Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Továbbtanulási tapasztalatok, tanácsok
Lapozás: OK   3 / 4
(#) lamalas válasza Jihad Joe hozzászólására (») Dec 10, 2009 /
 
Idézet:
„Az lenne kérdésem hogy mit csinál egy villamosmérnök és egy ilyen szakmával hol lehet elhelyezkedni?”


Sokfele munkaja lehet egy villamosmernoknek es sokfele el tud helyezkedni. Elsosorban toled fugg, hogy a szakma milyen reszen szeretnel dolgozni. El kell dontened mi erdekel igazan. Az energetikatol (erosaramu vill. mernok) kezdve, az informatikan at a tanari palyaig sokfele lehetoseged van. Pl. ha erdekel a tavkozles akkor olyan iranyban kell/erdemes menni, vagy a media, a TV/radio studiok vilaga, stb. stb. ezekre a palyakra mind-mind villamosmernok szukseges.

En is villamosmernok vagyok, raadasul nagyon gyakorlatias mert gyerekkorom ota epitgetek mindefele aramkoroket megis az informatikanal kotottem ki es a munkam soran soha nem is fogtam pakat a kezembe. A forrasztas megmaradt hobbinak

A lenyeg, hogy nezz magadba mi erdekel es az alapjan donts milyen iranyba tanulnal tovabb.
(#) Jihad Joe hozzászólása Dec 11, 2009 /
 
kösz a válaszokat
Szegeden néztem a Juhász Gyulán tavaly indult először olyan szak hogy energetikai mérnökasszisztens és villamos mérnökasszisztens. A mérnökasszisztens az miben más mint a rendes mérnök? Valamivel kevesebbet ad?
(#) elektromania92 hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Egyetem előtt állok.
Világos számomra, hogy műszakin szeretnék továbbtanulni.Az lenne a kérdésem, hogy az egyetemen az elektronika szak mit takar, illetve a telekommunikáció szak.
(#) Dani494 válasza elektromania92 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Melyik egyetem/főiskola?A honlapjukon elvileg kell leírást adni a szakokról,vagy egy elérhetőséget adni ahol kérdezhetsz.
Vagy felvi.hu .Itt mindent megtalálsz a továbbtanulással kapcsolatban.
(#) jdani hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Üdv. Kijárom a középsulit Szlovákiában, azt szeretném kérdezni hogy mi az én sulim Magyarországon, ha : Szeretnék olyan lenni, hogy ha kezembe adnak egy rossz elektronikus berendezést, legyen az bármi, tudjam hogy mit kel rajta nézni, melyik részét, honnan tudom hogy ez miért nem jó, stb, tehát egy szerelő, és ahol azért elsajátítom a PIC világát is...? Létezik egyáltalán iylen suli?
**Ezek között kellene nézelődnöd. BME-t vagy Pécsi Tudományegyetemet tudnám elsőkként ajánlani.... valakinek valami véleménye róla?
(#) El_Pinyo válasza jdani hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Szia!
Felsőoktatásban, függetlenül az intézménytől, nem képeznek szerelőket. Olyan a világon nincsen, hogy valaki mindenhez értsen, legyen az bármilyen jó szaki, vagy mérnök. A felsőoktatás nem a buherálásról szól, annál sokkal komolyabbak az elvárások. A mikrovezérlők programozásához semmi egyébre nincs szükség, mint szorgalomra és rengeteg olvasásra, utánajárásra (természetesen egy bizonyos bonyolultsági szintig).A BME- ről tudok nyilatkozni, elterjedtebbek az ATMEL gyártmányok, valamint a 8051 alapú vezérlők, legalábbis a 8 bites architektúrák esetén, PIC vezérlők nem annyira divatosak.
(#) frissadam hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Helló. Hogyan tudnék munka mellett legegyszerűbben villanyszerelő szakmát szerezni? Már mint konkrétan a képesítés kellene. Valaki csinált már hasonlót?
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Egy kis információ: Nem tudom, hogy minden pécsi sulira hatással lesz-e, de sokra, az biztos, és elsősorban a Pollackra... Bezárják a Jakabhegyi kollégiumot felújítás miatt, a Szántónak nagy részét felújítják, így marad a Szántó fele (havi 15eFt most), a Boszorkány kollégium (havi 16.5eFt, ha jól tudom, most!), az Univ-ban lesz majd még lehetőség lakni (48-as tér), meg talán még nyitnak valami panziókat is, bár ezt nem tudom (plusz amit kihagytam). Tehát aki kollégista szeretne lenni, nem lesz könnyű dolga bejutni, viszont ha sikerül, akkor majdnem annyi pénzért már albérletbe is mehetne.
(#) Dani494 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Kösz az infot!
(#) Jman hozzászólása Jan 9, 2011 1 /
 
Helló!!
Igaz, hogy 17 éves vagyok, de majd a nagy álmom, hogy a BME-n tanuljak. A gond az, hogy eléggé sok szak van, amik mind nagyon tetszenek. A lényeg az, hogy nem igazán láttam az oldalon olyan fórumot amelyiken ilyenről cseverésznek az emberek. Szóval, ezt a fórumot azért hoztam létra, hogy aki ugyancsak valamilyen ilyesmi szakra jelentkezne és érdeklik ezek akkor ide tudjon írni.
Amit én szeretnék először is, hogy nekem nagyon tetszik a mikroelektronika szak, az hogyan tervezik és készítik a processzort, alaplapot ezeket, illetve, hogyan írják az op. rendszereket a kerneljét milyen nyelven, hogy csinálják, hogy mondjuk megírják c-ben a kernel nagyját és akkor van egy alap fordító is mellékelve a rendszerhez, ami lefordítja gépi kódra, vagy ez hogy van? Illetve ami még jobban érdekel, amit már előbb leírtam a mikroelektronika. Nem találtam a neten egyetlen egy értelmes ebookot vagy könyvet sem, ami megtanítana, a mikroelektronika alapjaira, tervezés minden ilyesmi, pedig nagyon érdekelne, hogyan készítik ezeket a dolgokat.
Ahogy elnéztem, ez 3 szak lenne, ami megtanítana arra, hogyan kell processzort, alaplapot, stb. tervezni, meg ezeket programozni, hogy egyáltalán tudjak valamit ezekről. Szóval, ha valaki tudna akkor linkelne be könyveket, amikkel valamennyire a mikroelektronikát és a számítógépes dolgok programozását elsajátíthatom, mert mire oda érek, hogy jelentkeznék valamelyik szakára, addigra az alapokat szeretném tudni, meg végülis azért is, hogy melyik fekszik jobban nekem. Remélem tud valamelyikőtök segíteni.
(#) idlob válasza Jman hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Szia!
A BME-n a Mikroelektronika és Elektronikai technológia szakirány a villamosmérnök BSc képzés egy szakiránya.
Ahhoz hogy idáig eljuss sok tárgyat kell teljesítened(!), amiről itt tájékozódhatsz.
Ezen belül is matekkal, fizikával, (EMT-vel, jelekkel, számtuddal) lehet szívni.
Azaz - hacsaknem valamelyik "versenyistállóban" tanulsz, vagy különlegesen jó vagy matekból és fizikából (nem csak a saját iskoládban, hanem objektíven nézve), vagy nem vagy különlegesen kitartó és türelmes - akkor jobb ha egyenlőre főleg matekot (és némiképp fizikát) gyűröd.
Ezek nélkül ugyanis nem fogsz eljutni a szakirányig. Ha már ott vagy, akkor meg úgyis minden fontosat (sőt még többet) megtanítanak.
Azzal nem teszel sok előnyre szert, ha a szakirány anyagát megtanulod, de mondjuk vannak még bizonytalanságaid pl. matekkal.
Szóval a lényeg egyenlőre az, hogy tudj jól deriválni, integrálni ("definíció szerint", képletekkel az idomított majom is tud), tisztában legyél a lineáris és vektor algebra alapjaival, alapfokon "beszélj" C-ül, és tudd, hogy a sebesség miért nem egyenlő s/t-vel.
Ez most bármennyire is lelketlennek hangzik, így van.
Idővel nézz majd ki egy területet, légy abban vérprofi és tanulj meg csapatban játszani. Egy alaplapot úgysem fogsz sosem elejétől a végéig megtervezni az ÉLETben, de el fogják vári tőled, hogy egy részfeladatot gyorsan és jól megoldj. Ezzel fogsz pénzt keresni, ami meghatározza az életedet - hacsak nem világuralomra törnek a hippik vagy kitör a kommunizmus.
(#) Jman hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
És esetleg valamilyen leírást nem tudnál beszúrni? Mert igazából ez érdekelne is, legalább annyit amiből áttudom nézni az anyagot. Nagyon hálás lennék, ha esetleg valamilyen tananyagot a szakról betudnál szúrni.
(#) Doszpot válasza Jman hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Én pécsett tanulok villamosmérnöknek, de idlob írta, hogy kemény a matek és fizika. (ez nálunk is így van) Ezért elkezdtem utánanézni, hogy máshol hogy is mennek a dolgok.... ezt találtam hírtelen Ez alapján nem tűnik nehéznek. De biztos lehetsz benne, hogy nem "laza" feladatokat fogsz kapni matek1 első ZH-ján.
Kis ízelítőnek a matematikai alapok a Pollackról. (arra találták ki, hogy valami elfogadható szintre hozzák fel matekból a jónépet. Szóval ez lenne az alapszint.)
(#) Kovidivi válasza Doszpot hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Ez szerencsére nem kötelező tantárgy. Ebben a félévben pl. ismerősömék osztályában 30emberből senki sem ment át... Beszéltem a tanárral, hogy hátha elkérhetnénk egy kérdéssort gyakorlás céljából, aztán megértettem, hogy miért bukott meg mindenki Aki viszont megírta elsőre a ZH-t jóra, az potya kreditet kapott (más tanárnál esetleg...).
(#) Doszpot válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Nekem szerencsére ilyen örömökben, mint a Matalapok nem volt már részem.
De lássuk be, ha valaki azt a szintet tudná, (és a számonkérés, és oktatás és minden ideális lenne) nem lenne gond a matek 1 -el.
Matekról elég sokat tudnék mesélni, bár így visszagondolva nem is annyira vészes... Az idő mindent megszépít. Nameg jórészt én rontottam el a dolgokat azzal, hogy ellustálkodtam a tanulást.
(#) Jman hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Esetleg a mikroelektronikáról tudnál berakni valami jegyzetet? Valószínűleg nem fogom megérteni egyből a lényeget. De nem is az a cél, hanem az hogy megnézzem mik lesznek főként a témakörök. Remélem tudtok segíteni.
(#) krisztianAMG hozzászólása Ápr 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Lassan fősulit/egyetemet kellene választani,de egyelőre bizonytalan vagyok. Szeretem a fizikát,érdekel az elektrotechnika és mobilkomunikációval is mondhatni sokat foglakozom. A gond ott van,hogy én gimnazista vagyok és félek,h nagyon nehezen behozható lemaradásom lesz a szakiskolát végzőkkel szemben. Hogy van ez az egyetemeken megoldva?
Milyenek a lehetoségei egy elektrotechnikus mérnoknek elhelyezkedni? Milyen szakokra mutatkozik kereslet? Vagy inkább az informatikával szemezzek?
(#) Doszpot válasza krisztianAMG hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Helló
Az informatikáról annyit, lassan Dunát lehet rekeszteni informatikusokkal. Szóval ha nem vagy belőle nagyon jó, nem hinném, hogy sok értelme lenne. (egy ismerősöm programozónak tanult, egy évig nem talált munkát. Ezzel szemben egy másik egész életében "kockult", már az iskola mellett is megvan a munkája, mert jól ért hozzá.)
(#) Gafly válasza Doszpot hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Lehet hogy Dunát lehet rekeszteni velük, ezzel szemben mi lasszóval keressük a használható informatikusokat...
Krisztián, amit mindenképpen javaslok:
- Angolul nagyon jól tanulj meg (és ha teheted akkor vegyél részt csere féléven, stb.) ne csak annyit hogy meglegyen a középfok mert nélküle nincs diploma. Javallott még a német is mellé...
- Amiatt ne aggódj hogy hátrányban leszel a gimnáziumoddal. Szerintem pont előnyben leszel, mert már most foglalkozol az elektróval. Ami azt illeti a felsőoktatásunk nem arról híres hogy gyakorlati dolgokat tanít Ismerek olyan egyetemet végzett, doktorival rendelkező egyedet akire még a hajszárítómat sem merném rábízni javítás céljából...
- Doszpot mellé csatlakozom én is, azzal hogy érdemes (megfontolandó) már suli alatt elkezdeni dolgozni részmunkaidőben. Onnan már szinte egyenes az út...
(#) blackdog hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Lassan lezárul a felvételi eljárás és én még mindig tanácstalan vagyok.
1. Villamosmérnöki 2. Mechatronikai mérnöki
Szakra adtam be a jelentkezésem. Félek kicsit a ponthatároktól is mert nem állok valami fényesen.
De a fő gondom, hogy változtassak-e a sorrenden.
Szeretem az elektronikát és a mechanikát is.
Kezdek elbizonytalanodni, hogy, ha fel is vesznek vllamos mérnökire bírni fogom-e. Mindenhol az hallom, hogy sokkal nehezebb mint a Mechatronika.
Mik a lényegi különbségek?
Elektronika mindkettőben van ill. tudomásom szerint mechatronikán több a fizika és van gépészet is.

Szerintetek melyiknek van jövője?


Hozzá teszem, hogy 32éves vagyok van két gyermekem tehát levelezőn 'fogom' csinálni.
(#) Doszpot válasza blackdog hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Idézet:
„Kezdek elbizonytalanodni, hogy, ha fel is vesznek vllamos mérnökire bírni fogom-e.”

Nálunk (Pollackon) a levelezősöket nem szokták szivatni. A tanárok is tudják, hogy a hétvégi, néhány órás konzultációk alkalmával nem lehet annyi tudást átadni, mint a nappalisoknak, lényegesen magasabb óraszám mellett. Ez egyébként a gyakorlatok rovására is megy. Szóval eleve kevés (nálunk) az igazi gyakorlati óra, de a levelezősöknek még annyi sem jut. (nappalin van "rendes" méréstechnika, ahol a laborokban munkálkodunk, levelezőn ez csak elméletben megy)
A villamosmérnök vs. mechatronikai mérnök kérdésre sajnos nem tudok mit mondani... legjobb lenne egy mechatronikai mérnököt keresni és elbeszélgetni vele. (mennyi munkalehetőség van, mennyire használható az egyetemi tudás, stb.)
De bármit választasz, szerintem menni fog.
(#) morzsa15 hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni tölelek hogy Budapesten milyen elektrotechnika-i közép iskola van?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) dabagab hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Elsősorban a Mérnök Informatikus képzésekről szeretnék kérdezni!
Azért elsősorban erről, mert programtervező infromatikus bsc-re járok és csak a mérnök infó msc jöhet szóba, (villamosmérnöki nem, max a mechatronika, ahogy elnéztem a bemeneti követelményt)

Melyik Mérnök Informatikus MSc-s egyetemet ajánljátok?
Elsősorban a hardver programozás érdekelne, integrált rendszerek, mint például: automata szállító gépek (pl: Nemzeti bank, vagy angliában a gyárakban, nem pedig a gyártósor mellett lévő ipari robotok), UAV, intelligens rendszerek, amelyek nem csak egyszerű szenzort kapnak, hanem képesek maguknak új útvonalat tervezni, dönteni, hogy merre menjenek. Elsősorban olyan automatikus rendszerek érdekelnek, nem csak robotok, hanem például autok, amelyek saját útvonalat terveznk, érzékelik a külső környezetet, és az alapján döntenek.
És érdekel maga a robotépítés is, meg irányítástechnika

Én kinéztem és a BME-n találtam ilyen szakirányt, főleg Villamosmérnöki MSc-n mint beágyazott rendszerek és autonóm irányító rendszerek, illetve még egy a számítógép-alapú rendszerek szakirány , ami nekem a legjobban tetszik, de ez csak villamosmérnököknek van sajnos.
leírása:(A számítógép alapú rendszerek tervezéséhez, alkalmazásához, üzemeltetéséhez szükséges ismeretekre tehetsz szert a szakirányon, beleértve az irányítástechnikai, elsősorban robotirányítással kapcsolatos, hardvertervezési, megvalósítási és szoftverfejlesztési ismereteket, különös tekintettel a valós idejű rendszerekre.)

Ehhez kérnék segítséget, hogy merre próbáljak szerintetek szétnézni?
Vagy esetleg valaki hallott arról, hogy a BME - VIK Msc-re felvették egy PTI BSc-ről?
(#) dabagab válasza dabagab hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Vagy pedig inkább a Mechatronikai mérnöki szak-hoz tartozik a robotizálás?
(#) Babó22 hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Engem is érdekelne a mérnök informatikus képzés.
Ebben a tanévben fogok végezni a középsulival. Nagyon megfontolóra vettem a technikusi évfolyamot, és azt gondoltam, megcsinálom. Ha van rá lehetőség, miért ne.
Sőt, dolgoztam már technikusokkal egy nagy hardvergyártó cégnél, ahol úgy veszem észre, inkább a technikusokra van szükség, de jó lenne a diploma is.
A Debreceni Egyetem Informatikai karán a mérnökinformatikus szakot néztem ki magamnak. Mi a véleményetek róla? Szerintetek érdemes megcsinálni? Cégek mennyire preferálják a DE diplomáját? Olvasgattam a hvg Diploma 2011 kiadványt, elhelyezkedések arányában elég jó helyen áll.

Másik kérdés, nyelvtanulás.
Már van egy angol szóbeli nyelvvizsgám, igyekszem megszerezni az írásbelit is. Második nyelvet célszerű lenne tanulni?
(#) Doszpot válasza Babó22 hozzászólására (») Aug 16, 2011 / 1
 
A nyelv fontos. Olyan nyelvvizsgát kellene csinálni, amit elfogadnak majd a diplomához is. (vannak mindig, minden évfolyamon páran, akik azért nem kapják kézhez a diplomát, mert nincs meg a nyelvvizsgájuk.) A középiskolában biztos van valamilyen nyelvoktatás, szóval valamennyire foglalkoznod kell vele hétről hétre. Ha főiskolán egy-két évig nem kötelező a nyelvtanulás, az eddigi tudás rendesen meg fog kopni. (illetve át fog alakulni... pl a "nagyfrekvenciás kapcsolóüzemű táp" lefordítása álmodból felkeltve is menni fog, egy kiló kenyér megvétele a boltban meg gondolkodóba ejt. )
(#) evenger hozzászólása Nov 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem! Szeretnék "komolyabban megismerkedni" elektronikával, viszont nem szeretnék beülni egyetemre, főiskolára. Találtam is egy esetleges megoldást, ami: http://www.oktav.hu/tanfolyam/elektronikai_muszeresz_budapest . Van valakinek tapasztalata ilyen OKJ- s tanfolyamokkal kapcsolatban? Mi a véleményetek erről?

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) edison14 hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Hali.

Én is suliválasztás előtt állok és elég elszomorító a helyzet. Külföldi vagyok és itt bizony nem nyomják úgy a matekot mint nálatok (heti egy óra matekom van a legrosszabb tanárral és még két ilyen plusz matekra járok a legjobb tanárhoz). A cél a BME vagy a győri Széchenyi István egyetem. Nagyon félek attól hogy nem kerülök be a BME-re állami támogatásosra de viszont a Széchenyire sem szívesen megyek mert ott inkább az AUDI-hoz közelálló dolgokat tanulják. Tudtok még olyan egyetemeket Komáromtól max 100-150km-es körzetben ami még színvonalasabb oktatást ad de van esély bekerülni államilag finanszírozottra?
(#) Stadi hozzászólása Feb 15, 2012 / 1
 
Gondoltam, megosztom veletek, hogy az amerikai MIT 2012. március 5-étől Circuits and Electronics címmel egy féléves, ingyenes online képzést szervez, amelynek elvégzéséről igazolást állít ki. Ez természetesen nem lesz azonos az ottani nappali képzésen megszerezhető papírral.

Akinek van heti kb. 10 felesleges órája, tud angolul, tisztában van a matematikai alapokkal, és kíváncsi rá, hogy oktatnak a nagy pocsolya túloldalán, annak bátran merem ajánlani. Különösen érdekes lehet azoknak, akik magyarországi intézményben már túl vannak ezen a tananyagon.

Részletek: Bővebben: Link
2007-es nappali félév részletes tematikája: Bővebben: Link
(#) tankerman16 hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Üdv!

Melyik egyetemen/fősulin lehet PIC és PLC programozást tanulni? (Ha lehet egyáltalán.)


Előre is köszi!
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem