Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Eltemeti Aibo kutyáját a Sony
Eltemeti Aibo kutyáját a Sony
Beküldte: Topi, idő: Jan 28, 2006, forrás: prog.hu
A Sony a csütörtöki napon bejelentette, hogy leállítja Aibo nevű robotkutyájának a gyártását. Az ugatás mellett táncolni, játszani és őrködni is képes, darabonként legalább 2.000 dollárba kerülő mechanikus jószág a cég belső átstruktrúlásának vált áldozatává, Qrio nevű emberszabású társával egyetemben.

A Sony az Aibo-t 1999-ben mutatta be, a vastag pénztárcával rendelkező vásárlók legnagyobb örömére. Bár kezdetben robotkutyájának képességei meglehetősen korlátozottak voltak, idővel a termék egyre jobbá és életszerűbbé vált, valamint a szórakoztató mellett hasznos funkciókkal (pl. környzetfelismerés, mozgásérzékelés, stb.) is kibővült. A cég a darabonként legalább 2.000 dollárba kerülő elektronikus jószágokhoz külön fejlesztőkészletet is kiadott, aminek segítségével a vásárlók kedvencüket egyedi trükkökre és mozgásokra is megtaníthatták.




Bár az Aibo gyártásának leállításával kapcsolatos találgatások már korábban napvilágot láttak, a cég mostani bejelentése mégis sokként hatott a szerves helyett műanyag bázison alapuló állatok rajongói számára. "Féltem attól, hogy egyszer eljön ez a nap is. Én továbbra is szeretni fogom az Aibokat, legalábbis azokat amik eddig kikerültek a gyárból", kommentálta szomorúan a hírt a Sony fórumán a 14 éves Patrick, aki két robotkutya - Oreo és Zinc - tulajdonosa.

"Valóban nagyon szomorú", vélekedett a mechanikus jószágok egy másik nagy rajongója, a San Franciso-i Állami Egyetemen (SFSU) tanító David Calkins professzor is, aki robotikai kurzusaiban oktatási célokra is használja az Aibokat. A robotkutyák egyébként az SFSU-n kívül számos másik hasonló fakultásokkal rendelkező felsőoktatási intézményben is a tananyag és az oktatási program szerves részét képezik.

A mindössze 7 évig gyártott Aibo támogatását a Sony ígérete szerint még 2013-ig biztosítani fogja, így a gondos gazdák keze alatt a kicsit szögletes kutyák akár még további 7 évig - kutyaévekben még 49-et - élhetnek, legalábbis ez időszak alatt nem fog problémát jelenti egyes esetlegesen elromló szerveik kicserélése a távol-keleti központú cég szervízeiben.

A Sony közleménye szerint az Aibo fejlesztése során szerzett tapasztalatokat a jövőben a cég szórakoztatóelektronikai termékeinek javítására is felhasználják majd, bár azt illetően, hogy ez pontosan milyen formában és mikor valósul majd meg, a cég nem közölte.

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: AlieV, Idő: Nov 16, 2006
Pedig elterveztem hogyha gazdag leszek,
venni fogok egyszer egy ilyet:)
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem