Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Németországban népszerűsítenék a digitális sírköveket
Németországban népszerűsítenék a digitális sírköveket
Beküldte: Topi, idő: Márc 29, 2008, forrás: Berta Sándor - SG.hu
Egy greveni asztalosmester forradalmasítaná a temetkezési szokásokat és a szerinte a 21. századhoz jobban illő digitális sírköveket helyezne el a német temetőkben.

Az első digitális sírkövet a rheneni temetőben (Hollandia) tavaly májusban helyezték el. Egy holland özvegyasszony döntött úgy, hogy a kijelzőn szeretné minden látogatásakor látni a férje képeit. A berendezést a tervező, Hendrik Rozema mérnök Digizerknek nevezte el. A szakember öt éven át készítette az első digitális sírkövet és igyekezett minden szempontot figyelembe venni. Így például ügyelt arra, hogy az eszköz ellenálljon az időjárás viszontagságainak, könnyen kezelhető és biztonságos legyen.

A készülék háttértárolóiban elhelyezett tartalmakhoz - egy infra távirányító segítségével - csak a hozzátartozók férhetnek hozzá és csak akkor, ha a sír körzetében tartózkodnak. Rozema így biztosította, hogy megmaradjon az emlékezés személyes érzése, és hogy a felvételek ne zavarják mások gyászát. A prototípus miniatűr számítógépe először naponta legfeljebb csupán háromszor 3 percen át működött, ma már ez az időtartam elérheti akár a 2 órát is. Külön modul biztosítja, hogy a sírköveket éjjel ne lehessen bekapcsolni.

Az elhelyezett üzeneteket és tartalmakat az elhunyt hozzátartozói maguk határozhatják meg. Lehetőség van idézetek, személyes üzenetek, fotók, de akár némafilmek elraktározására is, az anyagokat egyelőre kizárólag memóriakártyán lehet átjátszani. Rozema azt tervezi, hogy később már lehetőség lesz az SMS-ek átjátszására is. A kijelző 20 x 30 cm-es, a számítógépet és a képernyőt egy cigarettásdoboz méretű akkumulátor látja el a működéséhez szükséges árammal. Emellett lehetőség van napelem elhelyezésére is, ilyenkor az üzemidő jelentősen meghosszabbítható.




A digitális sírkő emellett ellenáll az időjárás viszontagságainak, éppúgy használható sarkvidéki és sivatagi körülmények között, vagyis akár Norvégiából, Tunéziából is megrendelhető. Hivatalosan a sírkő mínusz 50 és plusz 50 Celsius-fok között is működőképes. Nem tesz benne kárt az eső sem, nem lehet ellopni és vandálbiztos. "Aki el akar lopni egy ilyen berendezést, annak legalább egy markolóval vagy egy daruval kell próbálkoznia" - igitale-Grabsteine-Flatscreens-Friedhof/614724.html" target="new">jelentette ki Carsten Glaser, aki Németországban a digitális sírkövek első forgalmazója.

Glaser egyébként maga is gyárt ilyen berendezéseket fából, nemesacélból és üvegből. Az asztalosmester véletlenül figyelt fel Rozema találmányára. Az ő modelljei 3000 és 5000 euró között kaphatók, az ár a beépített képernyők méretétől és anyagától függ. Glaser termékeit pozitívan fogadták, még a münsteri Lauheide Erdei Temetők vezetői sem tiltakoztak az egyedi sírkövek ellen, ami azért nagy szó, mert korábban még a porcelánképek elhelyezését is megtiltották a sírköveken. "Nem állíthatjuk meg a fejlődést, úgy tűnik, a 21. század ezzel jár. Azt tudomásul kell vennünk, hogy bár különlegesek ezek a termékek, de ugyanúgy a gyászt fejezik ki és az emlékezést szolgálják" - közölte dr. Rolf-Peter Lange, a Német Temetkezési Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Érdekesség, hogy Ausztriában a vorarlbergi fuerrot építészcsoport már 2003 óta készít olyan csúcstechnológiájú sírokat, amelyek programozható kijelzőkkel, napelemekkel és LED-világítótestekkel vannak felszerelve. Robert Barrows kaliforniai feltaláló sírköveibe már egy teljes számítógépet is beépít merevlemezzel és monitorral együtt. Az első digitális sírkövet egyébként egy olasz feltaláló mutatta be még 2001-ben egy Piacenza közeli kis temetőben.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: kobold, Idő: Ápr 1, 2008
"Aki el akar lopni egy ilyen berendezést, annak legalább egy markolóval vagy egy daruval kell próbálkoznia"
Keveset jártak még ezek nálunk...
 
Írta: Vales, Idő: Ápr 1, 2008
Hátja, a magyar viszonyoknak és tolvajoknak ezek sem tudnának sokáig ellenállni...
 
Írta: mandris, Idő: Ápr 7, 2008
Furcsállom, de ha arra gondolok, hogy a sír mellett milyen jó lenne meglátni a hozzámtartozót, akkor azt kell mondanom, hogy már én sem tartom kegyeletsértőnek, sőt!
 
Írta: deguss, Idő: Ápr 9, 2008
Ez hülyeség. Hagyjuk békében a holtakat, minek kell a temetőbe is a modernkori csúcstechnológia?
El tudom képzelni, hogy valaki feltöri a rendszert, és már mást is mutat az a kijelző... hülyeség, de mint sok más, pénzkereseti lehetőség.
 
Írta: _ampervadasz_, Idő: Ápr 12, 2008
Ennek vastagon marketing szaga van! Amugy egyet értek kobold hozzászólásával!
 
Írta: Topi, Idő: Ápr 13, 2008
Ezt sem fogják a spammerek majd békénhagyni.
Majd elterjednek WinCE rendszer alá a "Tomb Virus"-ok és egy két héten belül minden ilyenen "penis enlargement" reklámok fognak menni...
Morbid és rossz, de biztos nem fog büntetlenül működni sehol... Mellesleg nem igen gondolom hogy ennek olyan nagy létjogosultsága lenne.
 
Írta: Topi, Idő: Ápr 13, 2008
... Bár a hülyékből jó sok pénzt lehet kiszedni, biztos így vannak vele.
 
Írta: Bertalan Ernő, Idő: Ápr 17, 2008
Na rajta Magyar szinesfém gyüjtők! Itt a soha vissza nem térő alkalom. Nagy üzlet lehet belőle!
 
Írta: archie203, Idő: Ápr 20, 2008
Ha néhány magyar színesfém ,,gyűjtő'' nem vinné el minden nélkül 2mp allatt akkor egy daru sem tudná megmozdítani!
Pl:a bankaotómatákat mennyi idő alatt viszik el?
pedig azok tényleg beton bisztosak
 
Írta: pocok, Idő: Máj 1, 2008
A technika hagyján, de a legtöbb temető állapota még mindig katasztrófa. Senki sincs a másikkal szemben tekintete. Ahelyett , hogy szabályoznák halottak napján a létszámot, helyette mindenkit beengednek.
Úgy van gyerekek csak tapossátok a földet.
A halottak biztos ürülnek ennek.
 
Írta: angel83zs, Idő: Máj 5, 2008
Kicsit szerintem bizarr.... Olyan, mintha egy Arnold Schwarzenegger - Emlékmás típusú film díszletének darabja adta volna az alapötletet. Legalábbis ami a külső megjelenést illeti. Túl rideg. Egy kopjafa és egy fénykép bőven elég emlékezni, ráadásul szerintem sokkal meghittebb. Annak pedig kisebb a valószínűsége, hogy "színesfém gyűjtő" pajtik meggyaláznak egy kopjafás sírt. Az nem üzlet... :)
 
Írta: sanyi01, Idő: Jún 8, 2009
internet is lessz rajta?
 
Írta: öreg, Idő: Nov 16, 2009
Parazsat meg adóságot biztósan nem loptak.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem