Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Átlátszó napelem panelek
Átlátszó napelem panelek
Beküldte: sprofan, idő: Jan 16, 2011, forrás: www.engadget.com

A nemrég bemutatott, kisméretű prototípus is már képes 2W szolgáltatására. Így hát a Chin Hua napüveg fantázianevű furcsasága akár egy pici asztali ventilátort is elláthat. A technológia előnye, hogy válaszható az üveg átlátszósága. Amennyiben olyan helyre raknánk, ahol elég egy kevéske áttörő fény, oda tehetünk sötétebbet, a szokványos üvegek helyére pedig majdnem átlátszót. Persze a kettő közül az utóbbi jóval kevesebb energiát fog termelni, és az előbbi sem veszi fel jelenleg a versenyt a hagyományos napelemmel.

A technológia azonban csodásan helyettesíthetné mondjuk a nagy toronyházak ablakait is. Igaz, hogy nem lenne képes teljesen ellátni az épületet árammal, de pár évnyi kutatás után valószínűleg érezhető mennyiségű áramot termelne.




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: forma3, Idő: Jan 19, 2011
ez jó
 
Írta: alfa007, Idő: Jan 21, 2011
Ha fullerénnel lenne elkészítve a bevonat, közel 100%-os hatékonyságot lehetne elérni.
Igaz, olyan hátrányi lennének:
Hogy piszok drága lenne, és inkább sötétebb is lesz.
Hát igen a nano technológia is olyan mint a főzőcske, nem tudni misül ki belőle.
Grat. a cikkhez.:-)
 
Írta: bitfarago, Idő: Jan 22, 2011
Szerintem jó megoldás pl. panel házakba, de mivel nem termel annyi energiát, ezért kicsit problémás, és az ára... arra kíváncsi leszek, szerintem 2-3-szór drágább lesz mint a sima napelem.
Jó cikk.
 
Írta: (Felhasználó 46585), Idő: Jan 26, 2011
Ez még nem lenne olyan nagy baj. A probléma ott van, hogy a napelem sokkal drágább mint az üveg...
 
Írta: center82, Idő: Jan 27, 2011
Szerintem meg a fóliák irányába kellene elmenni, mert azt a jelenlefi ablakokra is fel lehet tenni. Most is létezik olyan ablakfólia amelyik a infrahőt 99%-ig megfogja és a látható fényt átengedi. Infrahőre kellene az ilyen üvegeket fóliákat tervezni és mindenhova fel lehetne rakni a fényáteresztés csekély csökkenése mellett.
Én is raknák fel az ablakokra ilyet talán, de egész üveget cserélni már nem biztos.
 
Írta: Martin5674, Idő: Feb 4, 2011
Jó megoldás
 
Írta: aroxol, Idő: Feb 6, 2011
Növényeket meg nem tudsz tartani a helyiségben.
 
Írta: sprofan, Idő: Feb 9, 2011
Egy tipikus irodaház nem éppen az élő növényekről híres... :)
 
Írta: neocska, Idő: Feb 11, 2011
Ez haladás:) Ma-holnap bejelentik a nagyteljesitményü és kis teret elfoglalot is:) haladjunk a korral:)
 
Írta: kesz arpad, Idő: Márc 12, 2011
tecik csak vajon az árais
 
Írta: Németh Viktor, Idő: Márc 17, 2011
ha beépítik ablaknak még meg is lenne a háztartás áramellátásának egy része!!!!!!
az nagyon tuti:)
 
Írta: Melphi, Idő: Márc 18, 2011
Biztos nem egy olcsó technológia.
 
Írta: szszervin, Idő: Márc 25, 2011
Nagyon szep es kivallo megoldasnak tunik ez is a megujulo energia kihasznalasara.De sajnos ez egymagaban nem huzza ki a teljes energiaigenyunket.Ez mellett meg kene nezelodni mas teren is, mert erre a problemara mihamarabb megoldast kellene talalni.
 
Írta: Johnnie Walker, Idő: Márc 25, 2011
Ez nem ablaknak hanem telefon képernyőnek lesz jó! Bár lehet kicsit alacsony a teljesítménye hozzá...
nem baj majd egyszer :D
 
Írta: Luxan, Idő: Márc 28, 2011
Mesterségesen magasan tartják az árakat...nehogy mán ingyen energiához jusson a pór nép...
 
Írta: Laca, Idő: Márc 30, 2011
Épp ideje lenne a széles körű elterjesztése, a szolár áramé a jövő. Az ár az főleg a széria nagyságától függ. Az első kalkulátorok is(tudományos) két havi fizetésbe kerültek, ma már fillérekért sokszoros teljesítményűt vehetünk. Ha a paks bővítése helyett egymillió 2kW-os a hálózatra visszatápláló szolár erőművet épitenénk pl. minden családiház tetejére az már országos fogyasztás 10%-át fedezné, a csucsigény 60%-át adhahatná mivel a klimák is legtöbbet akkor mennek mikor a nap a legerősebben süt. Persze az áramszolgáltatók az energia lobbi ellenérdekelt. De meggyőződésem hogy ez adja egyszer az árplafont, hogy ne szálhassanak az egekbe az energia árak. Ami ma 3MFt -beruházás, az öt év múlva kettő tíz év mulva 1MFt lesz és a növekvő áramdíj miatt is egyre csökken a megtérülési idő, amikor is ez 3-4év lesz lavinaszerűen fog terjedni.
 
Írta: Esch Péter, Idő: Ápr 27, 2011
Nicola Tesla durván 100 évvel ezelőtt ingyenenergiát állított elő. Nem kell napelem, szélkerék meg ilyesmi. Egyszerűen csak elhallgatják az ilyen technológiákat és faszán fizethetünk azért az energiáért, ami vígan ingyen megkaphatnánk. Buzi politika...
 
Írta: Reggie, Idő: Máj 12, 2011
Ingyen energiat, persze:)
 
Írta: sprofan, Idő: Máj 18, 2011
Tényleg ingyen van. Miért, neked tán nincs házi atomreaktorod? ááá az hogy lehet? :D
 
Írta: plébános, Idő: Máj 22, 2011
ez naon jó nekem kell 1-2 ilyen otthonra:)
 
Írta: Reggie, Idő: Máj 22, 2011
Írta: sprofan, Idő: Sze, 20:08

Vegulis ingyen energia letezik, csak kulturaltabb korokben azt lopasnak hivjak, es a szolgaltato is igy gondolja:)
 
Írta: DominuS, Idő: Júl 3, 2011
Ez f****ág, reggie... Épp most beszélünk a napenergiáról, ami az energia ingyenes forrása. Tény, hogy az eszközt meg kell venned, de utána ingyen termel... NEM LOP. Amúgy Tesla tényleg feltalált egy módszert a levegőben lévő feszültségek lecsapolására. De a lényeg, hogy a napelem árát is direkt tartják magasan. Létezik megoldás házilag építeni napkollektort, jóval kevesebb pénzből.
 
Írta: turi69, Idő: Júl 3, 2011
Ez igen előnyös minden téren
 
Írta: sprofan, Idő: Júl 16, 2011
Valóban nem lopásnak hívják, de ha elkezdesz számolni hogy mennyiből is jön ez az egész ki a mai árakkal, mennyi idő is a megtérülési idelye, aztán amikor végre "ingyen" termelne máris a cellák öregedése miatt 10-20%-ot esik a termelésük... Nos, valóban van az a pont ahol már "ingyen" lenne, de nem biztos hogy minden esetben megéri ez a megoldás... Napkollektorokkal meg lássuk be, nem tudunk áramot termelni (kellő mennyiséget nem), fűtésre akkor már inkább a szarvasmarha trágya elgázosító, több helyet foglal de a gázzal még sütni is lehet.
 
Írta: pepe, Idő: Aug 10, 2011
Basszus, hogy eddig nem jöttem még rá. csak tippelni tudok a működési elvére :) vagyis ami az én fejemben van... le vannak kerekítve az üveg szélei és mondjuk tele van dudorokkal, hogy jobban szórja a fényt. a keretbe beépítjük a napelemeket plusz ha nagyobb hatásfokot szeretnénk elérni, akkor az ablak belső felére, a kerettől 2cm-ig. körbe, az üveghez ragasztva 45°-os szögben megdöntött tükröket rakunk. Viszont vannak maximalisták is mint én, azok ragasszák körbe napelemmel a keretet kívülről :D és ez nem hinném hogy csak 2W-ot termelne
 
Írta: Stynson, Idő: Okt 9, 2011
Hát ha úgy működik, hogy a fényt átereszti (teljes értékűen) akkor lehet érdemes lenne pár réteget ebből egymásra rakni a végébe meg egy hagyományos elemet és akkor ugyanakkora felületen sokka ltöbb áramot lehetne termelni
 
Írta: nagyzsak, Idő: Máj 10, 2013
Üdv! Kérdésem lenne:
írtam egy blogba(valamelyik mozgás érzékelős témában) és nem tudom visszakeresni az írásomat, van rá mód?
Vagy jelzi jobb felül ha több témában is kaptam választ.
Köszi Nagyzsak
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem