Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Kísérleti Termonukleáris Reaktor magyar részvétellel
Kísérleti Termonukleáris Reaktor magyar részvétellel
Beküldte: Topi, idő: Nov 25, 2006, forrás: sg.hu
A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor Párizsban aláírt alapszerződése lehetőséget ad japán-magyar fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös kutatási és fejlesztési projektek kialakítására, illetve magyar részvételre amerikai kutatási ösztöndíj programokban - közölte a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal (NKTH) csütörtökön az MTI-vel.
Az alapszerződés aláírása lehetőséget teremt a mintegy 10 milliárd eurós, több ezer kutatói álláshelyet teremtő nemzetközi projekt tudományos-kutatási beruházás gyakorlati lépéseinek megkezdésére. Az alapszerződés aláírásán Magyarországot Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és technológiai Hivatal (NKTH) elnöke, illetve a Párizsi Magyar Nagykövetség részéről Pamuk Sándor első beosztott képviselték.

Boda Miklós megbeszélést folytatott Carlos Alexandre-val, az ITER főigazgató-helyettesével a magyar kutatók és mérnökök részvételi lehetőségeiről az ITER projekttel kapcsolatos kutatási és gyártási folyamatokban. Toshiei Mizuochi japán kutatási miniszterhelyettes az NKTH elnökének elismerően nyilatkozott a magyar fizikai illetve atomfizikai kutatásokról, és felvetette a fúziós energiahasznosítással kapcsolatos közös projektek lehetőségét.


George H. Atkinson, az USA nemzetközi együttműködésekért felelős kutatási kormánytanácsadójával folytatott tárgyaláson olyan magyar-amerikai kutatócsere lehetősége merült fel, amelynek során fiatal magyar kutatókat (egyetemistákat, doktoranduszokat) fogadnának amerikai kutatási ösztöndíjra, és támogatnák tapasztaltabb USA-ban dolgozó magyar kutatók hazatelepülését - közölte az NKTH.

Bővebb információ: NKTH oldalán

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: AlieV, Idő: Nov 27, 2006
Csak nehogy meghibásodjon, mert 15.000.000 celsius fok az igencsak forró, és még a föld másik oldalán is megéreznénk a hőjét!
Ugyanaz mint a nap!!!!
 
Írta: Müszi, Idő: Dec 10, 2006
Végre nem atombombára pzarolják az értékes uránt
 
Írta: asteri_x, Idő: Dec 23, 2006
Nem kell szarni. A fúziós erőmű úgyse fog működni. Már vagy 30 éve szarakodnak vele. Állandóan ölik a pénzt belé, és nem jön ki semmi belőle. Ha egyszer menne, az király lenne. Egyébként nem uránnal menne.
 
Írta: AlieV, Idő: Ápr 17, 2007
csak nehogy úgy ne működjön hogy ráfázunk.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem