Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   203 / 203
(#) Karesz 50 válasza TheEngineer hozzászólására (») Szo, 5:31 /
 
Mindenkinek szántam a válaszom, így természetesen Neked is és köszönöm, hogy "belekontárkodsz". A meghajtót toroidra tekerem és már minden variációt kipróbáltam. Ha folytatom még ezt a trafós meghajtásos kísérletet akkor egyelőre két független meghajtó trafót fogok használni.

Gondoltam mindazokra amiket írtál. Az Ugs nyitófesz 12- és 20 V között van, a záró 0V. Ezt bizonyosan ki tudtam mérni. 70-80%-os modulációnál már nem látom hogyan kapcsolgat a félhíd (ha szinusszal vezérlem), mert összemosódik a szkópon minden. Négyszöggel látnám, de ekkor kinyírja feteket.

Ha a légmagot birizgálom, forgatom, mozgatom, alig változik a pwm jel, tehát nem gondolom, hogy ennek a szórt mágneses tere zavarná a meghajtást. Persze tévedhetek ebben is.

Most inkább arra gyanakszom, hogy lassú a komparátor. Áram kimenetűre kellene átalakítani, hogy az átkapcsolási sebessége növekedjen. Időt kell szánni egy normális nyák megtervezésére, mert ez így kínszenvedés. Nem szépnek kell lennie első körben, hanem jónak.

Ez az IRF540 nem alkalmas a kapcsolóüzemre, ezzel kísérletezni halott ügy. Rendelek IRFB4212-őt és azzal fogom folytatni. Ezt a maradék 2 db-ot esetleg még feláldozom, aztán visszakerül a polcra ez a "gubanc".
(#) Karesz 50 hozzászólása Szo, 6:32 /
 
Eszembe jutott valami. Az a gond az ember agyával, hogy szereti a szimmetriát.
A trafó csak a lebegőtáphoz kell, az alsó fet meghajtásához teljesen felesleges.
Ha az alsó fetet "direktben" hajtom meg a komparátor kimenetéről akkor ez +/-12 V-os Ugs vezérlőfeszt fog kapni. Tehát később kapcsol be, mint a felső fet és előbb kapcsol ki. Az elrendezésből fakadóan lesz holtidő, amit a komparátor meredekségével lehet szabályozni.
Hirtelen ötlet, de akár működhet is.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Szo, 10:07 /
 
Nem, elvileg az az MPSA SMD változata. A tranyók SMD-k kivéve az áramgenerátorét az maradt lábas a disszipáció miatt (nem volt kedvem új rendelést csinálni meg a nyákot átalakítani olyan SMD tranyóra ami bírja a disszipációt). Kerestem a nyáktervet de az szőrén szálán eltűnt.
A kicsi kezdeti drótgubancosról maradt egy kép, meg a nagy nyákjáról.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 19:15 /
 
Nekem meg az, hogy hibridizálni lehetne egy diszkrét, viszonylag lassú félvezetős szintáttevőt egy trafós gyorsítóval. Konkrétan csak az éleket kellene transzformálni, a többit megoldaná az elektronika. Éppen agyalok rajta.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 11:02 /
 
Belém tetted az ördögöt a trafóssal. Induktivitásméréssel mindig bajban voltam, de vettem a kínaitól egy saccolóketyerét. Nem nevezném műszernek az 5%-os pontosságával, mert az nem itt kezdődik. Gyorsan megnéztem néhány trafócskát, meg akkor már a 2x10 menetes fénycsöves toroidot is. UTP kábelből bontott vezetéket használtam szigorúan csak tesztelés szintjén. A 10 menet 44uH induktivitású, a tekercsek közt 7,5pF a kapacitás. A szórási induktivitás 200nH. Egy nagyobb toroidra tekerve ugyanazt a sodrott párt 6 menetes lett a trafó. 190uH mágnesező, 210nH szórási induktivitás lett. A primer/szekunder kapacitás 6,2pF.

Mivel mindenképp szoros csatolásra van szükség, a kapacitással nem igen lehet lejjebb menni, csak ha nagyobb vasat használunk.

Na még próbálkozok egy kicsit meló előtt.
(#) TheEngineer válasza tothbela hozzászólására (») Hé, 11:08 /
 
Nincs egy pici E16-os vagy E20-as magod otthon? Én most nem vagyok otthon egy hétig, pedig megmérném én magam, de úgy gondolom, hogy a sodrony nem optimális kapacitás szempontjából. Tudom hogy a lehető legszorosabb csatolás kell, de a kapacitás nagyobb gond szerintem. Csak meg kellene próbálni egymás mellett szépen vezetve a 3 szálat.
Ha nem tudjátok megpróbálni a héten, szívesen megtekerem ha hazamegyek jövő héten, csak majd szóljatok rám.
Addig csak olvasok mint a kisangyal!
A hozzászólás módosítva: Hé, 11:08
(#) Peter65 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 12:12 /
 
Az elmúlt hét második felében nem volt időm reagálni, bár a téma pörgött. Most tenném meg hozzászólásonként, még akkor is, ha már esetleg túlhaladott.
Itt a harmadik bekezdésben több mindent nem értek.
Egyrészt a menetszámmal arányosnak kellene lennie a feszültség-idő területnek.
Másrészt jó lenne, ha a fetek összenyitást ha érthetőbben leírnád. Ha a feteknél kialakuló segédtáp lemegy 3V-ra, akkor mitől nyit össze?
Harmadrészt a 22V-os zéner nagy lesz, pont akkora kellene, mint a segédtáp névleges értéke. Nem túlfeszültségre kell korlátozni, hanem a segédtáp kondenzátorain a minél gyorsabb feszültség változást segíteni, úgy, hogy a teljes feszültség ne emelkedjen meg.
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Hé, 12:15 /
 
A csatolt rajzon, ahogy szerintem a -5+12V-os meghajtójel előállhatna.
(#) Peter65 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 12:27 /
 
Korábban írtam, hogy jó lenne egy kis feszültség idő tartalékot adni a trafóknak. Ha a primer oldalon lévő kondenzátorok (apropó, oda mekkora kondit tettél?) nem töltődnek/sülnek kelő gyorsasággal, az is a trafó telítődéséhez vezet, és akkor már nem lesz normális kapcsoló jel.
Engem meglep, hogy másként viselkedik a kettő és az egytrafós megoldás. A kettő trafós megoldásnál párhuzamosan járatod a trafókat. Ha az ideálishoz közelítenek, akkor a szekunder feszültségük mind a kettő esetben ugyan olyanok. De a valóság mindig jobban tudja a fizikát, azaz a szórási impedanciák alakulása valamit nagyon befolyásol.
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Hé, 12:50 /
 
Már Karesznek is akartam írni, hogy jó lenne a vasmag méretét is leírni, és akkor ez alapján nagyobb eséllyel tudja más is felhasználni az adatokat. Azok a vasak, amikkel én találkoztam kompakt fénycsövekből, vagy elektronikus fénycső maghajtókból leggyakrabban 10mm külső, 6mm-es belső átmérőjűek és 5mm magasak voltak. Csak feltételezem, hogy ti is ilyenekkel próbálkoztok.
A trafó mágnesezési induktivitása szerintem itt nem olyan fontos, inkább a feszültség-idő területe, amit Karesz kimért. Viszont a szórási induktivitás annál inkább. Ha Karesz valamilyen oszcillációra gondol, akkor akár a szórt induktivitás és valamely kapacitás is képezhet egy veszélyes rezgőkört, ha nem sikerült csillapítani azt.
Önmagában az az 5-10pF szerintem nem kellene, hogy bajt okozzon, hiszen bifilárisan van tekerve, azaz az áramok a tápok felé és a meghajtó kimenet felé folynak el, a szekunderen nem kellene vezérlő jelet generálnia.
(#) Karesz 50 válasza Peter65 hozzászólására (») Hé, 21:24 /
 
Idézet:
„Egyrészt a menetszámmal arányosnak kellene lennie a feszültség-idő területnek.”

Most megint lebuktam, hogy alapdolgokkal sem vagyok tisztában esetleg. A fesz-idő terület a gerjesztéssel, vagy az induktivitással arányos? Meg mernék esküdni rá, hogy 10 menettel 7.5 us-nél ment telítésbe a mag, 7 menetnél pedig ennek felénél. De el is mérhettem. Majd megmérem újra.

Idézet:
„Másrészt jó lenne, ha a fetek összenyitást ha érthetőbben leírnád. Ha a feteknél kialakuló segédtáp lemegy 3V-ra, akkor mitől nyit össze?”

Kitettem képet is a "gubancról", hogy a végfetek már külön tápról mentek. Ennek a feszültsége esett le 3 V-ra.

Idézet:
„Harmadrészt a 22V-os zéner nagy lesz, pont akkora kellene, mint a segédtáp névleges értéke. Nem túlfeszültségre kell korlátozni, hanem a segédtáp kondenzátorain a minél gyorsabb feszültség változást segíteni, úgy, hogy a teljes feszültség ne emelkedjen meg.”

Most, hogy mondod - a segédtáp feszültségét (a 47 nF-os kondikét) meg se néztem csak az Ugs-t és az nem ment 20V fölé sohasem.
(#) Karesz 50 válasza Peter65 hozzászólására (») Hé, 21:43 /
 
A lényeg, hogy 10 menet helyett kipróbáltam 7-tel és 14-el is és mindkét változatnál megmaradt az az instabilitás amit érzésem szerint az egy magra tekert közös szekunderek okoztak. A primer előtti kondit 47 nanóról 1u-ra növeltem, de semmi változást nem láttam. Lehet, hogy csökkenteni kellett volna? (Már feltettem a polcra az egészet, mert megint elszálltak a végfetek és kicsit kedvem szegte.)
(#) Karesz 50 válasza Peter65 hozzászólására (») 6:42 /
 
Elfelejtettem tegnap leírni.
Ha +/- 17 V a táp, akkor a segédtáp feszültsége 34 V lesz. Egyébként megint jól kitaláltad ezt az Ugs vezérlést.
(#) Peter65 válasza Karesz 50 hozzászólására (») 12:55 /
 
A feszültség idő terület a gerjesztéssel csak közvetve van kapcsolatban. Az induktivitáshoz már több köze van, de mivel ez "vasas" tekercs, a mágnesezési görbe szab meg mindent, ahhoz érdemes mindent kötni. A feszültség idő terület elvileg arányos a menetszámmal (gondolj egy sima trafó méretezésére, ugyanazon frekvencián kétszeres feszültséghez kétszeres menetszám tartozik), de nagyon kevés menetnél, a mágnesezési görbe könyökpontja nem lesz "sarkos", azaz ha ugyanakkora mágnesező áramnál mondjuk azt, hogy telítésbe került a vas, valóban előfordulhat, hogy nem lineárisnak mérjük.
Azt értem, hogy leesett a táp 3V-ra, de azt nem, hogy mi okozta az összenyitást.
Pedig a kondik feszültségét kellene megfogni.
(#) Peter65 válasza Karesz 50 hozzászólására (») 12:59 /
 
Igen, inkább csökkenteni kellet volna. A primer oldali kondinak ugyanúgy követni kell az erősített jel változását, mint a feteknél lévő segédtáp kondijainak. Ha abból indulunk ki, hogy a fetek bemeneti kapacitása kb. 1nF, akkor ha egy nagyságrenddel nagyobban választunk, kb. 10nF-os kondikat kellene választani. 1µF-os kondi esetén szinte tuti, hogy egy négyszögjellel telítésbe vitted a trafókat.
(#) Peter65 válasza Karesz 50 hozzászólására (») 13:04 /
 
A rajzon szerettem volna érzékeltetni, hogy a menetszámok 2:1:1 arányban lennének egy vason. Szerintem ilyen aránynál +-17V kell a meghajtásnál, de persze tévedhetek. Örülök ha tetszik, hátha meghozza kedved. Azt hiszem lassan illő lenne küldeni neked egy marék fetet. Ha megmondod milyen típust szeretnél, postázni fogom.
(#) Karesz 50 válasza Peter65 hozzászólására (») 17:04 /
 
Na igen... azt már nem vettem figyelembe, hogy 2:1:1 arányban van rajzolva az áttétel.

A néhány évvel ezelőtti kísérletekbe - talán - összesen 1 pár fet halt bele és inkább ezt a tendenciát szeretném követni az elkövetkezendőkben. Rengeteg egyéb dolgom feltornyosult amiket most már elkerülhetetlenül be kell fejeznem, azután folytatom a pwm-et.

Az előző hsz.-eidben leírtakat értem és megjegyzem.
Következő: »»   203 / 203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu