Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Üdv.
Álltalad említett szabályzóról,van kapcsolási rajz is ? Kösz!
persze! Pulsemig néven szerepel a fórumon itt. Többször közzé volt téve. Üdv
".Persze ,hogy kondenzátorokkal nem lehet megoldani a símítást tirisztorok esetén,vagy csak Én még ilyen kapcsolással nem találkoztam."
Fok-Gyem TR9158/A tápegység áteresztőfokozata előtti szabályzó tirisztoros, és 22000µF-os puffer van a féligvezérelt hid után. A táp kapcsolási rajza az elektrotanyán fellelhető és ha regisztrálva vagy le tudod tölteni. Szerintem ez a kapcsolás némi átalakítás után alkalmas lehet hegesztőgéphez is, persze megfelelő félvezetőkkel.
Teljes mértékben egyetértek. 30 év tapasztalatot próbálunk tuti gépekkel helyettesíteni, több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. Nekem sem megy minden, még AWI-val sem, amit egy minősített hegesztő (aki tényleg ért is hozzá) röhögve megcsinál akár pálcával is. Bár itthon még csak egyetlen ilyennel találkoztam, a többi esélyesen már rég külföldön dolgozik.
Lehet egyetérteni, de ez a fórum nem a profikról szól, akiknek a "30 évnyi tapasztalat"megszerzéséhez 30 évre volt szükségük, és nem mellesleg hivatásszerűen ezt űzik. Szép is lenne ha ők sem tudnák a frankót. Egy kezdőnek jobb a megbízható hardver, ugyanis ha a megbízható hardverrel sem tud jól dolgozni akkor a hiba nem a hardverben van-azaz lehet gyakorolni. Csak mellesleg jegyzem meg, a legtutibb gépekkel a profik dolgoznak, ma már tényleg csak tartani kell a pisztolyt/elektródafogót a többit elintézi az elektronika. És nem mellesleg: bizony aki hosszú ideig dolgozik ilyen szuper géppel, egy vacakabb hardverrel ő is jégre szalad néhányszor, amire újból tudja kezelni a fapados gép adta lehetőségeket.
Üdv .
Most néztem meg a Pulsemig kapcsolási rajzot,ott is van kondenzátor,bár ott a trafón van középleágazás. Valószínű regisztrálva vagyok az oldalon (már nem emlékszem) ,meg fogom nézni!
Ne értsd félre, én is hobbista vagyok, de elég jó gép parkom van hozzá (nem kis szerencsével pofátlan áron jutottam hozzá).. És pontosan innen tudom, hogy egy jó gép sem helyettesíti a gyakorlatot, az alapokat meg kell tanulni mindenképp, anélkül mindegy mi van a kezedben.
Hegesztőként dolgozom,minősítésem van Alu -ra TIG-MIG Pa-Pb mint kettőből. Kb .80 hegesztő dolgozik a cégben van aki már 30 -éve, van aki csak pár éve .Elmondhatom ,nem mindig a gyakorlat teszi a mestert! Persze rutin sokat számít. De ,néha elég ha a több éve hegesztő kolléga bal lábbal kelt fel ,már észrevehető a munkáján .
A fronius féle és a másik lengyelek által elkészített kapcsolás utánépítése is kb olyan 1500-1500Ft körül volt tokkal vonóval együtt. Ennyi nálam még belefér a hobbi kategóriába. Egyik működött a másik nem, túl sok időt még nem szántam rá, ez az én hibám, nem sok idő jut a hobbi dolgokra. Véleményem szerint egyik kapcsolás sincs túl "misztifikálva". Nem túl bonyolult kapcsolás egyik sem, ezért nem értettem miért is nem működött az egyik.
Egyetértek! Te legalább segíteni akarsz. Meg különben a többieknek is igazuk van, hiszen ez a fórum hobbi elektronikáról szól, nem pedig a hős hegesztők balladája!
Sziasztok! Szeretnék a meglévő MIG gépembe beépíteni eg 10 000 mikrós kondit . Hová kell ezt bekötni?
Az egyenirányító kimenetére polaritáshelyesen.
Nem ballada ez, csak egy szabályozható tápegység, minden misztikum nélkül, ami nem árt ha feszültségtartó! Már rettegés fog el mindenkit ettől a szekunderköri tirisztoros szabályzástól pedig a jóisten legegyszerűbb "állatfaja". Nem kell itt ijjeszgetni egymást!
Nekem HBFS-III-as kártyám van és nagyon eltérő a belinkelt képeken láthatótól . Erről nem tudsz valami infót ?
Nem sajnos! Nekem ez a pulsmig adaptáció bevált. Lehetne ezt PIC-el is vagy egyéb mikrovezérlővel is bolondítani, ahogy az oroszok teszik de szerintem egy egyszerű tápegységről lévén szó elég az a 3db 747-es 20 ft-os ic is. Nem lézeres spektrumanalizátorról van szó hanem egy féligvezérelt egyenirányítóról ami teszi a dolgát és lepirít x keresztmetszetű drautot. Üdv
Szerintem senkit nem fog el ettől rettegés. Ki ezt ki azt próbálta ki, egyik másik működött, volt ami nem. Ami az egyiknek ment a másiknak nem. Azért beszélgetünk róla ennyit, mert egy elég egyszerű áramkör ami nem működik és mindenki szeretne rájönni a miértjére. Nem mindenki rendelkezik szakmai tudással ezeket az áramköröket illetően, van aki azt sem tudja mi az egyfázisú kétutas kétütemű egyenirányítás, de érdekli őket és szeretnek tanulni. Engem sem azért érdekel elsősorban, hogy megépítem, működik, aztán használom és ennyi. A működés mikéntje is érdekel és miket lehet kihozni otthon a saját kezünk munkájából.
Ebben igazad van! Én általában olyan dolgokat szeretek építeni ami kipróbált és működni fog. Ezért adtam az infot, hogy a pulsmig tökéletesen teszi a dolgát. Nincs benne csatolótrafó és egyebek. Fillérekből megépíthető és bevált elektronika. Nekem bejött. Kissé indokolatlanul túl van misztifikálva a co hegesztés. Egy jó tápegység kell hozzá, meg hegesztői tudás, slussz..
A csatolótrafós nekem működött, az előnye: primer és szekunder oldali szabályzásra egyaránt alkalmas. Ez sem drága elektronika.
Az általad emlegetett kapcsolást tedd fel ide és ha van nyákterved hozzá akkor azt is, hogy a többiek is hasznát vehessék.
Én például egy labortápon dolgozom éppen. Kinéztem egy olyan rajzot amelyet csak elméletileg terveztek meg, de még élesben nem volt kipróbálva. Majd ha elkészülök felvételt is közzé fogok tenni. 2 - 40 V és 0 - 15 A. Azután arra döntöttem, hogy megépítem a kissadam segítségével kapott infók alapján azt a lengyel szabályzót amelyik neki nem akart működni. Már lerendeltem a hozzávalókat és 2000 forintból bőven kihozható, persze ha tudsz szerezni vagy tekercselni egy néhány VA -os 15v -os trafót. Érted már hogy mi a lényege ennek a fórumnak? Nem akarlak megsérteni de szerintem fölösleges fellengősen kommunikálni, vagy ha te már magasabb szinten vagy akkor meg miért szólsz bele a gyengébbek tapasztalatcseréjébe? Ha nem így van akkor közzé tehetnéd az általad ajánlott tervet .
Bocs a beleszövegelésért, de nem nagyon tudom mire gondolsz ezen a 15V-os trafón és az sem teljesen egyértelmű melyik kapcsolást akarod megépíteni.
Tulajdonképpen mindkét kapcsolást a lengyelek találták ki. Egyiket egy ehhez hasonló elektronikai fórumon találta meg az egyik kolléga (az nekem is működött, a kolléga ebből írt egy szakdogát) abba kellett a kis leválasztótrafó. A másik kapcsolás a fronius (ami tudomásom szerint lengyel cég, de lehet hogy tévedek) által, használt kapcsolás, amit az egyik kombinált gépükben használtak (bevont elektróda és co kombi). Na ez nem működött nekem, de hangsúlyozom, hogy kb 50-100W ellenállás terheléssel próbáltam, nem hegesztettem vele, szóval ettől még működhet megfelelően.
Semmi fellengzés nem volt bennem és elnézést ha úgy érezted! Az említett rajzot már kirakta pl. Philip mester és azthiszem mpisti mester is, de többen is. Az ő véleményükre nyugodtan lehet hagyatkozni mert kiváló szakemberek és amit mondanak az biztos, hogy úgy is van. Üdv mindenkinek !
Sziasztok, van egy újszerű 220as mig180co gépem és mintha nem egyformán hegesztene. Ugyanabban a beállításban, egyszer szépen sercegve hegeszt, egyszer meg kicsit pattogva. Ez lehet az áramingadozás hibája vagy a géppel lehet valami? Előre is köszönöm.
Szia!
Igen meglehet hogy napközben nagyon leesik a feszültség, ez akkor lehet ha messze laksz a trafótól. De a problémát okozhatja kontakt hiba az áramátadásnál, vagy a kötéseknél, de akár az is lehet hogy a tolómotor rosszalkodik. Első körben mérj feszültséget a konnektorban mikor szépen hegeszt és írd fel, majd mérj akkor is ha hibásnak érzed, így van kiindulási alapod.
Köszi a tanácsot. Az mit jelent hogy a tolómotor rosszalkodik? Mikor üresen engedem a huzalt látszólag szépen jön nem akadozik.Hegesztéskor ha tolom, van hogy érzem ahogy nekimegy a huzal a vasnak, ilyenkor van a pattogás mintha nem olvadna be. húzáskor nagyon ritkán észlelem.Ezek a tünetek amikor rosszabbul hegeszt, de van amikor meg szépen szercsegve hegeszt.A vasat mindig megköszörülöm hegesztés előtt hogy ne legyen rozsda,festék stb.
Ennek a co nak van segédtrafója, ha nincs hanem a tolómotor a főtrafóról megy akkor feszültség ingadozás hatására a motor is cibál, ez spórolás miatt szokott így lenni, ez igen (unfasa) vagyis nem jó.
A 153-ik oldalon tettem fel képeket a gépről, elég homályos. Szerintem nincs rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Igen ez tipikus hiba, megérne egy átépítést.
Még van rajta garancia addig nem piszkálnám.Mennyibe lenne kb egy segédtrafó beépítés?
Mivel egy segédtrafót akár 2000ft ért is kaphatsz használtan így filléres az átalakítás, esetleg egy 20-30000µF-os kondi még nagyot dobhat, de ezt is megkapod 2-3000ft ért.
Az átalakításról csak annyit, hogy ha nem vagy hozzáértő akkor inkább neki se állj, mert vagy agyonvág, vagy egy zárlatnál úgy jár mint fagyi a napsütésben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |