Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 18
(#) matyusz válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Hát végülis nem énis azt néztem már régen, hogy (most nemtudom tegezzem vagy magázzam) egy helyen lakunk. Majd hátha megoldjuk valahogy. Köszönöm az eddigi segítségeket.
(#) Zupp87 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Nem hiba, csak érdekesség:
Nemrég hozzám került egy RFT Saturn rádió, keleti normás FM-mel ugyebár. Mondom kipróbálom, működik-e, és nagy meglepetésemre fogtam vele a ClassFM-t, ami ugyebár nálunk 103,5MHz-en fogható. Mondom biztosan áthangolták. De mikor szétszedtem, találtam egy érdekes részletet. Utólag beleszerelt valaki egy kis panelt, amin egy S042 KF keverő IC van, néhány tekerccsel. Ennek bemeneteként van az antenna, kimenete pedig a rádió eredeti antennájára megy. Valószínű, hogy RC oszcillátort használt az illető, mégpedig úgy, hogy nem a KF sávba, 10,7MHz-re keveri le az IC a jelet, hanem az OIRT sávba. Érdekes megoldás, ilyennel még nem találkoztam. Mondjuk nem is lehet vele fogni a teljes FCC sávot, de a lényeg bejön, és működik. Viszont elég kicsi lett a vevő érzékenysége ezáltal. Elég hosszú antennát igényel, és kényes az elhelyezésre.
(#) pucuka válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Pedig anno ez volt a legegyszerűbb megoldás, így nem kellett különösebben belenyúlni a készülékbe. Ugyanez a megoldás, csak másik irányban, az OIRT sávot keverte az EBU sávba. Volt kristályoszcillátoros változat is, hogy az akkor már létező PLL -es tunerek is venni tudják. Az egyetlen gáz, az volt, hogy az OIRT sávban a catornaosztás 60 kHz volt, (miért is ne) az EBU ban meg 100 kHz. A budapesti adókat be lehetett állítani, (mind a hármat) de a vidékieket nem minegyiket.
(az FCC a magyar NHH USA -beli megfelelője, a CCIR A CCITT tanácsadó szervezete a frekvencia spektrum felhasználása tekintetében, ma ezt a munkát az ITU keretein belüllül, az ETSI végzi európában )
(#) kadarist válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Szia!
Már megint jövök a hülye linkjeimmel. Sorozatban gyártott gyári konverter-kütyük: Bővebben: Link.
(#) gaben62 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Amennyiben hozzáférsz a tekercsekhez, oszcillátor, modulátor/rf.akkor hangold át,jelenlegi CCIR sávra és kész.
Az So42 Ic.-s panelt távolítsd el,előzőleg.
Igy a vételi zaj nem nő meg az So42 miatt.
Nincs sok jövője, ezeknek a régi rádióknak, várhatóan 2013év végéig befejeződik a műsorszórás CCIR-en.
A digitális átállás végett, sajnos.
(#) Zupp87 válasza gaben62 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Amíg nem purcan ki az FM transzmitterem, addig a közelemben biztosan lesz FM műsorszórás
(#) Zupp87 válasza gaben62 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Sok helyen sztárolják a "digitális minőség"-et. De amikor olvastam egyszer, hogy néhány adó 64kB/s, MPEG 1 Layer 2.. elszomorodtam. Valamint a digitális TV adások terén is hallottam olyasmit, hogy állitólag a közszolgálati adók kb. 2MBit-es sávszélességgel vesznek majd részt a műsorszórásban, holott HD felbontásban 8-9MBit sávszélesség, ami úgymond jó minőségnek mondható. Valamint láttam egy két demo-t.. látható és nekem zavaró az MPEG tömörítés. De hát a technika ilyen.. attól, hogy feljődik, a köznép számára elérhető része nem feltétlenül javuló minőséggel szolgál. A digitális is lehet jó minőségű.. csak annak árkategóriája az átlagember pénztárcája felett van.
(#) gaben62 válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Azt én is tapasztalom mindennap, hogy a digitális sugárzás minősége, elmarad a régi Fm. rádiók átvitelétől, hangzásától.
Pl.netrádió, kb.800adó,a világ minden országából jön, működik a laptopomon, telefonomban, bárhol, 128kbit/s,javarészt, power fm,192kbit/s, nyomják a zenét.
Mikor rákötöm a cuccot, Hi-end,erősítőre, alig szól, nincs benne mély hang, a dob csak üresen kopog,a középtartomány kiürült, a magasak is furcsán nyomottan szólnak.
Itt már nem Cd.minőséghez képest viszonyítok, csak 1 régebbi VT.vagy Orion SE 1025,tunerhez.
Hát bizony a 25éves SE1025 javára mondom, ég és föld a különbség.
A digitális Technika sok mindenre jó,de zenehallgatásra nem, mp3,mp4,tömörítési eljárás,igencsak átszövi/összenyomja az eredeti felvétel minőséget.
Sokan nem értik ezt, nem hiszik el, mert annyira hozzászoktak az olcsó,kisméretű mp3-as telefonhangot adó kütyükhöz.
(#) Zupp87 válasza gaben62 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
[OFF]Egyébként sok FM adás is elég gyér manapság. Esett már szó valamelyik topicban, talán pont itt az adásprocesszorról, amely szintén csűri-csavarja a műsort, elvileg azért, hogy minden egyes vevőkészüléken érthetően, hallgathatóan szóljon. Bár az országos kereskedelmi ill. közszolgálati adók viszonylag szépen szólnak pl. az én RT6303 tuneremen is, sok kisebb, helyi adó szerintem rosszul beállított vagy gyenge adásprocesszort használ. Egyébként a zenék nagy része, főleg a kisebb rádiókban alapból MP3 vagy hasonló forrásról megy, és tapasztaltam már olyat is (sőt anno akkoriban az egyik miskolci rádióban zenei szerkesztő/műsorvezető ismerősöm is ezt mesélte), hogy (náluk Miskolctól a kb. 15km-re lévő adóig) az adás az adóig MP3 stream formájában jutott el. Nem is beszélve arról, hogy a Magyar Rádió költséglefaragó intézkedéseinek értelmében a Kossuth és a Petőfi is már felvételről megy, legalábbis én így olvastam. Szóval már az FM adások sem olyanok, mint régen. Én már csak a technikai megoldás, az analóg technika szépsége miatt voksolok a hagyományos, frekvenciamodulált URH adásra Kb. hasonló lesz ahhoz a felfogásomhoz, ami a magnózással kapcsolatos
(#) Piszkos hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy régebbi sanyo rádiós erősítőm, stk végfokkal, és teljesen jól szépen szól, viszont csinál egy olyat, hogy bekapcsoláskor nem szól, hiába tekerem fel a potit, majd amikor már majdnem maxon van, akkor full hangerőn elkezd szólni, és ilyenkor már vissza lehet venni kicsire a hangerőt. Mitől lehet ez?
(#) Zupp87 válasza Piszkos hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Nézd meg, nincs e pl. forrasztási hiba, repedés a hangszórócsatlakozóknál. Én már jártam így, ilyesmi tünetekkel. Nagy hangerőn az a parányi repedés áthúz, azon a ponton összetapad az ón a pillanatnyi hő hatására.. és aztán kikapcsolásig oké. Egy Marantz erősítővel jártam így. Bemelegedve szépen szólt, aztán rátettem 2 ventit, mivel buliztunk épp vele, és amint visszahűtötte, egyből elhallgatott az egyik hangfal.. majd a ventit levéve újra visszajött a hangja.
(#) 1zolee hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Sziasztok, új vagyok itt, nem értek a témához, ezért kérdezném: Egy autós multimédiás fejegységben ki lehet -e cserélni a rádió tunert egy gyári rádióból való tunerre? Mivel a multimédiásban elég gyengécske a rádió, még a helyi adót is elég rosszul fogja , a nagyobb messzebiek meg egyszerűen élvezhetetlenek. Kivitelezhető e a cserebere, vagy csak hangolni kéne rajta. ( amúgy a frekit megtalálja csak nagyon sistereg). A gyári rádiónak egy 20cm es kábeldarab antennával szuper a vétele
(#) zoka hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy mikro-hifi készülékem, amely rendelkezik 75 Ohm koax antenna bemenettel, tehát vagy a központi antennáról vagy a gyárilag mellékelt 1,5m hosszú vékony dróttal tudom befogni a rádióállomásokat.

Egy olyan - számomra megmagyarázhatatlan - jelenséget produkál, hogy a 107,2 MHz-en próbálva a vékony drótról sztereóban szól, míg a központi koax antennáról nemhogy mono-ban nem szól, de csak sistergést lehet hallani.

Ez azért érdekes, mert ugyanarra a központi antennára csatlakoztatva másik 3 készüléket, mindhárom sztereóban hozza a 107,2 MHz-et.

Már próbáltam azt is, hogy mindenféle splitter nélkül, közvetlenül a fő antennáról levenni a jelet, hogy jó pár dB-t erősödjön, de úgy is csak sistereg. A többi adót 87-106 MHz-ig behozza, de a 107,2-t mintha valami blokkolná, kizárólag ezen az egy hifin, kizárólag a központi antennáról.

Van valakinek ötlete a jelenség magyarázatára ?

Előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Van. Azzal az impedanciával, (ami nem feltétlen egyezik a 75 ohm -al) amellyel a HIFI tornyod lezárja a központi antennaelosztó hálózat kimenetét reflexió keletkezik, mely pont ezen a frekvencián (környezetében) okoz jel minimumot, amely jelszint nem elég a tornyodnak. Próbáld meg a két koax csatlakozó összekötő vezetékét más hosszúságúra cserélni, így a reflexiós minimum pont máshová esik, ezért a bemenetre jutó jel nagyobb lessz.
(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Köszi az ötletet, kipróbáltam, de sajnos nem vált be:

A fő koax kábel ami bejön, több splitterrel el van osztva 3 tv, 3 hifi + a net kábel modem-hez. Legalább 100m kábel kering körbe. Az említett hifihez úgy jut el a jel, hogy a fő kábelről egy 4 utas elosztó segítségével van lecsatlakoztatva, és innét még 10m koax kábel után el is jut egy 2 utas splitterhez, ahonnét megy ez a hifi, meg egy másik.
Arra gondoltam, hogy meg kellene próbálni közvetlenül a fő antennára rácsatlakoztatni, kizárólag ezt az egy készüléket, elosztók nélkül. Ezért ezt kipróbáltam, (így lényegesen rövidebb vezetéken csatlakozok rá, ahogy ajánlottad, és a jel erősség is csak több lehet). Sajnos így sem tapasztalható javulás, ugyanúgy csak sistergést lehet hallani.
Azt a "reflexiós minimum" pontot sajnos nem sikerült máshová eltolni.
Eddig egyetlen dolog segített rajt valamit, amikor egy olyan splitteren keresztül kötöttem be, amin van IN, OUT és egy TAP feliratú kivezetés (6dB). Ez miben különbözik a sima OUT-tól, és miért segít a vételen (igaz éppen csak annyit, hogy a nagy sistergés mögött hallható valami adás is).
Lehetne esetleg építeni valami olyan kis kapcsolást, amivel esetleg ezen az impedancián lehet variálni ? Vagy valami olyan szűrőt, ami segítene?

Köszi!
(#) Ferkógyerek válasza zoka hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Szia!
A kábeltévé hálózaton nem feltétlenül ugyanazon a frekvencián foghatók a rádióadók amelyen az éterben, sőt. Nézd meg a szolgáltatód honlapján, a TV csatornakiosztás mellett a kábelen fogható rádióadók frekvenciáját is fel szokták tüntetni.
Ha elég nagy térerővel van jelen egy rádióadó, akkor egy nem megfelelően kialakított bemenőkörrel, esetleg árnyékolatlan tunerrel rendelkező rádión még akkor is szólhat, ha egy darab koax kábelt dugsz bele. Viszont az említett mikro hifi tunere lehet hogy korrekten meg van építve és csak a kábelen jövő RF jeleket veszi.
(#) zoka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!
Sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy a 107,2 MHz-en szolgáltatják-e a kábelen az adót.
Ez a Kabhegyi adótorony elég erősen ad ahhoz, hogy itt bármelyik készülék behozza sztereóban az említett frekvenciát, egy drótdarabról is.
Ahogy a koax kábel középső (jel) vezetékét hozzáérintem a kábeltévé hálózathoz, azonnal elmegy az adás, ha nem ér össze a hálózattal, akkor már egy darab koax-ról is megszólal, és ahogy a koax végéből kilógó pár mm-es rézdrótot megfogom, megszólal rendesen az adó. Tehát ennél a hifinél valahogy leblokkolódik a frekvencia, mihelyt hozzáér a kábel hálózathoz. Ha csak a hálózat árnyékolásához érintem hozzá a hifiből kijövő koax drótdarab középső vezetékét, akkor is sokkal jobban szól, de ha beledugom a splitterbe, meghal. És úgy látszik, csak ezt az egy hifit tudja blokkolni.
Idézet:

Viszont az említett mikro hifi tunere lehet hogy korrekten meg van építve és csak a kábelen jövő RF jeleket veszi.”

Ennek ugye az mond ellent, hogy egy sima drótdarab hozza az adót, tehát nem csak a kábelről tudja venni az adót elvileg. De sajnos, ahogy a kábel hálózatba kötöm, mintha "rövidre zárták" volna 106 MHz felett csak sistereg.

Ezt a szöveget a wikipedián találtam, lehet, hogy inkább ilyen jellegű gond van:
A koaxiális kábel megfelelő használatához a kábel mindkét végén megfelelő illesztés szükséges, ami azt jelenti, hogy a jel forrásánál, a lezárásnál és a jelúton sem változik az impedancia. Ennek hiányában a jel egy része visszaverődik a belső érreA fáziskésleltetés miatt az is előfordulhat, hogy a visszaverődő jel kioltja a továbbított jelet, ami a jelszint csökkenéséhez vezet.
(#) szilva válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szerintem még az is előfordulhat, hogy túl nagy szinttel van a 107.2 a kábelen és túlvezérli a tuner bemenetét. Ezt egy (esetleg változtatható) csillapítótag beépítésével lehetne ellenőrizni.
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Ilyen csillapítót tudok házilag barkácsolni? A többi frekvenciát is gyengíti ?
Köszi!
(#) szilva válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Fix értékűt tudsz barkácsolni is, de egyszerűbb valami antennás boltba bemenni és venni F csatlakozós kivitelben. Olyan, mint egy "hordó", az egyik vége F aljzat, a másik vége F dugó. Érdemes pár különböző csillapításút beszerezni, és akkor lehet legózni velük, különböző csillapításokat beiktatni a kábelbe.

Ja és igen, ez egységesen csillapít mindent a kábelen. Ha olyan kellene, ami csak egy frekvencia körül csillapít, az már jóval keményebb dolog. Ahhoz (nagyfrekis) műszerezettség nélkül nekikezdeni mazochizmus.
(#) zoka válasza szilva hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Köszönöm az ötletet, egy próbát megér
(#) Schnitt hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Volna egy kérdésem szintézeres rádióval kapcsolatban.
Vettem egy ilyen autórádiót vaterán:
Ford EP-12DS

A gond az vele,, hogy a tunere szintézeres, és ha rákötöm a 12V-t, megindul, de sehol sem akar megállni.
A hangszóróból hallom, hogy sisteregve bejön az adó, majd kitisztul, aztán megint sisteregni kezd, és eltűnik, majd jön a következő, stb.

A tuner gombokhoz eközben hozzá sem érek, és ellenőriztem őket, nem zárlatosak, csak ha nyomom, akkor kapcsolnak.
Viszont hiába nyomom a bal oldalát a tuningnak, akkor is felfele megy a frekiben, semmilyen előlapi gombra nem reagál.

Van valakinek ötlete, mi lehet?
(#) CHZ válasza Schnitt hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Kapcsoló hibás, beragadt, mérj rá.
(#) Schnitt válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
koszi a tippet, de nem az volt a gond.
A bekotes nem volt jo, a +12V -t 2 helyre kellett bekotni 1 helyett.
(#) CHZ válasza Schnitt hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Örülök, hogy megoldottad.
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Sziasztok! Egy Opel autórádió (leánykori nevén hitachi CSK-600 ) am sávon tökéletesen megy ;fm sávon pedig nem fog egy adót sem. Fm-zaj van, a varikapdiódán konstans 9.7v van scanneléskor is. A szintézere hd44015.
hd44015
(#) Mirones hozzászólása Máj 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy JVC rx-212 es erősítőm.
Összekötöttem a hozzá tartozó kazettás magnót meg a cd lejátszót is.
A kazetta és a cd is szépen szól viszont rádióadót nem talál. Se AM FM.
Elvittem szerelőhöz azt mondta 3500ért megmondja mi baja. Mondtam jólvan.....
Szétkaptam és ahogy elnézem a tuner icre ráfolyt valami cucc aztán zárlatos lett. (gondolom)
Neten megtaláltam a szervízkönyvet is felteszek egy képet amin jelölöm, hogy melyik a hibás és mi a neve
(LC 7218)
Az a kérdésem hogy hol vehetnék én egyszerű halandóként Budapesten ilyet.
Előre is köszönöm!

Névtelen.png
    
(#) Novak válasza Mirones hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
HQvideonál érdeklődj, meg tudják hozatni, benne van az árlistájukban. Általában egész hamar meghozzák, de kérdezz rá e-mailben, nagyon rendesek, biztosan válaszolnak.
(#) Mirones válasza Mirones hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Annyi változás történt, hogy megtisztítottam a lábait az oxidtól az ic-nek.
És most a rádió sáv elejétől a 94,8 ig talál adókat, de már a 98,6- ot nem fogja be.

Ez mitől lehet?
(#) Mirones válasza Novak hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Köszönöm a választ! Amúgy ki az a HQvideo?
Következő: »»   6 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem