál megtépi a szigetelést, túl kicsinél belevág a vezetőbe (adott esetben megengedhetetlen). A legkülönbözőbb fajta vezetékekkel dolgozom. Szinte biztos, hogy a szerszámon sincs minden vezető keresztmetszetet lefedő lyuk (elnézve, durva lépésekben változik a keresztmetszet a lyukak között). Nagyjából a felsoroltak miatt ezt a vágási elvet szándékosan kerülöm.

Hosszú várakozás után az amazon.de-n elérhető a legutoljára ajánlott szerszám. Éppen most szándékoztam megrendelni, mielőtt megint eltűnik. Nem szerencsés, mert most nem tudok vele foglalkozni egyáltalán.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») 10:56 /
 
Alaposabban megnézve a Knipex-ből tényleg az általad ajánlott 121214 a legideálisabb skálázású vékony vezetékekre. Miután átvágta a szigetelést és elkezdi széttolni a késeket (amivel automatikusan lehúzná a már átvágott szigetelést), gondolom lehet érezni ha nem válik le finoman a szigetelés (túl nagy volt a lyuk a vezeték keresztmetszetéhez). Jobb videót nem találtam a működés szemléltetésére. Elsőre nem helyesen megválasztott keresztmetszet esetén úgy tűnik biztonságosan lehet menni a nagyobb keresztmetszettől a kisebb felé. A találgatás a keresztmetszetekkel akkor sem tűnik jó megoldásnak.

Sajnos az utóbbi sem jobb ilyen szempontból. Ennél is előre be kell állítani a kívánt keresztmetszetet: videó. A másikhoz képest az előnye, hogy leginkább az általam használt tartományt fedi le, finomabb lépésekben: 0.25, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.8mm. Ha jól látom a szerszám csak a pengéket nyomja össze, a vezetéket kihúzva válik le az elvágott szigetelés. Ha nagyobb a beállított keresztmetszet, akkor nem válik le, de biztonságosan lehet menni a kisebb felé. Ez az elmélet, gyakorlatban meg kellene próbálni.

Anyagi megfontolásból a másodikat próbálom meg, beszámolok amint lesz időm.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») 11:09 / 1
 
Sajnos tökéletes csupaszítást csak speciálisan a vezeték keresztmetszetéhez igazított eszközzel lehet. Vagy hozzá kell állítani, vagy előre meghatározott méretű nyílásoknak kell lenni. A cégen azért ezt használjuk, mert sokszor kell teflon szigetelésű vezetékkel dolgozni, ahol előírás, hogy egyik végét 2mm-re a másik végét 3mm-re kell csupaszítani. Az elvárt minőségi követelmények magasak, magasabbak mint egy személyautó gyártásában (de nem autótechnikai terület).
Amúgy ha túl nagy a lyuk a vezeték keresztmetszetéhez képest akkor csak lehántol a kés egy réteget a szigetelésből, de nem tépi el.
Következő: »»   118 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu