Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   121 / 315
(#) Kovidivi válasza Max26 hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
A cellának van belső ellenállása, ami az 1ohm terhelés mellett már igenis számít. Ezen a belső ellenálláson feszültség esik, és hő termelődik, ami melegíti a cellát. Te ezzel nem számolsz, pedig ez is el lett tárolva a cellában. A belső ellenállás nem egy fix érték, változik a kapacitással együtt, úgyhogy nem lineáris az ilyen terheléses teszt, számolni sem számolhatsz vele, csak ha saccolni szeretnél. Folyamatosan kellene mérni az áramot és a kapocsfeszültséget, minél sűrűbben, és folyamatosan monitorozni, majd a végén összeadni a sok kis részt, így kapsz egy megközelítőleg jó kapacitás értéket. De ehhez két multiméter kell, mert amíg áramot mérsz, addig a terhelésed ohmikus értéke növekszik a sorba kapcsolt multiméter söntjével, tehát multi nélkül több áram fog folyni, mint multiméterrel. Az se mindegy, hol méred a feszültséget, közvetlen a cella kivezetésénél kellene. A terhelés pedig ne ilyen kis értékű legyen, hanem mondjuk C/5, C/10, ekkor érzi magát legjobban a cella, és a belső ellenállása is elhanyagolható lesz. Nem egyszerű ez a feladat, ha pontosan szeretnéd elvégezni.
(#) Max26 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
A kapcsolás a képen látható. Egy N csatornés FET gate-jét vezérlem AVR-el. A terhelés az R6. R1 ellenállás a biztosíték ellenállása. Az U-I egyenes közepébe veszem fel a munkapontot I(AVG)=(a+b)/2 áramértékhez. U4=U1-U2. Így 8.4V-on mérek 3.22A helyett 2.89A-t és 5.5V-on 0.667A helyett mérek 1.06A-t. Hiba: +-0.33A.

A kapacitás mérés hibája Q=q(mért)+-(0.33A/I(AVG)*100) = q(mért)+-16.9% lenne?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016

kapcs.jpg
    
(#) Kovidivi válasza Max26 hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Ha ott van az AVR-ed, akkor mérjed a feszültséget és áramot valós időben, szorozd össze őket, és adogasd össze bizonyos időközönként. Terhelésnek meg azt raksz rá, amit akarsz, izzólámpa is jó, vagy valami nagy ellenállás pakk is.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
(#) proli007 válasza Max26 hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Cseppet dezinformáltál minket. Vagy is nem 1Ohm a jellemző terhelés. Ezen felül ha tényleg ez a Fet van benne, akkor ezt az AVR ki sem tudja tisztességesen nyitni, metr nem elég a Gate feszültség hozzá. Valamint ennek szép nagy RGSon ellenállása van, így nem az 1ohm fogja meghatározni a terhelést. De mindazonáltal, ha már van benne egy Fet, akkor lehet azt egy kis kiegészítéssel áramgenerátorrá alakítani, és akkor állandó lesz a terhelőáram, és tulajdonképpen csak az időt kell figyelni.
De az, hogy "valós kapacitás mérés" tulajdonképpen nincs, mert maximum összehasonlító mérésről lehet beszélni. Lévén, hogy a terhelőáram függvényében a kivehető kapacitás változik. Az pedig szinte soha nem lesz olyan mint az üzemi terhelés. De ezt amúgy a múltkor már kitárgyaltuk.
(#) jointsilver36 hozzászólása Júl 24, 2016 /
 
Sziasztok! Vettem minap egy powerbankot.Két kimenete van 1 és 2A .Az a problémám vele,hogy az xperia telefonom nem tölti egyik kimenetről se.Telóm gyári töltője 800 mAh.Szerintem nagy neki az 1 és 2 A- es kimenet.Másik telefonjaimat pehet rólla tölteni.Valaki esetleg tudna olyan kapcsolást amit a külső aksi és a telefon közé rakva lecsökkentené az 1 és 2A -t 800miliamperre? Előre is köszi.
(#) Csupasz válasza jointsilver36 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Ez nem lehet probléma, mert a telód annyi áramot vesz fel, amennyi kell neki. A powerbankra írt érték azt jelzi, hogy azok a kimenetek mennyivel terhelhetőek elvileg.
Nem tudom milyen power bankot vettél, de láttam olyan kínai csodát, ami azért nem tudta tölteni az Xperiát, mert a megadott 1A-t nem bírta leadni. Mindenesetre nézd meg a csatlakozókat.
(#) nedudgi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Rossz a hozzáállás. Az áramforrás terhelhetősége irreleváns. A telefonnak illik szabályozni a töltést, ha az igényelt töltőfeszültség megvan. Ez a jelen esetben 5V (200-300mV nem nagyon számít. Ha a powerbank 1A áramnál tudja ezt a feszültségtartományt, akkor máshol van a gond. Nem tudom, a Xperia milyen lábak összekötését igényli(, milyen ellenállás/feszültség kell még), hogy az USB interfész felől töltsön.
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Usbés kábellal kötöttem össze a telót és a power bankot ,egy pár másodpercig tölt aztan a telefon töltéskijelzője kialszik
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) RoliNyh válasza jointsilver36 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Meg kellene próbálni kideríteni valóban le bírja -e adni a szükséges töltőáramot a készülék.

Veszel egy 4.7Ω 10W -os ellenállást, és rákötöd a powerbank kimenetére, ez által kb 1A áramnak kell folynia az áramkörben. Közben méred az ellenállás két végén a feszültséget, ha az megvan 5V (vagy némileg kissebb) akkor jó, ha feltűnően kevesebb, akkor nem bírja a power bank leadni a kívánt áramot 5V feszültséget tartva, valószínüleg emiatt kikapcsol a telefon töltési funkciója...

Ezt a vizsgálatot mindkét kimeneten elvégezheted...

Előtte nem ártana szétszedni az egész powerbankot, és a vizsgálat alatt figyelni az alkatrészek hőmérsékletét is...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) erbe válasza jointsilver36 hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1
 
Nem mindegy, milyen hosszú az USB-s kábel és mi van benne. A powerbankok arra készülnek, hogy közvetlenül dugják bele a nagyobb terhelésű töltendő dolgokat. Nem igaz, hogy azzal a másfél méterrel nem tudod odébb tenni a telódat.
A powerbankhoz nem adtak hozzávaló kábelt? Az biztos nem "Minimál Art" kivitel.
(#) jointsilver36 válasza erbe hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Szia! Adtak hozzá kábelt csak az nem megy bele a telomba gondolom mérethibás .
(#) gerleimarci válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Az xperia telefonoknak ugyanolyan a töltője, mint az összes többi androidosnak: a két középső(adat) lába rövidre van zárva ellenállások nélkül.
(#) nedudgi válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Jó, igyekszem memorizálni, bár különösebben nem érint. A jövőben erre a hozzászólásodra fogok hivatkozni, ha valaki ilyesmit kérdez.
(#) morgo válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Az adatlábak rövidre zárása csak a "gyorstöltéshez" szükséges. Ha nincs összezárva, akkor is kell töltődnie, csak lassabban. Sok telefonhoz ugyanaz az adatkábel és a töltőkábel. Ha össze lennének kötve az adatlábak, nem működhetne az adatátvitel. Mégis lehet tölteni vele PC-ről.
(#) gerleimarci válasza morgo hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Az enyémet sehogy nem sikerült rábírni, hogy töltsön, ha nem érzékelt se PC-t, se nem volt összekötve a két adat láb. Van amelyik csak az egyik teljesülésekor kezd tölteni.
Idézet:
„Sok telefonhoz ugyanaz az adatkábel és a töltőkábel.”

Ez azért van, mert a töltőkben zárják rövidre. Vannak direkt töltőkábelek, de azok veszélyesek a PC USB portjára nézve, mert ellövi az alaplapi biztit az 500mA-től nagyobb áram.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 15, 2016 /
 
Ugye az Ebay-en lehet kapni a TP4056-al szerelt Lithium Li-ion Akku töltőt. Én szeretném megépíteni az alapkapcsolást. Az Ebay-en kapható NYÁK-on nem látom, hogy az IC hűtését hogyan oldották meg. (??) Ugyanis az 1K2-val szerelt panel kezdetben 1A-rel tölti a cellát. (Az IC hasán egyébként van egy hűtőfelület)

Nekem kb 2600mA-s Akkumulátoraim vannak, ehhez szeretnék töltőt építeni.
(#) martin96 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Maga a nyák másik oldala hűti. Legalábbis nálam. Kb kézmelegségig melegszik fel 1A mellett.
(#) Zoli_bácsi válasza martin96 hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Nagyon köszönöm a választ.

Vajon helyes lehet e, a következő tervezet:

Az egyoldalas nyákon szeretném kialakítani a " hűtőfelületet" úgy, hogy az akku tartó alatt teljes rézfelületet hagyok. Mivel SMD alkatrészekkel tervezem elkészíteni az áramkört, a beültetési oldalra tenném az akku tartót. A rézfelület pedig alul lenne teljesen érintkezve a levegővel. (Persze a meleg közvetlenül nem tudna felszállni, csak oldalra a panel mellett, illetve melegítené a cella tartót is, benne az akkuval...) Ezért kérdezem, hogy jó e vagy nem jó ötlet. Ráadásul egy nyákon 4-8 autonóm töltőt szeretnék elhelyezni.
(#) Kovidivi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Nem kell túlbonyolítani. Ha túl forró az IC, visszább vesz kicsit az áramból. Egyébként kb. 1W-ot kell eldisszipálnia, ez nem olyan sok. Ha nagyon jót akarsz, akkor a nyák alját hővezető ragasztóval rögzítsd a dobozod oldalára, így a hő el tud távozni az IC-től. Vagy, ami még egyszerűbb, rakj be egy ventit alacsony fordulatszámon, és a levegőt pedig az IC-k felett/alatt áramoltasd. Talán ez a legjobb megoldás. Csak két kicsi nyílás kell a dobozra.
(#) Zoli_bácsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Igazából nem terveztem, hogy dobozba teszem. Egy "nyitott" töltőt építek, kizárólag saját felhasználásra. Az IC alá Hővezető pasztát tennék. No megtervezem majd a nyákot, aztán fölteszem, kíváncsi vagyok ki mit mond.

Köszönöm szépen.
(#) martin96 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Az a hűtőfelület, hogy fog csatlakozni az ic-hez? Ha valamelyik lábán keresztül, akkor én inkább minden ic-nek tennék egy külön hűtőfelületet.
Ha viszont alumínium nyákra tennéd, akkor ezzel nem kéne foglalkoznod, ráadásul nagyobb árammal is lehetne tölteni. Bővebben: Link
De ez már csak szőrszálhasogatás.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza martin96 hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
A hűtőfelület "bekúszik" az IC alá. Az IC hasán van egy hőleadó felület.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Ennek az IC-nek pl. nincs ilyen hőleadó felülete, ezért talán forrasztani is könnyebb.
(#) mtomihun válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Hello
Nézd meg annak az ic-nek a méretét és utána mondjad, hogy könyű forrasztani.
Nekem van olyan ic-m, nagyon kicsik a lábai.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Megterveztem a NYÁK-ot. Jó lesz így a hozzáértők szerint? (Elég nagy a "hűtősziget")
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Nem melegszik ez annyira, nem kell be....ni
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
A kondit átraknám a Vcc lábhoz a legközelebb (most úgyis rossz helyen van). Lehet érdemes lenne a hűtőfelületet kilógatni a másik irányba is, mert egyrészt hatásosabb, másrészt forrasztásnál is könnyebb átmelegíteni. Nem tudom miről fogod táplálni, de én megfontolnék egy nagyobb kondit a bejövő tápra. Mivel a messzebbi vastag földvezetéknek már nincs szerepe a hűtésben lehetne vastagabb az akkuhoz menő vezeték, hogy minél kisebb legyen az ellenállása.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Ellenőrizd a HSOP8 toknál mekkora a pad mérete.
(#) Zoli_bácsi válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Tökéletesen igazad van, rossz helyen volt a kondi. A 0R4 ohm után kell hogy legyen. Megfontoltam, átterveztem. Az SMD alkatrészek a forrasztási oldalon lesznek, az elemtartó, a kondi és a LED-ek pedig a beültetési. Így talán nem fűtök alá a celláknak. Az IC hűtőfelületét illetően igazából arra gondoltam, hogy hővezető pasztával bekenem, majd a nyákra helyezve a lábakat beforrasztom. (Annyi pasztát téve alá, hogy a felesleget kinyomja maga alól, ezáltal kitölti azt a teret.) (Bár ha utána letakarítom a NYÁK-ot a forrasztás után, nem e mosom ki a hővezető pasztát is alóla?) No és még egy zárójel (Vajon a kínai nyák alatt van e paszta, vagy az oda van forrasztva?)
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Ha van hűtőfelület az IC hasán, akkor az oda van forrasztva.
Egyébként biztos lehetsz benne, hogy hűtőpaszta nincs alatta...
Következő: »»   121 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem