Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1279 / 1318
(#) Wezuv válasza killbill hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Éppen a nyákot nézegettem most és találok rajta kivetni valót (ez egy próbanyák, minden ráhányva).
Az AVss a ref földdel simán össze van kötve. Viszont a Vss-el 1ohm-on keresztül is próbáltam és átkötéssel is.
Holnap megvan a terv. 10µF-okat aggatok a PIC alá, van két forrszem, ami közé elfér a 1206-os kerámia. A GND-t és a Vdd-t két megkerülő kábellel fogom odavinni a PIC alatti elosztó mezőkhöz, mert most nem túl acélos vezetékek mennek oda a helyhiány miatt (100 lábú és minden láb be van kötve).
sdrlab:
Szkópot leporolom...
Köszi mindenkinek, sok ötletet adtatok, mindegyikőtök arra az állásponra helyezkedett, hogy a táplálással van a baj és nem a PIC-el, ami számomra fontos, mert kritikusabban nézem a nyákot!
(#) Kovidivi válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Gyorsan átlendültél a "mérj meg egy 1.5V-os elemet" témán. Pedig ha megpróbálnád, ki tudnád zárni mind a referenciád (elem lehet referencia is), mind pedig a mért jeled zaját. Pl. 2db cerka elem 3V-ja a Vref, 1db másik cerkaelem 1.5V-ját méred. Ha ekkor is zajos, akkor a uC-ben van a gond, vagy ezek kapcsolatában. Ezután visszakötöd a Vref-ed, ha zajos, akkor a Vrefed zajos, vagy a Vref és a uC kapcsolata. Logikai lépésekkel kell a lehetséges hibaforrásokat kizárni, nem pedig próbálkozni (vagyis lehet azt is, csak sokkal-de-sokkal tovább tart a hibát feltárni, már ha egyáltalán sikerül. Elemhez nem kell semmi szűrés!
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2018
(#) pajti2 hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
Pic16f1454 (vagy 1455 / 1459) -el játszadozott valaki usb device demó projectesdit? Van valami legegyszerűbb generic usb device demo project asm-ben? Vagy csak xc-8 környezetben készült olyan?
(#) Wezuv válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Elemmel is próbáltam, igaz nem pont úgy, ahogy írod (MCP1525 ref és elemről ment a poti).
Ha tényleg igaz, hogy bármekkora zavar is van az AVdd-n és a Vdd-n az nem befolyásolhatja a mérést, mert csak a referenciafesz stabilitása a meghatározó, akkor az elemről táplált ref fesz jó tesztnek tűnik, de mi van, ha ez nem pont ígyvan? Mondjuk pont ez derülne ki. Megpróbálom...
(#) Wezuv válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
asm-ben én még nem láttam USB projectet egyik PIC-re sem.
(#) sdrlab válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Valahol van valami asm-ben íródott program talán 18F2550-re..., ha kell, megpróbálom előtúrni ?!
De nem hiszem, hogy megérné a mazochizmust, USB kommunikációt asm-ben programozni..., na meg úgy alapban se...
A régi MLA, vagy akkor talán még másképp hívták alatt MpLab alá van többféle általános firmware is, némi ráolvasás után működni is szoktak )
(#) pajti2 válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
18f cuccot nem kell előkotorni, az biztosan felesleges erőfeszítés. Sajnos az a 16f1454-es újabb pic, régi libek között nincs még rá támogatás, sőt, még a hi-tech pic c 9.60 pl3-as alatt sem találtam rá header-eket. Szerintem csak xc-8 supportja van. Meg rémlik, mintha anno valaki panaszkodott volna, hogy az ingyenes xc-8-al (optimalizáció nélkül) éppen nem lehet belegyömöszölni az usb stack-et. Már nem emlékszem rá, ki volt az. Évekkel (??) ezelőtt volt. Ha az illető véletlenül olvassa ezt is, esetleg majd írja meg, mit tudott kezdeni azzal a problémával. Én meg jobb híján maradok a 32mx-nél.
(#) bbalazs_ hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
En atirtam egyszer asm-re egy 2550-re irt USB-t egy C alapjan. Ott es 4550/4553-ra mukodik. Erdekes, hogy a 45K50-re mar nem.
(#) sdrlab válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Mivel árban kb ugyanott van egy 32MX, vagy MM, tudásban viszont bőven többet tud, így nem hinném, hogy megérné még azokat az őskövületeket használni, pláne olyan áron, hogy jó ha belefér a stack maga!! És akkor még hol van a user program ?! ))
(#) pajti2 válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
A pic16f1454-es nagy tételben 250 huf körül van. 1/3 áron, mint a többi. És nem kell hozzá kvarc sem, meg táp stab sem. Az a pic megérné, ha nem kellene fizetős fordítót használni hozzá, ami még akkor is nagyon pocsékol, ha fizetős - és abban a fránya pic-ben kevés a program memória. Asm lib kellene hozzá. Ha az nincs, az a pic csak süllyesztőben fogja végezni.
(#) sdrlab válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Hát az MM-es PIC a maga 3xx Ft árával alig drágább ennél! A különbözetet pedig bőven kárpótolja a nyugati kényelem cserébe )
(#) Wezuv hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
Sziasztok! Néhány dologra volt időm:
Először egy 10µF-ot rátettem az IC alá a halom 100nF közé a tápra (tápszűrés, nem volt eredményes). Utána leszedtem a potit és a következő méréseket végeztem.
Az AVss 1ohm-al volt összekötve a Vss-el. AVdd 10ohm Vss-ről + 1µF AVss.
_
referencia: MCP1525, 2,5V (10uF). mérőfesz: elem, 1,5V
digit szűrés nélküli "nagysebességű" mérés (nyers integer érték):
min: 2553 , max: 2689 (ingadozás: 136)
digit szűrés 32x-es túlmintavételezéssel, 62sps:
min: 2607, max: 2629 (ingadozás: 22)
_
referencia: elemek, 3V. mérőfesz: elem, 1,5V
digit szűrés nélküli "nagysebességű" mérés (nyers integer érték):
min: 2016, max: 2088 (ingadozás: 72)
digit szűrés 32x-es túlmintavételezéssel, 62sps:
min: 2041, max: 2056 (ingadozás: 15)
_
referencia: elemek, 3V. mérőfesz: 10µF kerámia az AVss-re.
digit szűrés nélküli "nagysebességű" mérés (nyers integer érték):
min: 264, max: 330 (ingadozás: 66)
digit szűrés 32x-es túlmintavételezéssel, 62sps:
min: 285, max: 317 (ingadozás: 32)


Nem vagyok elégedett.
A nagysebességet azért tettem idézőjelbe, mert eléggé lecsökkentettem az ADC órajelét (2MHz körülire)
Próbáltam egy átkötést a GND-n a táp IC-től a PIC aljára, rosszabb lett, valószínűleg a földhurok miatt. Még tanakodom a nyákkal, lehet, hogy valamit nem veszek észre.
A szkópos mérésekre csak hétvégén lesz idő, ha lesz...
(#) Bakman válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Kíváncsian várom a szkópos mérések eredményét. Én egy dolgot azért még megpróbálnék, miszerint az AVdd-t külön tápra kötni, AVss pedig direkt a GND-re.
(#) Wezuv válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Igen, ezt is ki kéne próbálni. Azt már kipróbáltam, hogy az 1ohm-ot átkötöttem, nem látni javulást.
Arra gondolotam, hogy másik bemenetet kéne kipróbálnom, ez most az AN4 a 4. ADC csatornán. (Ebben a PIC-ben 6 külön ADC áramkör van, az első 5 dedikálva van az AN0-AN4-re. a maradék osztozik a többi bemeneten.) Meg kell néznem, hozzáférek-e másik bemenethez.
Próbáltam keresni ajánlásokat a időzítések beállítására, nem nagyon variálnak vele, nagyon kis időket állítanak be a Harmony-ben is. Nem tudom...
(#) pajti2 válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Elő kellene már szedni azt a szkópot, mert anélkül nem leszel okosabb. Vagy ha tápszűrés ügyben próbálnád még ki, amit egyáltalán tenni lehet, független táp kellene az adc bemenetre. A gnd-t direktbe kösd, azt a halom ellenállást pedig el kellene hagyni, még akkor is, ha az mc javasolja. Kondenzátorokat rakhatsz oda nyugodtan, de ellenállások meg tekercsek nélkül tedd.

Ami magát a tapasztalt ingadozást illeti, azzal a gyakorlatban leginkább azt teszik, hogy még erősebben átlagolnak, és az alsó biteket simán levágják, nyissz, "nem kell az oda". Ha erősebben figyelsz a zavarokra, jobb pontosságot érhetsz el, de a pic nem kimondottan arra született hogy betonstabil adc-je legyen. Egybe van építve mindennel, a tokon belül az összes létező zavar terjed statisztikai valószínűséggel minden irányban, lehetetlen úgy analóg mennyiségekből minden zavart kiszűrni. Külső adc asic-okat próbálj ki, ha kényes a pontossági követelmény.
(#) pajti2 válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
A "kényelem" alatt a harmony minden ideg- és hajszálról egyesével külön gondoskodó figyelmét értetted? Merthogy még a legkisebb is számít Amúgy tényleg jó lenne. Jó lenne egy kicsit rövidebb errata, valami kevésbé perverz fordító, meg open source lib-ek is. Ami a becsülhető időtávot illeti, még Blizzárdék Soon-ja is eszembe jut róla

(Nem a te hibád, de hidd el, hogy nagyon be lehet pöccenni attól a shitstorm-tól, amit mc-ék az mx-ek óta zúdítanak.)
(#) usane válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Mintha régen olvastam volna a 32MZ széria erratájában, hogy pl. a max. ajánlott ref 2.5V. Meg volt egy csomó egyéb ADC-s baja is. Most nem kotrom elő, de nézz bele. Lehet, hogy ez ennyi tud.
(#) Wezuv válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Egy 18F4523-at gondoltam leváltani, a készüléket kiegészíteni TFT-vel, USB-vel, Web-el stb. A 4523-ban is 12bites ADC van, a szokásos megoldásokkal 2biten belül stabil a mérés. Simán lehet, hogy rossz a PIC ADC-je (EFH sorozat), mint ahogy az ECH sorozat is számos helyen rossz volt a használhatatlanságig. Ki fog derülni a mérésekből remélem!
Szkópolni hétvégén lesz időm...
(#) Wezuv válasza usane hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Az errata-ban (EFH) az van, hogy ha alacsonyabb a Vdd, mint 2,5V, akkor csak egy ADC mag használható a 6-ból egyszerre. Mondjuk ez már eléggé kérdőjelessé teszi az áramkört. A többi hiba sem a stabilitásról szól.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) pajti2 válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Használhatsz külön pic-et. Ha a legjobb zavarvédettség kell, relatíve nagy tápfeszen használd (inkább 5v-osat nézz, mint 2.5v-osat), független legyen a tápja, erősen szűrd azt a tápot, a lehető legkisebb órajelen hajtsd a pic-et.

Használhatsz cél asic-ot, pld MCP 3201.

Ha a pic-ek belső adc-je vacaknak tűnik, használhatod a régi módszert is. Műveleti erősítővel minta kondenzátort tölteni, latch regiszterre ellenállás létrát építeni, összehasonlítgatni közelítéses módszerrel.

De én a magam részéről annyit tennék maximum, hogy kapna független tápot az mz adc-je, azt szűrném erősen, és ami pontatlanság utána is megmarad, azt elfogadnám.
(#) Wezuv válasza pajti2 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
A független tápot ki fogom még próbálni. Meg kíváncsi vagyok, hogy tényleg van-e zavar a tápon és azt meg lehet-e szüntetni. Azért 200MHz az tud dolgokat csinálni, lehet, hogy több rétegű nyák kellene már...
(#) killbill válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Vegul csak nem mutattal panelt. Ez most egyretegu vagy ketoldalas?
(#) Wezuv válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Nem hiszem, hogy meg tudom úgy mutatni, hogy az érjen valamit.
(#) killbill válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
De, ebbol azert sokat latni. Nem tunik egy telifoldes dolognak. Az ilyen zajok sokszor fold problemakbol adodnak. Egyebkent nem fenykepre gondoltam, hanem nyaktervezobol exportalt kepre, ami az uC kornyeket es az analog reszt mutatja. Ilyen zaj kerdesekben sokszor par mm is szamit.
(#) Wezuv válasza killbill hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Hát itt az volt a fontos, hogy minél több minden ráférjen. Régebben hasonló nyákot úgy sikerült zavarmentesíteni, hogy vastag tömör légvezetékekkel vittem be a tápokat az IC-hez, ezt itt is meg fogom próbálni.
(#) freddyke hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Lenne egy projektem. Mikrokontroller (vagy komplett board) kellene hozzá, amelyben legalább 2db 8 vagy több bites DAC és 2-4db ADC található 0-5V közötti feszültségtartományban. Külső DAC-t nem szeretnék.

Arduino-ban nincs a kritériumoknek megfelelő board. Más cég palettáján nem találtam az Arduino-hoz hasonló terméket.

Van egy gyári AVRISP MKII programozóm és két ATXMEGA64-em, amely két-két 12-bit-es DAC és ADC-vel rendelkezik. Nem kellene áldoznom fejlesztő eszközre, de TQFP lábkiosztású, panelt kellene gyártatni és nincs eszközöm a beforrasztásához. Amíg kísérletezni kell, nem is lenne tanácsos beforrasztani. Nem tudom, hogy más AVR megfelelne-e, amióta összeolvasztották a Microchip weboldalával szerintem nem talál meg minden AVR-t a kereső (az említettet sem).

PIC-ben például a PIC24FV16KM202 felelne meg a kritériumoknak és direkt úgy kerestem, hogy DIP tokozású legyen, a kísérlezezési fázisban sokkal ideálisabb. PICkit 3 nélkül nem fogom tudni felprogramozni? Nem szeretnék ekkora összeget beinvesztálni. Más ötlet esetleg?
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 14, 2018 / 1
 
Mellékletben egy egyszerűsített táblázat, hasonlót a Microchip oldaláról le tudsz tölteni. Nem írtad, hogy hány bites kontrollerre vágysz, mekkora memóriaterületek kellenek stb. Kiindulási pontnak talán jó lesz.

Itt: Bővebben: Link. Katt a "Show All Specs"-re, majd némi várakozás után a "Download"-ra. Egy hátránya van, a papíron nyugdíjazott kontrollerek nincsenek benne illetve mutatja a még csak tervezőasztalon lévőket is.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Elektro.on válasza freddyke hozzászólására (») Feb 14, 2018 / 1
 
Szia!
Az alábbi linken tudsz keresni a beállított paraméterek alapján vezérlőt. Avr , pic stb.

Bocsi mobilról nem rakja be a linket. https://www.microchip.com/maps/microcontroller.aspx
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Köszönöm. Azért nem írtam több paramétert, mert szerintem bármilyen proci ellátja a feladatot. Ugyanitt kerestem, csak még szűkítettem azzal, hogy DIP tokozás és legyen benne EEPROM. Most is ugyanazokat találtam meg. A PIC16F1788/89-ben csak 1db 8-bit-es DAC van, a többi 5 bit-es, a 84/87-ben csak 1 DAC van (hiába mutat kettőt a kereső). Tehát marad a PIC24FV16KM202.

Az "In Production" státuszban levő ATXMEGA64 benne sincs a keresőben...

Ha a kínai megoldásokat kizárnám, be kell inveszálnom a PICkit 3-ba? Mert akkor lehet inkább keresek egy AVR-t és teszek mellé egy DAC-t, amit nem akartam...
(#) killbill válasza Wezuv hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Itt van ket kep egy telifoldes panelrol. A nyolc A/D bemenet kozvetlenul az IC alatt van hidegitve 100n kondikkal, ahogy a uC taplabai is. A telfold ugy van kialakitva, hogy az analog resz foldjen ne folyjon keresztul mas egysegek arama. Ezt ugy lehet elerni, hogy megfekelo helyen meg kell szakitani a telifoldet.
Következő: »»   1279 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem