Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
A T6 lehet átment szakadásba.
A tranzisztorokat átfésülheted kiforrasztás nélkül a multiméter diódavizsgálójával. A bázis-emitter és a bázis-kollektor is diódaként kell viselkedjen, tehát az egyik (a tranzisztor P/N-nek megfelelő) mérőcsúcsot a bázishoz érintve, az emitteren és a kollektoron is 700-nál kisebb értéket kell észlelned. A P-s és N-es tranyókon ez a mérés mérőcsúcsok felcserélésével végezhető el. Ha kipróbálod egy ismert jó tranzisztoron akkor könnyen belejössz ebbe. A 700-nál kisebb érték a környező alkatrészektől is lehet és így átsiklunk egy hibás alkatrészen. A mérés során ki kell várnod míg beáll az érték, ha elkó van a közelben. Ha nem találsz semmit, ne kezdj el találomra alkatrészeket kiforrasztani, méréssel fogjuk behatárolni a hibát.
Kiforrasztottam az említett tranyót, rendben van, ~640mV-t mérni BC, BE lábakon.
Hamár kiszedtem, cserélem; s megállok, várom a további instrukcióid. Csere után a kimeneten lévő feszültség 34,5V-ra csökkent.
Úgy gondoltam átfutsz valamennyi tranzisztoron.
Vedd ki a biztosítékokat! Egy huzaldarabkával kösd össze T4 kollektort a kimenettel! Ezzel a teljesítmény-félvezetők használata (kockáztatása) nélkül létre jön a visszacsatolás, amivel a kimenetnek 0 V-ra be kéne állnia. Helyezd áram alá! Ha továbbra is marad a pozitív táp a kimeneten, akkor a következő ellenállásokon eső feszültségeket mérd meg: R3, 4, 11, 13. Ebből számolhatók az áramok, amit össze fogunk hasonlítani az elvárható értékekkel. Váratlan siker esetén ne felejtsd kivenni az átkötést!
Az összes tranzisztort megmértem az általad írt módon, sehol sincs rövidzár.
Az instrukcióidat holnap munka után ejtem meg, mára ehhez már fáradt vagyok, lehet még többet ártanék mint használna a szervíz. Jelentkezem; köszönöm szépen!
Kivett biztosítékkal és a kábeldarabkával is megvan a kimeneten a +35,5V.
(Nem tudom fontos lehet-e, de a pufferkondikon hagyva a kapcsolást miután lekapcsolom a trafót a hálózatról, a kimenetén -10,2V-ig lecsökken a feszültség, majd itt megáll és szép lassan elkezd felmászni 0V-ra. [+0,1V/5mp] Nem vetettem össze pufferen mért feszültséggel... de ha kell megmérem úgy is) A mért értékek: R3: 1,25V R4: 0,6V R11: 0,51-0,52V ingadozó R13: 0,64V A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
Az R4 és az R13 ellenállásokon közel azonos feszültség esik annak ellenére, hogy ugyan annyi áram folyik rajtuk és jelentősen eltér az értékük. Ebből az következik, vagy az értékük nem jó, vagy valamerre szivárog az áram. Mérd meg ezeket az ellenállásokat a helyükön, feszültségmentes állapotban!
A korábban említett zárlat a panel melyik részét érintette?
Feszültség alatt mér meg testhez képest a T1, T2 bázisainak és a közös emitterük feszültségét, mert ott is hiba van.
Sajnálom, már nem tudom megmondani, hol volt a rövidzár.
Sejtem, hogy jelentős kérdés, de már nem tudom felidézni... Kérlek alássan, R4 értéke 47,2Ω, R13-on pedig 99,4Ω-ot találtam. A tranzisztorokon: T1 B-E feszültség: 64,5V T2 B-E feszültség: 71V A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
A tranzisztor mérés érdekesre sikerült, de így sem rossz.
Testhez képest vártam három feszültségértéket, de amit mértél az egyértelműen mutatja T1, T2 hibáját. A bázis és emitter közötti félvezető átmeneten ebben a környezetben nem eshet több 0,7 V-nál. Mindkettő kiforrasztás - mérésé - csere.
Eszembe nem jutott a testhez képes mérés, rosszul, de azt hittem itt nem így kell mérnem.
![]() Tanulságos. ![]() De szerencsére rosszat úgy sem csináltam vele, a méréshatára a multimnak 20-200-750 lépésekből 200-ra beállva; még mázli is valahol. Egy 50V-os méréshatárú műszert lehet megviselt volna a méricske. A tanulság miatt megmértem testhez képest mérve is a tranzisztirok lábain mért feszültségeket: T1 GND-B: +29,6V T2 GND-B: +36V T1,T2 GND-E: -35,6V Jöhet a csere. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
Tisztelettel a távgyógyítás sikerrel járt.
Hálás vagyok! Nagyon! Még a kisvezetékkel próbáltam, s a kimeneten már nincs +35V, csak 0V. ![]() Most kiszedem az átkötést és beteszem a biztosítékokat. (dejó!)
Az ideiglenes kábeldarab eltáolítása és a biztosítékok visszahelyezése után is 0V van a kimeneten, azaz pár mV. (13,5 és 9,6mV a két panelen)
Tisztelettel, nagyon szépen köszönöm a segítséget, a tanító jellegű "vezetést"! Tanulságos, sok szempontból...
Szóra sem érdemes.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |