Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Problémám a következő: MP3-as discman vizszíntes helyzetben tökéletesen működik, viszont ha elfordítom függőleges helyzetbe "megbolondul az olvasófej mintha nem találna adatot, ide oda ugrál" megáll a lejátszás. (MP3 és audió lemeznél is) Várom az ötleteket Előre is köszönöm Üdv.:Roland ![]()
Szia,
Kezd tönkremenni/kigyengülni az olvasó-fej a lejátszóban. Van egy poti az fej oldalan (ritkábban 2db) és azon rá tudsz segíteni, hogy érzékenyebb legyen tehát erősebb lézersugarat bocsájtson ki a fej, így az olvasás pontossága s hatékonysága is nagyobb lesz. Persze ehhez megkell bontani a lejátszót,.. :felkialtas: (Lézersugárral szembe soha nem nézünk!) :felkialtas: üdv, Imre,..
Üdv!
[valve] Ez inkább mechanikai probléma lesz nem? mivel vizszintesen jól működik.... csak ha elfordítja függölegesen, akkor a fej nem tud pozicionálni.... ha azt a potit elállítod, akkor lehet, hogy soha az életbe nem fogod tudni beállítan az eredetire a lézer fényerejét, főleg mivel nem látod a fényét.... s ha túláramot kap akkor végleg vége... ha meg kevesebbet, akkor sehogy sem fog semmit beolvasni....
Nemhiszem, hogy a mechanika tönkremenne egy lejátszóban, hiszen mi van benne? Egy vastengelyen csúszkál egy tömör öntvényen tartozkodó fej, amit egy csiga-orsós áttétellel hajt egy motor (de az sem kizárt). Amgy ha mechanika akkor arra tippelek, hogy a fejnél az elektromágnes, -amikor oldalra fordítódik akkor kileng picit és nemtud visszapozicionálni, s-ha erősebb a sugár akkor jobban pozicionálodik a fej is! Tehát megint az elején vagyunk. Egy lézerdioda, -tapasztalataim szerint
egy disc-man vagy asztali-lejálszónal kb 2 évente rákell húzni picit,.. (én meg soha nemtalálkoztam olyannal, hogy elcsavarom a potit és utánna vissza ne-tudnám állítani)
Én is az elektromágnesre gondoltam.... bár leírhattam volna, de már mindegy. Amúgy te értesz hozzá, mert már sokszor csináltad, de ő lehet, hogy nem... sőt akkor meg se kérdezte volna. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy nem tudja majd beállítani...
szucsroli, ha próbálkozol vele, akkor csak nagyon kicsit tekerj rajta és utána próbáld ki, hogy milyen lett... kicsit tökölős, de így valőszinű meg tudod csinálni.
Lehet hogy a tengely el van kopva és a fej nem ér hozzá rendesen csak ha vízszintesen van. Ja és az én discmanemben ha jól látom akkor műanyag tengely van.
Szia !
Nézd át a fejmozgató motort, és a tengelyét, valamint a lemezmeghajtó motort. Valszeg mechanikus/elektromechanikus hiba. A lézerfejen ne tekergess semmilyen potmétert, a lézerdióda áramát nem kell piszkálni. Sok sikert. Üdv ! Luki
Szia !
Ami discman eddig befutott hozzám javitásra, 80%-ban mechanikai hibáktól szenvedett. Ezeket aránylag könnyü javitani,egy kivétel van: ha már beleturkált a tulaj.Általában itt jön be a képbe hogy "a zinterneten aszondták tekergyem e a potit a fejné". Szóval erről ennyit. Ha egy lézerfej elöregszik, akkor már nincs mit tenni. A normál használatnál,mint irtad valóban a 2-3 év a "kritikus". Üdv ! Luki
"lézerfejen ne tekergess semmilyen potmétert / Ha egy lézerfej elöregszik, akkor már nincs mit tenni"
Nah szóval, miért ne tekergessen? meg nincs mit tenni? A problémát elkell kezdeni megoldani, s sztem nem a vastengely kopott el annyira, hogy az öntvény szerkezet kotyog rajta ami tartja a fejet, vagy netán az ajtajára gondoltál a szorrkapocsra esetleg a rugós változatnál elkopott a pöcök, s az-a mechanikai probléma? Igen, kell tekerni azt a potit, elvégre egy lejátszóban kicserélheted a legelső poti műanyagtengelyétől az utolsó motor szénkeféjéig vagy mágneséig, attól neked a lejátszód ugyan-úgy nemfog olvasni! Mivel a fej minden egyes pillanatban/használatban öregszik, kopik, elhasználódik idővel, ez olyan mind a villanykörte, használod lejár az ideje és, újjat kell venni. De van ám itt egy lehetőség, van egy poti, amivel rásegíthetsz a dolgokra, mivel a lemez árkocskáiból már nem verődik vissza annyi amennyi kellene, így teker az illető egy tized-milliméternyit a potin, épp anyit amennyivel érezhetően jobban olvas a lejátszó,.. Tehát mindenki eldöntheti, hogy otthagya porosodni, kicseréli a teljes mechanikát (ami teljességgel lehetetlen), csodálkozik, hogy miért is nem olvas, csak eredeti lemezeket vagy néha ezt-azt, nemmegy a 24x -en írt lemez csak a 8x -os, vagy lekapja a borítást s megprobálja a "a zinterneten aszondták tekergyem e a potit a fejné" verziót,.. Ui: nézz be egy szervizbe, ha a fej pozicionál egy lemeznél akkor a következő másodpercekben a szervizes ficsur a csavarhúzó utánn nyúlva teker-tesztel pillanatokat fogod látni, amigcsak jól olvas/vagy nem, ![]() (nem azt mondtam, hogy szucsroli lejátszójának 100% -ban azzal van probléma, csak egy megoldás)
Szia !
Igazad van ! Mindenkinek szive joga berhálni a nem működő cuccát. Tekergessétek a fejáram állitó potit nyugodtan!
a potit ne állítsd el mert ha nagy áramot adsz neki akkor olyan intenzitással fog világítani hogy tönkre teheti a lemezt, ha meg gyenge akkor meg olvashatatlan, a két potis nál egy kombo fej van ami az RW lemezt és az R-es lemezt ismeri fel. (a maiak már úgy vannak kifejleszteve hogy mind a kettőt képes kezelni.) Na most a mehanikát meg kéne olajozni és a fogaskerék áttételt. Illetve a gumibakokatkéne ellenőrizni cserélni mert a rázkódás miatt nem tud pozicionálni.
Sziasztok. Nekem is Discman problémám van. Az olvaso fej mindig kb fél uton megáll ugyanazon a helyen, többféle lemeznél is probáltam már. Mindig ott áll meg. Mechanikai hibát nem észleltem, az olvaso fej szabadon tudna járkálni a sín is és a tengely is ok.
Probálgattam állitani a potion de semmi. Mindig leáll azon a helyen és errort irt ki ![]() Valaki tudna segiteni hogy mi lehet a baj? Köszi elöre is
Állít-Nem allít-Állít-Nem állít...
Úgyis eldobod, ha nem lesz jó .Ha állítod max 5-7 perc(oramutató) ha nem javul ,úgysem ez a baja,és ettől még nem megy tönkre úgy gondolom .Lemez nélkül nézd meg a fejet oldalról bekapcsolásnál szépen emelgeti-e (oldalra fordítva is).
Sajna nem javul:S Mindig ugyanaddig a pontig mozdul el a fej. Igen emelgeti oldalrol is, mindenhogy.
Lehet hogy elörgedett. Már 3 éves.
Szia, Kapcsold ki a lejátszót, kézzel húzd a fejet teljesen ki a széllére, majd kapcsold be s nézd meg visszahúzza-e a közepére. Vagy add meg neki a legutolsó számot a lemezen és úgy nyomj neki Play nézd meg kiviszi-e a fejet vagy csak akkor áll meg útközben mikor hagyod menni és odaér,.. (sztem valami megakadályozza, hogy tovább menjen a fej, és ez nem-nagyon a lézersugár problémája, lehet hogy mégis-csak mechanikai hiba, vagy nincs szinkronban a forgási sebesség, mikor elér egy bizonyos pontig (ahol megáll) nem tudja tovább korrigálni a forgási sebességet, így aztán jön az Error xy).
("3 éves" nem túl öreg de nem-is fiatal, nekem van egy kb9 éves lejátszóm és még mindig remekül megy)
Bocsi ,nem neked válaszoltam.Szerintem mechanikailag nézd át (fogaskerék, tengely,) Elakadás után vissza lehet léptetni az elejére? Nincs eltörve a fejhez menő szalagkábel?(bár ilyet még nem láttam).
Szia. Kihuztam teljesen de semmit nem csinált egyszerüen ott maradt
![]() Megnéztem a fogaskereket, a fogaslécet is semmi hibát nem találtam. Amugy én is mechanikai hibára gyanakszom, lehet hogy nem tudja már korrigálni a forgási sebesséhet ahogy mondtad Ez ilyen noname ![]()
Sajna be se olvassa. Nincs semmi eltörve
![]() Lehet hogy kilököm a francba
Minden lejátszó visszakéne húzza a fejet, a bekapcsolás pillanatában ha az nincs a helyén!
99% -ban a mechanikára gyanakszom, nincs elkopva az a kis műanyag ami azon a csiga tengelyen keresztül mozgatja a fejet? Egy simma Cd-Rom -ból vagy egy másik lejátszóból simmán kitermelhetsz egyet, s egy kis szerencsével még talál is,..
Igen, eredetileg ugy kéne. Ezen sima tengely van fémből.
Kiszedtem egy cd olvasóbol a lézer fej egységet, csak sajna nem lehet összehozni. A szalagkábel annál 1mm rel szélesebb ![]()
Ne a szallagkábellel bajlódj, vagy megvan szakadva? Amgy a fej nem-menne vele, legalábbis sztem,..
(úgyértem ha a Cd-Rom fejét raknád a lejátszóba, az nemhiszem, hogy működne)
Nincs megszakadva. Csak nem megy be a discman helyére. Lehet ezen én is elgondolkoztam. Na mindegy a motorja még jo lesz v.mire
![]()
amikor féluton megáll akkor már az olvasással végzett? vagy utána amikor lejátszani akarod számokat elakadt és azon a ponton állt be mindig? Mert vizsgálás közben akad el ott akkor az automatikus lézer beállító egység nem tudja beállítani a lemezt az olvasáshoz. ha meg lejátszás közben csinálja akkor a motrot cseréld ki nállam ez volta baj és megoldota az én problémámat. De most végig zongorázva a többi hozzá szólást az állapítottam meg hogy az olvasó fejegység nem kakar vissza mászni a helyére amikor kitolod végálásba és bekapcsolod de nem csinál semmit?
Nem még sajna nem végzett vele. sz tem menne tovább olvasni csak valamiért nem teszi. Igen pontosan ha teljesen kihuzom és majd bekapcsolom akkor nem mozdul semmit vissza. Csak akkor amikor teljesen kezdö állásnál jobban tolom vissza, és akkor ugrik kb 2 mm ert:S
Hát akkor nem tom talán a motor betegeskedik ami a lézer fejegységet rángatja vagy talán nézd meg hogy a végállás kapcsolók jók -e ami a fejegység végállását jelzi, llehet hogy nem szakít/vagy zár és lehet ez okozza a problémát. Ha egyik se akkor lehet gyanakondni az elektronikára... Sajnos jobb nemjut az eszembe.
Ebbe csak 1 végállás kapcsoló van. A lézer fej elött. :S
Lehet habár azt kiszedtem látszolag semmi baja nincsen. Igaz egyszer 3V helyett kapott 3,6 ot telo akksirol de attol még nem kéne sz tem hogy ezt csinálja ![]() Azért köszi h segitettetek ![]()
"vágjál le 1 kicsit belőle" Te tudod mit mondassz? Ha levág belőle akkor sztem az meglessz cseszve, hisz annak a végén speciálisan van kialakítva egy csatlakozóba dugható, egy műanyaggal keményített érintkezősor,.. Mérje ki és késsz, a műszer nem csal! Amgy meg, a foglalat nem szokott "kiégni" vagy nem tudom mire gondolsz, hogy mehetne tönkre egy foglalat amihez soha az életben nemvolt matatva!
A szallagkábel, na az lehet, de én 0.2% esélyt adok ha egy Cd -lejátszóban található megszakadna,.. Ez nem telefon,..
egyet értek az előző hozzászólóval (valve) amugy is ha nem megy vissza a fejegység ahoz nem a szalagnak van köze az csak az adatokat szállít, és a lézert beállító pozicionáló fejnek, és a lézernek áramot viszeget. amugy is aszalagkábel ott ahol kemény műanyagra van ráragasztva és annak a pereménél esetleg mertörhetett de ennek én se adok sok esélyt. Főleg azért mert a fejegység csak féluton haggya abba a müködést illetve ha nem talál adatot, vagy hibás az adat akkor vissza huza a fejegységet a helyére addig ameddig a a végálláskapcsoló nem záródik és megáll. De pont ezt nem csinálja. valószínüleg nem a mehanikában és nem is a fejegységben kellene keresni a problémát valószínűleg elektronikai probléma a kiváltó ok pl: lehet hogy néhány elko kiszáradt és nem képes megszürni a motor felől vissza érkező elektromos zajt. (pl egy hangszoróval sorba kapcsolt motor egy elemmel búgó hangot ad a hangzóróban.) Amire a mikrovezérlő érzékeny és lehet hogy nem tisztán kapja meg emiatt az adatokat és errort dob ki. De a mikrovezérlő meghibásodása is valószínű.
Köszönöm a válaszokat. Igen az is lehet hogy egy pár elko kiszáradt. Télen fűtetlen szobába volt
![]() ![]() Na de nincs mivel ujat forrasszak a helyébe ugyanis nincs mivel:G |
Bejelentkezés
Hirdetés |