Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Részegbiztos autókat fejleszt a Toyota
Részegbiztos autókat fejleszt a Toyota
Beküldte: Topi, idő: Jan 4, 2007, forrás: sg.hu
A világ második legnagyobb autógyártója az évtized végére állítaná hadrendbe speciális fedélzeti rendszereit, amelyek több szenzor és automatika révén akadályoznák meg az alkoholos befolyásoltság alatti vezetést.


Távol-keleti források arról számoltak be, hogy a Toyota speciális rendszeren dolgozik, amelynek célja az alkohol által befolyásolt vezetők korlátozása, pontosabban az autók automatikus lelassítása, illetve leállítása egy bizonyos alkoholszint felett. A megoldás több szenzort foglal magába, amelyek különböző szempontok alapján határoznák meg a vezető befolyásoltságát, pillanatnyi állapotát, és amennyiben ezt nem megfelelőnek ítéli a rendszer, az autó automatikusan leáll, illetve el sem indul.

A rendszer két lépésben vizsgálja a sofőr állapotát, elsőként az induláskor, ezt követően pedig a vezetés alatt. A kormányba épített szenzor az izzadtságon keresztül, valamint a tenyér egyéb jellemzőinek megfigyelésével állapítja meg az alkoholszintet a véráramban, nem megfelelő eredmény esetén pedig letiltja az autó beindítását. Amennyiben ezt a védelmet sikerül megkerülni, egy speciális kamera a szemek, pontosabban a pupillák állapotát figyeli meg, kellő fókuszálás hiányában hasonló döntés születhet. További akadály lehet a szokatlan, gyanús kormánymozdulatok sorozata, amely szintén befolyásoltságra utalhat.

Első lépésben választható kiegészítőként építik majd be a rendszert az autókba, mégpedig elsősorban a várhatóan magas ár miatt. Ez később csökkenhet, amennyiben a megoldás az alapfelszerelés részévé válik, ez azonban még a jövő zenéje. A debütálásra a gyártó szerint 2009-ben kerülhet sor, addig elvégzik a szükséges teszteket.

Több rivális jelenleg is fejleszt, illetve használ hasonló megoldásokat. Egyes rendszerek a jármű előtti objektumokra, mozgásokra hívják fel a figyelmet, mások pedig kötelező szondáztatással próbálják megelőzni a baleseteket. A cél mindig ugyanaz, intelligens autók előállítása, amelyek megkönnyítik a közlekedést, növelik a biztonságot, bizonyos szituációkban lekorlátozva a vezetőt.

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: norby1, Idő: Jan 9, 2007
Okos dolog!
 
Írta: luxmanpower, Idő: Jan 11, 2007
JA! De kíváncsi lennék hogy ki választja ezt az extrát... Talán az alkoholisták?
 
Írta: huba, Idő: Jan 13, 2007
Talán az asszony ;) vagy az aggodó aszülök
 
Írta: Koli, Idő: Feb 14, 2007
Remélem nem lesz belőle semmi. Életveszélyes lenne, ha önkényesen beavatkozna a szerkezet.
Meg aztán ez az eladhatóságot is lecsökkenti majd.
 
Írta: szalkagyuri, Idő: Feb 26, 2007
ezt az autót én nagyon jó dolognak tartanám nelenne baj az sem ha már ilyeneket dobnának piacra
véleményem szerint kevesebb lenne a közúti halálos baleset valamint kevesebb lenne a karambol és a halálos gázolások száma. ez nagyon jó ötletnek tartom már minden embernek ilyen autóval kellene járni
én szivem szerint
kivánok a cégnek sok sikert és kitartást
tisztelettel szalka györgy
 
Írta: dj.l, Idő: Feb 28, 2007
Aztakurva!!!!
Ezek már bolondok!!!
Ennyi, ezt próbálja meg bárki utánozni!
 
Írta: lipi, Idő: Júl 10, 2007
Hmmm.... Én en picit változtatnék a dolgon: az alkoholszint mérést nem a kormányba tenném hanem mindjárt a kilincsekbe és már ittas utast sem engednék beszállni nemhogy vezetőt. Ha pedig a rendszert kijátszanák akkor a pupillafigyelő cucc nem az autót állítaná meg hanem a légzsákkal kinyomatnám a szuszt a vezetőből!!!!!!
 
Írta: tatabike, Idő: Júl 23, 2007
Ez hülyeség... aki iszik, az nem fog ilyen kocsit venni, aztán kész. Azért még messze vannak attól a gépek, bármilyen okosak is, hogy túljárjanak az ember eszén. Amúgy meg a magyarok biztos találnának rá ellenszert, olyan tuti bigyót még nem sikerült csinálnia senkinek, amit itt valaki ne tudott volna megberhálni....:)
 
Írta: tatabike, Idő: Júl 23, 2007
Viszont, aki szeret iszogatni, de van lelkiismerete, annak hasznos lehet, mert pl. nem kell számolgatnia, hogy két pohár lötyi hatása mikor múlik el, hanem kislattyog a verdához, és megkérdezi Tőle, hogy vezethetek-e már szépöcsém...? :)
 
Írta: POD, Idő: Máj 13, 2009
És h mondja az auto neki hé ne igyá vagy baj lesz?:D:D
 
Írta: olcayolcay, Idő: Ápr 10, 2013
Benim Arabam Toyota Corolla Terra 2005 Model
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem