Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Még Hatékonyabb háromrétegű Napelem a Sharp -tól
Még Hatékonyabb háromrétegű Napelem a Sharp -tól
Beküldte: sprofan, idő: Jan 26, 2010, forrás: SHARP sajtóközlemény

A Sharp legújabb, nem fókuszált fényt alkalmazó napelemek közül a legjobb hatásfokút mutatta be a napokban.

A jelenleg legelterjedtebb szilícium-alapú napelemekkel szemben az összetett napelemekben olyan fényelnyelő rétegeket alkalmaznak, amelyek két vagy több olyan elem együtteséből állnak, mint az indium vagy a gallium. Magas hatékonyságuk miatt az összetett napelemcellákat főként műholdakon használják.

A Sharp 2000 óta kutatja és fejleszti a háromrétegű napelemcellákat, amelyek három fényelnyelő réteg összekapcsolásával érik el a magas hatékonyságot.

A háromrétegű összetett napelemek hatékonyságának növeléséhez fontos a kristályosság — vagyis az atomok rendezettségének — javítása minden egyes fényelnyelő rétegben.


A germániumot (Ge) a hagyományos cellákból álló legalsó rétegben használják, mivel egyszerűen kezelhető és nagy áramerősséget generál, azonban ez az áram elvész anélkül, hogy hasznos elektromos energiává alakítható lenne. Ezt a problémát a indium-gallium-arzenid (InGaAs) használata oldja meg, mivel ez az anyag magas hatékonysággal alakítja a fényt elektromos energiává. A nagy mennyiségben történő nagyfokú kristályosság előállítása azonban igen összetett feladatot jelent a gyártó számára.

A Sharpnak saját fejlesztésű technológiájával sikerült előállítani egy nagyfokú kristályossággal rendelkező InGaAs réteget. Ennek eredményeként minimalizálódott az elvesző áram, miáltal a Sharp napelemcellák hatékonysága a korábbi 31,5 százalékos értékéről 35,8 százalékra nőtt.


 



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Balázs, Idő: Jan 26, 2010
Ha azt veszük,hogy kb 5 évvel ezelőtt 20 százalék volt a hatasfok a mostani 35 nem is
rossz.
 
Írta: skero, Idő: Jan 26, 2010
Egy dokumentum filmben azt láttam ,hogy a NASA kifejlesztett 50%-os hatásfokú cellákat. Akkor vajon ők ,hogy csinálják?
 
Írta: sprofan, Idő: Jan 27, 2010
Igen, valóban van már 51,4%-os, de erről semmit nem tudni, egyszerűen nem publikus. Gondolom említenem sem kell hogy az USA hadserege az egyik fő szponzora ennek...
 
Írta: fikusz, Idő: Jan 27, 2010
Én dolgoztam napelem gyárban és az a 235-255 watt nem is olyan kevés.Ez volt a kb 3 évvel ezelőtti táblák teljesítménye.
Asszem 50x120 cm es tábla. A hatásfokról nem sokat tudok mondani.
 
Írta: Nagymoli, Idő: Jan 29, 2010
Örülnék 15%-os hatásfokú napelemnek is, csak lenne megfizethetőbb... 1W/1000Ft körüli ára nekem még sok.
 
Írta: Gery, Idő: Feb 2, 2010
Az 50% ot a NASA is csak az űrben tudja elérni, tehát a műholdakon és hasonlókon.
 
Írta: watt, Idő: Feb 6, 2010
Jók ezek, csak nem oldják meg az energia problémánkat, mert több energiába kerül előállítani őket, mint amit az élettartamuk alatt megtermelnek.
 
Írta: Balázs 27, Idő: Feb 9, 2010
Még kb 5 év mire a teljesítményük és
áruk elfogadhatóvá válik.
 
Írta: szsrobert, Idő: Feb 11, 2010
Akkor kivárjuk az 5 évet.
Én vettem napelemet. Gazdaságilag nem éri meg.
 
Írta: sprofan, Idő: Feb 14, 2010
Reméljük nem 5 év az az 5 év.
 
Írta: szaszervin, Idő: Feb 16, 2010
Szerintem minden alternativ energiaforrást figyelembe kell vegyünk.Nem biztos 5 év mulva nem lesz késö az ilyen alternativ energiákra.
 
Írta: csovaril, Idő: Feb 19, 2010
"Az 50% ot a NASA is csak az űrben tudja elérni, tehát a műholdakon és hasonlókon."

A hatásfok miért függ attól, hogy hol tudja elérni?
Nem hasznos/bemenő teljesítmény?
 
Írta: george47, Idő: Feb 23, 2010
bocs de az 50% az itt is 50% csak elfelejtik hozzátenni hogy amit a légkör átenged az kb 690W/m2 ha ennek 50% -t tudnánk hasznositani, az kb 345W/m2 már nem rossz
 
Írta: Bálint, Idő: Márc 4, 2010
Mi jelenleg 540 és 756 Ft+áfa áron adjuk a Sharp vékonyrétegű vagy monokristályos moduljait. Tehát az árak jelentősen jobbak lettek. Komplett rendszer van már nettó 850eFt+áfa/kW áron. Eddig minden ügyfelük megkapta az állami támogatást, ha ezt összeadjuk akkor már megfizethető a tetőre felrakott Suzuki Swift.
 
Írta: elektroszmog, Idő: Márc 17, 2010
Üdv mindenkinek ! Felejtsétek el egyenlőre a fotoelektronikus cellák használatát !Esetleg világításra,mobilod töltéssére alkalmas.Mágnesmotor ?Szélerőmű?Mind kettő elérhető áron telepíthető,korántsem olyan érzékeny !
 
Írta: sprofan, Idő: Márc 22, 2010
Akkor ha megkérhetlek telepítsél már a panelházunk oldalára egy szélgenerátort.
köszi :)
 
Írta: mekkGyver, Idő: Márc 29, 2010
Lehet kisközösségekben is gondolkodni. Egy lakótömb tetején már alkalmas lehet a széljárás egy komolyabb generátor meghajtására, ami elláthatja az egész tömbházat. A kiépítése is gazdaságosabb lehet, mint egyénileg felszereltetni.
 
Írta: aplyaudio, Idő: Ápr 4, 2010
Köszi mekkGyver !
 
Írta: smunyo, Idő: Ápr 7, 2010
Olaj elfogy - változtatni kell NAGYBAN ! A Szahara sivatagra beeső energia jelenleg átok , de áldássá kellene változtatni. Minden fizikai ismeret megvan hozzá. Képzeld el : nézed a műholdról, és a teljes sivatag beborítva ilyesmivel. És nem kell az olaj. Óriási összefogás kellene hozzá ( meg 10.000 év )
 
Írta: nemlaci, Idő: Jún 1, 2011
Sziasztok!
tudtok nekem mondani oylan helyet, ahol lehet venni normális 3 rétegű napelemet?
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem