Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   238 / 238
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Az tiszta hogy a BD moduláció 3(4)állapotú kimenettel rendelkezik, ezzel nincs is baj. A baj ott kezdődik, hogy nem lehet a két végfok kimenetet egymáshoz képest tetszőleges időkülönbséggel átbillenteni. Pedig a jó linearitáshoz ez elengedhetetlen. A két kimenet össze fog szinkronizálódni,, ha nagyon kicsi köztük az átbillenési időkülönbség. Ez a fő gond. Karesz is ezért figyelt meg akkora keresztezési torzítást. AD moduláció esetén mind a két kimenet egyszerre billen át, csak ellentétes fázisban.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nem tudom, mitől szinkronizálódna össze, én nem tapasztaltam ilyet. Van szinkronizáló áramkör ( valami északi palinak a szabadalma önrezgőre ) de nekem nem működött megnyugtatóan. De ez nem a kis jeleknél, hanem az egész tartományban biztosítaná a háromállapotú vezérlést.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Véleményem szerint a fix frekvenciás megoldások mindenképpen többet fognak torzítani mint az önrezgők. Viszont ha tudjuk, hogy mi okozza a torzítást akkor tenni is tudunk ellene. Persze megszüntetni nem lehet, de sokféle módszerrel lehet csökkenteni.
Csak a példa kedvéért:

D osztályú erősítőben a torzítások egy része a holtidővel összefüggésben keletkezik. Használhatunk gyorsabb felvezetőket. Ma már a nanoszekundumos (<10) tartományba le lehet szorítani a holtidőt, sima szilicium fetekkel is, és csak idő (és ár) kérdése mikor jelennek meg alkalmazások pl. GaN FET-es megoldásokra.

A kimeneti szűrő (elsősorban az induktivitás) nemlinearitása is visz be torzítást. Ez csökkenthető, pl. jobb minőségű LC alkatrészek használatával, vagy Pl. olyan kapcsolási elrendezéssel amiben a szűrő utáni a visszacsatolás, és valamekkora részben korrigálni képes a torzítását (pl. UcD).

A visszacsatolás hatékonysága, THD tekintetében, szorosan összefügg a kapcsolóüzemű részek késleltetési idejével, jelenleg ez is leszorítható az n*10ns időtartományba (a korai D osztályú erősítők esetében egy nagyságrenddel rosszabb értékek voltak).

Kritikus pont pl. az alkalmazott komparátor, mert ezek igen messze vannak az ideálistól. Egy jól megválasztott áramkör igen sokat számíthat, az erősítő hangminősége szempontjából.

A kapcsolóüzemű eszközök fejlődése, a sebesség növekedését is jelenti, a vivő akár MHz-es tartományba is kerülhet. Ez eleve csökkenti a BD moduláció jelentőségét, mert akár AD modulációval is hasonló eredmény érhető el.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 / 1
 
Kipróbáltam én is, találomra kivettem egyet a dobozból, labortápról megnéztem az üres panelt hogy mekkora áramot vesz fel, meg hogy nincs-e DC a kimeneten, utána a kép szerint összedrótoztam és adtam neki tápot a 3s2p Lion cellapakkról.
Hát, hogy az akku miatt van-e azt nem tudom, de ez épp ellenkezőleg szól mint amiket leírtál. Döglötten, unalmasan szól, a Marantz PM5004 jut róla eszembe, annak volt kb. ilyen hangképe. Egyébként szerintem teljesen ugyanolyan mint bármelyik átlagos AB osztályú félvezetős gyári erősítő amit mondjuk 25-50 ezerért veszel valahol használtan. Ha nem tudnám, a hangja alapján nem mondanám meg hogy ez pwm végfok, annyira hagyományosan félvezetősen szól.

Szóval ahogy írod, hifire tényleg nem való mert a csövesemhez képest a fasorban sincs, de bármi másra szerintem tökéletesen megfelel ahova kell egy olcsó végfok (TV után, traktorba, udvarra a bogrács mellé egy akkuról stb). Ha meg így nézzük, 1100Ft-ból senki nem csinál ilyen hangot.

Majd megnézem még máshogy is, mert valahol írták róla, hogy hálózatról meg magasabb tápfeszről máshogy szól, van egy 14V körüli trafóm rajta graetz, 5500µF puffer meg egy 4,7µF fólia, arról 19V DC körül jön le.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Szerintem amíg valami szimulációt nem teszek fel, addig nem lesz világos hogy mi az a probléma, amitől a BD moduláció egy járulékos keresztezési torzítást generál függetlenül a holtidő mibenlététől. Ha sikerül megfogalmaznom egyértelműen, akkor ígérem hogy teljesen világos lesz.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Idézet:
„udvarra a bogrács mellé egy akkuról”

Arra teljes mértékben használhatatlan.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ezek után mostmár kénytelen leszek én is kipróbálni
De előbb a csatolt képen láthatókkal fogok egy kicsit játszani (saját tervezésű panelek).
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Hallottam 3116-ost is, igaz hogy nagyon régen, de emlékeim szerint az rosszabb ennél. Az összes pwm közül amit hallottam talán ennek van a legkevésbé pwm-es hangja, simán olyan mint bármelyik kommersz AB osztályú, semmiféle gépies hangot nem hallok belőle. Nem durrog csattog csak egy aprót pattan ki/be kapcsoláskor. Egész délután hallgattam trafós tápról, nekem ugyanolyannak tűnik mint akkuról.
Aki nem fanatikusan hifista vagy audiofül vagy akármi, annak teljesen jó egy ilyen panel, főleg ezen az áron. Ha létezett volna 30 évvel ezelőtt akkor elég sok munkát megspórolt volna nekem, ilyen JLH-kat meg VF2-ket meg egyebeket biztos nem építettem volna soha.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nagyon szépek ezek a panelek, elkezdett csurogni a nyálam.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Még a végén te is átnyergelsz rá
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Maradok inkább a csöveknél.
(#) Karesz 50 hozzászólása Kedd, 8:26 /
 
Az AVX-en több mint egy éve hirdetnek majd féláron egy kb. 50 órát használt, még garanciális, NAD C298 (Purifi) végfokot és a kutyának sem kell. A hifisek idegenkednek a "D" osztály hangjától. A gazdi is inkább bukik rajta fél millát csak szabaduljon tőle. Érdemes a linkelt meghallgatásos teszteket is elolvasni róla.

https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=32&t=188313
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 10:30 / 1
 
Nekem a jelen pillanatban 600.000Ft-os, meghirdetett ár bármilyen erősítőért sok lenne, így nem tudom megítélni mennyi a reális ára. "A kutyának sem kell"-hez hozzátenném, hogy több mint félmillióért. Nekem pl. kellene - ha beleférne abba a keretbe amit ilyesmire tudok, vagy akarok költeni, de nekem a jelenlegi 30W körüli teljesítményű, kicsi erősítőm is megfelel (aminek ráadásul sokkal szerényebb paraméterei lehetnek)..


"A hifisek idegenkednek a "D" osztály hangjától." megállapításod szerintem túlzott általánosítás. Szerintem a hifisek nagy része, egy vaktesztben nem tudná megmondani, hogy D osztályú erősítőt hall-e. Az előítélet szerintem a korai D osztályú erősítők-ből ered, amelyek valóban csak hangosításra voltak alkalmasak, hifire nem igazán - csakhogy azóta elég sokat fejlesztették a D osztályú erősítőket is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:35
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 11:20 /
 
Azon a fórumon ennyi pénzt elköltenek/kiadnak egy hangszóró vezetékért. Szerintem nem az ára az ami miatt nem kell senkinek. Nem akarom én ezzel a "D" osztályt bántani - mert semmi bajom vele - csak szemet szúrt tegnap, hogy mennyi ideje ott hever parlagon. Egyébként én is megvenném ha éppen nem tudnék mire elkölteni ennyi pénzt (aztán vagy tetszene, vagy nem... elférne a polcon : ) )
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Kedd, 11:57 /
 
- Még mindig nem tanultam meg angolul és a Google nem fordítja le (nálam) a teszt kommentjét.
- Írtam, hogy a hirdetésben vannak csatolt linkek (és az Audioscience NAD C298 mérése is köztük van).
- Van itt egy Stereophile teszt is a linkek között. Mint minden teszt magazinnál, a Stereophilnél is ki kell vonni annyit a szubjektív-objektivitásból, hogy ez náluk is egy fizetett reklám (szerintem... ha jól gondolom), tehát a sorok között sem árt olvasni.
- Egyébként Bruno-t legalább annyira tisztelem, mint pl. Hawksford-ot.

Azt nem kell véresen komolyan venni, hogy én is építettem anno 3-4 db "D" osztályú végfokot - amik ugyan nyilvánvalóan a poros nyomában nem voltak az Encore-nak, vagy a Purifi-nek - de azt vettem észre, hogy mindnek volt egy jellegzetes kemény, durván tisztának látszani akaró hangja... ami nem volt kellemetlen, de szigorúan a magánvéleményem, hogy egy hasonló árkategóriájú/minőségű analóg végfok hosszútávon hallgathatóbb a "D" osztálynál. (Mondom ezt Neked, aki a Purifi-nél két nagyságrenddel nagyobb torzítású analóg végfokot hallgat... és talán nem véletlenül.)
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 13:25 /
 
Nem is értelek, pedig nemrég vettél egy D osztályú panelt mert valaki ódákat zengett róla. Aztán meghallgattad...
Aki erősítőt gyárt az azért teszi, mert el akarja adni. Ehhez a mai napig megmaradt jó reklámnak a műszaki paraméter, akit az érdekel az azt fogja megvenni, aztán vagy be is beszéli majd magának hogy nincs is annál jobb, vagy épít elé csöves előfokot hogy azzal majd hátha szól valahogy, stb.
Egyébként az avx-en 1-2 milliós erősítők is gyakran cserélnek gazdát, néha 4-5 milliósakat is látni, és a purifiről szerintem sokat elárul az is, hogy ha azért 600 ezret sem adnak. Én sem akarom bántani, de én is azért nem venném meg még 200 ezerért sem, mert 99% hogy két nap után továbbértékesítési kényszer lenne rajtam úrrá, és verném a fejem a falba, hogy mennyi más, értelmesebb dologra is jó lett volna az a 200 ezer.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:26
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 13:26 /
 
Még általános iskolás voltam amikor a haverok elcsaltak magukkal horgászni, hogy az milyen jó. Életemben nem unatkoztam még akkorát, mit ott a folyóparton. Pedig fogtam is valami pici halat, de amikor láttam hogyan szenved a horgon átszúrt kopoltyúval, jól megsirattam, bocsánatot kértem tőle és visszadobtam. A második nagy unatkozós élményem egy focimeccs volt, ahová csak amiatt mentem el a többiekkel, mert addig sem kellett a napköziben lennem. De nagyon nem értettem mi a jó abban, hogy rohangálnak cél nélkül fel-alá... és ezzel máig így vagyok.

Az első felejthetetlen zenei élményem a FOX volt, B100-as magnóról hallgatva 18 évesen. Minden nap meghallgattuk és mély nyomokat hagyott bennem. Az első erősítő tuningom ugyanebben az évben esett meg velem, amikor az AET210-esemben található két potit addig tekergettem a jobb hangzás reményében, míg meg nem sok(k)alta a nyugalmi áramot. Nem tudta megjavítani sem a Gelka, sem a környék legjobb szerelője. Addig nézegettem a kapcsolási rajzát némi értetlenkedéssel az arcomon, míg úgy nem gondoltam/éreztem, biztos voltam benne, hogy az azok a nyilak a karikákban az áram irányát mutatják és a kapcsolás végén található BD nevezetű izék mentek tönkre. Vettem egy pákát és egy "mutatós" műszert és sikerült megjavítanom. Így indult a "karrierem" : ) A zene is vonzott, de az erősítők lelkivilága még jobban.

Pénzem az sosem volt (elég), de mégis összekapartam magamnak egy élet alatt valamennyi műszert, valamilyen lehallgató rendszert, valamennyi tudást. Azt nem tudnám elképzelni, hogy csak a zene, vagy csak a technikai háttér érdekeljen. Zene nélkül erősítőt építeni olyan, mint könyvből biciklizni tanulni (hogy hazai vizeken evezzek e példával is).
Tehát ha valaki (akit egyébként mélységesen tisztelek) azt írja nekem, hogy őt kielégíti az a 30 W-os végfok -és az a nem tudom milyen hangdobozpár hozzá- az a valaki szerintem vagy a zenét nem szereti, vagy erősítőket nem eléggé. Olyan nincs, ha valamit meg akarok szerezni annak a pénzforrás legyen az akadálya, hogy ne legyen az enyém előbb-utóbb.
Még annyit tennék hozzá ehhez a sok felesleges betűcsépléshez, hogy a könyvekben nem írnak az erősítők lelkéről (mert az is van nekik). Az erősítők lelke maga a zene.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 13:32 /
 
Óda a Kabátomhoz

Hideg van, fázom.
Megyek óda a kabátomhoz.
(Bocs)

Azért áldoztam rá vagy 1200 forintot, mert kíváncsi voltam arra, miről zeng az óda.
De a csövesekkel továbbra is hadilábon állok. Attól is nagyon ideges leszek amikor valaki kijelenti nálam, hogy ez úgy szól, mint egy csöves.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 13:42 /
 
Sehogy sem tudom neked megmutatni. Nem változtatható a jelforrásod kimenete, illetve 4 ohmosak a dobozaid. Az nvcs-t most forrasztottam vissza vagy negyedszer mire rájöttem, hogy végleg leforrasztva marad, mert így sokkal nagyobb tere van, meg élettel telibb a zene. És most ki akarom még próbálni azt is, hogy az elejéből is kiveszek mindent, mert van ott egy ellenállás osztó meg egy csatoló kondi a bemenetén. Ezzel csak annyi a baj, hogy iszonyat erősítése lesz így, egy mezei CD játékosról nem lehet meghajtani. Meg 4 ohmos dobozokra se, 8 ohmra illesztenek a kimenők.
Ja, és ez a csöves egyáltalán nem úgy szól mint egy csöves, de erről már írtam párszor. A darcilom az majdnem úgy szól mint egy csöves, na de a mai napig fogalmam sincs, hogy egy félvezetős erősítőnél hogy lehet azt elérni (ha el lehet egyáltalán) hogy ne a dobozokban szóljanak a hangszerek hanem jöjjenek ki onnan a térbe, elém. Állításod szerint ehhez kell valami jó előfok, amiket én eddig próbáltam vagy egyik sem volt jó, vagy nem tudom, de azok sem csalták ki. Meg nem is értem, maga a forrás (hangkártya) az tulajdonképpen egy jó előfok, vagy ki tudja...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 14:07 /
 
Ha egy kicsit még foglalkoztál volna a D osztállyal, akkor rájöhettél volna, hogy az IR meghajtó ic-kel sosem fogsz jó eredményt elérni. Talán nem kell mondanom, hogy a késleltetési időkkel volt probléma. Kár, hogy feladtad...
Nem véletlen, hogy az NCore sem használ ilyen ic-t, a Purifi-ben pedig egy igazán jó meghajtó ic van. ( Silicon Lab. ) Ezt is meg lehet csinálni diszkréten, de már nem egyszerű.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 14:16 /
 
Azok a hangdobozok B&W DM603S3 típusok. Azt mondják, nem utolsó darabok... még akkor sem, ha te azt írtad, hogy neked nem tetszik a hangjuk.

A zenét nagyon is szeretem és biztos vagyok benne, hogy a zenei hallásom és a zenéről való ismereteim sokkal komolyabbak, mint mondjuk neked.

Azért, mert nem építek erősítőt, még nem biztos, hogy nem szeretem az erősítőket. Anyagi problémáim már régen nincsenek. Az erősítőknél egy kicsit komolyabb dolgok foglalkoztatnak. De nekem már elég a fejhallgató is. Azt a katarzis érzést nagyon jól elő tudja idézni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:19
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 16:49 /
 
Skorinak írtam, de ha magadra vetted arról nem tehetek : )
Egyébként csináltunk együtt diszkrét PWM-et is és az sem volt igazán jó. Nem sírom vissza azt a régi szép időt amit ezekre elpazaroltam.
Az egész meg azzal kezdődött, hogy senkinek nem kell ebben az országban az a NAD C298 Purifi. Ez tény amiről nincs mit vitatkozni... ha csak most nem csináltam akkora ingyen reklámot neki, hogy valaki mérgében megveszi : )

Lemaradt, hogy természetesen a tudásod is nagyobb, a pénzed is több, a házad is szebb és a zenéhez is természetesen jobban értesz : ) És?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:52
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 17:02 / 1
 
Teljesen félreérted amit írtam. Mondhatjuk úgy, hogy ár/teljesítmény viszont nézve (és itt nem a Watt-ban mért teljesítményről beszélek) szerintem sok az a 600.000Ft bármit is tud, vagy sem az az erősítő. Ahhoz képest is sok, hogy mennyit kell dolgozni ennyi pénzért.

Idézet:
„....azt írja nekem, hogy őt kielégíti az a 30 W-os végfok -és az a nem tudom milyen hangdobozpár hozzá- az a valaki szerintem vagy a zenét nem szereti, vagy erősítőket nem eléggé....”
Már ne is haragudj de ez egy baromság. Miért ne lehetne szeretni, és élvezni a zenét, egy kisebb teljesítményű és nem csúcskategóriás készülékkel is? Pl. én még a QUAD405-öm hangját is szerettem, és nem izgatott hogy mások esetleg nem tartják jónak, és az sem, hogy esetleg elfogult vagyok mert én építettem. Na és, nekem tetszett, a többi nem az én bajom. Azon kívül, az ember priorizál, vannak bizonyos fontossági sorrendek. Tehát bár tetszik az az erősítő (nekem mondjuk az a purifi is tetszett amit meghallgattam annak idején), de a realitás az, hogy másra költöm a pénzt, mert vannak fontosabb dolgok is az életben. De ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem a zenét, csak azt, hogy jobban szeretem mondjuk a családomat, és még sorolhatnám.....
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:03
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 17:17 /
 
Lehet, hogy nem ez volt a szándékod, de itt a címzett megváltozott. Szerintem.

" Tehát ha valaki (akit egyébként mélységesen tisztelek) azt írja nekem, hogy őt kielégíti az a 30 W-os végfok -és az a nem tudom milyen hangdobozpár hozzá- az a valaki szerintem vagy a zenét nem szereti... "

Ha nem akarsz félreértést, akkor pontosabb legyél.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 17:26 /
 
Ebben az ár-sávban és felette, nem mindig a józan ész diktál. Meg lehet venni azért mert tényleg tetszik, de azért is mert a haverom is ilyet vett, és megtehetem. Vagy akár azért is mert jókat írtak róla, vagy jól néz ki az a sok nulla a torzításban.

Mindenesetre 1db apróhirdetésből elhamarkodott dolog megítélni egy terméket....
Ez alapján azt is mondhatjuk, hogy mivel üzletileg sikeres, sokat eladtak belőle, és nem mentek csődbe, sőt az apróban sem árulja a csalódott eladók tömkelege (mindössze 1 ember), hogy akkor ez biztosan nagyon jó. Az, pedig, hogy tényleg jó-e, meglehetősen szubjektív dolog.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:31
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 20:05 /
 
Idézet:
„de a realitás az, hogy másra költöm a pénzt, mert vannak fontosabb dolgok is az életben. De ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem a zenét, csak azt, hogy jobban szeretem mondjuk a családomat, és még sorolhatnám.....”

Az vigasztal engem legjobban ebben a két és fél sorban, hogy nem csak én tudok félreérthetően és pontatlanul fogalmazni. Feltehetően Te sem úgy gondoltad, hogy aki a zenét szereti az a családját elhanyagolja... vagy, hogy ennek a kettőnek bármi köze lehetne egymáshoz.

Ritkán szólítottuk meg egymást ezen a fórumon és én vagyok az aki hosszú évek óta követi figyelemmel a "munkásságod", tehát volt időm összerakni a mozaikdarabkákat és ezekből darabkákból az a kép alakult ki bennem, hogy Te nem vagy benne a "hifisek klubjába". Ezzel az égvilágon semmi gond nincs. A horgász/foci példával azt próbáltam illusztrálni, hogy tőlem mennyire távol állnak ezek a hobbik (ha lehet a sportot is egyfajta hobbinak nevezni), viszont soha meg nem fordult a fejemben, hogy a hobbihorgászok fórumára egyetlen sort is írjak (ha létezik egyáltalán ilyen fórum). Nagyon remélem, hogy ezzel most nem bántottalak meg, mert ennek még a gondolata is nagyon távol áll tőlem. Csak próbálok finoman célozgatni.

A "hifis" (jaj de hülye szó ez) egy külön állatfaj. Akkor is szeret 50 milliós végfokokról könnyező szemmel beszélni, ha soha nem látott még közelről -mondjuk- 1 milliónál többet. Tehát hifis szemmel nézve 600 ezer egy Purifi-ért aprópénz. Ehhez így kell hozzáállni : )
És természetesen lehet élvezni a zenét Quad 405-tel is, meg rádiósmagnóval is, meg fejhallgatóval is. Én például a színeket nem látom. Nem tudok színárnyalatok közt különbséget tenni. Van aki a hangokat nem hallja és nem is érzékeny arra, hogy több hangszer is lehet a zenében ezerféle hangszínnel. Ettől még szeretheti a zenét és érthet is hozzá. A megboldogult Hifi Magazinnál fordult elő (többször is), hogy Darvas László várakozás teli örömmel hívott meg zenészeket készülékek tesztelésére és kiderült, hogy zenészek nem tudnak különbséget tenni hangzás és hangzás között, mert nem tudnak a részletekre figyelni. Nekik a zene egy tömör egységes valami, ritmussal, dallammal, előadásmóddal - ehhez végképp nem értek - nincs olyan, hogy fázishiba meg, hogy a dobozokból szól-e a hang vagy a térből. Tehát lehet magát a zenét élvezni és lehet a zene hangjait élvezni. Ez két külön dolog... szerintem. A hifi, vagy a mára már minden értelemben lejáratott High End készülékek azt a célt szolgálják, hogy a hangokra figyeljünk, a precizitásra, a térre, a finomabbnál finomabb részletekre. Hogy mi a hangzásbéli különbség két elkó, vagy két kábel között. És ez szerintem nem pénz kérdés, ez életforma. De emellett még ugyanúgy szerethetjük a családunkat, mint más "normális" ember... mint a horgász, vagy a lepkegyűjtő. Akit emellett még a páka füstje is megcsapott, az már olyan mint én, például : ) De vannak itt még páran ilyenek, ha nem is sokan.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:07
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 8:25 / 2
 
Egy bizonyos típusú "hifis-t" írtál le, pl. olyat aki elfogadja pl. hogy ezzel a kondival ilyen, a másikkal meg olyan a hang, cserélgeti és fülel. Vagy akinek aprópénz félmillió egy erősítőért.

Nos én realistának tartom magam, szeretem a jó készülékeket, talán kicsit technokrata is vagyok, viszont szeretek a dolgok mögé is látni egy kicsit. Pl. nem elégszem meg azzal hogy ezzel a kondival jobban szól (már persze akkor, ha én magam is hallok jelentős különbséget), hanem ilyenkor szeretném tudni azt is, hogy miért... Kábelek esetében hasonlóképpen, számomra nyilvánvaló, hogy ha másképp szól, akkor bizonyos műszaki paraméterei is mások - amit vagy meg tudunk határozni, vagy nem, de azért törekszünk rá.
Néhány összefüggést a hangzás, és a mérhető paraméterek között azért sikerült már észrevenni, de nyilván nem az összeset, csak egy kis részét.

Szerintem a "hifis" kifejezést kicsit kisajátították (vagy csak próbálják kisajátítani) a dolog ezoterikus oldalát előtérbe helyezők, és persze az üzletemberek erre ráerősítenek, hiszen bevétel... Szerintem viszont lehet hifis az is aki nem így áll hozzá, csakhogy nem neki fogják eladni mondjuk félmillióért a hangfalkábelt.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Csü, 15:53 /
 
Idézet:
„(Mondom ezt Neked, aki a Purifi-nél két nagyságrenddel nagyobb torzítású analóg végfokot hallgat... és talán nem véletlenül.)”
Ez egy kísérlet valójában, csak hosszabbra sikeredett, mint gondoltam volna.
Egy minden szempontból extremitást szerettem volna kipróbálni, feltérképezni a hangi tulajdonságait, a hangi működését-->torzítását.
Extrém az ár ( ~50 Mio Ft ), extrém ( gyatra ) a kapcsolás, a paraméterek...
Ahhoz, hogy fel tudjam térképezni a hangzásának/hangcsinálásának a legfinomabb fondorlatait is, otthon kellett hallgatnom: sok alkalommal, sokféle mentális és környezeti állapotban, és egyre inkább mentesen, mindenféle befolyásoltságtól.
Mivel nem tudok ilyen összegeket megmozgatni a cél érdekében, így megpróbáltam lemásolni a lehető legjobban ( saját korlátaim között ).
Úgy gondolom, hogy mindenképp hasznos tapasztalatokat adott.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:54
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Csü, 18:36 /
 
Az első perctől figyelemmel kísértem az építést a háttérből szemlélődve. Láttam mekkora energiát fektettél bele és mennyit kutakodtál a neten, hogy a legapróbb részletekben is hű mása legyen az eredetinek (a lehetőségekhez képest). Azt gondoltam teljes megelégedéssel hallgatod azóta is és nem vágysz ennél szebbre-jobbra. Mielőtt esetlegesen szétszednéd - vagy lecserélnéd másra - lenne mód arra, hogy meghallgassam? (Ha nem túl szemtelen pofátlan kérés.) Majd ha kész lesz a hangdobozod... valamikor nyáron, ősszel, akármikor. Nagyon birizgálja a fantáziámat : )
Következő: »»   238 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem