Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   65 / 93
(#) zenebolond válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia Alkotó!

Sajnos a helyhiány kompromisszumokat szül. A két két kiegészítő panelt csak felhajtva tudom elhelyezni a dobozban, mert kell a hely még a további kiegészítő paneleknek. Az erősítő alap doboza már egy meglévő doboz volt, melynek a két oldalán helyezkednek el a bordák, a trafót meg középre lehető leghátrébb raktam a hátlaphoz, hogy a súlyelosztás jó legyen.
(#) Alkotó válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Ebben a kategóriában óvatosnak kell lenni a kompromisszumokkal. A helyhiány, mint érv elfogadhatatlan. Ha nem fér be az dobozba, akkor másik doboz kell. Akár nagyobb, akár másmilyen elrendezésű, de mindenképpen férjen el benne racionálisan az, amit bele szánsz.
Nekem mostanában a toronyszerű elrendezések nagyon jól bejönnek. Elismerem, szokatlan a megjelenés, de műszakilag rendkívül korrekt mechanikai felépítés érhető így el. Pl. ilyenre gondolok.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) zenebolond válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia Alkotó!

Igen szép az elrendezés, de már nem akarok új dobozt építeni. De a paneljaim lesznek egymás felett is. Ha odáig jutottam, hogy láthatóvá váljon a panelek elhelyezése úgy is teszek fel róla fotót.
Egy kicsit eltértünk az eredeti kérdésemtől. Mennyi nyugalmi áramot állítsak be.
(#) zenebolond hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Sziasztok!

Lett egy kis malőr az ST-mel. Az egyik oldalam csak recsegősen szól. Próbáltam beüzemelni a phono előerősítőmetRIAA korrektor És a kapcsolás nem jó, ez okozott valami galibát, mert azóta nem szól rendesen. Most kereshetem a hibát A másik oldal két Orion HS500 átalakított példányával, párhuzamosan kötve (direkt) megszólaltattam rendesen, itt már hangszínszabályozós előerősítőt használtam. Itt kiderült, hogy két IC-m is (NE5532) megadta magát a phono előerősítő miatt.

Fentebb írtam, hogy kiegészített tranzisztoros az ST151, helyhiány miatt, na ehhez kellene egy nyugalmi áramot állítsak. Mennyire állítsam be az emitter ellenálláson eső feszültség értéket?
(#) HA3GX válasza zenebolond hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Az enyém is malőrös lett, nem bírta a sört. Szét kell szednem, csak a csavarhúzó sem fér be, annyira szűkre sikerült a dobozolás. Hónapokig szólt kifogástalanul majd egy úriember egy laza 1,5L-t beleöntött.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Készülget az ST 151 es. De mindig elfelejtem, hogy a nyugalmi áramot állító trimmert először a legnagyobb értékre vagy a legkisebb értékre kell állítani ohmosan. A segítséget előre is köszönöm. Egy pár kép a leendő erősítőről. elektrik
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
A legnagyobb értékre állítsd a trimmert, akkor lesz a legkisebb nyugalmi áram.
(#) Dr Endugu válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Vigyázz azokkal a végtranzisztorokkal! utángyártottak lehetnek
(#) elektrikszerviz válasza reloop hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Köszönöm Reloop! Levezetékezem a tápegységet 2.5 vezetékkel ez 25 A -ert bír, utána jön az élesztés. Remélem nem lesz gond.
(#) elektrikszerviz válasza Dr Endugu hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
A tranyókat a TME-nél vettem elég nagy cég, csak nem forgalmaznak hamisítottakat. Bár a mai világban már (magamban sem bízom). De azért köszönöm a figyelmeztetést!
(#) Justo hozzászólása Okt 11, 2016 /
 
Sziasztok! Készülget lassan az ST151-es erősítőm. Azt szeretném megkérdezni, hogy a mellékletben található tápegység nyák megfelelő lenn így ebben a formában?
(#) Alkotó válasza Justo hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Szokatlanul alakulnak a feliratozott feszültségek. Azzal gond van.
A GND vezetékben miért van ilyen mintázat? Ne legyen!
Hasonló teljesítményű erősítőhöz, sok tanácsot, és konkrét útmutatást felhasználva, én ilyen megoldást használok.
(#) Justo válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Rendben, köszönöm a segítséget. A GND-hez a "mintázatot" innen merítettem
(#) Ge Lee válasza Justo hozzászólására (») Okt 11, 2016 / 1
 
Ezek szerint nem jól merítetted, mert ha megnézed az egyáltalán nem olyan mint amilyet rajzoltál. Ha középre behúzod azt az egyenes vonalat, akkor olyan mintha nem csináltál volna semmit. A dolognak pont az a lényege, hogy a töltő-kisütő áramok kizárólag a kondi forrpontjába-ból tudjanak folyni, nem pedig azt megkerülve.
Ha már másol vagy nem másol az ember valamit, nem árt ha tudja hogy miért teszi vagy nem teszi.
(#) Justo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Ohhh... igen, tényleg, azt véletlenül hagytam benne. Köszönöm az észrevételt.
(#) Alkotó válasza Justo hozzászólására (») Okt 11, 2016 / 1
 
Ha szánsz egy kis figyelmet a linkemen lévő hozzászólás utolsó ábrájára (talán azon a leginkább áttekinthető), akkor ott van néhány -eleinte számomra is nehezen befogadható- megoldás, amikkel kapcsolatban szívesen hagytam magam meggyőzni.
Pl. a két polaritáshoz tartozó kondenzátorok "szembe vannak felfűzve", illetve a kondenzátor lábán minden esetben "átmegy" az áram, és sosem törik meg ott, csak utána. Hasonlóan következetes a csillagpont kialakítása is, majd ebből kiindulva az erősítő huzalozása is.
Ezeknek a megoldásoknak én nem tudom a pontos magyarázatát megmondani, de magasabb frekvenciákon szinte kötelező a betartásuk, így szinte biztosan csak előnyöket hordoznak.
Ez nem jelenti, hogy egyéb módon ne lehetne célba érni, de nagyon tetszett "Karesz 50" gondolata, amiben azt kérdi, "ha lehet még jobb, akkor miért ne legyen olyan?".
(#) elektrikszerviz hozzászólása Okt 12, 2016 /
 
Ma volt egy kis időm és egyik végfokot élesztettem. Úgy néz ki nincs semmi gond vele, 60w izzó - 10 ohm ellenállás a bizti helyén. Az egyen fesz kimenet szerintem rendben, a nyugalmi áramot az emitter ellenálláson 5 mv, de mindegy, hogy melyiken mérem? Ha beállítottam egy negyed óra kikapcs után kicsit kevesebb. A hangszóró kézi érintés a bemeneten szépen brummog már amennyit a 10 ohm enged.
Bízom benne, hogy jó lesz, ennél nagyobb teljesítményű végfokot nem szeretnék építeni ez is az én amatőr szintem teteje. elektrik
(#) HA3GX válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Szép!
A 3 pár végtranzisztoros kivitelt egyre többen építik után. Gyönyörűek a paneltervek Alkotó!
(#) HA3GX hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Javítás után rámértem az egyik vég kimenetére. Amit tudott a hangkártyám (P5K-E alaplapba integrálva), Audacity-vel generáltam 1kHz-es szinuszt, az amplitúdót maxra tekertem (1) megmérve 19.6V-ot mutatott a multiméter. A + ágban 1.28A-t vett fel. +-67.8V-ot kap az erősítő.
Négyszöggel 800Hz-en 32.4V a csúcs ami kijött (8Ohm-os műterhelés mellett).
Reloop, hány W körüli adhat le így a vég?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
(#) reloop válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia! A négyszögjeles mérésből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy 32,4/(1,28+1,28)=6Ω a terhelésed impedanciája. A 19,6V szinusz erre a terhelésre 60W-ot ad le.
A bemenőjelet akár a duplájára is növelheted a torzítás határának eléréséig.
(#) HA3GX válasza reloop hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Nem tudok adni 2V-os bemenőt a teljes kivezérléshez. Megépítettem az LM1036-os hangszínszabályzós előerősítőt (Alkotós panelterv), de a PC-mről 1kHz-es szinusznál 0.9V jött ki maxon.
Melyik ellenállás cseréjével tudnánk emelni az előerősítésen? Vagy inkább az ST-t módosítsuk?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016

lm1036.pdf
    
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
A keresés csodákra képes. Blackdog-ot követve az R2 és R7-re egy sztereó potit teszek, így megoldódik a problémám. Ebben a hozzászólásban olvastam.
(#) Alkotó válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Remélem nem fogsz csalódni.
Arra gondolj, hogy ha most nálad 47 k-os ellenállás van betéve, akkor az erősítésed most a legnagyobb, amit csak csökkenteni tudsz az ellenállás potméterre cserélésével.
(#) reloop válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Növeld a végfok érzékenységét. Bővebben: Link
(#) HA3GX válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Nagy hibát követtem el, mikor a 47K-s potik helyett 100k-sat használtam? Ideiglenesnek indult, és végül az maradt bent (hangerő, balance, mindenhol).
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
(#) HA3GX hozzászólása Okt 18, 2016 /
 
Transzformátort kell tekernem, mert a jelenlegi 40kg, ami kezelhetetlenné teszi a kitelepülések alkalmával. Ha már tekerem, +-80V a cél, de nem tudom, hogy teljes kivezérlésnél hány A-t vesz fel. Valaki meg tudja mondani? A secunder oldali huzalvastagság vásárlása nem olcsó, így feleslegesen nem szeretnék költekezni.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) 13_Balu50 válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
A 40 kg-os trafó hatalmas, miben volt , hegesztőben ? Szerintem ne tekerd át, add el, és vegyél helyette megfelelőt, vagy érték egyeztetéssel cseréld kisebbre.
(#) HA3GX válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
4db transzformátorból tevődik össze, ezek voltak elfekvőben itthon. Eladni nem szeretném, van több 400VA-s transzformátorom, az egyikre meg tudom tekerni. Sec-nek olyan 2.5 mm2-es huzalom lenne, ami kicsivel több mint 6A-t tudna 80V-on, csak nem tudom, hogy mennyit vesz fel az ST...
(#) JZoli válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Ebben az esetben, mivel adott a trafód teljesítménye egyszerűbb visszafelé számolni.
A trafó 400VA-es 80V kell 400/80=5 tehát kb 5 Ampert tud leadni túlterhelés nélkül Ha csak kevés melegedést engedünk meg, akkor 2,5-3,5A/mm2 áramot engedhetünk meg.így kb 1,5-2mm2 vezeték-keresztmetszet jön ki erre a trafóra a szekunder oldalra. Az a 2,5-ös jó, de nem tudom elfér-e a trafóablakban.
(#) Alkotó válasza JZoli hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
A 80 V egyenfeszültség. Ehhez a trafótól kb. 59-60V váltakozó feszültséget várunk. Ez közel 6,7 A-t jelent, és ha megengedünk 3 A/mm2 áramsűrűséget, akkor 2,23 mm2 keresztmetszet kell, ami jó közelítéssel 1,7 mm-es átmérőt jelent.
Következő: »»   65 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem