Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 22
(#) merlingerin válasza VIM hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Szomszédban a rendes, FÉG által küldött szaki kikötötte. Azt hittem, az agyam kipukkad... Mert drága...
(#) mikober68 válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Kiderült a probléma. Volt kint egy villanyszerelő és megnézte. Sajnos csak 5 perce volt de holnap jön javítani.
Pont az volt a gond mint amit az öreg nénikénél csináltak. A termosztát és a kazán kapcsoló egy áramkörre volt kötve. Na ez az amit nem szabad. Így a kazán mindig működik (legalább "alapjáraton") ha véletlenül felmegy a hőmérséklet a max fölé akkor gondok lehetnek. Hozzá teszem egy "nagytudású" tv-rádió szerelő buherálta meg a rendszert.(ő a volt tulaj) Persze lehülyézett hogy az neki így jó volt. Nekem miért nem jó. Képtelen volt megérteni hogy nem biztonságos. Csak hajtogatta a magáét.
Gaffy: Sajnos itt minden fixen van kötve. A kazán is, illetve a szobatermosztát is. Ugyan arra a kapcsolóra.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) Dhrawson hozzászólása Okt 16, 2019 /
 
Sziasztok!

Majdnem végigolvasva a teljes fórumot (18. oldalig jutottam) rengeteget tudtam meg, ezt utólag is köszönöm! Pl, hogy nálam utókeringetési vezérlés van, és hogy a IMG_20191015_204140.jpg és a IMG_20191015_204143.jpg képen a kazán termosztát érzékelője van, aminek nem a levegőben kellene lógnia.

A házat már ezzel a kazánnal vettem, még várja a szakembert aki rendesen kitisztítja ( ha esetleg Budapest 20. kerületén ismertek ilyen embert megköszönném, ha megosztjátok velem az elérhetőségét!)

Viszont az új termosztát bekötésénél nem szeretnék semmit sem elrontani vagy eldurrantani, mivel voltam olyan galád és utolsó pillanatra hagytam a fűtés szerelést.

Vásároltam egy Computherm Q7 RF termosztátot. Ennek a bekötéséről szeretnék megbizonyosodni, hogy mindent rendben fogok-e csinálni. Olvastam, hogy lehet kell bekötnöm ellenállást valahova, az a rész nem teljesen tiszta.

Szóval amit találtam kapcsolási rajz (dbcf065df593b86a38e902d3eae21447.jpg) az miképp állja meg a helyét az adott Q7-es termosztátom ügyében? Mivel a bekötési segédletben ( lentebb linkeltem) természetesen másképp mutatja.

Régen az MGM tekerős termosztátja volt ami már borzasztóan öreg és elhasznált volt. A rendszer sem volt jól megcsinálva mert a termosztát és a kazán kapcsoló egy áramkörön volt, ahogy azt az előttem lévő hozzászólásban is írják.

Tehát, ha jól gondolom a következőt kellene tennem:

Az 1-2es (R-N) kábelre rakok egy villásdugót (földeléssel együtt, plusz kicserélem a kábelt is, mivel számomra nem szabványos 2 fekete és 1zöld-sárga kábelt tartalmaz, és a jövőben nem szeretnék ezzel szívni), mivel régen direktbe volt kötve a rendszerbe! Ezt bedugom és a kazán ezen része rendben.
Majd a 3-4-5ös jelölésekhez kötöm a szoba termosztátot ahogy a IMG_20191015_203952.jpg-es képen is látható. De csak 2 vezetéket (termosztát 11. oldal) az NO és COM csatlakozásra csak hát melyik kettőt? Ebben tudnátok nekem segíteni, egyáltalán jól gondolom-e? (Azt tudom, hogy az egyik vezetéket nem kell bekötni, mert azzal a régi MGM-en volt egy relé ha jól emlékszem amit éjszakai üzemmódban melegített így 4-fokkal alacsonyabb fűtést eredményezett, még nem teljes a tudás át kell olvasnom párszor, hogy mindenre pontosan emlékezzek)

Előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza Dhrawson hozzászólására (») Okt 16, 2019 1 / 1
 
A mellékelt kapcsolási rajz nem ide való.

3 -> NO
4 -> COM
De mivel az 5-ös az a nulla, a 3-as pedig a fázis, ezért az eredeti három vezetékkel (és egy átkötéssel) is be tudod kötni.

A kazántermosztát érzékelője az a "rézcső jellegű" cucc, az a helyén van.
Ami nincs a csövön az a túlmelegedés elleni védelemre szolgáló klixon. Ennek is a csövön kellene lennie, bal oldalon, felül. De jelen esetben mindegy, mert úgyis ki van kötve. Ha úgyis hívsz szerelőt, akkor ezt is cseréltesd ki, jobb a békesség.
(#) Dhrawson válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm!

A szerelő majd megnézi azt az érzékelőt, egyébként a túlmelegedés érzékelőt akartam írni, csak most még eléggé össze vissza van minden a kazánról a fejemben!

A "rézcső jellegű" cucc gondolom egy régebbi típúsú hőmérséklet érzékelő szenzor.

Foglalkoztam elég sokat elentronikával csak jobban bele kell ásnom magam, mielőtt bármit is csinálok. Szeretek megbizonyosodni arról, hogy jól gondolom amit gondolok !
(#) Vitamin101 hozzászólása Okt 26, 2019 /
 
Sziasztok! Most ment el a gázszerelő vagy 2 órája. Van egy ZC18-as kazánunk. A probléma az volt vele, hogy a főégő nem gyulladt be mikor kapcsolt a szobatermosztát takarítás után. Na ezt sikerült megoldania a szakinak, de azóta hatalmas lánggal ég az őrláng a korábbi állapothoz képest. Sajna nem voltam itthon, hogy jelezzem neki a problémát, az asszony meg nem tudta mit kell nézni. Szóval azóta őrlángon csinál 60 fokos vizet a kazántestben. Amikor meg bekapcsol akkor 3-5 perc alatt felküldi 85-90 fokosra az elmenőt. A rendszer nem levegős. A gondom az, hogy a lángmagasság állító kis tekerentyűre egyátalán nem reagál a láng. Olyan mintha beszorult volna. A kazán biztonsági kapcsolója eddig egyszer már kikapcsolta a gázt a közel 100 fokos víz miatt. Ötletetek van? Köszi!
(#) VIM válasza Vitamin101 hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
Szia! Valószínű, hogy hozzányúltak a teljesítmény szabályzó csavarhoz a gázszelepen.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2019
(#) Vitamin101 válasza VIM hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
És azt merre keressem? Visszahívom a szakit de ezek után nem nagyon bízok meg benne.
(#) mikober68 hozzászólása Nov 7, 2019 /
 
Sziasztok.
Adott egy régi FÉG ZC18 kazán.
Ehhez szeretném a Computherm q7 termosztátot kötni.
Ha az 1-2 lábra kötöm, a kazán nem kapcsol be. Ha a 3-4 lábra, akkor 1-2 percenként elindul a kazán és fűt mint az ...
Mit kell másképp bekötni? Tudnátok segíteni?
(#) Gafly válasza mikober68 hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Ez a kazán másként nem tud.
Vagy fűt, vagy nem.

Az 1...2 percenként részén el lehet gondolkozni, de az meg nem a bekötés miatt van.
Nálam (termosztáttól függetlenül) az "jött be", hogy a "jobb oldali gomb alatti tekerentyűvel" annyira visszavettem a teljesítményt, hogy a leghidegebb napokon se` legyen hideg. Ekkor "ésszerű" ideig ment "normális" lánggal.
Igen, az okos termosztátok szeretnek "sűrűn" kapcsolni. A Q7 adaplapját most nincs kedvem (megint) letölteni, de a jobbaknál megadhatók a fűtésrendszer (és a ház) paraméterei. És/vagy megtanulja.
(#) Dhrawson válasza mikober68 hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Ugyan ilyenem van nekem is, korábbi kommentekben megtalálod a kérdésedre a választ.
(#) SteveBoy hozzászólása Nov 29, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek! C24-es FÉG-em van. Korábban itt ilyen hibát elemeztek kollégák de nálam most valami más okozza. Tehát: tavaly csinálta először, hogy egy ideig nagy lángon ment, majd fokozatosan csökkent és eltűnt vagy kb 1 cm-esre redukálódott. Akkor a szelep mozgató rúd a kosztól szorult, tisztítás után üzemelt májusig. Októberben szépen ment 2 hétig, majd a hiba ugyanaz. Szétszerelés, semmi kosz. Összerak, láng indul, ment egy hétig majd ismét lecsökkent. Ezután membrán csere (jó volt de mégis...), termomágnes csere, termo elem csere, teljes szelepház szétszedés, stb. minden rendben, hiba ugyanaz. Keringtető hangra jó, valószínű szállít mert a szilárd tüzelésű kazánról ha átkapcsolom akkor pillanat alatt áttolja a meleg vizet. Ma viszont érdekeset tapasztaltam amit eddig nem: ha a kazántermosztátot letekerem (magyarul utókeringtetésre kapcsolom) a láng elalszik, a keringtető tovább "morog" azaz megy de ezután már csak kisebb lánggal kapcsolható vissza ami aztán szép lassan le is csökken annyira, hogy van amikor elalszik (közben hallom hogy a keringtető működik). Ha a kazán termosztátról lehúzom a csökkentett fesz saruját, ez a jelenség nem áll elő, bár nyilván utókeringtetés sincs. A vezérlő panel a sima mezei nyák kondival, egy ellenállással. Vacakolna a kondi vagy megnyúlt az ellenállás? Mi a fene van itt? Köszönöm előre is az ötleteket!
(#) ronin75 válasza SteveBoy hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Szerintem lehet, hogy áramlási vagy nyomás problémád van a rendszerben, az esetleges vezérlő panel hibán kívűl.
Ha nincs megfelően beállítva a rendszer, illetve a tágulási tartály nyomása, üzem közben lehet olyan, hogy hiába megy a keringtető teljes fordulaton nem tud akkora nyomást előidézni, hogy eléggé nyissa a membránt/gázt.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019

image.jpeg
    
(#) SteveBoy válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Köszönöm! A rajz alapján az RC tagnak semmi köze nem lehet a fordulatszámhoz ha utókeringtetésről visszakapcsolom. Mégis akkor szűnik meg a jelenség ha azt a II.-es sarut lehúzom (azóta a neten is több ilyen képet láttam ahol lehúzták) és ezzel megszüntetem az alacsony fordulatszámos üzemet. És még az is érdekes hogy ha a cirko-tól elveszem az áramot (kihúzom a dugvillát vagy szobatermosztátot kapcsolok) akkor minden esetben teljes lángon indul, folyamatosan megy, fűt egészen az első KT kapcsolásig. Azután már vagy visszaáll a teljes láng vagy nem. Esetleg a keringtető pumpa a csökkent fordulatról nem tud visszaállni normálra valami miatt és ezért kiiktatják az utókeringtetést?
(#) ronin75 válasza SteveBoy hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Nekem C12-nél például azért van lehúzva az utánkeringtető saru a kazántermosztátról, mert akkor is akkora fordulatot ad a keringtetőnek, hogy megmarad a teljes láng. Az, hogy ezt a kondi zárlata, a keringtető "jósága" (mert az már nem eredeti), vagy a rendszer átépítése (vastag csöves, öntöttvas radiátoros, nyitott rendszer helyett vékonycsöves, lemezradiátoros, zárt) miatti nagyobb nyomásérték okozza, annak nem jártam még utàna.

Lehet, hogy a keringtetőd sem belevaló, az új, modernebb, esetleg "okos" keringtetők már nem nagyon szeretik ezt a kondis megoldást.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
(#) VIM válasza SteveBoy hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Szia! Ezt írod, hogy:
Idézet:
„ha a kazántermosztátot letekerem (magyarul utókeringtetésre kapcsolom) a láng elalszik, a keringtető tovább "morog" azaz megy de ezután már csak kisebb lánggal kapcsolható vissza ami aztán szép lassan le is csökken annyira, hogy van amikor elalszik (közben hallom hogy a keringtető működik).”

Szerintem a kazán termosztát érintkezője már be van égve hisz nem mai gyerek lehet már és a rossz érintkezés miatt nem a teljes feszültség és áram kapcsolódik a szivattyú motorra hanem az ott keletkező átmeneti ellenálláson eső feszültség és áram. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a P1. és 1. pontokat átmenetileg összekötöd, rövidre zárod. Ekkor (ha a termosztátnak az említett baja volna) a szivattyúnak normál üzemi fordulattal el kellene indulnia. Ha nem akkor a segédfázis kondenzátora veszített az értékéből és ezért nem tud teljes fordulattal indulni a visszakapcsolás után. Ha termosztátnak volna baja akkor nem egy "ökör az ára". Bővebben: Link
(#) VIM válasza SteveBoy hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Idézet:
„még az is érdekes hogy ha a cirko-tól elveszem az áramot (kihúzom a dugvillát vagy szobatermosztátot kapcsolok) akkor minden esetben teljes lángon indul, folyamatosan megy, fűt egészen az első KT kapcsolásig.”
..... lehet, hogy a termosztát is érintkezési hibás? A sorban benne van még a "retesz kapcsoló átkötése" is a csokiban, talán az a kötés is laza volna, vagy ezek érintkezési hibái összeadódnak? A lényeg, hogy ha összekötöd a P1-1-et akkor már csak a szobatermosztát és az átkötés a csokiban van a soros körben, indulni kell a szivattyúnak és nyitnia kell a főégőt teljes lángon.
(#) Jzsolt79 hozzászólása Dec 5, 2019 /
 
Hello,

zc-18

"Tök egyszerú" a gondom, nincs utókeringtetés.
A képen látható vezérlőpanelem van.
Mit lehet, hol lehet, lehet-e ezzel valamit csinálni, állítani?
(#) zoszka válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Panel csere. Ilyenre
(#) Gafly válasza Jzsolt79 hozzászólására (») Dec 5, 2019 /
 
Szia, jó pár alkalommal fel lett már téve a rajza ide a fórumba, például itt.
Faék talán egyszerűbb.
Mérd meg a félvezetőket (első körben nem is kell kiforrasztani semmit), a diac-ot nem triviális.
Érintkezést a "nagy zöld ellenállás" lábainál.
Panel hátoldalán a forrasztásokat.

Én személy szerint nem vennék másik elektronikát...

Két megjegyzés:
- Vigyázz, harap! Hálózattal közvetlen kapcsolatban van!
- Nem kell kapkodni, rövid távon sok baja nem történik a cirkónak az utánkeringetés hiánya miatt.
(#) Jzsolt79 hozzászólása Dec 9, 2019 /
 
zoszka, Gafly köszönöm. Szerintem csere lesz, 4700-ért lehet a linkelt lapot kapni, és mivel nem értek az ilyen mérécskéléshez és egyy esetleges forrasztáshoz is büdös bunkó vagyok, szerintem többe kerülne kideríteni, hogy mi a baj Abban reménykedtem, hogy lehet rajta valamit állítani, kapcsolni.

Egyébként a polaritás számít? Jelölve van az R és N, de mi van, ha fordítva dugom be a 220-ba a dugót?

Mondjuk nem tudom mit jelent a rövid táv, de sajnos kb február-tól az akkori fűtési szezon végéig, és az új szezon beindulása óta így megy a kazán.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2019
(#) afp hozzászólása Jún 5, 2020 /
 
Sziasztok!

Most szkenneltem be a Termofég ZC 18.1-es cirkó használati utasítását.
Remélem lesz, akinek hasznára válik.
Következő: »»   22 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu