Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 140
(#) Lightblue válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Csatolom a képeket.
(#) Lightblue válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Sajnos nincs változás. Össze fogom rakni dugdosós próbapanelen, ott gyorsabban lehet módosítani bármit.
(#) Zsiroskenyer válasza Lightblue hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Így elsőre a nyákterv jónak tűnik (bár egy-két smd átkötést meg lehetett volna spórolni).
Az jó ötlet, hogy rakd össze próbapanelon vagy csak deszkamodelként összeforrasztva is kipróbálhatod. Én mindig ki szoktam próbálni egy kapcsolást, mielőtt nyákot csinálok belőle, mert ha valami nem jó, könnyebb módosítani és nem kell a nyákot gányolni.
(#) zenebolond válasza Lightblue hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Szia!

Ha már ez az IC akkor ez működik.
(#) Lightblue válasza zenebolond hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Köszi, ha leülök gép elé, megfogom nézni.
(#) rajmond hozzászólása Szept 15, 2018 /
 
Szép jó napot mindenkinek!
Adott a következő VU méter kapcsolás amit itt kaptam és kiválóan működik, de mivel látványelemként használom, az egyszínű LED-eket hamar meguntam. RGB LED-ekkel szeretném helyettesíteni a régieket és arra gondoltam hogy a barkácsáruházakban könnyen besszerezhető RGB LED szalagokkal oldanám meg a cserét ha lehetséges. Egy ilyen hosszabb szalagot ha feldarabolok olyan szalag darabokat kapnék amin 3 darab RGB LED található ami tökéletes lenne egy lépés megvilágítására. (most is 3 sima LED van lépésenként sorba kötve) A gond hogy ezeknek a szalagoknak külön áramellátásuk van vezérlővel egybeépítve amit megtartanék (A távirányítóval változtatható színváltás nagyon tetszik bennük) és fogalmam sincs hogy lehetne bekötni, hogy még működjön is és ne füstöljön el valami Segítségeteket, tanácsotokat előre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza rajmond hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1
 
A vezérlő a LED-ek GND-jét kapcsolja, neked pedig a pozitív kivezetését kell kapcsolnod. Az LM3915 GND-t kapcsol, amikor világítania kell egy LED-nek, ki kellene próbálnod PNP tranzisztorral, az GND-re vezet, ilyenkor ad 12V-ot a LED szalagnak. Ha nem megfelelő a megoldás, mert pl. az LM3915 nem ad ki elég magas szintet, amikor a LED-nek nem szabad világítani, akkor a jelet formálni kell. A PNP tranzisztornak 12V betáp esetén a bázisára 11.4V-nál magasabb feszültség kell, hogy ne vezessen semennyire.
(#) rajmond hozzászólása Szept 23, 2018 /
 
Sikerült megoldanom az RGB LED szalagok vezérlését PNP tranzisztorokkal, köszönöm a tippet.
Egy következő kérdésem az lenne ,hogy lehetséges-e a fenti kapcsolást DOT és BAR módban is működtetni úgy, hogy a csúcsegyenirányító is megmaradjon? Csúcsegyenirányító nélkül sikerült megoldani de erős jelre van szükségem, hogy telefonról is működtetni tudjam, és a DOT mód az ami igazán tetszik és nem hagynám ki, hacsak nem muszáj.
(#) proli007 válasza rajmond hozzászólására (») Szept 23, 2018 /
 
Hello! Az adatlap 15. ábráján látható, hogyan kell DOT módban kaszkádolt kapcsolást létrehozni. Az, hogy csúcsegyenirányító nélkül DOT módban ment, az csak a látszat lehetett, ha a hangfrekit vezetted rá az IC-re..
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2018
(#) Edem631 hozzászólása Okt 10, 2018 /
 
Helló.Bekapcsolást jelző LED ha nagyobb fényerejű picit nagyobb az befolyásol valamit más alkatrészekre?
(#) Alkotó válasza Edem631 hozzászólására (») Okt 10, 2018 / 1
 
"Hínnye" micsoda mondat kerekedett ki....
(#) zenebolond válasza Edem631 hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Esetleg a vele sorba kötött ellenállást melegíti jobban a nagyobb fényerejű led teljesítménye végett.
(#) proli007 válasza zenebolond hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Hello! Egy nagyobb fényerejű Led még nem jelenti azt óhatatlanul, hogy a teljesítmény igénye is nagyobb. De egyébiránt azt sem tudni alapvetően miről van szó.. "Bekapcsolást jelző LED"
(#) nandika76 hozzászólása Okt 13, 2018 /
 
Sziasztok. Egy ötlet vagy gondolat merült fel bennem. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy RGB leddel lenne a kijelzés megoldva. Oly módon, hogy normál módon indulna, majd mikor eléri a sárga fokozatot minden addig világító LED sárgára vált és ugyan így pirosra a teljes sorban.

Csak egy kósza gondolat a részemről, szerintem jól mutatna az unokám készülő meglepetésén.Bocsánat ha túl nagy marhaságot találtam ki.
(#) kokozo válasza nandika76 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Nem nagy dolog ha tudsz mikrokontrollert vagy arduinót programozni. A többi megoldás viszont alkatrész temető lenne.
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Hello! Azért ha átgondolod mi is a feladat, megoldható. A három színhez az RGB Led-ből csak két szín szükséges és két komparátor. Alaphelyzetben a zöld működik. Mikor eléri a sárga szintet hozzá jön a piros. És amikor eléri a piros szintet, kikapcsol a zöld.
Tehát így működik "zöld-zöld és piros- piros". Tekintve, hogy a zöld és piros együtt is világít, két meghajtó LM3915-öt kell használni egy időben. Egyet a zöldeknek, egyet a pirosaknak. A színenként közösített anódokat kell kapcsolni PNP tranyóval.
(#) Cannon válasza metabo123 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Sziasztok! Ebben a kapcsolásban az LM358-at mivel tudnám helyettesíteni?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
Szia! A helyettesítői általában drágábbak és nehezebben beszerezhetőek, maradj az LM358-nál. Az általános műveleti erősítőket a be és kimenő feszültségtartományuk szűkössége nem teszik alkalmassá erre a feladatra.
Következő: »»   140 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu