Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » 2015-re jön az üzemanyagcellás autó
2015-re jön az üzemanyagcellás autó
Beküldte: Topi, idő: Dec 27, 2007, forrás: SG.hu - Berta Sándor

A GM autógyártó szakemberei szerint még legalább 7-8 évnek kell eltelnie az első üzemanyagcellás gépkocsik piacra kerüléséig.

"Az utat a kísérleti modellek flottája nyitja majd meg, az első típusok pedig 2015-re vagy 2016-ra jelenhetnek meg a kínálatban" - jelentette ki Rittmar von Helmolt, a GM Europe Engineering munkatársa az Austrian Agency for Alternative Propulsion Systems (A3PS) által szervezett szakmai konferencián. A célok között szerepel a hagyományos meghajtású járművek fokozatos lecserélése üzemanyagcellás modellekre, amelyeknél az áramot hidrogénből és oxigénből állítják elő, és amelyek a kémiai energiát elektromos energiává alakítják át.

A szakemberek időközben - elsősorban a túlzott bonyolultságuk miatt - elvetették például az alkohollal működő motorok vagy alkoholt átalakító megoldások használatát. "Amennyiben évente csupán az Európában, a klór-alkáli-elektrolízis folyamatok során felszabaduló hidrogénmennyiségnek az 50 százalékát hasznosítani tudnánk, akkor annak segítségével egymillió gépkocsit üzemeltethetnénk. De más forrásokat is kihasználhatnánk, így például a szél erejét" - szögezte le Rittmar von Helmolt.


GM Volt

A General Motors első hidrogénmeghajtású modellje a nemrég bemutatott Opel Flextreme, amelyben még hagyományos akkumulátorokat helyeztek el, emiatt a maximális hatótávolsága kicsi, csupán 50-60 kilométer. Viszont a jármű érdekessége, hogy van egy külön motorja, amely adott esetben generátorként használható és amely így áramot tud előállítani. A Flextreme lehet a jövőbeni típusok alapja. "Tény, hogy a jelenleg 13 000 európai töltőállomás átalakítása nagyon sok pénzbe, becslések szerint összesen 11 milliárd euróba kerülne, de ez megoldható" - tette hozzá a szakember.


Christa Kranzl osztrák államtitkár szerint sincs az európai országoknak és az autógyártóknak más választásuk és különösen a felgyorsuló klímaváltozás miatt kellene az alternatív meghajtások kifejlesztését a jelenleginél is sokkal nagyobb mértékben támogatni. Az idő ugyanis megérett ezeknek a megoldásoknak az alkalmazására. Kranzl reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban és években egyre több alternatív meghajtású autót mutatnak majd be és ezek a gépkocsik elterjednek az utakon.

Érdekesség, hogy a GM 2010-re ígéri a Volt fantázianevű, akár a konnektor segítségével is feltölthető villanyautóját, amelyet a konszern már jövő tavasszal elkezd tesztelni.



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Benzol, Idő: Jan 10, 2008
Irán alatt álítólag 500 évre elegendő olaj van :D Az olaj a dollár és az amerikai jólét alapja . Valószínűleg lesz iráni csata is iraq és afganisztán előkészítő művelet volt
 
Írta: Gergő, Idő: Jan 10, 2008
Ez érdekes viszont kíváncsi vagyok ,hogy ezért az autóért hány országban lesz háború vagy valami ilyesmi....
 
Írta: M, Idő: Feb 2, 2008
Gergőnek igaza van.
 
Írta: Oller, Idő: Júl 17, 2008
Olvastam olyan emberről aki már a 80' -as években átalakította az autóját úgy hoyg vizet bontott, és 1l-el 100km-ert tudott menni!Majd a nagy "GM" kihívta hogy érdelki ez a dolog, és 1 hétre rá jött a gyászjelentés hoyg az ember "rákban" meghalt.... és most "üzemanyagcella".... hát persze...
 
Írta: mz-x, Idő: Okt 8, 2008
ezzel én is kísérletezek és egész jó, már sikerült begyújtanom a hidrogént és ha valaki tud magyarországon valami forgalmazót ami hidrogén cellát forgalmaz az legyen szíves és írja ide.
 
Írta: potesz jános, Idő: Feb 7, 2009
Hát igen,de mi lessz az édesvizi tartalékokkal? Vagy mégjobbann tönkre vágják a föld klíma rendszerét? Eddig a föld belsejét aknázták ki most jön a felszin!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem