Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Lézer és robotrepülő: egyedülálló high-tech központ nyílt Magyarországon
Lézer és robotrepülő: egyedülálló high-tech központ nyílt Magyarországon
Beküldte: Topi, idő: Nov 25, 2010, forrás: Gleichner Péter - Forte communications

Ma hivatalosan is átadták Újpesten azt 11.000 m2 alapterületű, Közép-Kelet Európában egyedülálló high-tech létesítményt, amely olyan csúcstechnikájú elektronikai eszközök tervezésére, gyártására és tesztelésére ad lehetőséget, amilyenek például a műholdas alkatrészek, repülőgép fedélzeti műszerek, robotrepülők vagy speciális, nano tartományban érzékelő műszerek. A hazai cégek összefogásával és 2,36 milliárd forint költséggel létrehozott központ jól bizonyítja, hogy létezik a nemzetközi piacon versenyképes, világszínvonalú magyar tudás.

Az elektronikai ipar nemcsak a világban, de Magyarországon is meghatározó: a GDP 5%-át adja, de az ország elsősorban a világpiaci ingadozásoknak kitett, kevés hozzáadott értéket teremtő összeszereléssel veszi ki részét az ágazatból. A legfejlettebb technológiák előállításához, használatához nélkülözhetetlen a megfelelő, a világ élvonalába tartozó infrastrukturális háttér. Ezért négy nemzetközileg is sikeres magyar vállalat, a műholdas eszközeiről ismert BHE Bonn Hungary Kft., a speciális biztonsági rendszereket tervező és készítő Carinex Kft., a különleges műszereivel szakterületén a világ első 5 cégébe tartozó Technoorg Linda Kft., valamint az inkubációval is foglalkozó Budaörsi ISC Kft. 2008-ban high-tech elektronikai központ létrehozását határozta el. Az ennek eredményeként létrejött központ, az Elektronikai Technológiai Teszt Center (El-Tech Center) az elektronikai technológia és a high-tech egyéb területén a régióban egyedülálló kutató-fejlesztő bázis és technológiai tesztközpont, amely nemcsak megfelelő eszközöket biztosít, de inkubációs centrumként technológiai együttműködést kínál a beköltöző vállalkozások számára, valamint lehetővé teszi a piaci tapasztalatok megosztását.

„Nehéz jól érzékeltetni, milyen óriási jelentősége van ennek a központnak. Az itt meglévő technológiák és a fejlesztésben eltöltött évtizedes tapasztalat a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó magyar elektronikai cégeknek a világpiacra való tényleges kijutás lehetőségét jelenti, másrészt új alapokra helyezi a magyar high-tech ágazatot.” – fogalmazott Solymosi János, a BHE Bonn Hungary űrtechnológiai igazgatója a megnyitó kapcsán.

„Európa legnagyobb űripari konglomerátumaként üdvözöljük a központ létrejöttét, azt, hogy Magyarország, és egész Közép-Kelet Európa számára még több lehetőség nyílik űrtechnológiai projektekben való részvételhez.”- tette hozzá Edgar Krahn, az EADS Astrium delegált igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőjének, valamint az indiai követ jelenlétében átadott létesítményben számítógépes tervező rendszerek, elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség és lézertechnológiai berendezések is rendelkezésre állnak, akárcsak a chip beültetési (bondolás) technológiával ellátott nagytisztaságú szoba. Az űrkörülményeket vákuumkamrával modellezik, a vibrációs laborral pedig az űrhajó fellövésekor, illetve a repülőgép által okozott igénybevétel szimulálható.  

A központ mintegy 8-10 technológiai cégnek nyújthat otthont, és hozzávetőlegesen 300 magasan képzett munkaerőnek biztosít állást, valódi perspektívát nyújtva fiataloknak. Az épület a modern kor kihívásainak megfelelően a környezettudatos elveket is figyelembe veszi, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fűtő-hűtő rendszer használatával üzemel. Az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának köszönhetően a projekt 476 millió forint támogatásban részesült.




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: zenetom, Idő: Nov 28, 2010
Szívesen eljönnék ide :)
 
Írta: karcsika, Idő: Dec 16, 2010
Biztos vagyok benne, hogy vannak paran az oldal tagajai kozt akik vegul ott is maradnak :) .

Ja es kuvajol csinaltak, hogy lett ez.
 
Írta: hammer14, Idő: Jan 9, 2011
Komoly kis cucc! Ilyenkor fölmerül bennem hogy Magyarországon pl hogy tehetik meg azt egyes tv társaságok hogy való világ és egyéb celeb vagyok rúgd szét a se...em és hasonló tv műsorokat csináljanak holott kiderül azért vannak itt koponyák és lenne több is ha nem irtanák gőzerővel !
 
Írta: sirály12, Idő: Okt 6, 2012
Hammer14, igen, ez sajnos így van, a butítás itt világszinvolnalú! Ezért is dobtam ki a tv-t vagy 5 éve, és nem bántam meg! A mónika megy egyéb show, és a nyaló világ nem embernek való!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem