Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » LED konferencia az Óbudai Egyetemen
LED konferencia az Óbudai Egyetemen
Beküldte: bankimajki, idő: Máj 14, 2010, forrás:

Nos, mivel megkértek, hogy öntsem írásba a gondolataimat, ezért megtettem. Szeretném leszögezni még az elején, hogy teljesen szubjektív ez a vélemény és lehet néhol hibás is. Ezért, ha valamit nem így gondoltok, akkor nyugodtan tegyetek hozzá/egészítsétek ki kommentben.

Na de a lényeg: mivel volt kb. 2 szabad órám, ezért elbeszélgettem a gyártókat képviselő kiállítókkal. (15-20 kiállító lehetett.)

És röviden, ami kialakult bennem: a gyártók nagy összegeket fordítanak a reklámokra és a fejlesztésekre, de mindezek mellett, elég horribilis áron adják a termékeiket. És elég nagy a versengés a különböző forgalmazók között, ezért sokszor nem is érdekli a konkurencia terméke, a sajátjával eléggé el van szállva. Hogy az minőségi, és lehet, kicsit drágább, mint egy másik gyártó terméke, de még akkor is jobban megéri, mert elvileg:  jobb a hatásfok (a LED-é: 90 % vagy attól jobb, az elektronikáé 80-90 %), és ez őszerintük össz. hatásfokban jobb, mint 90 %.

Még egy érdekesség: ha egy utcai lámpa 110 W-nak van meghirdetve jobb, mint 90 %-os hatásfokkal, akkor az miért van, hogy akkora hűtőfelület van alumíniumból kialakítva, ami min. 500 W eldisszipálására képes? Rákérdeztem! Válasz: TÚLMÉRETEZIK. (De ennyire?!?) Jó, mondjuk mondott még olyan dolgokat, hogyha teljesen eltömődik a hűtőfelület, annak akkor is működnie kell.) De kérem, akkor tervezzenek ideálisabbat, ill. lehet én vagyok buta, de 110 W 10 %-a az 110 mínusz 99 W, az szerintem csak 11 W és a kb. 50 * 40 * 20cm-es lámpatest hűtő nélkül is eldisszipál 11 W-ot. Akkor most mi az igazság? 

Továbbmenve, belementem a tápegység kérdésbe és megtudtam, hogy ezek a LED-es tápegységek java része 60 V-tól 300 V-ig működik. És elvileg mérésekkel megállapították, hogy 110 V-on a legjobb a hatásfoka. (A cos fi értéke: 10-20 ° között van.) (Még egy probléma, hiszen nálunk 230 V a hálózati fesz.) Még egy pár érdekes dolog: a megvásárolható tápegységek (áramgenerátor) kimenetei 30 - 60 V-ig mennek el. Magyarul több LED-sorba kapcsolásával is használhatóak. Illetve ezek állandó áramú táplálást biztosítanak. És úgy kell őket méretezni, hogy a LED teljesítményének a 30 - 80 %-át használjuk csak. Ekkor lényegesen megnő az élettartam. 

A fényáram/W-os érték az 1 W-os LED-eknél a legjobb. Fényáram értékeket azért nem írok, mert a pici 0,2 W-os LED-től a nagy fényvetőkig minden látható volt és mind különböző technikát alkalmazott. Amire nagy hangsúlyt fektetnek még a gyártók, az a megvilágítási szög és hogy minél szórtabb fényt sugározzon. (Azért némely forgalmazó hitelességét kétségbe vonom, mert a szórólapok tanulmányozása közben találtam egy diagramot ezzel a címmel: A LED árama. És mit ábrázol ez a diagram? Egy 3,4 V-os feszültséget, amely mellesleg 1,02 V PK-PK-es volt. Aki alap szinten ismeri a dióda karakterisztikáját, az tisztában van azzal, hogy ez az 1,02 V-os változás mekkora nagy áramváltozással jár.) 

Amit tanácsos megnézni egy LED vásárlásakor: melyik gyártó gyártja, mert vannak különbségek (de ha van rajta egy jó minősítés, akkor az már nem lehet olyan rossz). Teljesítménye, feszültsége, árama, hatásfoka (külön a LED-é mennyi és mennyi az össz. hatásfok), ezek után az optikai jellemzőit, pl. fényáram, fényhasznosítás, színhőmérséklet, Ra (színvisszaadási index) és milyen optikai rendszer van még hozzá (tükrök, lencsék stb.). Szerintem a legjobb fényszórást egy olyan LED állította elő, ami előtt egy domború lencse volt és belülről csiszoltnak tűnt, (nem jut eszembe a kifejezés). Illetve még amit jó tudni ezekről: 40 - 100.000 órás időtartamot adnak nekik, és azt hiszem 40 000 óra után kb. 30 %-kal gyengébben világítanak. Az áruk az igencsak széles skálán mozog, mert fogtam olyat is, ami GU 5-ös foglalatú 3 W-os és 25 000 Ft-ba kerül, de voltak nagy fénycsövek, amik kb. 30 - 40 000 Ft-ba. Illetve az egyik utcai lámpa az kb. 125 000 Ft, míg a jóval silányabb, iparba szánt is 150 000 Ft. Tehát mielőtt bárki bármilyen LED-et vásárolna, nyugodtan nézzen szét az egyes gyártók között, mert igencsak nagy eltérések mutatkoznak.

Érdekesség: volt egy  olyan kiállító, aki laboreszközöket mutatott be, és a beszélgetésből megtudtam, hogy miként mérik a LED megvilágítási szögét ill. a fényáramot RGB színekben. A megvilágítási szög mérését úgy kell elképzelni, hogy van egy kb. egy méter széles eszköz, amelynek egyik végén egy speciális (USB-s) szenzor található. A másik végén pedig a mérendő LED, amit egy pár szervó mozgat különböző irányokban és tudja forgatni is. (Ez utóbbi lényeges.) Ez a rész is USB-s kommunikációval csatlakozik egy PC-hez, amely majd vezérli (méri is) a LED áramát, vezérli a szervókat és feldolgozza a szenzor jeleit. De mindezt tovább bonyolítják még azzal, hogy a LED és a szenzor között elhelyeztek 2 színszűrő tartót, amelybe színszűrőket helyezve megállapítják, hogy milyen hullámhosszon mekkora a fényárama a LED-nek. Fontos, hogy ezt az egészet egy teljesen sötét helyen végzik. (Erről sajnos nem készítettem képet, mivel mindig sokan voltak és amikor odajutottam, akkor meg beszélgettünk és elfelejtettem.)

Végül, de nem utolsó sorban, szeretném elmondani, hogy aki teheti, az járjon el ilyesmi kiállításokra, mert megéri. Mielőtt elmentem, kb. csak pár százalékát tudtam ezeknek az információknak. Most viszont már tudom, hogy mit is figyeljek ha LED-ről van szó. És végszóként, vizsgálgattam a vízzel feltöltött burájú LED-et, ha kíváncsiak vagytok a véleményemre, akkor olvassatok pár hírrel vissza. Az itt leírtak is csak a töredékei azoknak, amit ma megtudtam valójában. Pl. mi a különbség a CREE XR-E és a CREE MC-E LED között. Ha kíváncsiak vagytok még valamire, akkor kérdezzetek.

És íme, néhány kép: ITT.

Elég összecsapott lett ez a kis cikk, ezt nézzétek el nekem, mivel elég késő van már és fáradt vagyok. (De azért írtam meg most, mert még friss az információ.)




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: juppi, Idő: Máj 15, 2010
Érdekes.
Én is írtam erről a témáról:
http://tofalvip.blogspot.com/2010/01/megeri-e-otthon-led-es-lampakkal.html
 
Írta: Balázs, Idő: Máj 17, 2010
Én is voltam egy kiállítással egybekötött konferencián még február közepén. Nagyon érdekes volt. Szintén az óbudai egyetemen
rendezték meg.
 
Írta: Zegibaba, Idő: Máj 28, 2010
Sziasztok a lépcsőházat gipszkartonoztam LED spotokat tettem be 1.2W 90cm-enként 2.5euro/db,(sima 36 LED-es Oberwartban vásároltam) itthon többszöröse lenne. A szuperfényesnek (kis sárga kockák) valóban jobb a fénye de 5500-7000 Ft/db, bár nem tudom csak úgy cserélhető-e mert a fent említett simához jó a régi váltóáramú trafó nem kell egyenáram. Ráadásul vagy 30-40-et elbír hisz csak 1.2W!!! A cikked pedig nagyon jó az ember így nyugodt szívvel mer válogatni a gyártok közül hisz gyermekcipőben jár az egész technológia.
 
Írta: Reggie, Idő: Jún 22, 2010
Meg mindig nem vizzel van toltve az a led hanem parafinnal.
 
Írta: V L, Idő: Júl 1, 2010
Szevasztok, A Led-ek élettartama ée hatásfoka annál jobb minél alacsonyabb a hőmérséklet amit a chipp elér, Ezért jó ötlet a parafin olaj, mert sokkal jobb lesz a hűtés, és nem kell nagy és drága hűtőborda.
 
Írta: gellert, Idő: Júl 2, 2010
szia!
egy kis kiegeszites:
"A cos fi értéke: 10-20 ° között van."
egy szog koszinuszanak erteke nem lehet szog. :)
midnen jot!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem