Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   175 / 276
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Azt is figyelem, de azért elég hevenyészett az írás (több ígéret is volt konkrét dologra, de...), mert azért elég eltérő a működés és a karakterisztikája. V.7, V8. nevű rajzok voltak, megfordultak, de az én kétlyeim nem oszlottak el teljesen (akkor és ott jeleztem is), szóval a téma valahogy nem volt még úgy kivesézve, mint az invreters hegesztő. Többször hivatkozásra került egy (általam is) orosz mikrovezérlős kombigép, de nem futott az sem be nagy karriert, itt után építésről nem számolt be senki.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) erbe válasza Temela hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Nem teljesen értem, amit írsz. A trafós Co2 hegesztőt én még csupán 41 éve ismerem, de akkor már kiforrott technológia volt, azon már nincs mit ragozni. Az inverteres nem az én asztalom, de Gelee működő változatról írt.
(#) Phile80 válasza Temela hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Többször is jeleztem, hogy bárkinek tudok küldeni egy kiválóan működő gyári mikrovezérlő nélküli 180A-es MIG-MMA hegesztőgép vezérlésének az adatait, amiből kiforrasztottam mind kb 350db alkatrészt hogy be tudjam normálisan szkennelni a két oldalát a nyáknak. A kb 600dpi felbontású képeket összehoztam Photoshoppal úgy, hogy ha váltasz a képek között akkor egyik oldalból áttűnik a másik oldalba. Szerintem két nap alatt vissza lehetne rajzolni. A segédtápot és a gép többi részét az impulzus trafótól visszarajzoltam. Megvan minden tekercselési adat trafóhoz, fojtóhoz. 30Mb körüli a zip mérete ezért ide nem tudom feltölteni.
10-nél többen jelentkeztek hatalmas lendülettel hogy majd visszarajzolják, de eddig senki nem jelezte hogy megcsinálta volna. Úgy érzem itt mindenki csak a kikapart gesztenyére vár, hogy minimális energiát kelljen belefektetni.
(#) GPeti1977 válasza Temela hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
2014 nyáron készült el az inverteres CO saját fejlesztésű gépem, sok mindent leírtam menet közben róla fényképek rajzok is vannak az inverteres hegesztőtrafó topikban, használható, de mivel nem 3 alkatrészből áll mikrokontrollerrel így ez sem érdekel senkit.
(#) kissadam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
A mikrovezérlő sokaknak gondot okoz, a felprogramozást illetően. Valamiért sokan félnek tőle.
(#) dB_Thunder válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Engem érdekelne! (Mondjuk én konkrétan utálom a pic-eket, de ha Atmel proc van benne akkor jöhet!)
(#) GPeti1977 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Végül is nem nagy szám az egész egy teljes hidas kapcsolóüzemű táp áramkorláttal a félvezetők védelme érdekében, a feszültség szabályozása nem lett tökéletes szerintem, van benne egy 24V os segédtáp, a mikrovezérlő csak az előtolás sebességét állítja meg le fel kapcsolgat késleltet ahol kell, logikai IC vel is kiváltható.
2014 márciusától van fent az inverteres hegesztő topikban.
Az óta nem sokat használtam.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) Melphi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Engem érdekelne, én nagyon szeretem a mikróvezérlőket, és programozni is tudom, mindenképpen meglesem amit írtál, amúgy áramra mit tud?
(#) dB_Thunder válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Akkor nem sok dolgot bíztál rá a mikrovezérlőre! Ezt még én is leprogizom
Igazából engem a sima inverteres hegesztő, és az CO közötti különbség érdekelne. Nekem van most is egy CO-m, de kicsi a trafó, nagyobb, erősebb csak inverterként fér a gyári házba.
Igazából minden mást lecseréltem már nagyobbra, ami géphez kapcsolódik.
Nem tudom hogy a "Maci" mennyire állná meg a helyét CO gépben.
(#) Phile80 hozzászólása Feb 2, 2016 /
 
Ebből kijön 200A.
(#) Phile80 hozzászólása Feb 2, 2016 /
 
Van itt egy másik elrendezésű is.
(#) GPeti1977 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Néhány alkatrész hozzárakásával működne. Volt itt egy macihoz hasonló kapcsolás co annak alapján elvégezhető az átalakitás.
(#) buburobi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Szia! Jól értem, hogy az áramforráshoz semmi köze a mikrokontrollernek? Akkor egy gyári tolóelektronikával is működne. Én csak a nagy trafót szeretném kiváltani, inverterre, de eddig minden próbálkozás durrant, vagy füstölt... bár szóltak, hogy nem lessz jó... Érdekelnének engem is a rajzok.
(#) csak1andris hozzászólása Feb 5, 2016 /
 
Ahogy Phile is írta. Tényleg kevés a nyák tervvel megspékelt működő gyakorlati leírás. Nincs is szinte. Én speciel egy működőképes féligvezérelt egyenirányító kapcsolást nem találtam ami begyújtana nagyáramú tirisztorokat zokszó nélkül. Mintha ördögtől eredne. Ennek okán terveztettem egyet. Az működik.
A huzaltolókról sincs egy használható nyákterv..... Ezen két tényező nélkül lehet beszélgetni bármiről, csak felesleges.
(#) maszek0005 válasza csak1andris hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Az mind szép, de a kapcsolás az nem publikus?
(#) csak1andris válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Mivel nem az én szellemi termékem, és nem kaptam felhatalmazást a megosztására, ráadásul némi összeget fizettem is a tervezésért nem tehetem. De ez legalább vezérel egy féligvezérelt egyenirányítót normálisan és nem kell 50kg rézdrótot megvenni, hogy az itt preferált fokozatkapcsolós verziót megépítsem.....
(#) maszek0005 válasza csak1andris hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Akkor oké. Én is próbálkozok hasonlóval, de még eddig nagy siker élményem nem volt. Én személy szerint egy gyári 500A- os egyenirányító vezérlésével próbálkozok. 3 db tirisztor, és 4 db dióda. A 4.-ik dióda az védődiódaként funkcionál a hídban.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
(#) csak1andris válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Ezek is 700A-es gyári tirisztorok. Mpisti mondta majd keres valamit, de nem bírtam kivárni, mert azóta nem szól hozzám. Ezért javaslom terveztess valami egytemista kölyökkel aki elektronikában utazik (nekem egy láda sör meg egy 7 decis konyak volt az ára).
(#) maszek0005 válasza csak1andris hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Én a fórumon egy egyetemista srác által közzétett szakdolgozat alapján próbálom összehozni működőképesre szekunder oldali szabályzást, de a kisördög mindig közbelép.
(#) csak1andris válasza csak1andris hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Ezek kiszámolnak mindent, paneltervet is kaptam és rugásra indult. Az itt közöltek egy sem működött 4 éve lesekedek a fórumon, de egy sem vált be. Ebben 1db TL074(4db műveleti erősítő) meg vagy 15 alkatrész van benne. Adatlap viszont kell, Nyitó-tartó áram stb.
(#) csak1andris válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Nekem az sem működött.
(#) kissadam hozzászólása Feb 5, 2016 /
 
Uraim! Én már közzétettem itt ebben a topicban egy kapcsolást nyáktervekkel együtt, ami nekem is működött. Közzétettem egy másikat is ami nekem nem működött, de egy másik fórumtárs azt tette működőképessé. Mind a két kapcsolás félig vezérelt hídhoz készült, 2dióda 2 tirisztor....
Javaslom a téma képei közötti keresgélést.
TCA 785 IC-vel is tervben van, hogy készítek egyet, csak mert van belőle 3db új a fiókomban (eléggé drága IC), ez még a távoli jövő zenéje.
3 fázisra is lettek megosztva kapcsolások, nem tudom melyik működőképes, olyanokkal nem kísérleteztem. De keresgéljen mindenki vissza!
(#) csak1andris válasza kissadam hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Ha a frónius utángyártásra gondolsz, az
sem gyújt 700a-es tirisztort be...
(#) csak1andris válasza kissadam hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Neked sem volt felhőtlen a projekt, mert nem volt tökéletes
(#) csak1andris hozzászólása Feb 5, 2016 /
 
Én már nem játszani akartam, mert jónéhány áramkört megépítettem, de egy sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nekem bolondbiztos megoldás kellett már.
(#) kissadam válasza csak1andris hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Nem, az nekem sem működött. A lengyelek által használt áramkörre ami 2 db 555 IC-ből épült, plusz egy marék passzív alkatrészből. Ezenkívül kellett hozzá tekercselni egy darab trafót. KB EI35-40 körüli magméret. 2*70+100 menet. Kicsit macerás, de nem nagy kaland. 700A-essel nem próbáltam, de érdemes lenne egy próbát tenni. Nyáktervem van hozzá, eagle fájlokat privátban tudok küldeni.
700A-en mekkora gate áram kell egy tirisztornak, a stabil gyujtáshoz?
(#) hulala válasza kissadam hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Én is tanúsíthatom , hogy működik a kapcsolás mert amit adtál kész tirisztor vezérlőt teszteltem és működött !(Köszönöm még egyszer !) . Most én is a TCA785-el kísérletezem , egyet már megépítettem és kipróbáltam egy 80A-es optotirisztorral , ez is jónak tűnik .
(#) kissadam válasza hulala hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Mekkora árammal próbáltad azt amit adtam? Mármint az egyenirányítót mekkora áramokkal terhelted? Egyébként már ki is ment a fejemből, hogy Neked is építettem egyet. Az első verziót egy 200A-es híddal adtam el, ez már több éve volt, az üzembe helyezés után nem jelentkezett, hogy hibás lenne.
(#) csak1andris válasza kissadam hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Ádám. Neked a lengyel 555 működött?
(#) Moderátor hozzászólása Feb 6, 2016
 
Kérném a feltüzelt kedélyeket a továbbiakban megnyugtatni!
Következő: »»   175 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem