Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   840 / 960
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Ugyan ugyan, nem te kérdezted itt pár nappal ezelőtt, hogy vajon mitől csapkod le a FI reléd? Hát, az általában attól szokott, amikor az elektronok nem a számukra kijelölt úton haladnak, hanem összevissza mindenfelé amerre csak utat találnak. Könnyen megeshet hogy a mosószerrel megkent útvonalat is alkalmasnak találták. Vegyél egy szigetelésvizsgálót, csoda dolgokat fogsz mérni vele. Még talán azt is, hogy milyen "jó" hatása van a mosószernek a szigetelésre.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Az nem attol van, megvan a hiba, semmi gond. És a korábbi FI relé évtizedekig müködött. Képzeld a szuper drága stekkerek a kertben váltak vezetövé. ( a müanyag szigetelése lett 1 MOhm alatti- 5 darabot dobtam a kukába)
Azok egészen biztos nem láttak semmi mosogatoszert, mint ahogy a drotok többsége sem, hiszen a keněst csak akkor használja az ember ha nem megy ugy a behuzás ahogy kellene.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Olyat már én is tapasztaltam, hogy új aljzat vagy villásdugó szigetelési ellenállása nagyon rövid idő (hónapok) alatt nagyon leromlik, na de 1 MΩ-al még nem találkoztam. De még az is csak 0,2mA, az még nem nyomhatná le a FI-t.
(#) Topi hozzászólása Szept 20, 2021 /
 
Ha már kábelhúzás. Még az idei "esős évszak" előtt szeretném az egyik kültéri szerelőaknába kifutó CAN buszt optikára cserélni, villámvédelmi okokból. Abban a védőcsőben (80-as) már mennek erősáramú kábelek, és CAT6-os kábelek. Egybe a többivel tettem bele egy behúzónak használható egyeres vezetéket is, hogy hátha kell még mellé húzni valamit.

Eddig csak acél behúzószálas optikai kábelt húztam be, de most be kellene húznom az erősáramú gumikábel és a PVC kültéri CAT6 mellé ezt a sima multimódusú kábelt. A cél az lenne, hogy gyárilag szerelt ST-ST csatlakozós kábelt használnék, hogy ne kelljen hegeszteni.

A korrekt és üzembiztos kábel behúzási módszerrel tisztában vagyok, ha a kábel maga is erre való. De van ötletetek, hogy sérülés nélkül hogyan lenne behúzható, ez az elsősorban nem ilyen célra való kábel?

Tehát: Kb. 20 méter a távolság, kábel 30 méter. A csőben van tapadós gumikábel is, de bőven van még benne hely.
(#) Ge Lee válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
A húzást mindig a húzott felület nehezíti meg. Hasonlót én mindig úgy szoktam, hogy mechanikailag rá kell erősíteni a húzott kábel vagy csatlakozó végére a húzó szálat, akár olyan áron is hogy forrasztva legyen, a lényeg, hogy a szemből látszó átmérőt ne növelje meg a kötés, viszont legyen olyan masszív, hogy kézzel eltépni se lehessen. Ezután az egész kötést le kell fedni mondjuk zsugorcsővel és rá kell melegíteni, vagy ha van olyan ragasztószalagod ami nagyon erősen tapad, de a külseje könnyen csúszik a csőben, akkor azzal kell betekerni és lehet húzni.
Olyan kábelt is áthúztunk így 27 méteres csőben a többi kábel mellett aminek a végén valami speciális tuchel dugó volt.
(#) Massawa válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Legalább fél méter hosszan széles ragasztoszalaggal ragasztom a kábelt a behuzo rugohoz ( az jobb, mint egy drotszál, mert merevebb igy nem akad a többi drotba), a csatlakozokst extra becsavarom a ragasztoszalaggal. El kell kerülni, hogy a csatlakozo kapja meg a huzoeröt, azaz a csati után a szálnak kell átvennie a huzoeröt igy azt kell nagyon jol és biztonságosan a behuzorugohoz ragasztani.
Mindenképen ilyen behuzáshoz két ember kell, az egyik huzza a másik meg nyomja, keni illetve igazgatja a csö másik végén.
(#) gyuszo válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
A tapadós gumikábel miatt fújd be bőven hintőporral . Hidd el az sokat segít a behúzáson.
(#) Topi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Köszönöm a tippeket. Szóval igazából hiába a behúzónak berakott drót, inkább azt mondod húzzam be a rugóacél befűzőt és ahhoz kössem hozzá?
(#) Topi válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
HUPCable spray-t szoktam használni kültéri védőcsövekhez. Azzal mindenképp végigfújtam volna az optikai kábelt.
(#) Massawa válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Igy van.
Ma már nem rugoacél a behuzo, hanem a legujabb kb 4 mm vastag teflon vagy valami hasonlo fekete szál az nagyon jo ( a régi fehér vagy átlátszo hajlamos volt ragadni) ez a fekete csillogos valami nagyon jol csuszik és tartja a formáját.
És a ragasztáshoz is jol csuszo ragasztoszalagot használj ( pl a barna münyag kb 4-5 cm széles csomagragasztoszalagot). Az nagyon jol ragaszt, vékony, erös és a hátoldala sima csillogos.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
(#) proba válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
A behúzott szál azért felejtős, mert ha csak egy ponton is rácsavarodott egy másik kábelre, már buktad. A legbiztosabb mód, összes kábel ki, és az újjal együtt vissza. Bár ha sok hely van...
(#) Topi válasza proba hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Idézet:
„A legbiztosabb mód, összes kábel ki, és az újjal együtt vissza”

Sajnos ez a megoldás nem járható sok szempontból sem. A csőben van sok hely, egy 32-es KPE-t simán mellé lehetne tolni. A behúzónak berakott szál igazából könnyen mozog benne. Valószínűleg feszegetni nem kellene.
A kérdés csak azért merült fel bennem, mert a kábel nem erősített, csak egy sima 50/125um-es optika, és már a húzással nem szeretném szétgyepálni.
(#) rolie válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Idézet:
„A csőben van sok hely, egy 32-es KPE-t simán mellé lehetne tolni.”

Esetleg valóban csőben csövet használni? Befűzöl egy akkora KPE-t amin átférnek a csatlakozók, és abban húzod át? Akkor biztosan nem akad el semmiben. Esetleg egy másik ötlet: babra munka és nem is túl profi, de mi lenne ha az optikát rászigszalagoznád egy kifeszített bowdenre, és acél erősítésként használnád?
(#) Massawa válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Azt is megteheted, hogy az egész kábelt hozzá ragasztod egy másikhoz ( mezei drothoz), és akkor biztosan nem sérted meg a behuzás alatt.
De ezt meglátod mennyire könnyen megy a korábbi ötletek szerint.
(#) Bakman válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Nem kell a széltől is óvni, annyira nem sérülékeny. Annó nem kevés ilyen és ehhez hasonló kábelt húztunk be mindenféle trükkös helyekre. A fejre vigyázni kell, a többi része sokkal jobban bírja mint az ember elsőre hinné.

Ha minden igaz, abban is van valamilyen erősítés az optikai szál és a külső borítás között, puszta kézzel nem lehet eltépni anélkül, hogy meg ne vágnád vele magad.
(#) Topi hozzászólása Szept 20, 2021 /
 
Persze, elbonyolítani sem akarom, meg a kábel se az a csillagászati összeg, csak próbálom begyűjteni a tapasztalatokat, ötleteket.

Köszönöm mindenkinek a hasznos tippeket, a napokban behúzom, és beszámolok majd az eredményről.
(#) gyuszo válasza Topi hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
A cső a csőben jó ötlet, ha van hely. Ilyet már én is csináltam. Gyors, nincs gubanc és később is cserélhető.
(#) elektrorudi hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Ezekhez a kötési módokhoz mit szóltok? Rendben van ez így? Bővebben: Link (Nem a WAGO-ra gondolok.)
(#) Bakman válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Egy hozzá nem értő remekművei.
(#) Moderátor hozzászólása elektrorudi hozzászólására (») Szept 21, 2021
 
Kérünk mindenkit, hogy a Wago-nem wago, ki hogy köt össze két vezetéket kérdést ne indítsátok újra, elege van már minden topik olvasónak az ilyen hitvitákból.

Köszönjük előre is!
(#) mugab hozzászólása Szept 21, 2021 / 1
 
Bocsánat, de ez a kérdés hitvitánál jóval nagyobb jelentőségű, mert vannak ajánlott, nem ajánlott és tiltott kötési módok. Ezeket, nem biztos hogy a nem szakképzett emberek ismerik, és tisztában vannak a kockázataikkal...
(Ráadásul a videóban jócskán vannak "szuperfusi" kategóriás nem ajánlott módozatok)
(szerintem)
(#) klausz18 válasza mugab hozzászólására (») Szept 21, 2021 / 2
 
Egyet is értenék veled, ha nem szinte minden héten lángolna fel újra és újra. Én személy szerint végigkövettem majdnem az összeset, és örülnék neki ha nem kellene 101-edszerre is végigolvasni ugyan azt, ugyan azoktól egy kontár facebook vagy youtube videóra reagálva.
(#) Alkotó válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Biztosan lehet jobbakat is találni, de szerintem bőven benne van mindegyik az "elfogadható" kategóriába. Régebben -és sajnos mai is- ettől sokkal-sokkal megkérdőjelezhetőbb kötési módok is elműködnek hosszú évekig.
A forrasztás is egy jó példa a jó-rossz vitákra. Az összesodrott vezeték forrasztással való "lezárása/megerősítése", majd szigetelése szerintem (és még sokak szerint) a legmegbízhatóbb kötések egyike. Mégis van egy erős nézet, ami szerint ez alapvetően kerülendő (a két fő ellenérv: az ón vezetőképessége rosszabb mint a rézé, és a vezeték akár fel is melegedhet annyira, hogy az ónozás megolvadjon).
(#) Vacok hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Több helyen is megtaláltam azt, hogy kötés dobozonként csak egy áramköri
vezetéken képezhető. Ez az jelenti, hogy ha egy kötődobozba befut egy helység világításának és konnektorainak vezetéke, akkor csak az egyiken létesíthetek kötést, ha azok külön áramkörön vannak? És, ha mindkettőn kellene kötést végezni? Akkor mindkét áramkört vezessem külön-külön dobozba?
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Ez alapján például az sem megoldható, hogy mondjuk egy fürdőszoba összes kötését egy dobozba készítem el, ahova három áramkör vezetékei futnak be.
(#) _BiG_ válasza Vacok hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
A konnektor áramkörnek nem kell a dobozban kötés, a konnektorok felláncolhatók egymás után. A doboz ilyenkor a konnektoráramkörre nézve csak áthúzó.
(#) hobbielektronika27 hozzászólása Szept 22, 2021 /
 
Panel lakás villamos felújításakor mennyire elfogadott (megengedett) a plusz konnektorok miatt a szerelvény dobozok vésése a betonba, pláne ha az főfal?
Idézet:
„Főfalnak panellakásokban a 14-20cm vastagságú falakat nevezzük.”
(#) Atis57 válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Szia!?

Elvileg; statikai szakvélemény ,Közös képviselő beleegyezése.

Gyakorlatban; meg mindenki azt csinál amit akar ? Még falátvágást is láttam ....
(#) bakos13gab válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Hát ha nem laksz a teteje felé és aggodalmaid vannak, ki kell kérni egy statikus szakvéleményét írásban. Ez alapján végezhetsz bármit.
(#) Gafly válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Amikor annó panelban laktam, a falra olvasólámpa is nagy kihivás volt.
De azóta fejlődött a technika...
Következő: »»   840 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem