Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   599 / 599
(#) TheShaft hozzászólása Jan 25, 2021 /
 
Sziasztok! Okozhat-e az bármilyen gondot, hogy a GND a beültetési oldal felőli teliföld réteg lenne? A panel méretét szeretném ezzel csökkenteni. A PCB-t kínában fillérekért legyártanák, természetesen furatgalvános kivitelben.
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 25, 2021 / 2
 
Szia A helyi tápszűrés árama a tele-fólián is feszültséget ejt. Könnyen véthető olyan hiba, hogy ez hozzáadódjon a jelhez és ettől brummos legyen az erősítő.
(#) TheShaft hozzászólása Jan 27, 2021 /
 
Sziasztok!
Megpróbáltam kicsit tovább fejleszteni a "reloop"-féle erősítő kapcsolását. A fejlesztés a ki- és bekapcsoláskor történő Mute/St-By lábak vezérlését érinti. Az elv az lenne, hogy bekapcsoláskor, ahogy nő a tápfeszültség, először a St-By (Vss>11V), azután a Mute (Vss>12V) láb kap logikai magas feszültséget. Kikapcsoláskor pont fordítva történik minden. Először a Mute (Vss<11.7V) láb kap logikai alacsony feszültséget, azután a St-By (Vss<10.8V) láb. Kinek mi a véleménye az ötletről? Rajz mellékelve.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 28, 2021 /
 
Szia!
A tápfeszültség önmagában kevés információt hordoz. A végerősítő tápfelfutásától függetlenül induláskor be kell várnunk míg a bemenet és a visszacsatolás kondenzátorain beáll az üzemi feszültség, legyen szó akár pár mV-ról is. Ha előerősítőt, vagy jelforrást is egyszerre kapcsolunk be az erősítővel, azok miatt még fokozottabb a késleltetési igény.
Kikapcsoláskor viszont haladéktalanul némítanunk kell a kimenetet, lehetőleg míg a pufferek tartják a stabil működéshez szükséges feszültséget. Praktikusan a hálózati feszültség meglétét figyeljük.
Egy rövid hálózatkimaradás alkalmával sem szeretnénk rongálni a hangszórónkat és a műsorhallgatás komfortérzetét, tehát itt is elvárjuk a késleltetett visszakapcsolást.
Korábbi írásom a témával kapcsolatban.
Később a gyakorlat okafogyottá tette az áramkör alkalmazását, mert a TDA7294 abba a kategóriába tartozik, melyben szériafelszereltség a kimeneti egyenfeszültség-védelem. A hangszóróvédő áramkör élből tudja a fenti szolgáltatásokat.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Szia!
Köszönöm a választ. Közben nézegettem régebbi hozzászólásokat is. A mellékelt rajzból keztem tervezni a panelt. Úgy rémlik, jókat írtál róla.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Megszületett a terv. Mi a véleményed? Bátran megépíthetem? Ha esetleg bárkinek kell panel, akkor tudok többet gyártatni.
(#) Alkotó válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
A jelölt kondenzátor túl közel van a bordához.
Vannak itt jó tervek, azok miért nem tetszenek neked?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021

Névtelen.jpg
    
(#) TheShaft válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Nincs hozzájuk gyártó fájl.
(#) Alkotó válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Van fájl azokhoz is, csak nem adják neked oda.
A kérdésem arra irányult, hogy miért nem azt rajzoltad le, ami már esetleg sokszorosan bevált, bizonyított?
(#) TheShaft válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
A kapcsolási rajz a reloop-féle. Azt terveztem át. Kisebb, rúgós sorkapcsokat terveztem bele, egyszerűbb ezáltal a vezetékezés.
(#) TheShaft válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
A kondival kapcsolatban igazad volt, javítottam.
Mint gyakorlott PCB tervező, mi a véleményed a terv többi részéről?
(#) Alkotó válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Nem követem az eseményeket, de felületesen szemlélve nekem úgy tűnik, hogy maga a szerző (Reloop) minősítette okafogyottá a kapcsolást. Ha ebben nem tévedek, akkor már a kapcsolás is véleményes, tehát érdemes lenne keresni egy letisztultabbat. Én javasolnám azt, ahol a CLIP is panelon van, amit szintén Reloop jegyez.
Ehhez kapcsolást is, és paneltervet is találsz.
Én is rajzoltam valamit, ahol cél volt a kis méret, és az univerzalitás. Esetleg ezt is érdemes lehet tanulmányozni. A kapcsolás jobb szélén lerajzoltam a teljes bekötést is, amit ebben a formában kell kivitelezni. Azért emelem ki külön ezt a részletet, mert a táp-pufferek nincsenek a panelon, ezért kell egy kicsit drótozni, amit rosszul is lehet csinálni.
(#) TheShaft válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Melyik kapcsolás lett okafogyott? A dupla zener-es némító kapcsolás (Egytápos08.jpg, lásd feljebb), vagy amit Reloop belinkelt?
(#) Alkotó válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Idézet Reloop kicsit fentebbi hozzászólásából:
Idézet:
„... a TDA7294 abba a kategóriába tartozik, melyben szériafelszereltség a kimeneti egyenfeszültség-védelem. A hangszóróvédő áramkör élből tudja a fenti szolgáltatásokat.”

Véleményem szerint abból a kapcsolásból indulj ki, amit én (is) csatoltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Szia! Ezen a rajzon a mute/stby referenciáját adó 1-es láb a testen van és a némító áramkör csak a pozitív tápot terheli. Ilyen mértékű aszimmetrikus tápáram kiegyenlítésére a tranzisztoros tápfelezőnek kevés a teljesítménye, ebből arra következtettem, hogy hagyományos felépítésű tápra kötöd a kapcsolást.
Az utóbb bemutatott NYÁK-terven az 1-es láb a negatív tápra került, így a némítás vezérlő áramkör terhelése nem okoz aszimmetriát. Ha megmutatnád a NYÁK-tervhez tartozó kapcsolási rajzot, akkor egyszerűbb volna áttekinteni a megfelelőségét.
A tapasztalatokról.
Az egy tápos kapcsolás nem igényel DC védelmet, ezért valóban kell gondoskodni a kikapcsolási némításról. A Zener értékét az adott tápfeszültséghez igazítottam. Azért került bele kettő, hogy a kívánt érték könnyebben/pontosabban létrehozható legyen szabványos Zenerből.
Megépítettem sztereó változatban is közös pufferről, az is rendben működik. Sajnos úgy a magam, mint a mások részéről teljes érdektelenségbe fulladt.
Nem úgy a hídkapcsolás! Mivel a hídnál nem folyik hangszóróáram a testen, a puffert sem kell megosztani, a tápközép csupán feszültségreferenciaként szolgál. Ezt például lassan egy évtizede nyúzom és máig kedvenc, úgy hangban, mint megbízhatóságban. Itt viszont nélkülözhetetlen a DC védelem, így a némítás szerepét az vette át.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
Egytápos08.jpg a rajz neve. Néhány hozzászólással feljebb linkeltem be.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Az említett hidalt verziót melyik rajz szerint építetted meg?
A hangszóróvédő áramkörről is kérhetnék infót?
Az általam tervezett panelben látsz buktatót? Értem ezalatt a földelést, például. Alkotó által kifogásolt kondenzátort áthelyeztem, a furat és a kondenzátor helyet cserélt.
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
A hídról Alkotó készített szép kapcsolási rajzot PDF-ben, a keresőt állítsd fájlmellékeletekre!
Lehet kap majd ráncfelvarrást, mert nem mostanában készült.
A paneltervedben nem látok hibát. Arra gondolj, hogy az IC felfogatását ne gátolja alkatrész.
Ha nem 24 VAC-ra kötöd a Zenereket át tudod méretezni?
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Zener átméretezés megtörtént. 50Vac-ről menne az erősítő, így ez +/-35V-ot jelent a virtuális GND-hez képest. Az IC 10-es lábán a referenciához (negatív tápfeszhez) képest 3,5V felett kapcsol be és 1,5V alatt ki. 2db 24V-os és 1db 9,1V-os Zener-t választottam. Így, ha jól számolok, akkor 64,1V felett fog az erősítő bekapcsolni és 60,1V alatt kikapcsolni.
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 31, 2021 /
 
Tehetsz két ZPY30-at is.
(#) TheShaft hozzászólása Feb 2, 2021 /
 
Graetz hídnak milyet javasolnátok? A puffer 2 * 4700µF lenne, ahogy a rajzban is szerepel. Nem egy nagy kondenzátort használnék oldalanként, hanem 10 db 470µF-osat párhuzamosan, hogy az ESR értékét alacsonyan tartsam.
(#) TheShaft válasza TheShaft hozzászólására (») Feb 2, 2021 /
 
Ezt választottam: GBUK8D
Következő: »»   599 / 599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem