Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » A vonalkód legyőzi az RFID-t?
A vonalkód legyőzi az RFID-t?
Beküldte: Topi, idő: Jún 16, 2010, forrás: FORTE Communications Kft

A válság világszerte visszavetette mind a rádiófrekvenciás azonosítással, mind a vonalkóddal kapcsolatos hardvereszközök forgalmát, azonban ez évtől kezdődően mindkét területen lassú növekedés prognosztizálható. A vonalkód technológián alapuló alkalmazásokat továbbra is költséghatékonyan lehet majd alkalmazni a kiskereskedelemben és a logisztikában, míg az RFID-megoldások néhány speciális területen kapnak majd hangsúlyt.

 A tavalyi évben a recesszió az AIDC (Automatic Identification and Data Collection) technológiai ipar szereplőinek forgalmát jelentősen visszavetette. Bár az RFID hardverek némiképp jobban tűrték a válságot a vonalkódnál, a vállalkozások szűk költségvetése következtében mindkét szektor jelentős károkat szenvedett. 2010-től a két ágazat növekedési üteme azonban lassan ismét emelkedni fog.  – áll a VDC Research előrejelzésében, mely 2013-ig mutat előre. Ugyanis az olyan makrogazdasági trendek, mint amilyen például az emelkedő globális kereslet és termelés, a fokozódó biztonsági igények, valamint a növekvő mobilitás iránti vágy a kutatás szerint AIDC beruházásokra sarkallhatják a vállalkozásokat.

  „A piaci előrejelzések is rávilágítanak arra a tendenciára, hogy az RFID, illetve a vonalkód technológia piaca együtt, azonban jellemzően más területeken fejlődik majd az elkövetkezendőkben is. Véleményem szerint míg az előbbinek néhány speciális ágazatban, például az állatok nyomon követésében, vagy az NFC technológián alapuló alkalmazásokban nagy szerepe van, addig a vonalkód a logisztikában és a kereskedelemben továbbra is költséghatékonyabban alkalmazható.” – mutatott rá Mészöly Imre, a Citizen Systems régiós vezetője, majd hozzátette: „Mivel az RFID-megoldások kivitelezési költségei egyelőre jóval magasabbak, mint a hagyományos vonalkódos címkéké, ez önmagában is determinálja a felhasználási területeket.”

  Bár az RFID címkék előállításának költségcsökkentése érdekében folyamatos kutatások folynak, ezen a technológián alapuló eszközök belátható időn belül valószínűleg továbbra sem lesznek elterjedtek a jelenleg is jellemzően vonalkódos azonosítást használó ágazatokban (pl. logisztika, kereskedelem). A folyamatot gátló tényezők között sorolhatjuk fel többek között a technológiaváltás olyan alternatív költségeit is, mint például a legtöbb helyen jelenleg alkalmazott, rádiójeleket leárnyékoló fémpolcok cseréjével kapcsolatos kiadásokat, vagy a csomagolóanyagok cseréjét. A több évtizedes múltra visszatekintő vonalkód technológia többnyire tehát úgy tűnik szilárdan tartja magát a még gyermekcipőben járó RFID-val szemben, amelynek azonban más területeken már most megvan a maga relevanciája. Tehát továbbra is kiegészítő és nem versengő technológiákról beszélhetünk, bár a technológiai fejlesztések sok izgalmas meglepetést hozhatnak.

Citizen Systems Europe




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: KTobi, Idő: Jún 16, 2010
Lassan nem tudok úgy nadrágot venni, hogy ne lenne benne RFID, mégis vonalkóddal azonosítják. Tehát még mindig van versengés a kereskedelemben.
 
Írta: Battila, Idő: Jún 21, 2010
Ruházati cikkeknél azért nincsenek a tárolási és csomagolási problémák, valamint egy árucikk értéke sokszorosa mondjuk egy egyszerű élelmiszeripari cikknél. De igen, van ahol versengés van inkább. Jó volt a felhozott példa:)
 
Írta: kiskoczka1021, Idő: Jún 21, 2010
Elektronikai-számítástechnikai eszközöknél is van ilyen,ott is vonalkóddal azonosítják
 
Írta: csovalek, Idő: Jún 29, 2010
Az a jó, mikor az ember bemegy felpróbál egy nadrágot, a régit visszarakja a polcra és kijön:D:D:D
 
Írta: nucleon, Idő: Jún 30, 2010
Igen, pl a ruhaboltokban érdekes ez a dolog, hogy lopásgátlónak ott az RFID, de termékszámot már nem azonosít. Szerintem pazarlás, a kettőt lehetne együtt használni, máris nem kéne vonalkód.
 
Írta: kemenygolya, Idő: Nov 29, 2010
ÉN is egyetértek nucleon-nal.
Tudtommal az RFID-nek van egy olyan tulajdonsága, hogy mindegyik egyedi számmal rendelkezik., és nem lehet lemásolni
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem