Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Robotrendőröket tervez Dél-Korea
Robotrendőröket tervez Dél-Korea
Beküldte: Topi, idő: Jan 19, 2006, forrás: sg.hu
Dél-Koreában - ha minden a tervek szerint alakul - legkésőbb öt esztendőn belül megjelenhetnek az első robotok a rendőrség és a katonaság kötelékében. A terv meglehetősen futurisztikusnak tűnhet, ám az ázsiai ország szakemberei komolyan gondolják, hogy megvalósítják elképzeléseiket. Bár számos sikert ért el az elmúlt években a robottechnika, a háztartásokban használható modellek kifejlesztéséig és elterjedéséig még hosszú éveknek, akár évtizedeknek kell eltelniük. A dél-koreai szakemberek azonban úgy döntöttek, nem várnak olyan sokáig. Az elgondolások szerint robotok járőröznének éjszakánként a városokban, ők tartóztatnák le az erőszakos, ellenállást tanúsító bűnözőket, semlegesítenék a robbanóanyagokat és bombákat, míg a fegyveres erők harci robotjai elvégeznék a veszélyes bevetéseket és rajtaütéseket.
A Center of Intelligent Robots dél-koreai kutatóközpont programját összesen 33,9 millió dollárral támogatja többek között a helyi informatikai és hírközlési, valamint a védelmi minisztérium is. A kutya vagy lószerű harci robotok hat-nyolc lábbal vagy kerekekkel.közlekednek majd, szuperszámítógépek és a szélessávú mobilhálózat segítségével irányítanák őket, de persze némi korlátozott mesterséges intelligenciával is rendelkeznének, mely csupán a helyváltoztatásra terjed majd ki. (Az ország rendelkezik a világ legmagasabb penetrációjú szélessávú internetével, a 15,5 millió háztartás közül 12 millió folyamatosan online van.) Amennyiben nem jön közbe semmi fennakadás, az első robotok prototípusa már októberben bemutatkozhat a nyilvánosság előtt.
Mint azt Oh Sang-rok, a dél-koreai informatikai minisztérium projektvezetője elmondta, a háztartási célokra is felhasználható három modell ára egy és kétmillió won, vagyis 847 és 1694 euró között lesz. Csak összehasonlításul: egy Japánban kapható háztartási robot körülbelül 10 millió wonba, vagyis 5-10-szer ennyibe kerül. Ennek oka pont a korlátozott mesterséges intelligenciában és a szuperszámítógépektől, illetve szélessávú hálózatoktól való függésben keresendő. A robotok alkalmasak lesznek takarítási, házőrzési, gyermekfelügyeleti vagy akár olvasási feladatok elvégzésére is.
A minisztérium már tavaly év végén befejezte az első teszteket, 64 Szöülban és környékén lévő háztartásban, illetve két postahivatalban telepítették őket. Hyung Tae-gun igazgató évi háromezer darab eladására számít. A mechanikus szolgák automatikusan újra tudják tölteni magukat, és a helyi hálózatra kapcsolódva akár pizzát is tudnak rendelni.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: AlieV, Idő: Nov 16, 2006
"Kérem várjon...
Ön büncselekményt hajtott végre...
Elemzés...
Büncselekmény megnezezése: Rablás.
Kérem várjon....
letartóztatom!"
:D
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem