Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   219 / 219
(#) possim válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia TothBela, csináltam egy blokk sémát az egész áramkörről , hogy tisztább legyen az összkép. Az RF erősítő 4MHz-megy, összesen 6 fokozat van benne, ezek mind hangolva vannak, ennek a végfok része egy légmagos "transzformátort hajt meg" ami szintén hangolva van 4MHz-re primeren is és szekunderen is. A tápegységnek 2 feszültség szintje van vagy egy 100V-os ami megy a végfokhoz és van egy 12Vos ami viszi a periféria áramköröket stb. A végfok 50V-tól kezd el éledni és 100V a névleges feszültsége . Itt 100Von ~1.7A-t vesz fel folyamatosan így kábé a végfok terhelő impedanciája olyan 60Ohmra adódik. A táp adott és nem is nagyon szeretnék változtatni rajta értem ezalatt a H osztályt, hogy több feszszintet hozzak ki a névleges környékén. Ezért is gondoltam , hogy D-osztályban lenne jó megoldani egy SingleEnded elrendezésben ahol a kitöltési tényezőt közel 100% ig lehet kitolni igy 75% on menne üresjáratban és 50-100% változna bemeneti jel esetén. Na de , ez nyílván nem lehetséges a deathtime miatt főleg magasabb frekvenciákon , ugyhogy valahogy kompromisszumos megoldás kellene ami mondjuk 50-90% között mozog.
Link egy korai verzióról:
1link
2link
3link
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) tothbela válasza possim hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Így már értem. A 4MHz-et leosztanám valamennyivel, és ha a hangminőség nem annyira gáz, egy vezérelhető fix frekvenciás step down feszültség szabályzót lehetne használni. Ott nincs holtidő, tehát koppig mehetne pozitív irányba. Azért nincs holtidő, mert féloldalasan terhelt a PWM mimenete, így a negatív oldalon csak egy gyors dióda kell. Szerintem 125kHz optimális lehet a szabályzónak.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Most néztem a videókat. Nem rádióadó, hanem plazmahangszóró. Akkor nem kell szinkronban lennie a PWM végfoknak. Itt ez nem előírás. Nézünk egy ebay-est.
(#) mlaci989 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Szevasz.
Lecseréltem a kimeneti szűrőkondit 1uf 630voltos wimasra. Az volt itthon. Tantál kondit X7R-es smd-re. Továbbra is fennáll a probléma. Szól meg okés is lenne a hangja. Egyedül gyors diódám nincs itthon. Meg kisebb low esr-se szűrőelkók. Habár megpróbálhatom 50Hz-es trafóról meghajtani,ahhoz vannak elkóim. Szerzek diódát és ha nem lesz jó,akkor újraépítem új nyákra.
(#) TAttila77 válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Előszedtem az enyémeket, egyiken se tudtam a hibádat előidézni sehogy sem.Még ha a visszacsatolással gyorsítom vagy lassítom, még akkor is jók. Én IRFB4227-eket használok. építettem vagy hat panelt, hidat is, de még nem építettem be egyiket sem, még várat magára.
hirtelen kifogytam az ötleteimből de most sajna nincs időm a jelenségeddel agyalászni. Ami még be szokott válni, hogy kezd el az alkatrészeket egyenként jobbakra cserélni, értem itt azt, hogy kezded az összes kondival a két IC körűl, majd bekapcs. és szkópolsz, utána folytatod az összes ellenállással és ismét nézed jobb e. Aztán az összes elkó, dióda, végűl a két IC és fet. Meg kell javúlnia, valamelyik alkatrészed nem tuti, én diódára gyanakodnék, de lehet az LM is rosszúl dolgozhat. Ki kéne cseréljed másikra háthaaz. Én a 820 ohmmal sorba tettem be egy 47-100u elkót a test felé, így nekem nem pattan bekapcsoláskor. Ge Lee ír is erről a hidas cikkében. Azt is tanúlmányozd. Az ő frekvevciabeállításaival módosításaival is nagyon stabílan megy.
(#) krisz69 hozzászólása Dec 12, 2019 /
 
Sziasztok nem épp végfok építés. Inkab javítás lenne a kérdésem. Adott egy T.amp tsa2200 végfok. A vezerlő panelen valami még nem ok . Sajnos a kapcsolási rajzot nem adja ki a gyártó. Vezerlő jel megvan. A tap be is kapcsól viszont a vegfok panel vissza helyezését követően le is tilt. Addig se jut el hogy vegig ellenörize a végfokot jó e . Lm339 6 6-os lába és a negativ 16V között van egy smd kondi az repedt. Alatta van még egy kondi ami az lm 339 7-es lábát húzza a negativ 16V ra . A 2 kondezator ránézésre teljesen egyforma . Az alsó beforrasztva 6.8nf et mérek. Kérdés mi lehetett az a kondenzátor vagy mit nézek még meg. ? És az smd tranzisztorok be azonositasában kérnék segitséget ha tudna valaki segíteni.Mert sok lehetőseget feldob a beazonosító program.
(#) gulyi88 válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
SMD tranyók és más smd állatok beazonosításához.
http://www.s-manuals.com/smd
Felirat+tokozás típus alapján többnyire beazonosíthatók.
pl:
1P sot23 tokban az egy 2222 npn tranyó valamelyik gyártótól.
2F sot23 meg 2907 PNP tranyó valamely gyártótól.
EF5 meg minden bizonnyal BZT52H-B75 EF (75V-os zenner, adatlapról derül ki)
Műszerrel érdemes dióda állásban megcsipogtatni úgy közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy fet-e vagy bipoláris-e, vagy dióda-e, dupla dióda-e stb...

A repedés a nyákon is látszik, a vezetősávok is elrepedhettek, biztos ami biztos át kellene hidalni egy vékony rézdrótszállal az adott területen futó vezetősávokat.
(Lötstopot óvatosan le kell kaparni, ésvagy bőven meggyantázott és teliónozott ónszívószalaggal pákával melegítve és finoman rányomva dörzsölgetni, úgy kíméletesen lejön a lötstop és beónozódik a vezetősáv).
(#) krisz69 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Nem repedt a vezető sáv valam szörszál szerű kerűlt rá. Smd kondi a fő kérdés mi lehet. ? :/
(#) gulyi88 válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Esélytelen hogy kiderüljön.
Méretéből (és tápfeszből) lehet saccolni egy max értéket, azon belül bármi lehet.
Visszarajzolhatod a környékét, amíg valami felismerhető áramköri részlet kirajzolódik.
Majd utána meg lehet fejteni, hogy milyen funkciót töltött be és milyen érték lehetett.
Bizonytalan kimenetellel az is vezethet eredményre, ha kipróbálod hasra egykét értékkel, elsőként ugyanakkorával, mint ami alatta van, de tönkre is mehet a masina, tisztázni kellene a funkcióját!
Mindenképpen áramkorlátot kell alkalmazni a táplálásnál!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2019
(#) ferci válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Ha az LM339 6-os lába ( inv.bemenet ) és a negativ 16V között van ( tényleg ) egy repedt smd kondi, akkor valószínűleg hidegítő. Próbálj betenni egy 47..100 n nagyságrendűt.
Ez az erősítő sztereo - nincs ebből a panelből 2 db, összehasonlítani?
(#) krisz69 válasza ferci hozzászólására (») Dec 12, 2019 / 1
 
Ez a panel a táp vezérlést látja el és figyeli a terhelést rövidzárlatot stb. Komparator szerepe van
(#) ferci válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 1
 
Oké, az IC is komparátor - éppen ezért az a kondi csak hidegítő azon a lábon.
(#) latyakosa hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Találkozott már valaki ezzel a modullal ?
A szekunder oldalon az erősítő szimmetrikus tápról működik, azonban csak a pozitiv táp stabil, a negatív oszcillál. Új panel csak a ferdeszeműektől érkezett.
Következő: »»   219 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu