Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC hűtés fordulatszám szabályzott ventilátorral
Lapozás: OK   5 / 6
(#) baloghzoli1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Most mi van?
(#) Kerberosz1 válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Üdv.

Szóval van ez az átalakító, nah most én találtam egy ilyen aljzatot a gépen, és álítólag ez 12v-ot ad, szoval azt szeretném megtudni melyik a + és a - lába, és nem a FAN-ét kérdezem.
(#) baloghzoli1 válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Akkor ilyen ez kell nekedBővebben: Link
(#) whalaky válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ha vettél 80-as ventillátort (szerintem az VGA-ra nagy lesz) azon van csatlakozó, és jellemzően van hozzá a dobozban átalakító is (feltéve hogy PC-hez vetten mintegy 600 forintokért). Ha így van akkor amit erőszak nélkül össze tudsz dugni azt bátran összedughatod, nem csinál bajt és még működni is fog. Ha nem az bizony kellemetlen.

(#) Kerberosz1 válasza whalaky hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Üdv!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, azt amúgy nemtudom hogy nagy-e, de 46-49° között tartja a hőmérsékletet.

Még egy érdekesség: ha megy a ventilátor de nem játszok(nem használom ki annyira) 48-49°os, viszont ha játszok, (nagy kihasználtság, ventilátor nélkül túlmelegdés), akkor 48° alá viszi a hőmérékletet.

Érdekes
(#) Blaziusz hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem egy egyszerűbb kérdésem lenne. Én nem akarom szabályozni a ventillátorok fordulatszámát csupán be- illetve ki- akarom őket kapcsolgatni.
Tehát ha mondjuk internetezek, akkor nem kapcsolom be a ventillátorokat, de mikor valami 3D-s alkalmazást futtatok, akkor bekapcsolom őket, hogy hűtsék a rendszert.

Mi kell nekem ennek a megvalósításához? Elég egy kapcsolót rakni a ATA tápcsatlakozóra kötött ventillátorok elé és azt kapcsolgatni, vagy kell még bekötni valamit, hogy ne öljem meg a tápot?
(#) Blaziusz válasza Blaziusz hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Kicsit jobban utánajártam a dolognak és már tudom, hogy nem jó ötlet kapcsolgatni a ventillátort...
Megépítem a fordulatszám szabályozót és kész.
(#) labu01wx hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy 4 pines ventit lehet szabályozni 5v pwm jellel?
A fordulatszám jelző vezetéken milyen jel jön?
A választ előre is köszönöm.
(#) hajospeti hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy "gondom"!
Van egy Cooler Master NotePal X2-es laptop hűtőm. Van rajt egy potméter, amivel válthatok az erősebb és a gyengébb fordulatszám között. Így szépen hűti a gépet, azonban ha kicsit erősebben használom, izzasztó programokat használok, akkor nem segít olyan sokat. Arra gondoltam, hogy a RPM szám növelésével tudnék segíteni ezen a dolgon. A kérdésem az lenne, hogyan lehetne ezt megtenni? Meglehet-e úgy oldani, ne kelljen a ~230-at használatba venni? ...több USB meghajtó 5V-jának kötésével...
Előre is köszönöm!
(#) ManiaN hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Sztem meg van a géped hűtés nélkül is, de van egy olyan érzésem hogy nem igazán fog menni.

Ha mindenképp feszültséget akarsz növelni, akkor inkább huzz ki 12 voltot a gépből, max korlátozd a feszültséget, ha az sok neki
(#) puli122 válasza hajospeti hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Valószínűleg a ventilátor fordulatszám szabályzását PWM-el (Pulse-width modulation) oldják meg, vagyis nem igazán tudsz egyszerűen belenyúlni. Ha állítani akarod, gyanítom hogy új vezérlőt kéne bele építeni, ami nem nagy cucc, de kérdés megéri-e. Ha használtál már mikrovezérlőt, pic, vagy avr, akkor könyv megoldnod, de nem hiszem hogy annyira kevés lenne a gyári érték. Az usb-s 5V meg elég, csak megfelelően kell vezérelni, meg persze ekkora feszültségű venti kell, de szerintem a gyári is az.
(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok!
Laptop hűtőhöz kellene fordulatszám szabályzó, mert nekem állandóan maxon hajtja a gép a ventit és így zajos nagyon. Valami nagyon egyszerű hőfokfüggő szabályzó kellene. Legjobb valami diódás érzékelős lenne jó, mert az van itthon.
(#) mugab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Azért én először megnézném, hogy nincs e eltömődve porcicával a hűtőegység. Akkor szokott maxon pörögni... (Már persze ha amúgy terhelés függő a venti szabályozás)
(#) Ricsi89 válasza mugab hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Nincs szabályzás, az előző verziójú bios bugja miatt itt beállították max fordulatra és kész. Nem tettek a biosba szabályzást...
(#) doomkiller hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Sziasztok! Találtam egy kapcsolást, és az lenne a kérdésem, hogy az NTC-t a Fet mellett hagyjam vagy vezessem ki a hűtőbordára?
(#) vicsys válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Az attól függ mit szeretnél mérni. A fetet vagy a borda hőmérsékletét...?
(#) doomkiller válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A bordáét.
(#) vicsys válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Akkor célszerű lenne arra felfogatni és előtte bekenni egy kis hővezető pasztával.
(#) indaboy hozzászólása Ápr 10, 2010 /
 
mivel tök amatőr vagyok nem tudom hogy melyik a + a potméteren, illetve a pc 4 tűs csatlakozóján. minden megvan a barkácshoz, csak ebben kérek segítséget.
köszi előre is: indaboy
(#) doomkiller válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ezzel a kapcsolással valami nem stimmel mert 3 potméter égettem szét kipróbáltam 1k NTC-vel is meg 10k-sal és ugy is szétégett a potméter, a legkissebb ellenállásba csavarva a potmétert 390mA mértem, a potméter lábai között. Megpróbáltam úgy is hogy 3,3k 5W-os ellenállást raktam a potméter elé ekkor nem sokminet szabályzott a potméter, 39ohm 5W ellenállással szabályzott de ott már szétégett a potméter. Mi lehet a probléma? Vagy inkább épitsem meg az egyszerűbb LM311-es állítható feszülségű szabályzót, ebbe is lehet NTC-t rakni?
(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Próbálj ki egy 1kohm-os ellenállást a 10 kilóval sorban. Így már nem kellene égnie.
(#) indaboy hozzászólása Ápr 12, 2010 /
 
üdv. összeraktam a leírás szerint, de nem tudom a fordulatot szabályozni, végig 3000 pörög... vki tudna tanácsot adni?
(#) prinx hozzászólása Ápr 30, 2010 /
 
Hellosztok lenne egy kérdésem BD241C vel termisztoros kapcsolást tudtok???
Vagy hasonló oldjam meg mint ami itt az oldalon az LM317 T vel van?
Elöre is köszönöm a segitségetteket!
(#) sutyi010101 hozzászólása Okt 29, 2010 /
 
Sziasztok

Lenne egy pár kérésem. ( kezdő vagyok ebbe a szakmába)

Szükségem lenne egy szakemberre aki tudna nekem segíteni egy digitális kijelzéses hőfokszabályzó teljes megépítési rajzban segítséget kérni, Minden nyákon levő apróság kódjával, + nyák lap rajz kellene.

Köszi aki segít.

számítógép proci hőfokához kellene.

Légyszi csak olyan írjon aki igazán ért hozzá nem akarom az alaplapot szétcseszni.

(#) gergoex hozzászólása Jan 6, 2011 /
 
Sziasztok egy kis segítségre lenne szükségem. Után építettem a Topi féle Pc ventillátor szabályzót és a Led visszajelzőt is ami hozzá tartozik a baj csak az, hogy nem úgy viselkedik a Led visszajelző ahogy kéne, ha a hozzá épített szabályzót rakom rá a 10 led-ből 8 világít és ha felcsavarom maxra akkor 10 led világít, rámértem és a szabályzó elvileg jól működik mert 1,2V-tól 12V-ig lehet állítani a bejövő 12V feszültséget, rákötöttem külön a led visszajelzőt a gépem egyik belülről szabályzot ventillátorjára ott meg meg mind a 10 led villágított ha felkapcsoltam a ventillátort fokozatosan akkor elaludt, majd újra kigyulladt és ha lekapcsoltam akkor szép fokozatosan aludtak el a led-ek ahogy kell, most már egyszer kiforrasztottam az összes alaktrészt és újra kezdtem de ugyan ezt csinálja igaznán nem tudom mi lehet a baj, kérlek segítsen aki tud! (a forrasztás az olyan amilyen, hajnalok hajnalán szórakoztam vele és a pákám hegye is már tompa volt, a lényeg, hogy nincs zárlat )
(#) RicaRS válasza gergoex hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Nekem is ilyen gondom van.

Valami oknál fogva a feszültségszabályzó 12V helyett picivel kevesebb, mint 11V -ot ad le, ezért világít csak 8 led (nekem nagy ritkán kigyullad a 9. led is.)

A megoldás engem is érdekelne.
(#) fongab válasza RicaRS hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Szia
A LM3914IC 4és 6 lábán mekkora a feszültség? Ez ebben a kapcsolásba 1,2V. Tehát a IC 5lábán 1,2V feszültség van, akkor mind a 10 LED világit.
A 2 és a 4láb közötti feszültség határozza meg hogy mikor fog az első LED kigyulladni. Ebben a kapcsolásba 0V.
A 2 és a 5 láb bemeneti feszültség. Itt 0-1,299V közötti feszültséget kell mérned. Ha a FAN+ nál 0-12V van.
Számolt érték, de ezzel a két ellenállással 11,08V nál világit az összes LED.
Ebből következik, hogy ha R2 ellenállást (680 ohm ) növeled, akkor kisebb feszültségnél, ha csökkented, akkor nagyobb feszültségnél, fog világítani az utolsó LED.
Számolt érték, de 5,6Kohm os ellenállásnál, 622,22 ohm os kell, és 12V nál, fog világítani az utolsó.
üdv.
(#) RicaRS válasza fongab hozzászólására (») Jan 18, 2011 /
 
Remek!
1kΩ -osra cseréltem a 680Ω -os ellenállást (R2), mert csak ez volt itthon. Picit sok az 1KΩ, de legalább meg van a megoldás. Holnap veszek hozzá másik ellenállást.

Viszont az IC eléggé melegedik. Ha ég az összes LED, akkor kis híján hozzá sem lehet érni. Nyilván az a "dolga", hogy melegedjen, de ennyire?

Köszönöm a segítséget!
(#) belfi2 hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy ASUS VM800-s alaplapom aminek megzörgősödött a CPU ventije.Ez egy Rullian Sience háromvezetékes (fekete,piros ,sárga)típusú volt.A biosban és egyéb programokkal (Speed fan ,Aida) lehetett látni a venti fordulatát.Most tettem bele egy ASUS ventit ami szintén háromvezetékes (fekete, piros, kék),de csak a biosban lehet látni a fordulatot.Valaki tudja hogy miért?
(#) misi2096 hozzászólása Ápr 12, 2011 /
 
Sziasztok!

A PC-m alaplapján csak 1 db PWM szabályozású csatlakozó van, ami a CPU hűtőnek van dedikálva, de Windows alól is szabályozható, szemben a többi 3 tűs csatlakozóval, amik Speedfan-re sem működnek lassabban :nemtudom:

Kérdés: meg lehet-e oldani "elegánsan" a csatolt képen látható vezérlőt / elosztót?

A lényeg: ha izzad a CPU pl. játék közben menjenek gyorsan a ventik (nem zavar ha hangos), de filmnézés közben pl. lassan járjanak csak.

U.I.: a CPU venti PWM-es (4 tűs), a többi 3 tűs nem PWM-esek

Válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem