Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   238 / 238
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Az tiszta hogy a BD moduláció 3(4)állapotú kimenettel rendelkezik, ezzel nincs is baj. A baj ott kezdődik, hogy nem lehet a két végfok kimenetet egymáshoz képest tetszőleges időkülönbséggel átbillenteni. Pedig a jó linearitáshoz ez elengedhetetlen. A két kimenet össze fog szinkronizálódni,, ha nagyon kicsi köztük az átbillenési időkülönbség. Ez a fő gond. Karesz is ezért figyelt meg akkora keresztezési torzítást. AD moduláció esetén mind a két kimenet egyszerre billen át, csak ellentétes fázisban.
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nem tudom, mitől szinkronizálódna össze, én nem tapasztaltam ilyet. Van szinkronizáló áramkör ( valami északi palinak a szabadalma önrezgőre ) de nekem nem működött megnyugtatóan. De ez nem a kis jeleknél, hanem az egész tartományban biztosítaná a háromállapotú vezérlést.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Véleményem szerint a fix frekvenciás megoldások mindenképpen többet fognak torzítani mint az önrezgők. Viszont ha tudjuk, hogy mi okozza a torzítást akkor tenni is tudunk ellene. Persze megszüntetni nem lehet, de sokféle módszerrel lehet csökkenteni.
Csak a példa kedvéért:

D osztályú erősítőben a torzítások egy része a holtidővel összefüggésben keletkezik. Használhatunk gyorsabb felvezetőket. Ma már a nanoszekundumos (<10) tartományba le lehet szorítani a holtidőt, sima szilicium fetekkel is, és csak idő (és ár) kérdése mikor jelennek meg alkalmazások pl. GaN FET-es megoldásokra.

A kimeneti szűrő (elsősorban az induktivitás) nemlinearitása is visz be torzítást. Ez csökkenthető, pl. jobb minőségű LC alkatrészek használatával, vagy Pl. olyan kapcsolási elrendezéssel amiben a szűrő utáni a visszacsatolás, és valamekkora részben korrigálni képes a torzítását (pl. UcD).

A visszacsatolás hatékonysága, THD tekintetében, szorosan összefügg a kapcsolóüzemű részek késleltetési idejével, jelenleg ez is leszorítható az n*10ns időtartományba (a korai D osztályú erősítők esetében egy nagyságrenddel rosszabb értékek voltak).

Kritikus pont pl. az alkalmazott komparátor, mert ezek igen messze vannak az ideálistól. Egy jól megválasztott áramkör igen sokat számíthat, az erősítő hangminősége szempontjából.

A kapcsolóüzemű eszközök fejlődése, a sebesség növekedését is jelenti, a vivő akár MHz-es tartományba is kerülhet. Ez eleve csökkenti a BD moduláció jelentőségét, mert akár AD modulációval is hasonló eredmény érhető el.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 / 1
 
Kipróbáltam én is, találomra kivettem egyet a dobozból, labortápról megnéztem az üres panelt hogy mekkora áramot vesz fel, meg hogy nincs-e DC a kimeneten, utána a kép szerint összedrótoztam és adtam neki tápot a 3s2p Lion cellapakkról.
Hát, hogy az akku miatt van-e azt nem tudom, de ez épp ellenkezőleg szól mint amiket leírtál. Döglötten, unalmasan szól, a Marantz PM5004 jut róla eszembe, annak volt kb. ilyen hangképe. Egyébként szerintem teljesen ugyanolyan mint bármelyik átlagos AB osztályú félvezetős gyári erősítő amit mondjuk 25-50 ezerért veszel valahol használtan. Ha nem tudnám, a hangja alapján nem mondanám meg hogy ez pwm végfok, annyira hagyományosan félvezetősen szól.

Szóval ahogy írod, hifire tényleg nem való mert a csövesemhez képest a fasorban sincs, de bármi másra szerintem tökéletesen megfelel ahova kell egy olcsó végfok (TV után, traktorba, udvarra a bogrács mellé egy akkuról stb). Ha meg így nézzük, 1100Ft-ból senki nem csinál ilyen hangot.

Majd megnézem még máshogy is, mert valahol írták róla, hogy hálózatról meg magasabb tápfeszről máshogy szól, van egy 14V körüli trafóm rajta graetz, 5500µF puffer meg egy 4,7µF fólia, arról 19V DC körül jön le.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Szerintem amíg valami szimulációt nem teszek fel, addig nem lesz világos hogy mi az a probléma, amitől a BD moduláció egy járulékos keresztezési torzítást generál függetlenül a holtidő mibenlététől. Ha sikerül megfogalmaznom egyértelműen, akkor ígérem hogy teljesen világos lesz.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Idézet:
„udvarra a bogrács mellé egy akkuról”

Arra teljes mértékben használhatatlan.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Ezek után mostmár kénytelen leszek én is kipróbálni
De előbb a csatolt képen láthatókkal fogok egy kicsit játszani (saját tervezésű panelek).
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Hallottam 3116-ost is, igaz hogy nagyon régen, de emlékeim szerint az rosszabb ennél. Az összes pwm közül amit hallottam talán ennek van a legkevésbé pwm-es hangja, simán olyan mint bármelyik kommersz AB osztályú, semmiféle gépies hangot nem hallok belőle. Nem durrog csattog csak egy aprót pattan ki/be kapcsoláskor. Egész délután hallgattam trafós tápról, nekem ugyanolyannak tűnik mint akkuról.
Aki nem fanatikusan hifista vagy audiofül vagy akármi, annak teljesen jó egy ilyen panel, főleg ezen az áron. Ha létezett volna 30 évvel ezelőtt akkor elég sok munkát megspórolt volna nekem, ilyen JLH-kat meg VF2-ket meg egyebeket biztos nem építettem volna soha.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Nagyon szépek ezek a panelek, elkezdett csurogni a nyálam.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Még a végén te is átnyergelsz rá
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Maradok inkább a csöveknél.
Következő: »»   238 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem