Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Fémlemezbe robbantott hologram
Fémlemezbe robbantott hologram
Beküldte: Topi, idő: Márc 29, 2008, forrás: Berta Sándor - SG.hu

A Fraunhofer Intézet Kémiai Technológiai Intézetének (ICT) kutatói olyan új megoldást fejlesztettek ki, amelynek segítségével miniatűr robbanótöltetekkel állítják elő a hologramokat, melyek szinte tökéletes védelmet nyújtanak a termékhamisítások ellen.

A hologrammokat általában lézerekkel állítják elő, a sugárnyaláb ilyenkor egy valódi háromdimenziós objektum képét rajzolja rá egy erre érzékeny papírra. De nem csak optikai technikákkal készíthető hologram: a Fraunhofer Intézet kutatói fémlemezeken állítottak elő ilyet, mely amúgy lézerrel kivitelezhetetlen lenne.


"Az árucikkek eredetiségének igazolásához még régóta nem elegendő a céglogó, de a gyakran alkalmazott hagyományos hologramos matricák sem nyújtanak tökéletes védelmet. Az általunk kidolgozott eljárás esetében viszont a három dimenziós képeket miniatűr robbanótöltetek, illetve úgynevezett robbantási fóliák segítségével acélba véssük. A felületre több mint 70 kilobáros nyomás nehezedik, ez olyan nyomásnak felel meg, mint ami 250 kilométerrel a Föld felszíne alatt található. A robbanás után az eljárásnak köszönhetően akár a legapróbb, a milliméter tízezred részét jelentő részletek is láthatóvá válnak a fémfelületen. Ilyen apró jellemzőket még egy mikroszkóp alatt sem lehetne észrevenni" - jelentette ki Günter Helferich mérnök.

A szakember hozzátette, hogy a hologram előnye, hogy annyira egyedi, mint egy ujjlenyomat, ezáltal különösen alkalmas a fontos dokumentumok védelmére. A bank- és hitelkártyákon alkalmazott kis méretű hologramokat azonban csak nagyon nehezen lehet előállítani. A Fraunhofer Intézet kutatói egy, a német kutatási minisztérium által is támogatott program részeként a közeljövőben azon dolgoznak majd, hogy a megoldás alkalmazható legyen hajlított felületeken is.

Az eljárás egyetlen hátránya, hogy a robbantás meglehetősen nagy körültekintést kíván, szükség van egy bunkerre és egy külön robbantómesterre. Helferich szerint azonban a cserébe kapott, gyakorlatilag tökéletes hamisítás elleni védelem megéri a befektetést. Ráadásul további előny, hogy az árucikkeket másolóknak közel sem biztos, hogy megéri az infrastruktúra iépítése.



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem