Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
 
Témaindító: 021, idő: Jan 11, 2006
Lapozás: OK   219 / 219
(#) possim válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia TothBela, csináltam egy blokk sémát az egész áramkörről , hogy tisztább legyen az összkép. Az RF erősítő 4MHz-megy, összesen 6 fokozat van benne, ezek mind hangolva vannak, ennek a végfok része egy légmagos "transzformátort hajt meg" ami szintén hangolva van 4MHz-re primeren is és szekunderen is. A tápegységnek 2 feszültség szintje van vagy egy 100V-os ami megy a végfokhoz és van egy 12Vos ami viszi a periféria áramköröket stb. A végfok 50V-tól kezd el éledni és 100V a névleges feszültsége . Itt 100Von ~1.7A-t vesz fel folyamatosan így kábé a végfok terhelő impedanciája olyan 60Ohmra adódik. A táp adott és nem is nagyon szeretnék változtatni rajta értem ezalatt a H osztályt, hogy több feszszintet hozzak ki a névleges környékén. Ezért is gondoltam , hogy D-osztályban lenne jó megoldani egy SingleEnded elrendezésben ahol a kitöltési tényezőt közel 100% ig lehet kitolni igy 75% on menne üresjáratban és 50-100% változna bemeneti jel esetén. Na de , ez nyílván nem lehetséges a deathtime miatt főleg magasabb frekvenciákon , ugyhogy valahogy kompromisszumos megoldás kellene ami mondjuk 50-90% között mozog.
Link egy korai verzióról:
1link
2link
3link
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) tothbela válasza possim hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Így már értem. A 4MHz-et leosztanám valamennyivel, és ha a hangminőség nem annyira gáz, egy vezérelhető fix frekvenciás step down feszültség szabályzót lehetne használni. Ott nincs holtidő, tehát koppig mehetne pozitív irányba. Azért nincs holtidő, mert féloldalasan terhelt a PWM mimenete, így a negatív oldalon csak egy gyors dióda kell. Szerintem 125kHz optimális lehet a szabályzónak.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Most néztem a videókat. Nem rádióadó, hanem plazmahangszóró. Akkor nem kell szinkronban lennie a PWM végfoknak. Itt ez nem előírás. Nézünk egy ebay-est.
(#) mlaci989 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Szevasz.
Lecseréltem a kimeneti szűrőkondit 1uf 630voltos wimasra. Az volt itthon. Tantál kondit X7R-es smd-re. Továbbra is fennáll a probléma. Szól meg okés is lenne a hangja. Egyedül gyors diódám nincs itthon. Meg kisebb low esr-se szűrőelkók. Habár megpróbálhatom 50Hz-es trafóról meghajtani,ahhoz vannak elkóim. Szerzek diódát és ha nem lesz jó,akkor újraépítem új nyákra.
(#) TAttila77 válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Előszedtem az enyémeket, egyiken se tudtam a hibádat előidézni sehogy sem.Még ha a visszacsatolással gyorsítom vagy lassítom, még akkor is jók. Én IRFB4227-eket használok. építettem vagy hat panelt, hidat is, de még nem építettem be egyiket sem, még várat magára.
hirtelen kifogytam az ötleteimből de most sajna nincs időm a jelenségeddel agyalászni. Ami még be szokott válni, hogy kezd el az alkatrészeket egyenként jobbakra cserélni, értem itt azt, hogy kezded az összes kondival a két IC körűl, majd bekapcs. és szkópolsz, utána folytatod az összes ellenállással és ismét nézed jobb e. Aztán az összes elkó, dióda, végűl a két IC és fet. Meg kell javúlnia, valamelyik alkatrészed nem tuti, én diódára gyanakodnék, de lehet az LM is rosszúl dolgozhat. Ki kéne cseréljed másikra háthaaz. Én a 820 ohmmal sorba tettem be egy 47-100u elkót a test felé, így nekem nem pattan bekapcsoláskor. Ge Lee ír is erről a hidas cikkében. Azt is tanúlmányozd. Az ő frekvevciabeállításaival módosításaival is nagyon stabílan megy.
Következő: »»   219 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu