Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 26
(#) Gafly válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 9, 2022 /
 
Többféle "vezérlő" létezik (kicsit más logika szerint működnek), a tiédben milyen van?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2022
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 9, 2022 /
 
Ez van a fedélben.

SP_A0005.jpg
    
(#) VIM válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 9, 2022 /
 
Szia! Ezt most nem gondoltad komolyan. Lefotózod a kazánoldali bekötési sémát de a vezérlőt nem ami a dobozban van. A dobozfedélben a szivattyú, szobatermosztát, reteszkapcsoló és a kazántermosztát csatlakozása van feltüntetve, hogy a sorkapocsba a hozzá rendelt vezérlőt majd ezekbe kell bekötni (mert ugye csak a vezetékeket látni de a többit nem). Van olyan ami csak kondenzátort tartalmaz (fekete vagy naracssárga), vagy egy nagy zöld ellenállás van a panelen stb.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Feb 9, 2022 /
 
Amikor nekem ilyen kazánom volt, akkor úgy állitottam be, hogy:
- Jobb oldali tekerenytűvel a gázmennyiség annyira levéve, hogy nagy hidegben (Pesten akkor sem gyakran volt minusz tiz) éppen folyamatos üzemben ki tudja fűteni a házat.
- Kazán termosztát annyira feltekerve, hogy soha ne kapcsoljon le (mert minek).
- Szoba termosztát meg tartotta a nappaliban a 21 fokot, mert az a dolga...
Máig hiszek benne, hogy igy kell és jó.
A képen lévő kazánban szerintem már nem a zöld ellenállásos utókeringető van, mert az még fekete vas dobozban lakott.
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 9, 2022 /
 
Sajnos nem készítettem még fotókat. Ezeket a netről másoltam be. A segítséget telefonon kérték tőlem. Régebben kötöttem be ide RF hőfokszabályzót. A gond most az hogy kikapcsoláskor hangos a kazán.

Így van bekötve.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=73788

Azt gondolom hogy az utó keringtetéssel van gond, amit a kazán termosztát kapcsol, de hogy ha már előtt elzárja a szoba termosztát a a lángot. Vagy ha kialszik a láng utána még túlfut a hőmérséklet és valahova ide kell beállítani a kazán termosztátot? És az utó keringtetés akkor kapcsol ki mikor visszahűl a kazán egy kicsit az utó keringtetés következtében?
(#) VIM válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 9, 2022 /
 
EZ az eredeti bekötése ennek a kondenzátoros utókeringetésnek. Az amit linkeltél az úgy nem jó. A rajzon ott vannak a számozások párosításai (szobatermosztát és kazán sorkapocs), nem lehet eltéveszteni.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Feb 9, 2022 /
 
Lehet nincsen is rosszul bekötve, csak esetleg nem érti működését:
Idézet:
„A ZC-18 kazán utó keringetéséről szeretnék kérdezni, hogyan is kell beállítani a kazán termosztátot.
Azt nem értem, hogyha a szoba termosztát kikapcsol akkor leáll a láng és a kazán hőmérséklet nem emelkedik, így nem fog átkapcsolni a kazántermosztát utó keringtető módba.”
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 10, 2022 /
 
Gyakorlatilag igen ezt a részét nem értem!
(#) Hutty válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 10, 2022 /
 
Ebben a kapcsolásban csak akkor van utókeringetés, ha a kazán hőmérséklete meghaladja a kazántermosztáton beállított értéket.
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 10, 2022 /
 
Így van, de ha már előtte kikapcsolja a fűtést a szobatermosztát akkor hogy fog felmelegedni a kazán addig hogy a kazántermosztát átkapcsoljon utó keringtetésbe?
(#) uniman válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 10, 2022 /
 
"Hőtorlódás"...mond neked valamit?
(#) Hutty válasza benzinkutas hozzászólására (») Feb 10, 2022 /
 
Vagy sehogy, mert nincs annyi túlfutás és nem kell. Vagy eléri és átkapcsol.

Ja és az utókeringetés szerepe inkább az, hogy a korlátozó termosztát hőmérsékletét ne érjük el, mert akkor csak kezelői beavatkozással indítható a kazán újra.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2022
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 10, 2022 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat.
(#) Grizli maci hozzászólása Okt 6, 2022 /
 
Szerbusztok nekem is vagy húsz éve van zc18 -s cirkóm, az elmúlt nyáron többször indítottam és remekül működőt. Most mikor kellene nem működik. A jelenség a következő egy kettő másodpercre begyújt utána leáll. Szerelőt hívtam az kicserélte a membránt (megvolt nyúlva) mást nem cserélt , csak légtelenítette a berendezést, és megállapította hogy szivattyú jó a termoelemek működnek gyújtó láng megvan, de továbbra sem működik stabilan tehát a jelenség ugyan az mint volt.. Azzal itt hagyott , azt mondta hogy majd szol a főnökének az ismeri ezt a cirkót majd szól neki. kérdésem hogy mi lehet még a hibája ugyanis már tájékoztatott a gázszerelők főnöke hogy majd jövő hét végén, készülék felét kikel cserélni mid ezt látatlanba mondta . Előre is köszönőm a segítségeteket
(#) szerviz válasza Grizli maci hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Leírásod alapján a visszatérőben lehet levegő, így amikor a szivattyú kilöki a benne lévő vizet, addig "ég" a kazán, utána megszűnik a vízáramlás és "elalszik". Ilyenkor olyasmi hangot hallasz, mint amikor a mosógép szivattyúja már csak a maradék vizet "pörgeti".
Megoldás: egy jó, szakszerű légtelenítés.
(#) VIM válasza szerviz hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Szia! Az nem lehetséges, hogy a szivattyú kondenzátora értékvesztett lett, mert induláskor az is kinyitja a vízáramlás kapcsolót de nem tudja fenntartani ezt a nyomást az impulzuscsöveken ha a kondenzátor hibás. Nem mostani darab és talán nem a legjobb szivattyú van beépítve a kérdéses darabba.
(#) proba válasza szerviz hozzászólására (») Okt 7, 2022 /
 
Nekünk c24 van, de abba még annyi levegőt nem sikerült préselni, hogy valamilyen szinten ne induljon ( vagy iszonyat módon recseg ropog az egész hálózat.... Ha tavaly jól működött, akkor esélyes a szivattyú hiba ( bár nem hiszem), valamelyik vízcsap zárva maradt, esetleg a kazánban az utókeringető funkció ( kisebb feszültséget kap a szivattyú, ha a vízhőfok elért egy bizonyos szintet) , tekeredett le / maradt beragadva. ( vezérlődoboz alján egy poti)
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Szia! A membránt kicserélte a szaki de arról nincs infó, hogy a tömszelencét is vagy azt nem. A vízáramláskapcsoló (hidroblokk) "ufója" ha azt nem sikerült központosan visszatenni a helyére az is okozhat ilyen gázszelep nyitási problémát, mert a membrán rúdja ha a gázszelep nyitóra nem központosan támaszkodik fel hanem a szélét tudja csak megnyomni akkor félúton megáll, szorul, bizonytalan lesz a működése.
(#) szerviz válasza VIM hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Igen, a szivattyú kondenzátor hibája csúnyán félreviheti a gyanútlan szerelőt. És nem is ritka hiba idősebb kazánoknál. Nálunk a kocsiban 10-12 darab különböző értékű kondi van.....
Viszont Maci azt írta, hogy a kazán beindul néhány másodpercre! És ha a szivattyú el tud indulni, akkor miért akarna megállni pár másodperc után?
Tehát nem a szivattyú áll meg, hanem a vízszállítás szakad meg!
És még valami, ha nem haragszol meg! Egy apró kiegészítés, mert látom, hogy érdekel a készülékek működésének elmélete is. Nem a szivattyú nyomása, hanem a vízáramlás okozta nyomáskülönbség működteti a gázkazánokat! Tehát a Venturi-jelenséget használják, ugyanúgy, mint a V4-ben vagy a légpresszosztát működésénél!
(#) VIM válasza szerviz hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
It a fórumon azt tapasztalom, hogy nem mindig sikerül jól érthetően leírni, körül írni az adott problémát amiből aztán hibás diagnózis születik a válaszadótól (pl. tőlem) de legyen mentségemre, hogy csak hobbysta vagyok és minden tiszteletem az itt hozzászóló szakemberek előtt. Én csak próbálok valami megnememlített részt is szóbahozni ha esetleg elkerülné a figyelmünket. A működéssel kapcsolatban talán tisztában volnék. A régi kazán és vízmelegítő voltak használatban a családban.
(#) szerviz válasza proba hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Minden fűtésrendszer más, "fenség, Észak-fok, titok, idegenség".......írta a költő és lehet, többet sejtett a fűtésrendszerekről (öntudatlanul) mint a rendszert létrehozó fűtésszerelő.
Ez különösen igaz a meglévő fűtésekre utólag rákötött gázkazánokra.
Többségük gyalázatosan szar, dilettáns megoldás.
Természetesen innen, erről a fórumról nem látjuk a konkrét rendszert, ezért csak tippelni tudok a pár évtizedes tapasztalatom alapján.
És elég Öreg vagyok (sajnos) ahhoz, hogy belássam, sokszor tévedtem én is..............
(#) szerviz válasza VIM hozzászólására (») Okt 8, 2022 / 2
 
A régi FÉG falikazánok lecserélése az egyik elkövethető legnagyobb hiba.....
(#) VIM válasza szerviz hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Sajnáltam én is de jobb megoldásnak tűnt ha egy szinte ugyanolyan felépítésű Euroline-t veszünk amiben elektromosan van kontrollálva a vízáramlás mindkét esetben (fűtésnél NTC, HMV-nél reed relé) de vízhiány ellenőrzés az nincs (majd kiold a biztonsági határtermosztát).
Következő: »»   26 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem