Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Tíz atom széles a világ legkisebb tranzisztora
Tíz atom széles a világ legkisebb tranzisztora
Beküldte: Mzolee, idő: Aug 3, 2008, forrás: hwsw.hu

A Manchesteri Egyetemen elkészítették a világ legkisebb tranzisztorát, amely mindössze egy atom vastag és tíz atom széles. A struktúra alapanyaga a grafén, amely tulajdonképpen egy atomi vastagságú grafitlemez, szokás kétdimenziós grafitnak is nevezni. Az újdonságról a Science tudományos folyóirat április 17-én megjelent számában lehet olvasni.

A Manchesteri Egyetem tudósai -- élkükön Dr. Kosztya Novoszelovval és Prof. Andre Geimmel -- lényegében hétköznapi félvezetőgyártási technológiával hozták létre a graféntranzisztort: elektronsugár litográfiával csatornákat karcoltak a grafénlapra, amivel kavntum-pontok jöttek létre. Ezek vezetési képessége feszültség hatására módosítható, így a térvezérlésű tranzisztorokhoz hasonlóan alkalmasak logikai állapotok tárolására. A manchesteri kutatók szerint a graféntranzisztorok tulajdonságai a méret csökkenésével egyre csak javulnak.

A grafénáramkörök létrehozásával kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hogy jelenleg 100 mikronnál nagyobb átmérőjű szeleteket nem lehet létrehozni -- a félvezetőiparban tömegtermelésben 300 milliméteres szeleteket használnak. Azonban mivel a megmunkálásukhoz használt technológia nagyon hasonlít a chipgyártásban ma elterjedthez, Geim szerint amint képesek lesznek nagyobb wafereket előállítani, viszontlag egyszerű lesz az átállás a grafénáramkörökre.

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Geim professzor és csapata az elsők között fedezte fel és dokumentálta a grafént, amely azóta folyamatosan a félvezetők jövőjével kapcsolatos kutatásokat végző tudósok látóterében van, mivel vezetési tulajdonságai a hőmérséklettől függetlenül kiválóak. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a grafénáramkörök ideje pont akkor jöhet el, amikor a jelenleg használatos chipgyártási eljárások a fizikai határaik végére érnek -- a mostani előrejelzések alapján ez a 10 nanométeres csíkszélesség elérése körül, 8-10 év múlva következhet be.




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem