Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   212 / 212
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Ahogy lehet utánanézek, mert valami zavaros. Ugyanis a sztereó TPA3116 az hibátlanul viselkedik, csak azt félretettem egy ideje. A párhuzamosított 3118-as modullal volt gondom, ugyanis bár független tápról jár, de meglehet hogy interferencia lép fel köztük. 1nF, vagy 1kOhm a bemeneteken megszűnteti. Meg kell néznem mit produkál ha csak egy modul kap tápot. Egy 50kOhmos sztereó potiról osztom le a jelet nekik, a meghajtó fokozat alacsony impedanciás. Hallható zaj jön a hangszórókból, ha a poti félállásban van. Fejjebb, és lejjebb tekerve elhalkul. A két végállásban csendes. Természetesen csak kondi nélkül. Van még néhány szűz modulom, csak még várnak a tekercs cserére, azokat is megnézem. Nem hiszem hogy csak ez a kettő ilyen. Volt egy közös nyákra épített két IC-s PBTL 3116, az ugyan ezt csinálta jóval hangosabban (nem csak nekem), ott a szinkronizálás segített.

Megnéztem a 3122 adatlapját, és az valójában nem szimmetrikus bemenetű, hanem két ellenfázisban működő nem hidalt végfok. Az, hogy a hídba kapcsolt végfokok kimenetei között lévő hangsugárzó szemszögéből ez szimmetrikus, az más kérdés. Valójában az egy tokban lévő mindkét végfok invertáló bemenete a jelföldre csatlakozik.

A táp majd kiforrja magát. Már nagyon megszerettem például a Skori féle fetmeghajtót, amit a 12V- ról üzemelő rezonáns tápodban van. Azt már szinte mindig meg tudom csinálni. Pedig talán a hatodik indult el először hiba nélkül.

Egyébként nem csak diy, hanem gyári végfok is készül ilyen öngerjesztős megoldással. Épp itt a kapcsotáposban javított valaki egy "H" osztályút. Rajz nem volt, de a fotók alapján egyértelműen az.
(#) TheEngineer válasza Skori hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
No akkor neki ülök a cikkeidnek a honlapodon! Olyan nincs, hogy pont ez maradjon ki, főleg azok után amit itt megosztottál ebben a pár sorban.
A hátam villamosmérnök részén kicsit szaladgált a hideg, de a kísérletezőkedvű részén meg finom melegséget véltem felfedezni a flex-szel bevágott gyűrű kapcsán.
De sima soros induktivitással is növelhető volna az induktivitás. (Most ha hülyeséget írtam és nem erre kellett, akkor kérek elnézést előre is, de szűz vagyok a területen.)
Megyek olvasgatni mint a kis angyal.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
A 3122 valóban nem hidalt alaphelyzetben, de az adatlapon megadnak hidalt erősítőre vonatkozó paramétereket is. A gyakorlatban pedig építettem hozzá anno egy kis 3 tranzisztoros differenciál-előerősítőt. Ez megoldja a szimmetrikus meghatást, és egyúttal szimmetrikus bemenete is van.
(#) tothbela válasza TheEngineer hozzászólására (») Vas, 13:33 / 1
 
Volt hogy a fórumtársak megoldásait követve satuba fogva törtem a ferritet, de flexeltem is. A flexelés után én is melegséget éreztem, úgyhogy el is dobtam gyorsan. Ne haragudj, nem tudtam kihagyni.

A ferritek elvágására olvastam egy igen régi eljárást. Igazából ferrit antenna rövidítése van leírva, de szerintem más forma esetén is használható. puha grafit ceruzával gyűrűt kell rajzolni az elvágandó helyen, és a két átellenes oldalára banándugóval rá kell érinteni a 220 (most már 230)V-os hálózati feszültséget. A grafit gyűrű mentén gyorsan felmelegszik a ferrit, és szépen elpattan a két fél. Természetesen én nem kötném direkt hálózatra, hanem vagy leválasztó trafót iktatnék közbe, vagy a hálózati vezetékekbe sorosan egy-egy vasalót (1000-1500W) iktatnék be a véletlen zárlat elkerülése érdekében.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Vas, 14:25 /
 
Gyakran látogatom a weblapodat, az erősítődet is átnyálaztam töviről hegyire. Az a három tranzisztoros fokozat nem csak hidalásra jó, hanem föld hurokból eredő zavarjelek kiszűrésére is.

Itt van az említett önrezgős táp.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2206963.html#2206963

Megnéztem a TPA3118-as modulokat. Ha csak egy darab üzemel, nincs zaj. Ha két modul megy, akkor a külön táp ellenére csak az 1nF beiktatása esetén csendes. A vezetékeket mozgatva úgy tűnik, hogy a hangsugárzó vezetékei sugároznak annyit, hogy egymás bemeneteit zavarja. Ha elég távol vannak a két oldal vezetékei, akkor már nem hallani. Aktív doboznál, ahol a hangsugárzók legalább 30-40cm lesznek egymástól, valószínűleg már semmi baj nem lesz.

Próbáltam közös tápról is, és egymástól 10cm távolságban lévő modulokat a bemenetüknél 1nF-al hidegítem, valamint a bemeneti árnyékolt vezetékeket differenciál módban pár menetben átfűzöm egy ferritgyűrűn, nem sistereg.

Olyan érzésem van, mintha feltételezte volna a gyártó, hogy a bemeneti jelváltozásnak van egy maximális értéke, ami normál zenei anyag esetén valóban így is van. Egy CD játszó után nem is kell alul áteresztő hogy egy PWM erősítő ne moduláljon félre, mert a 22,05 kHz nagyon messze van a sokszáz kHz-től. De ha egy kapcsolófrekvenciához közeli zavaró valami beleszól a bemeneti jelbe, az talán elronthatja a hangot.

Ha a belső bemeneti differenciálerősítő közös módú jelelnyomása nagyobb frekvenciánál nem igazán jó, akkor az magyarázat lehet a te problémádra is. Megpróbálom még az egyik modulnál a szimmetrikus bemenet kialakítását, de mind az invertáló, mind a neminvertáló bemenetet a modul GND-jéhez hidegítem. 4,7kOhm/1nF kezdetnek talán jó is lesz.
(#) Trivium93 válasza TheEngineer hozzászólására (») 12:02 /
 
Skóppal nem mértem, de meglett a hibs forrása. Az előerősítő + tápjánál a nyák felszakadt. Így lett DC eltolódás. Van nekem egy lm393 as komparátor ami a tápfeszültség + részét és a kimenet + periódusát hasonlítja össze. Annak a féloldala akkor is villog amikor lekötöm a kimenetet. A másik oldala meg nem akar villogni. Amikor a kimeneti feszkó eléri a táp 85%-át akkortól kezd villogni. Valószínű ott is gubanc van. Ha lm393 as ic tápját leszedem gondnélkül működik.
Azóta is hibátlanul megy, bár figyelmeztető villogó nincs.

Köszönöm szépen a jó ötleteket!
A hozzászólás módosítva: 12:09
Következő: »»   212 / 212
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu