Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   216 / 216
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
A területeknek egyszerűen azért kell egyenlőnek lennie, hogy tekercsben tárolt energia átlaga nulla legyen periódusra integrálva.
Fázistolás is késleltetés, időben jelenik meg, ezért gondolnám, hogy köze van a kettőnek egymáshoz.
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
18VDC pedig 95% szerintem, de igazából mindegy...
Idézet:
„A vivőmaradék középértékét az előbb leírtam. A bemeneti összegzőponton van a hibajel, vagy másképpen az előtorzított jel. Ez úgy "áll be", hogy a kimeneten a fesz-idő terület állandó maradjon, Mert ez törvény. Másképp nem lehet.”

Remek, világos ez is.

Más: Ma összeraktam próbapanelon a kapcsolást, csak hogy gyorsan kiderüljenek a turpisságok és működik! Néhány mérést még kell rá végeznem mert voltak azért érdekes dolgok. Pl.: Hogy ha nem volt terhelés kimeneten csak az oszcilloszkóp, akkor nem igazán (pontosabban én nem) láttam, az alapharmónikust, csak a vivőfrekvenciát. Persze gondoltam, hogy azért megnézem mit mutat egy hangszóró és szerencsére megszólalt! De annyi eszem nem volt a nagy örömömben, hogy ekkor rátekintsek a szkóp képére, hogy lássam mi a bánatot mutat. Na majd ha megint megyek konzultálni majd megnézem .

szerk.: Ha DC szintet kiraktam max-ra akkor a kimeneten ez látszódott, szóval jó lesz ez valószínűleg, illetve most jutott az eszembe, hogy a főkör +/-5V-ról járt, míg a komparátoros rész +/-12V-ról, tehát nagyobb amplitúdójú jel kellett volna a bemeneten, hogy lássam mit mutat a kimenet. Persze ettől függetlenül legalább minimálisan kellett volna látnom az alapharmonikust. Na majd legközelebb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
(#) Karesz 50 válasza kacsaaa hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Örülök, hogy örülsz és, hogy kipróbálod a gyakorlatban is. Már csak azt nem írtad, melyik kapcsolást építetted meg.

Terheletlenül ne kapcsolj be PWM végfokot élesztéskor... és később is csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy nem fog gerjedni a kimenet (feszültség rezonancia!). Tegyél a kimenetre 8 Ohm-os műterhelést. És képet is tegyél ki róla légy szíves, mert érdekel. És szkóp fotót is kérek

A DC szinttel megint óvatos légy, mert a pozitív DC áramát áttölti a fojtó a negatív tápba (és fordítva) és bármekkorára felnőhet a negatív tápfesz. Akár a pufferek is felrobbanhatnak. Ebből a szempontból meg szerencséd volt, hogy nem volt terhelés a kimeneten.

Egyébként gratulálok hozzá! Keveseknek szokott elsőre sikerülni!
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Na, ma mértem többet is és azt mutatja lényegében amit vártam, jó sok oszcillációval hála a próbapanel okozta induktivitásoknak...
Szóval az epitett.PNG képen látható kapcsolás lett megépítve, természetesen kiegészítve FET-ekkel, meg meghajtóval (IR21094), illetve a komparátor egy LM393 volt. Ezek így összeadva legalább 2us-et késleltetnek, amihez vártan a kapcsolási frekvencia nem volt éppen a legnagyobb.
2kHz-en gerjesztettem, az ehhez tartozó alapharmonikust láthatjuk a kimeneten, ahogyan a ráült vivőmaradékot is, amibe belenagyítva készítettem egy képet. A komparátor kimeneti jeléről is készítettem képet, itt is láthatóak a bekapcsoláskor jelentkező rezgések, ezek várhatóan eltűnnek majd a NYÁK-os verzióban.
Van kép a fourier transzformáltról is, itt látható, hogy 20kHz körül van egy szép terjedelmes komponensem, ez a kapcsolási frekvencia felharmonikusa lehet?
Mindenesetre 2kHz-en látható az alapharmonikusom olyan ~7mV-tal.
Remélhetőleg a hosszú vezetékek kikerülésével, illetve gyorsabb alkatrészek választásával jobb eredményt fogok tudni elérni. Mert ennek a THD-ja elég siralmas, még ha kiveszem azt a nagy pacát 20kHz körül, akkor is.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2019
(#) Karesz 50 válasza kacsaaa hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
De legalább valamennyire működik. Azért kíváncsi lennék a próbapanelre is. Az nem baj ha csúnya, minden kísérlet úgy kezdődik, hogy "végy egy átláthatatlan gubancot"... aztán majd a végére kiforrja magát.
Ha még nem szedted szét, próbáld ki úgy is, hogy a végfetek táplábaira forrassz 1u körüli MKP hidegítő kondit. Valamelyest csökkennie kell ezeknek a vadrezgéseknek.
(#) kacsaaa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Őszintén szólva én a próbapanellal már nem igazán szórakoznék, főleg, hogy a tanszéken van.
Csatolok képet azért róla, bár túl sok minden nem hiszem, hogy kivehető belőle. Balra a komparátor, míg a jobb oldali gubanc a meghajtó fok. FET-ek +/-5V-ról, míg a többi +/-12V-ról megy.
(#) kacsaaa válasza kacsaaa hozzászólására (») Máj 13, 2019 /
 
Na most írom éppen a dolgozatot az eredményekről és egy dolog rájöttem, hogy nagyon nem tiszta. Ez pedig a visszacsatolt vivőmaradék jellege a komparátor invertáló bemenetén, hogy miért úgy néz ki ahogy.
Eddig a dolgot elintéztem azzal, hogy adott pillanatban ha feszosztóként tekintek a visszacsatolásra, meg a bemenetet levő ellenállásra, akkor ez fog kijönni, de ez azért elég silány, jó lenne úgy megérteni, mint mondjuk a fázistolást és következményét, úgy elemében...
Erre tudtok valami jó leírást?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2019
(#) pacal76 hozzászólása Máj 16, 2019 /
 
Valaki épített már irs20955 végfokot? Lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
(#) Belkovicslaci hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Sziasztok! Tudom nem idevaló téma, de hátha tudna nekem valaki segíteni.
Van egy Elektro voice aktív hangfalam minek a tápja és a kapcsoló üzemű végfoka is meghibásodott.
A tápot sikerült megjavítanom. A végfokban 2db Fett tönkrement zárlatos lett. Tudni kell ez az erősítő 2db végfokot tartalmaz egyik a mélyet a másik a magas hangszórót hajtja. A Fettet kicseréltem de a hangszóró kimeneten 1.8V van egyenáram, a másikon 2.2V-ot mérek. mi lehet a probléma. A Fett tipusa: IRFB4019.
(#) black1989 hozzászólása Csü, 22:52 /
 
Üdv!

A mellékelt kapcsoláson mit kellene változtatnom , hogy kisebb feszültségről is meghajtható legyen pl +-35v ?

ucd_ir.jpg
    
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Pé, 7:30 /
 
Oda van írva a rajzra iránymutatónak az áramérték. Pirossal megjelöltem mely ellenállásokat kell változtatni. Például ha 35V lesz a táp a 60V helyett, akkor a 3V3 zéneren akkor fog 12mA körüli áram folyni, ha a 4k7-et 2k7-re cseréled.

ucd_ir.jpg
    
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 20:30 /
 
Köszönöm a gyors választ!!!!
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 9:26 /
 
Szia!

Visszatérve a dologhoz , +-35v kapcsoló üzemű tápról hajtom majd , a 4k7 ellenállások 2k7-re cseréltem a 47k -20k , a 3k9- 1k/0.6 watt! Ez működhet így?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Vas, 11:30 /
 
A 47k inkább 27k legyen, a 3k9 meg 1k8. Ha semmin nem változtatsz is működik, de jobb az adott tápfeszhez optimalizálni az áramokat.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 12:50 /
 
Rendben van ! Hallgatok rád !
Köszönöm a segítséget!
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 13:59 /
 
Elindult a végfok , viszont nem indul be az oszcilláció, csak akkor ha hangot adok rá , ekkor szol is , viszont irtózatosan hangos gerlyedéssel!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Vas, 14:10 /
 
A hídnál előfordul hogy nem indul, de ennek el kell indulni azonnal a tápfesz megjelenésekor. Gerjedni sem gerjedt sosem (a működésen kívül), lehet hogy összeveszik a kapcsitáppal, mert annak az összes zavarárama a végfokba megy. Ha van kettős labortápod akkor először arról indítsd el.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 14:14 /
 
Sajnos nincsen labortápom!
Teljesen néma , ha nem adok rá egy kis hangot!
Esetleg a magom nem jó? Az csinálhat ilyet?
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 16:11 /
 
Közben rájöttem , hogy a magom csinálja a problémát!

Tudnál esetleg mondani konkrét trafóadatokat, magméret , menetszám stb ?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Vas, 16:19 /
 
Az nem trafó hanem fojtó. Először is nem melegedhet a mag (PC fojtó porvasa izzani fog, az nem jó), kell benne lenni valamekkora légrésnek (mondjuk 1-1,5mm) és így kell neki kiadni azt a 30uH induktivitás értéket. Amit pl. LC mérővel tudsz mérni, tranyóteszterrel nem, mert nem alkalmas rá, de sok gyári LC mérő kézi multiméter sem.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 16:48 /
 
Találtam egy pár folytót amivel tökéletesen szép tiszta a hangja , viszont ahogy mondod melegszenek , pedig nem pc-ből vannak! Pl pc ei e28 mag 1mm légréssel , de mennyi menetszámmal ?? Nem tudok mérni induktivitásokat!
(#) black1989 hozzászólása Hé, 20:27 /
 
Üdv!

Jelenleg annyit értem el , hogy megtekertem pc ei magra 14 menet 1.5mm litze huzallal , megy is a cucc , de nagy hangerőn akkorákat pukkan , hogy eszméletlenül félelmetes ! Minél nagyobb légrést rakok , annál hamarabb , már kisebb hangerőn is jelentkezik a pukkanás, ha a légrést csak hajszálnyit teszek akkor kb 50wattig szépen szól , azután ahogy a hangot emelném , hogy kiderüljön mire képes a cucc , na akkor azonnal pukkangat , de 100x hangosabban mint a zene ahogy szól!
Következő: »»   216 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu