Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Veszélyes az LCD-monitorok gyártása?
Veszélyes az LCD-monitorok gyártása?
Beküldte: baliaka, idő: Feb 21, 2011, forrás: http://www.masmitmond.hu

Michael Prather és Juno Hsu, a kaliforniai egyetem két kutatója, egészen pontosan a nitrogén-trifluorid (NF3) hatását vizsgálta meg, erre ugyanis eddig kevés figyelem irányult. A mesterségesen előállított és az LCD-monitorok sorozatgyártása során felhasznált gáz a korábbi megfigyelések szerint többnyire ártalmatlan, mivel nem állítják elő olyan méretekben, hogy az bármilyen komoly következménnyel járjon a környezetre, az üvegház-hatásra nézve. 
A problémát az okozza, hogy a folyadékkristályos technológiára épülő monitorok és nagy felbontású televíziók gyors terjedése valóságos robbanásként söpört végig az iparban. Ennek nyomán természetesen megugrott a gázból legyártott mennyiség is, ez pedig jövőre akár elérheti a 8000 metrikus tonnát, idén pedig a monitorgyártás során felszabaduló mennyiség (a tulajdonképpeni kibocsátás) eléri a 67 millió metrikus tonnát, ami nagyjából Ausztria teljes évi "produktumának" felel meg. Ráadásul a nitrogén-trifluorid globális felmelegedésben fontos szerepet játszó potenciálja a szén-dioxidnál mértnek akár 17000-szerese is lehet. 

A kép persze nem teljes, mivel ez a gáz kimaradt az 1997-ben aláírt kiotói egyezményből (másik tucatnyi hasonló termékkel együtt), éppen legyártott mennyiség kicsiny volta miatt. Azóta azonban alaposan megváltozott a helyzet, erre pedig mindenképpen valamilyen választ kell találni, ami természetesen egyfajta szabályozást jelent. Érdekes, hogy számos gyártó annak idején éppen a kibocsátás csökkentése érdekében váltott erre a gázra, ami könnyen lehet hogy nagy hiba volt. 


Más csoportok eközben arra figyelmeztetnek, hogy az analóg televíziók tömeges szemétbe hajítása legalább ugyanekkora veszéllyel fenyeget. Az Egyesült Államokban jövőre jár le a digitális váltást előíró határidő, amely azonban azt vonja maga után, hogy 80 millió készülék kerülhet a szemétdombra - tekintettel arra, hogy ezek szintén tartalmaznak mérgező anyagokat, a megfelelő újrafelhasználás, vagy legalábbis a szelektálás nem árthat.



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: punkkazy, Idő: Ápr 23, 2011
Na megyek amerikába guberálni :D
 
Írta: alfa007, Idő: Ápr 23, 2011
Én a youtube-on láttam videót, ahol analóg tévéket hasznosítanak újra.
Na meg én is imádok gubizni.
 
Írta: kolyra, Idő: Ápr 25, 2011
minden elektronikás szeret :-)
mi még a szemétben is kincseket találunk.
 
Írta: idlob, Idő: Máj 1, 2011
A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve...
 
Írta: szuper-t, Idő: Máj 3, 2011
Megyünk guberálni és lebontjuk azokat a fránya tv-ket:)
 
Írta: dzson_konor, Idő: Máj 5, 2011
Na igen hatalmas mennyiségű kincs rejlik a kidobott "szemétben"!
De viszont érdekes hogy közvetlen az emberre gyakorolt hatásról pedig említést se tesznek de lehet nem is vizsgálták!!!
 
Írta: david10, Idő: Máj 15, 2011
Szerintem nem veszejes
 
Írta: kemenygolya, Idő: Máj 19, 2011
Ha annyira veszélyes, akkor meg rég át kellett volna térni a LED-es termékekre, és ugyan olyan árba adni, hogy a Magyar ember is meg tudja venni, és ne dolgozzon éjjel nappal érte...
 
Írta: nemuikuma, Idő: Jún 8, 2011
Hát... szerintem jó időben jön ki ez a cikk, amikor már csak elenyésző részben gyártanak olyan képernyőt ami nem LED-es háttérvilágítású.

A Digitális adásra váltástól valószinüleg nem dobnak egy készüléket sem a szemétbe, mert valószinüleg már most is az emberek nagyrésze külön vevő egységet használ, és csak az vevőt kell lecserélni nem a TV-t

Mellesleg a led-es kijelzők ára a padón van... 35 ezerért vettem egy 21" es Full HD led háttérvilágítású LCD-t 4 hónapja.
 
Írta: rigidus, Idő: Jún 15, 2011
Amikor egy ilyen tanulmany megjelenik a kerdest mindig ugy kezdodik, hogy ki szponzoralta? Ha konkurens gyartok akkor nehany het/honap ulepedes utan jon a cikk "folytatasa": Svajciuzbegfuggetlen kutatok szerint mittomen az OLED ilyenolyan kornyezetbarat. A "bolcs" olvaso pedig osszerakja az egyenletet: a sok tudosok megallapitottak LCD gagyi volt a multkor, OLED most igenjo --> veszek OLED monitort, koszonom a tanacsadast.
 
Írta: tcs52, Idő: Jún 23, 2011
Ahogy Soros György mondotta nem is olyan rég, hogy manapság "minden narratíva".
Nincs már valóság, létünket csupán a valóságnak vélt magyarázatok befolyásolják.

Volt itt már ebola, kergemarhakór, madárinfluenza, sertésinfluenza, stb., s manapság az a hasmenéses izé... Mindezek kiválóan - mások kedve szerint - alakították a gazdaság egy szektorát. A műszaki életben sincs másképp.

De érdekes, hogy arra nem nagyon kap az átlagember magyarázatot, hogy az LCD, LED, TFT stb. monitotortechnológiák miben különböznek, s ha rákeres, akkor is csak a szakértők számára érthető blablablablát kap.

Sokszor az internetnek jobban hiszünk, mintha odaménnénk és saját szemünkkel néznénk meg valamit.

Gyermekeink ebben nőnek fel és ez sokkal kiválóbb manipuláló eszköz mint amiket a középkorban egyes körökről véltünk.
 
Írta: kisedison, Idő: Júl 28, 2011
Azaz megyünk amerikába. (legálább 4 IFA-val :D)
 
Írta: Joe_001, Idő: Jún 1, 2020
Nyugdíjas hűtős kollégám a freonról azt tanulta, Hogy színtelen, szagtalan, SEMLEGES gáz. Változik a világ véleménye a dolgokról...
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem