Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
 
Témaindító: G-Lex, idő: Jan 9, 2006
Lapozás: OK   1305 / 1305
(#) Koncsar válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Na, a szenzor működik, mert Arduinóban jól mért.
(#) Koncsar hozzászólása Nov 26, 2019 /
 
A PIC18F14K22 ben egy SDA, SCL I2C ki-bemenet van. Ha az LCD kijelzőt rákötöm ezekre a lábakra, de van egy LM75 temp szenzorom, aminek ugyan ezek a lábak kellenek, akkor ez a PIC nem alkalmas 2 fogadására?
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Megtaláltam a választ, i2C bus-al rendelkező eszközöket lehet párhuzamosítani.
(#) pipi válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Ha különböző az i2c address-ük
(#) Koncsar válasza pipi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
A címük csak nem egyformák, egy LCD és hőmérséklet szenzor, vagy egy RTC nél.
(#) pipi válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Csak a pontosság kedvéért jegyeztem meg. Nem túl sok cím lehetséges, ezért vannak átfedések, találkoztam már vele.
(#) Koncsar válasza pipi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Köszi, majd figyelek erre is.
(#) icserny válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Ha a címek véletlenül egybeesnének az LM75 IC A0, A1, A2 lábainak le- vagy felhúzásával lehet változtatni a címet. Ez azt is jelenti, hogy több LM75 is felfűzhető a buszra, más-más címbeállítással...
(#) Koncsar válasza icserny hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Köszönöm szépen.
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 9, 2019 /
 
Most szeretném először használni az mplab x -et, letöltöttem a legfrissebb verziót, szeretnék egy new projectet készíteni -youtube alalpján- de még bele sem írtam semmit de már hibát ad, mi hiányzik még?

mplab.png
    
(#) benjami válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 9, 2019 / 1
 
1. Nem hiszem, hogy pic12f675-re lehetne C++ kódot csinálni (nevezd át a main.cpp-t main.c-re)
2. A chip családhoz szükséges include is hiányzik (az cstdlib nem tudom mihez kell).
3. A fordító sincs beállítva (az mpasmwin az asm fordító nem pedig C, lehet hogy nincs is C fordító telepítve nálad)
Biztos van még más is, de hirtelen ezeket szúrtam ki.
Ez a kérdés a PIC kezdőknek topicba jobban illett volna.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2019
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
XC8 compilert kellett letölteni azzal jó.
(#) cross51 hozzászólása Jan 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Adott egy PIC32MZ2048EFG100 ami I2C bus-on kommunikál 47L16 (EERAM)-al LP55231 (LED driver)-el
és egy PIC16F313-al (tamper).

Nem nagyon van lehetőségem a kódot megosztani, de elvi szinten hátha van valakinek ötlete.
A probléma az, hogy hosszabb működés után a PIC32-őn egyszer csak be áll a BCL (bus collision) úgy hogy ő az egyetlen master a bus-on. A gép a hosszabb működés során idle állapotba lép (az állapotgép ezen állapotát hívom idle-nek nem hardware-es idle-ről beszélünk) csak a PIC16-al (vagy esetleg a LP55231 kommunikál, ha villogtatni kell a LED-et) kommunikál.

Amikre gyanakszom/próbáltam:

A PIC32 errata-ja szerint állhat be fals BCL ha 100k fölött van a sebesség vagy a szekvenciális transzfer nagyobb mint 500 byte, levettem 50k-ra és átlagosan 5 byte ami egy adatcsere során átmegy, de nem oldotta meg.

A PIC16-on be van kapcsolva a clock stretching és erre egy timeout van megírva (ha bármi "elakadna") ami ha le jár reset-eli a PIC16 I2C-jét ne tudja megfogni a bus-t.
Elvi szinten, a clock stretching miatt alakulhat ki bárhogyan BCL?

A panel 4 rögzítőfurattal és fém csavarral van rögzítve (a furatok gnd-re vannak kötve) a rögzítő csavar egy fém házba megy ami le van (vedő)földelve (alias a PE össze van kötve a DC GND-vel) ez okozhat bármiféle gondot?
(ezt elvileg az elkövetkező pár napon belül megszüntetjük)

+ egy érdekesség, nálam, az eddigi tesztelések alapján íróasztalon képtelen voltam előhozni a hibát, de ahol beszerelt a panelok vannak
- egyik helyen nem jön elő
- másik helyen 3-4 nap alatt jön elő
- harmadik helyen percek/órák alatt előjön a hiba

Kicsit tanácstalan vagyok, hogy mi okozza a BCL-t.
Van valakinek bármi ötlete, mi lehet a mágia a dologban?
(természetesen az alap dolgok meg vannak 100n mindenhol a P32 tápjain 100n+10n párhuzamosan, külső felhúzó ellenállat (2k2) a P32 nyakában)
(#) superuser válasza cross51 hozzászólására (») Jan 30, 2020 /
 
Logikai analizátorral nézted a kommunikációt?
Próbáltad lejjebb venni a sebességet?
Nem bírja el az alkalmazás, ha simán lekezeled a hibát, újrainicializálod ami kell és megy minden tovább?
(#) cross51 hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Én néztem logikai analizátorral, de nálam mivel nem merül fel a gond így sokat nem érek vele csak látom, hogy "szép" az I2C kommunikáció.
Mint írtam is 50k-ra már le vettem még 10k-ra lehet leveszem.
De elbírná, de már fáj ezt a projektet megbízhatóbbra írni, még azon gondolkoztam, hogy írok egy kezelő algoritmust és ki rakom *.lib-be.
Meg még egy opció merült fel, a harmony tud bit bang-es I2C is egy timer hozzájárulásával, ha nagyon nem jutnék előrébb át rakom arra és meglátom mi lesz.
(tesztelni már teszteltem és az is szépen megy)
(#) Lucifer válasza cross51 hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Patkoljatok be soros ellenállásokat (max ~100 Ohm) SDA, SCL vonalakra az eszközök közé, mérjétek az ellenállások két pontján a feszültséget tárolós szkóppal diff módban.

Az így mért feszültség különbségből (kvázi áramból) ki lehet számolni, hogy ki húzta le a buszt.

Szkópot célszerűen a masterrel triggereled a kommunikációk előtt meg és lelövöd a kommunikációt (és nem triggerelsz) ha a BCL beáll. Így látni fogod, hogy valamelyik slave tapír vagy a PIC32 hazudik.
(#) madazg77 hozzászólása Márc 15, 2020 /
 
Sziasztok!

A PIC24FJ1024GB610 típusú PIC-et feltudom tölteni PICkit2-vel?
Nem találok egyértelmű infót.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2020
(#) matheattila válasza madazg77 hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Hali,

Megnéztem a PICkit2 readme-jében de nem találtam úgy, hogy szerintem nem támogatja, ahogy látom csak a kisebb testvéreit...
Itt is megtalálod a readme-t a támogatott kontrollerekkel: Bővebben: Link

Üdv.
(#) madazg77 válasza matheattila hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Hello.

Kösz az infót. Megnéztem a PICkit3 listáját, de abban sincs benne. Szinte ugyan azok vannak ebben a listában mint a PICkit2-ben.

Üdv.
(#) Hp41C válasza madazg77 hozzászólására (») Márc 16, 2020 / 1
 
PICkit3 program lényegében PICkit2 csinál a PICkit3 -ból. El kell felejteni...
MpLabX -ban található IPE programot kellene használni.
(#) menyus hozzászólása Márc 17, 2020 /
 
Sziasztok.

Kérdezni szeretném, szeretnék építeni egy olyan áramkört amivel egy PIC el tetszőleges szöveget tudok beküldeni egy PC be USB n egy tetszőleges szövegbeviteli mezőbe, jegyzettömb, word, excel..stb. Van FTDI soros / USB átalakítóm, kérdésem hogy a PIC el milyen adatokat kéne küldenem a USART on amik pl a 101 gombos billentyűzet karaktereinek felelnek meg? ASCII kódokat pl? Hogy a legegyszerűbb ezt megoldani? Eredendően arra gondoltam hogy egy billentyűzetből kiveszem az elektronikát és a PIC el analóg kapcsolókkal kapcsolgatom a billentyűzet mátrixot a megfelelő karaktereknek megfelelően. De ez a többszörös mátrix ellenére is kb 30 db analóg kapcsolót jelent. Ez kb alkatrésztemető... Van ennek egyszerűbb módja?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) benjami válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
USB képes mikrovezérlővel (pl. pic18f14k50 és társai) tudsz USB billentyűzetet szimulálni. A gugli keresőszavak ehhez: pic usb hid keyboard.
(#) menyus válasza benjami hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Attól félek az nekem magas léc, ezért használnám a soros / USB FTDI átalakítót. Ez esetben egy mezei F628/648 as al meg tudnám oldani. Azokat már nagyjából ismerem, legalábbis dolgoztam már velük. Ez nem járható út?
(#) pipi válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Járható ha a pc oldalon megirod a soros billentyűzet kezelést
(#) menyus válasza pipi hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Köszi, akkor ez nem az én szintem. Marad akkor a hardveres megoldás. Én azt gondoltam a PIC el soroson kiküldöm a scan kódokat, ezt az FTDI átalakítja USB portra és ennyi. De közben rájöttem hogy az FTDI kábelt nem billentyűzetként vagy beviteli eszközként fogja a PC felismerni hanem soros / USB átalakító eszközként, tehát innentől bukó a project. Köszi a rávezetést. Akkor maradok az analóg kapcsolós alkatrész temetőnél, az jóval melósabb de működik.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) benjami válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
A v2015_08_10-es mla-ból kimásoltam az USB billentyűzet demo applikációt (a mellékletben). Nézz bele (ha használni akarod, akkor kell még hozzá az mla usb része, mert ez még önmagában nem fordítható le).
(#) menyus válasza benjami hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Sajna az MPLABX könyvtár alatt lévő nbproject et meg se nyitja az MpLab. Nem egy Netbeans project ez? Az src ben lévő fájlok meg "C" fájlok ha jól látom, ez nekem egy fekete lyuk. Én csak .asm - ben programozgattam egyszerűbb dolgokat. Mindenesetre köszönöm a segítő szándékot, de ez magas nekem.
(#) benjami válasza menyus hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Az MPLABX Netbeans alapú.
USB programot szerintem aligha fogsz asm verzióban találni. Kezelhetetlenül hosszú, a készítőjét leszámítva (illetve 1-2 év múlva már neki is) teljesen áttekinthetetlen lenne. Minden apró módosítás millió helyen történő változtatást igényelne, minden vezérlőtípushoz külön-külön meg kellene írni. Hosszabb távon meg kell tanulnod a C nyelvet, ha összetettebb feladatot is meg szeretnél oldani.
(#) menyus válasza benjami hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Köszi az infót, a "legkomolyabb" PIC es projectem egy GPS "helyzet lekérdező" volt. Sms alapú, google linkbe ágyazva küldte a koordinátát a lekérdező telefonjára. Tehát nem egy nagy pukkanás volt, ráadásul Hp41c is besegített annó. Asm ben irtam még az Mplab 8.xx as verziójával. Ezert furcsa nekem ez a mostani új Mplabx. Jobban hasonlit a Netbeans re ( mivel ahogy irod, eleve Netbeans alapú) vagy az Eclipsre mint a régi Mplabra ami a mai napig a gépemen van és azt használom. Rajta lennék én a C n is, csak időm lenne rá... No meg az asm et is épp hogy csak alapszinten "ugatom". Amire nekem kellett arra elég volt eddig, de ez az USB dolog mar látom hogy nem az én szintem. Koszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) PDM hozzászólása Kedd, 14:47 /
 
A régi PICMASTER real-time emulátor tudott DDE-vel AD konverzió eredményt
rögtön excelbe írni. Van ilyen lehetőség az MPLABX/PICKIT4/ICD3 esetében?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:47
Következő: »»   1305 / 1305
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu