Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   597 / 597
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Én nem tudok szakmai indokot, de ha tippelnem kellene akkor gerjedésre gondolnék. Nem látjuk sem a kapcsolást, sem a huzalozást, amiben sok buktató rejlik.
Viszont azt tanácsolom racionalizált az egész projektet. Két alapvető dolgot tennék a helyedben:
1. A tápfeszültséget az észszerű határra korlátoznám, tehát valahol +-25 és 30 V közé (alacsonyabb hangszóró impedanciához az alsó, magasabb impedanciához a felső érték). Ettől egyáltalán nem fogod halkabbnak hallani, de töredékére csökken az elfűtendő hőmennyiség. Reloopnak van erről egy remek kis összefüggése, amit én még ábrázoltam is egy diagramon.
2. A hűtésnek nem látványosnak, hanem hatékonynak és nem utolsó sorban praktikusnak célszerű lennie. Ehhez a szerintem legígéretesebb út az átfogó kengyel, és ehhez már nyugodtan használhatsz vékony csillámot is. Ez utóbbi kis mértékben rontja a hőátadást, de cserébe a bordát GND-re tudod kötni, ami óriási előnyt jelent a működési stabilitásban.
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Köszönöm. Jelenleg az lenne a kÉrdÉs , hogy mekkor ennek az IC-nek 8-Ohmon +/-40v täppal a max teljesitmÉnye? MÉrte e mär meg valaki valojäban? Nem lehetsÉges, hogy egyszerüen ennyi a max tejesitmÉny ilyen hasznälat melett És fizikailag nem kÉpes többre az IC? 300W hipersil 2x10000µF puffer utän nem esik sokat a fesz ha elkezdem döngetni. MÉrtem mär teljesen üresen vÉgfok nÉlkül a täp vÉgÉn 41-42 voltot is. A 230 sem stabil ....
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2020
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Köszi! Ez szinusz vagy zenei teljesitmeny? Nekem kb 20-30w-ot teljesithet igy a cucc. Kiväncsi lennÉk Reloop mit szol a dologhoz.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Tartós szinuszhullámmal várható teljesítmény. E közt és a zenei teljesítmény között csak bizonytalan összefüggések vannak.
Ne arra számíts, hogy ami RMS-ben 80 W, az zeneiben ennek sokszorosa, hanem arra, hogy ha a táblázat szerint a 80 W hoz kell mondjuk 130 W hálózatból (trafóból) felvett teljesítmény, akkor átlagos zenével táplálva ugyanezt az erősítőt sokkal kevesebb átlagosan felvett teljesítményre lesz szükség (kisebb trafó is elegendő a racionális üzemeléshez).
De én is javaslom Reloop véleményét meghallgatni.
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Én termikus oldalrol gondoltam közeliteni a dolgot. 80w szinusz 100Hz mäsodpercek alatt füt annyit mint zenei 80W egy häzibuliban. A lÉnyeg hogy nem birja a hajtäst a cucc. Ha adok mÉlyet recseg. MÉly nÉlkül jobban küldhetö. Ha nincs bent a bordaszigetelÉs akkor negativ oldalra gerjed vagy valami hasonlo dolgot produkäl. Magas nyugalmi äram 40v 100Ohm inditoellenälläs 400mA terheletleneül.
(#) alfa008 válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia!
±40V-os terheletlen tápfeszültségről 40-50W szinuszos teljesítmény hozható ki 8Ω-os terhelésre alacsony, 0,06%-os torzítás mellett, amennyiben a tápfeszülség tehelt állapotban nem esik ±35V alá. Olyan, hogy zenei telejesítmény nincs.
(#) frissadam válasza alfa008 hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Köszönöm. Märis jobban müködik a kapcsoläs!
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Kiprobältam a TDA-t mäsik szigetelö lapkäval. EgÉsz jol müködik. Csatolok kÉpet mind a kettö szigetelöröl. Lehet tippelni hogy melyikkel müködött.

DSC01541.JPG
    
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Mind 2 bontott. Egyik klasszikus rÉgi merev törös a mäsik PC täbpol lett bontva puha szilikon szerü. EnnÉl több paszta volt mind a kettön.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
A "zenei teljesítmény" inkább üzleti fogás mint műszaki paraméter.
Visszatérően teszel utalást a hangerőre és ezt összekapcsolod a teljesítmények különböző fajtájával. Ez minimum ingoványos irány, és akkor még szigorúan elkerültem a vérmesebb jelzőket.
A hatásfok drámaian befolyásolja a kérdést.
Mégis, átlagos házibulit, és átlagos hatásfokú hangszórókat feltételezve 80W erősítő teljesítménnyel aligha lehet komoly ricsajt csinálni. A TDA7294-et nem is erre találták ki. Nálam kifogástalanul bevált (hangerőben is) egy 4 TDA-t tartalmazó panel, ami 2.1-es kombinációban működik, 1-1 erősítő a frontokon, és a maradék kettő hídba kötve a SUB-nak. Így néz ki. A panelon ott van minden, a tápegység, a SUB szűrő, a fázisfordító, a védelem, és a bemeneti fokozat is. Csak trafót és hangszórót kell kötni rá. Minimum egy ilyen kiépítés kell ahhoz, hogy egy mérsékelt bömböltetést el lehessen érni. És ez nem a trafón múlik elsősorban.
Ha mozdítható a gondolatmeneted, akkor javaslom a linkelt megoldást, vagy ahhoz hasonlót építeni.

Szigetelésre -szigorúan a saját véleményem szerint- a szilikon alkalmatlan. A csillám a jó, és abból is a 0,09 mm vastag. Ettől vastagabb csak akkor kell, ha már 100 V fölötti a feszültségkülönbség a félvezető és a borda között.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia.
A 4db TDA7294-es panelen levő bordát hűti venti, vagy passzívan értendő a "még éppen tapintható a borda, de határozottan meleg" kijelentés? Nekem tetszik.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Ez lett a végeredmény, ami napi használatban van a műhelyemben.
Van rajta ventilátor, de még nem volt rá szükség. Ez a borda nagyobb mint az előző fotón lévő, és jelentős hangerőn is elegendő hőelvánásra képes.
Elsősorban a dolog komplettsége és rendezettsége miatt ajánlottam frissadam figyelmébe.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Jól néz ki! A borda jó nagy, a ventivel pedig be vagy biztosítva a melegebb/bulizósabb napokra is.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) SlyChocolate válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia nagyon kis patent a peneled.
Erről esetleg létezik sprint file nyák és ültetési oldallal?
Nagy kincs lenne ha lenne után építéshez......
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia! Ha a termikus védelem okozza a mély hangok bereccsenését, akkor az IC olyan forró, hogy meg sem tudod érinteni.
A jelenség az áramkör instabil működéséből is adódhat, ehhez látni kéne a kapcsolási rajzot és a nyomtatott áramkört.
Mint írod, a mély kiemelésekor jelentkezik. Nem a hangszínszabályzód határol? Miért van DIL foglalat a végerősítő panelen?
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
PDF formátumban itt a fórumon fenn van a panelterv rézoldala és felirati oldala is.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Leirtam mi okozta a problÉmät. Olvass vissza legyszives. A melyet nem emeltem. Top lädäban van kapcsolo a hangvälton. Ha vägtam a mÉlyet jol szolt. Ha hagytam mÉlyen szolni bereccsent.

A kÉrdÉs hogy miert vesz fel 400mA-t induläskor ha nincs bent a hütözäszlo szigetelÉse? Azert van dil tok mert van bennt egy 4 ledes kivezerles jelzö. 2led oldalankent. Egyzserüen egyszerübb IC-vel mint tranyoval.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Valahogy átsiklottam afelett, hogy a topláda hangváltóját használod, bár ez még nem jelent garanciát a forrásjelre nézve. Erre esetleg később térjünk vissza.
A szigetelés elhagyásával a két IC nagyjelű erősítőjének negatív tápját kötötted össze alacsony ellenállású vezetővel, így hurok képződött. Elképzelhető a gerjedés. A kapcsolás és a nyomtatott áramkör pontos ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni, hogyan lehetne javítani a helyzeten.
A nyugalmi áram méréséhez nem szerencsés a 100 Ω-os tápági ellenállás, inkább 10 Ω-ot használj!
A 100 Ω-on a 400 mA 40 V-ot ejt, tehát nulla a negatív tápod. Ez lehet akár a hűtőborda testzárlata is. Arról nem is beszélve, hogy a hiányzó féltáp már IC-k tucatjait tette tönkre.
Ha nyugalmi áramot mérünk, akkor a bemenetet a jeltestre kötjük, hogy a külső zaj ne zavarhassa a mérésünket és leválasztjuk a hangszórót, hogy a kimeneti DC hibából adódó hangszóróáram ne torzítsa az eredményt. A kimeneti egyenfeszültséget, természetesen esők között vizsgáljuk.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Köszönöm. A bemenetet egy keverö fülhallgato kimenete biztositotta. De kötöttem direktre laptoppal is. Az eredmÉny mindig ugyan az volt, hogy mÉlyre bereccsent. A borda amit hasznälok kint van jelenleg az asztalon nincs testre kötve, ezert is mertem elhagyni a szigetelöt. A 100 Ohm azert volt bent , hogy ne Égessem el az IC-t ha valami problÉma lenne. Ezert is mÉrtem a nyugalmit. A konkluzio hogy, Szilikonnal reccsent , klasszikus kemÉny csillämmal müködött.
(#) frissadam hozzászólása Aug 22, 2020 /
 
Hello! TDA7294 mitol tudhat olyat csinälni, hogy sztereo IC-s panel 80mA nyugalmi ärammal 0,00mV feszültsÉget ad ki magäbol a kimenetÉn? Nincs rövidre zärva a bemenet. Hangszoro sincs rajt.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Szia! Miért kételkedsz ezen értékek jóságában?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Mert hangszorot kötöttem rä És egy ärva hang nem jött ki a cuccbol (alapzaj) de fogok meg probälkozni.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Nem jellemző erre az IC-re az alapzaj. Adj jelet a bemenetre szabályozható forrásról. A szabályozást azért említem, mert a túlvezérlés tönkre teheti.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Kiprobältam. JumpertüskÉs a bemenet. Tettem rä egy 10 cm hosszu jumperkäbelt. Megjelent a rädio szerü sugäs. Elvben hibätlan , de le fogom tesztelni.
Következő: »»   597 / 597
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem