Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 289
(#) saraha hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Üdv.
Ebbe milyen diac használható?
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Köszi,akkor inkább olyat amilyet találok..itthon.
(#) dörmi válasza saraha hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Ez a kapcsolás nagyon jó. Nálam a kóbor kutyák gyorsan megtanulták hogy az én portám az nem az Ő játszóterük. Én csak a fűszálat akartam el venni a vezetéktől de gyorsan rájöttem hogy ez meg gondolatlan cselekedet volt részemről.
(#) saraha válasza dörmi hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Szia,nekem csak a disznókáimat kéne őriznie nem sok 4 darab de jó vadak.
Azt olvastam,hogy ez inkább hosszabb vezetékre van méretezve most már ehhez csináltam nyákot...Holnap ki is próbálom,ha nem lesz jó akkor azt is megcsinálom ami neked van.
(#) dörmi válasza saraha hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Nálam kb.150-200m vezeték van rajta. 1-1.5cm szikraköz.
(#) saraha válasza dörmi hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Kb: nekem is annyi lenne.Tettél bele szikraközt vagy szikraköz gátlót vagy mi a rosseb az nem tudom. Olyan ami a TV-k képcsöveinél van?
Egyébként valaki megmondhatná,mi is az mi célt szolgál...
(#) dörmi válasza saraha hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
A szikraközt azt két rézdrótból csináltam a dobozon belül. A két kivezetésre vannak csavarozva a drótok,a kettő közt van 1-1,5cm. 1 másodpercenként küldi a szikrákat. (Szikraközről találsz képeket.) Egyébként én is csak után építettem nem igazán értek a dolgokhoz. A jó tapasztalataim miatt írtam róla. Ezt építettem meg. Bővebben: Link
(#) saraha válasza dörmi hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Köszi rájöttem, szerintem azért kell az bele,hogy ne üssön át gyújtótrafóban a nagyfesz talán...,de én se vágom annyira!
(#) Swedhart válasza saraha hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
üdv DB3-nak hivják a diakot
(#) saraha válasza Swedhart hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Köszike,pont ilyet találtam egy döglött kompakt fénycsőbe.Tudtam én,hogy ezeket nem szabad kidobni.
(#) Swedhart válasza saraha hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Akkor jo amugy már én is kérdeztem lehet-e hejettesiteni de azt mondták nem. :nemtudom:
(#) saraha hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
Ja, amúgy ilyen lesz,ha valakit érdekel.nem tesztelt...!!
(#) saraha hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok.
Megépítettem,működni működik,de kicsit gyanús.
Ennek egyfolytában szikráznia kell?Nem földeltem le csak úgy próbálgatom az asztalon.Valahol azt olvastam,hogy 1-2 Hz-el kéne szikráznia.Ez meg jóval gyorsabb.
(#) isssti válasza saraha hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia!
Gyorsan ahogy néztem annak 60-70hz körül kell mennie, tehát normális, hogy ívet húz szinte, de ha a potit nagyon felcsavarod akkor iszonyatosan fog melegedni a fet, arra figyelj. És vigyázz a kis állatokkal, volt ilyenem az elején a kismadarakat, de egyszer még a menyétet is leütötte...
(#) saraha válasza isssti hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Lecseréltem a 100nF-os kondit 3,3µF-ra és így már kb:1Hz-es a jel.
(#) kokesz hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok! Van egy Power Guard villanypásztorom, de most megadta magát...
Szerintem a nyáktrafóval lesz baj. Megmértem a trafót:
L1:8.7 ohm
L2:509 ohm
Táplálás: 12V 500mA
Ha rákapcsolom a tápot, akkor a tekercs egyik végén 6,65V-ot mérek a másikon 0V-ot.
Érdekesség, hogy szétszedtem elkezdtem méregetni akkor kaptam ezeket az értékeket, majd kivettem a nyáktrafót mert az melegedett és onnantól 0V-ot mértem.
Valamint megmértem az ellenállását amit fent irtam.
Visszaraktam, nem működött. Eltelt 1 nap próbálom megint és működik, de csak addig működött amíg meg nem húztam a nyáktrafót mert laza volt a felfogatás.
Most megint nem megy és a fenti értékeket mérem.
Tapasztaltabb kollégáknak van-e erre valami ötlete?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) saraha hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Ki kellet még cserélnem a Fet-et is nagyobbra.IRFP240-et tettem bele ezzel megbízhatóan működik és nem melegszik egyáltalán kis bordával sem.18mm-es szikrákat vág...
Már csak ott vagyok meglőve,hogy a szikraközt hová helyezzem el?Tegyem bele a műanyag dobozába ahol a trafó is lesz meg a nyák vagy azt kint a szabadban kell megoldanom?Vagy ,hogy szokták ezt?
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Úgy fogok tenni akkor,köszöntem.
(#) Remci válasza saraha hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
De jobb ha beleépíted egy műanyag csőbe,aminek a végei le vannak zárva és úgy teszed be a dobozba.Különben előbb-utóbb kizöldül a panelod.
(#) Wegg válasza Remci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia ez egy profi pásztor belseje . Nem volt semmilyen zöldülés semmi arra utaló nyom hogy a szikraköz okozott volna valami hibát .Nem zárom ki hogy egy zárt szikraköz előnyösebb. De az én pásztorom éjjel nappal megy belső nyitott szikraközzel . Ez tapasztalat .Itt az oldalon található róla pár kép . Itt az osztott szikraköz látható.
Bővebben: Link
Minden infót fölraktam táblázatokat is a számított értékekkel .Vissza kellene olvasni ,vagy az egészet átolvasni. És megnézni a sokk képet .Ami a fórum feletti ikonoknál a kis fényképező ikonra kattintva jelenik meg .Higgyétek el megéri rászánni az időt .
Ezeket csak úgy általánosságban írtam .Tudom idő rabló dolog de a lényeg benne van és már minden típusú rajz van fent .220V ,inverteres ,akkumulátoros,tirisztoros ,fett,igbt .De hibás rajzok is vannak fent ezért érdemes végig olvasni mert csak akkor derül ki .
üdv wegg
(#) Remci válasza Wegg hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Szia!

Ok,én elhiszem.Viszont amiket hozzám hoztak javításra,azokban majdnem mindnél a panel oxidált,illetve itt ott zöld volt.Mondjuk a szikraköz is brutális,volt ahol 3-4 cm-t ütött át.Mikor azt átalakítottam,illetve a panelokat letisztítottam,onnantól ez nem fordult elő.Ez az én tapasztalatom,de csak egy javaslat volt.
(#) Wegg válasza Remci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én még nagyon régen találkoztam olyannal hogy zöld volt a nyák itt ott .Cégnél készült panelokon hogy már kristályos volt és amikor össze ért a kristályosodás .Akkor borult fel a működés.Még olyan is volt hogy a nyáklemezt marta szét . És mint kiderült hogy mindez azért történt mert valami rossz forrasztó szert használtak a kollégák.De ma már azt hiszem ilyennel nem kell számolni.Én fenyőgyantát használok denaturált szeszben oldva .Ezzel kezelem le a nyákot maratás után . Jól lehet forrasztani .És ha kész akkor ugyanezzel az anyaggal kenem le így védelmet kap és ha később kell javítani semmi gond . Mivel gyantás lakk van rajta. Valaki kémikus vegyész ha volna köztünk akkor talán egyértelművé lehetne tenni a hogy mitől zöldül.Vagy ez már biztos hogy az ív miatt van ?
(#) Remci válasza Wegg hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Jó,mondjuk azt elfelejtettem írni, hogy ezek nem gyári pásztorok voltak,így nem is volt a panel lekezelve semmivel.Valamint nem biztos hogy csak az ív miatt,lehet hogy egy kis párásodás is közrejátszhatott és a két dolog együtt okozhatta.Ki tudja? Az biztos hogy ha én csinálok egyet,abba zárt szikraköz kerül és a panel is le van fújva védő lakkal.Biztos ami biztos :yes:
(#) Wegg válasza Remci hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Én csak magamnak csináltam a kutya miatt . De már körbe táncoltam a témát amennyire lehetett.De azért kíváncsiságból itt lógok én is a fórumon mert még szeretném kipróbálni az inverterest is meg akkumulátorost is .Ez az amperszag elkísér amíg élek.
Egyébként az én pásztoromba csak annyi kondit teszek hogy ne kattogjon.Hozzáhangoltam a karám adottságaihoz .Most három mikró van benne.Mivel nem szikrázik így nem is zavar . Ha kattog akkor az zavarforrás .Mivel nem pusztába van telepítve ezért a környezeti elvárásoknak is megkel felelni.De szikraköz mindenféleképp kell bele. akár vezeték szakadás esetén is védi a készüléket .
(#) isssti válasza Wegg hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1
 
Szia Wegg!
Félig meddig kémikus is vagyok, de egyszerűre fogom. Az ívnél általában keletkezik ózon (pár perc csattogtatás után már szoktam érezni a szagát, de az ózon adja azt a tipikus fénymásolós szagot is, lézer nyomtatóknál fénymásolóknál is érezhető, nem kellemes, inkább szúrós szagú), ami erélyes oxidálószer és a rezet könnyedén megtámadja és kialakul rajta szép rézoxid, ha a panel le van kezelve az ideig óráig biztos jó megoldás, de bármi oxidálhatót megtámadhat, vasat, de a műanyagot is öregíti. Szerintem nem tanácsos emiatt belülre tenni a szikraközt.
(#) peoplex válasza isssti hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Valóban! Most már emlékszem, hogy hallottam efféle dolgot. Szerencsére a műanyaggal azért nehezen birkózik meg.
(#) kokesz hozzászólása Máj 5, 2011 /
 
Esetleg ha tudnátok abban segíteni, hol tudnék és milyen nyáktrafót szerezni, amit ezekbe a villanypásztorokba szoktak rakni, azt megköszönném.
(#) Swedhart válasza kokesz hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Szerintem a HE aproba is lehet találni ilyet
(#) kokesz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Próbáltam, csak nem tudom, ezzel pl lehetne helyettesíteni 1x9V 2,8VA 230V?
Egyébként ha kész majd felrakom a kapcsolást meg fotókat, mert a gyártó szépen lekaparta a számokat az alkatrészekről.
(#) kokesz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Néztem egy másikat, a régi trafónál megmértem a feszt.
20V-ot mérek. 1x15V 10VA 230V -ennek már jónak kell lennie. kb 1km-re kell.
Következő: »»   96 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem