Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CRT monitor javítás
 
Témaindító: szgabor, idő: Jan 26, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) szgabor hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Sziasztok!

Ismerős hozott nekem egy kiselejtezett Packard Bell PB8517MG monitort. Szép állapotban van, a nemrég elhalálozott segédmonitor helyére tökéletes lenne, csakhogy van egy olyan hibája, hogy nulla fényerő mellett is túl fényes a kép. Rákerestem a neten, ezzel a típussal kapcsolatban gyakorlatilag semmit nem találtam, de hasonló esetben általában egy kiöregedett ellenállást említenek a hiba okozójaként.
Ennyi infó alapján tudtok valamilyen javaslattal szolgálni? Elképzelhető esetleg, hogy ezt mégis a túl sok nagyfesz okozza, és a kelleténél több röntgensugárzást bocsát ki?
(#) 0Georg0 válasza szgabor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Helló !

A "nulla fényerő" alatt a panelon levő potméterre gondoltál, mert ha nem akkor kapd szét a monitort és állítsd be. Ha beállítottad, és csak annyi a baj, akkor meg is van oldva a probléma
(#) 0Georg0 válasza (») Jan 26, 2008 /
 
Hát a fényerőt a potméterrel.

Azt hittem egyértelműen írtam az előbb, hogy mit állítson be
(#) PCB válasza 0Georg0 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szia !

Szerintem csak analog monitoron van a video panelen fényerő trimmer. Ez nem digitális monitor ?

Üdv!

(#) Thomas10100 válasza szgabor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Helló!

A sorkimenő trafón, van egy Screen nevű potméter(G2), na azzal tudod állítani a fényerőt. De csak óvatosan! Nagyfesz!
(#) szgabor válasza 0Georg0 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
"A "nulla fényerő" alatt a panelon levő potméterre gondoltál, mert ha nem akkor kapd szét a monitort és állítsd be."

Ilyennel sajnos nem találkoztam.
(#) szgabor válasza PCB hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
"Ez nem digitális monitor ?"

Dehogy, ez egy 1994-es évjáratú őskövület.
(#) szgabor válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Ez volt az első, amit megpróbáltam. Csakhogy a két tekerő között egyetlen focus felirat virít, és valóban, mindkettő az élességet állítja. (Mi lehet a különbség közöttük?)
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
A két potméter közül az egyik a fókusz, a másik a segédrács feszültséget szabályozza. Elvileg ugye a fókusz a fókuszt állítja. A másik potméter a képcső segédrácsára jutó feszültséget állítja, aminek a változtatásával tudod a fényerőt beállítani. Mindkettő a sorvégtől kapja a feszültséget, tulajdonképpen két feszültségosztó trimmer. Ha a segédrács potija állítja (elhúzza) a fókuszt, akkor ott bizony valami bibi van. Valószínűleg ezért olyan nagy a fényerő is. Ha lenne kapcsolás, akkor meg lehet nézni, hogy nem -e a potira menő ellenállások közül szakadt meg valamelyik, vagy esetleg a poti égett el.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Így szokott lenni, de ezen mégis más. Egyik sincs hatással a fényerőre, és erre utal az is, hogy csak egy árva FOCUS felirat van, pont a két tekerő között, egyenlő távolságra azoktól. Lehet, hogy látható különbség van a hatásuk között, csak én nem vettem észre, mert a képet egy tükörből láttam.
(#) dew28 válasza szgabor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
az egyik horizontalisan, a masik vertikalisan allitja a fokuszt nem?
(#) szgabor válasza dew28 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Biztos, csak állítgatás közben nem láttam túl sokat a képből, mert ezek a tekerők hátul vannak, vakon meg érthető okokból nem akartam azon a környéken nyúlkálni, úgyhogy a falitükörben néztem.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jan 26, 2008 / 4
 
Olyan hogy vízszintes, meg függőleges fókuszálás még nem hallottam. Ne keverjük össze az eltérítéssel. A fókuszállást az elektronágyún egyetlen tekercs végzi. Ennek a tekercsnek a mágneses tere fogja egy nyalábba a 3 szín elektronágyújának az elektronsugarát és párhuzamosítja őket. Itt még nincs külön vízszintes meg függőleges eltérítés. Habár újjabb fejlesztésű képcsövön előfordul dupla fókuszálás, egy ilyen régi monitoron ezt nem tartom valószínűnek. A segédrács tulajdonképpen az elektronnyaláb sebességét szabályozza. (Na neked itt lehet a probléma). Szóval én értem, hogy a két poti közé van írva a "focus" felirat, de nem tartom valószínűnek, hogy eredetileg mindkettő a fókuszt állította. (Habár sok furcsságot láttam már.) Én arra akartam utalni, hogy valamilyen meghibásodás miatt a segédrácsfesz. állító poti elhúzza a fókusz feszültséget. Mindkét poti egy-egy feszültség osztó lánc tagja, rádásul általába egy feszültségforrásról üzemelnek. Így ha pl. a segédrács feszültségosztójába, a föld felé lévő ágon történik egy szakadás, a trimmer már csak soros ellenállásként lesz a körben, és gyakorlatilag a segédrács feszültséget egyáltalán nem fogja állítani, ergó rámegy a csuma fesz a segédrácsra és nagy lesz a fényerő. A továbbiakban a segédrács poti a körben soros tag lesz, melynek ha változtatod az ellenállását, változni fog a rajta átfolyó áram, így a feszültség forrás terhelése is. Így elképzelhető hogy a segédrács szabályzó poti állításakor elhúzza a fókuszfeszültséget, így olyan mintha az is azt állítaná.
Azonban ha mégis úgy gondolod, hogy a sorkimenőn lévő potik közül egy sem a segédrács potié, akkor keres egy méretesebb trimmert a sorkimenő közelében, az lesz az. 100% hogy van segédrács poti, mivel mondtad hogy ez a monitor egy régi darab.
Ja és a méricskélésekkel meg az állítgatásoknál MAXIMÁLIS figyelmet, mert itt nagy ám az áramütés veszélye. Pillanatok alatt hazavágja a műszered, meg téged is, úgyhogy megfontoltan a dolgokat.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Megvan a ludas, most, hogy jobb fényviszonyok között újból átnéztem a panelt, a nagyfesztrafón találtam egy kis repedést.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy CRT monitorban mi okozza a fényerő fokozatos gyengülését? Melyik alkatrész vagy alkatrészek?
Azért érdekel, mert van néhány régebbi, szétszedésre váró monitorom, és jó lenne tudni, melyik alkatrészt nem érdemes már újra felhasználni.

Előre is köszi a választ.
(#) HA5AWS válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Szia!
A CRT monitorok lassú gyengülését maga a képcső okozza. Az emittáló réteg a katódról szép lassan elfogy. Egy képcső regenerálással pár hónap haladékot lehet a csöveknek adni de nem biztos a siker. A többi alkatrész általában jobban bírja. Természetesen újrafelhasználásnál az elektrolit kondikat célszerű megmérni sokszor azok is szeretnek kiszáradni.
Üdv: Gábor
(#) Pinke hozzászólása Okt 8, 2012 /
 
Sziasztok! A minap kaptam egy LG Flatron F-700B típusú (crt) monitort. A probléma az lenne hogy mikor bedugom a 230-ba nem csinál semmit, zöld led még csak be sem villan. Hiába akarom bekapcsolni, semmit nem csinál! Olyan mintha nem kapna áramot. Mi lehet a probléma oka?


Várom válaszotok.
(#) erbe válasza Pinke hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Bármi.
Kimehetett a biztosíték, elpukkant valami a táprészben, ...
Ha többet írnál, modjuk hogy a hálózati pufferkondin megvan vagy nincs meg a ~320 V=?
(#) fecameca válasza Pinke hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Csak egy tipp: Van ezeknek a tápjában általában 2x sorba kötve 150-220 kiloohmos ellenállás. Szokott szakadt lenni, akkor nem indul be. Gondolom, hogy a tápfesz rajta van a puffer elkón, (annyira mazsolának nem nézlek, hogy nem ezzel kezdted volna). Lehet még fólia repedés, vagy IC hiba, ha azok az ellenállások jók.
(#) wpdd hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok szeretnék segítséget kérni tőletek egy monitorral kapcsolatban ez egy Philips Brilliance 107 típusú monitor. 800*600 60Hz-n tökéletesen működik de ha feljebb veszem a felbontást vagy a Hz-et akkor jön a probléma... berakom 1024*768-ra át is állitja a képet és megy de ha kikapcsolom a monitort meg vissza akkor minden ikon és az egér is több lesz a képernyőn mintha nem tudná használni a felbontást pedig kikapcsolás előtt kezeli mi lehet a baja?
(#) tiburtius hozzászólása Jan 19, 2013 /
 
crt monitorom csatlakozója tönkrement(.) próbáltam egy másikkal lecserélni, de az különbözöttt(.) amikor összekötöttem szín szerint, az egyiken egy zöld(,) másikon egy barna maradt ki. általában monitornál melyik szín mit visz?

Kérlek figyelj a helyesírásra!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) stp hozzászólása Jan 20, 2013 /
 
Sziasztok!

Compaq PE1130 (CRT) monitorommal van olyan problémám, hogy nem mindig kapcsol be. Menet közben is csinál időnként olyat, hogy egy pillanatra összeugrik a kép, de ha sikerül bekapcsolni, akkor általában rendben van. Ha nem, akkor viszont egyáltalán nem jön vissza, csak további próbálkozással a ki-be kapcsolgatással. Ha nem sikerül bekapcsolni, csak kattan egy párat, serceg, és aztán semmi.
Próbáltam átforrasztani a sorkimenő lábait meg a nagyfeszültségű részeket, de nem vezetett eredményre. Púpos kondenzátort nem látok benne.

Előre is köszönöm!
(#) erbe hozzászólása Jan 24, 2013 /
 
LG "Flatron ez T710B" monitor képe halvány, szürke. Színek látszanak, piros, kék, sárga helyenként feltűnik. Tápfeszültségek jók, a sorvégtrafó oldalán a három potméterrel a fókusz, kontraszt és a háttérfény állítható. A Menü előhívásakor egyszínű szürke téglalap takarja le a kép közepét. Nem ismerhetőek fel a menüelemek.
Mi okozhatja? Bár a memóriám már nem RAM-okban, hanem ROM-okban van, emlékeznék rá, ha már találkoztam volna ilyennel.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) Sanya55 hozzászólása Júl 8, 2013 /
 
Sziasztok! Targa 17 colos crt monitorom van! és mostanában csinál olyat hogy bekapcsolom és nem kattan csak a zöld világít és nem ad képet !!! régen minden kapcsoláskor kattant egyett (tehát gondolom ami kattan az lehet rossz benne de miaz? mit vegyek bele hogy helyre tudjam hozni?)
aztán otthagyom és ha gondol egyett akkor idő után bejön a kép magától!!!
(#) nemprofi hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Studioworks 900B CRT monitor. Egyre gyakrabban elmegy a piros szín, van amikor csak zöld a képernyő. Néhányszori ütögetésre visszaállt az eredeti színkészlet, van amikor elég egy ujjal hozzáérni és máris jó. Máskor meg ütögethetem akárhányszor, mindig változó színek jönnek be, de a zöld a domináns. Kontakthibára gyanakodván szétszedtem, leszereltem az árnyékoló lemezburkolatot, minden létező mozgatható kábelt, kábeldugaszt megmozgattam, -közben a fiam figyelte a képernyőt- hát az istennek sem jött elő az említett hibajelenség. Visszaraktam az árnyékoló lemezt, oda is tettem csavarokat, ahol hiányzott, de a helye megvolt, a képcső tetejénél van két kábelcsatlakozó, mintha lötyögött volna egy kissé, egy-egy darab gumicsővel hozzászorítottam a fémkerethez plusz még egy kis forrasztással is rögzítettem a kábelsarut. Összeraktam, kiváló a kép. Kb. két nap után kezdődött újra a játék. Ütögetés, néha a tetejét kell megnyomni, néha a hátulját, ritkán magától visszajön a rendes kép. Teljesen tanácstalan vagyok, mit is kellene vele csinálni. Hozzáteszem, az egész monitort azért nem szedtem szét, tehát az alaplapi részt nem bontottam meg, pedig lehet hogy valahol elengedte a forrasztást. Mit tanácsoltok?
(#) donmacko hozzászólása Okt 13, 2013 /
 
Sziasztok!
CRT monitornál merre felé kellene a fényerő szabályzó potit keresni?Van egy Philips 105E típusú monitor amire azt mondják hogy,sötét max fényen is a képe.Mit lehetne tenni?
(#) mikita81 hozzászólása Okt 21, 2014 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a lassan 10 éves Dana monitorom piros színe hol elmegy, hol visszajön. Hol keresem a hibát mi lehet a gond? Ezenkivül a képe tökéletes
(#) fecameca válasza mikita81 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Szia. Ezt a típust nem ismerem, de: LG montorok típushibája, amikor ezt produkálják, van a képcsőnyakon egy panel. Azon van egy alu hűtőre szerelt IC, (szín végfok IC) az szokott rosszul beforrasztva lenni. Az IC lábaknál nagyítóval jól láthatóak a hőtágulás okozta repedések a forrasztásokon. Újra kell forrasztani, és többé nem csinál ilyet.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
(#) fecameca válasza donmacko hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
A sortrafóban szokott lenni a fényerő (UG2), és a fókusz potenciométer, mint a legutolsó CRT tévékben, ott kellene megpróbálnod, talán lehet még ráadni. Ha nagyon feltekered, megjelenhetnek a visszafutási csíkok.
(#) mikita81 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 22, 2014 /
 
köszi megnézem
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem