Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Ujjlenyomatuk alapján ellenőrzik az autósokat Angliában
Ujjlenyomatuk alapján ellenőrzik az autósokat Angliában
Beküldte: Topi, idő: Nov 25, 2006, forrás: news.bbc.co.uk
A kifejlesztette eszközt már 10 rendőrségi erő is teszteli angliában. Magát a készüléket egy 6,5 millió újlenyomatot tartalmazó adatbázissal kötötték össze.



A rendőrség elmondása szerinte, ezzel az új technológiával, nem kevés időt fognak megspórolni az autósoknak, mert bizonyos esetekben nincs szükség, hogy az igazoltaltni kívánt személyt a rendőrség bevigye az állomásra.

A rendőrség megígérte, hogy az így igazolt emberek ujjlenyomatait nem fogják nyilvántartásba venni, de ebben kételkednek a polgárjogi szervezetek.

Először a Bedfordshirei rendőrség kezdte el használni a berendezést, de már használják Essexben, Hertfordshireben, Lancashireben, Észak-Walesben, Northamptonshireben, Nyugat-Közép- Anglia és Nyugat-Yorkshireben.

A rendőrök már egy speciális kamera segítségével le tudják tapogatni a rendszámtáblákat is, és egyből képes a rendszer kikeresni, hogy követett-e el szabálysértést, vagy rendelkezik-e érvényes biztosítással, és ezek után a rendőrség meg is állíthatja a szabálytalanul közlekedő autóst.
Ilyenkor ha a vezető nem győzi meg a rendőröket a személyazonosságát illetően, akkor a rendőr alkalmazhatja az ujjlenyomat leolvasót, így ezzel tudja magát azonosítani ahelyett, hogy be kellene mennie a rendőrsége.

Tony McNulty rendőrségi miniszter elmondta: Az új technológia fel fogja gyorsítani azt az időt, mialatt a rendőrség azonosít valakit egy útszéli ellenőrzésnél. Így ezzel egyidejűleg képesek lesznek arra, hogy több időt költsenek a tűzvonalra és arra, hogy a nyilvánosság ártatlan tagjainak kevesebb kényelmetlenséget okozzanak.

A rendőrök hogy ellenőrizni tudják az ujjlenyomatokat a gyanúsított mindkét mutatóujjáról, és - az engedélyükkel - egy központi adatbázis néhány percen belüli visszaválaszol.

"Ez az eszkös kicsivel nagyobb mint egy normál PDA" - mondta Chris Wheeler, a rendőrség ujjlenyomat azonosító technikákat kifejlesztő csoportjának főnöke.

Ezt az eszközt az automatikus rendszám ellenőrző rendszerrel együtt fogják használni. A Bedfordshirei rendőrség azt mondta: szerdán az eszköznek köszönhetően sikerült letartóztatniuk egy nőt, akit azzal gyanusítottak, hogy illegális bevándorló és egy lopott autót vezetett.

Egy ilyen ellenőrzés meglehetősen kevés időt vesz igénybe (15 perc) ahhoz képest, hogy esetenként akár 3 órát is kell ülniük az őrszobán azoknak, akiket csak ott tudnak azonosítani.

Az eszköznek még csak 94-95%-os pontossága van, így csak azonosítási célokra alkalmas még. Az ujjlenomyat olvasást követően, egy titkosított adatot küld az országos adatbázisnak. Maga a kommunikáció GPRS drótnélküli technológiát alkalmazza, melyet számos mobiltelefon is használ.

Mark Wallace a polgári előjogok képviselője a BBC Radio Five Livenak elmondta, az ellenőrzés folyamat miatt aggodalmai vannak. "Nem gyugtat meg az a tény, hogy ez a fajta ellenőrzési eljárás önkéntes, és nem fogják az ujjlenyomatukat az ellenőrzés során nyilvántartásba venni."
A törvényt hogy az ilyen ellenőrzés kötelező legyen még nem fogadták el.

Az ujjlenyomat ellenőrzés folyamata:


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Balu, Idő: Nov 27, 2006
Nagyon érdekes hír. DE. Nem szeretnék senkit magamra haragítani, de az nem újjlenyomat, hanem ujjlenyomat!! :-)
 
Írta: AlieV, Idő: Nov 27, 2006
Mostantól nem az lessz a feladat hogy az ujjunkal érintsük meg az orrunkat, hanem hogy érintsük meg az ujjlenyomatérzékelőt.

Ha eltaláljuk elsőre, akkor nem vagyunk részegek.:D
 
Írta: deguss, Idő: Nov 28, 2006
érdekes dolog
 
Írta: szabadságharcos, Idő: Dec 22, 2006
A kurva annyuba dugják fel a kütyüjüket!
Ez ellenkezik minden emberi joggal! Egy börtönt akarnak ezek a férgek csinálni az egykor szabad nyugati világból!
Még a bizosítást ellenőrizni se lenne nekik szabad!
Legyen az mindenki maga felelőssége ha kárt okoz!
Ha pedig nincs pénze kifizetni, akkor ülje le!
Vagy kényszermunkán dolgoztassák le vele!

De ne ilyen mondvacsinált ürügyekkel baszogassák az embereket! Inkább a kurva annyukat baszogassa ez a sok rendőr - utonálló -talpnyaló söpredék!
Feldughatják még Gyurcsányak, meg Blairnek is ezt a szart! Meg maguknak is!
 
Írta: pártoló, Idő: Jan 16, 2007
Szuper dolog az ujjlenyomat ellenőr!
Végre nem mehet 10 egyforma külsejű kínai ugyanazzal az utlevéllel személyivel szerte a világon. Hasznos ez minden szempontból.
 
Írta: david03, Idő: Feb 23, 2007
Csígyá!!!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem